Exposició cartells de la transició

25 11 2007

wp002.jpg

Una exposició repassa els cartells electorals de la transició democràtica

Agrupació d´electors per l´entesa. Pere Portabella, Ponç Feliu i Pere de Palol, en un cartell per al Senat.

DDEG, SILS. Temps de transició. Cartells electorals en època de canvis és el títol de la mostra que, des de divendres, es pot visitar a l´Ajuntament de Sils. Es tracta d´una exposició que retrata una època molt determinada (i determinant) a través d´un material molt concret: els cartells electorals.

L´exposició és un recorregut per una part molt important la història del nostre país: els primers anys de la transició democràtica, una època de canvis «d´efervescència política derivada, sobretot, d´un nou marc polític que es constituïa després de moltes dècades de dictadura», explica l´historiador i arxiver de Sils, Lluís Costa, en el catàleg de l´exposició.

El cos de la mostra el formen els cartells electorals que es van elaborar, i que van omplir els carrers espanyols, des del 1977 -quan es van celebrar les primeres eleccions democràtiques- des de la Segona República fins a principis dels vuitanta. Tal com comenta Costa, els cartells ara «esdevenen un instrument molt notable per ajudar a analitzar aquell període».

Després de la mort de Franco els seus acòlits van prendre actituds diferents, des dels més conservadors, que «van voler continuar escenificant canvis, perquè res canviés», als més oberturistes, que «entenien que només amb un cert grau de transigència podrien conservar els seus privilegis». El juny e 1977 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques després de la Segona República, uns comicis que va guanyar la Unió de Centre Democràtic amb Adolfo Suárez al capdavant.

A partir d´aquestes eleccions generals i, sobretot després de la celebració del referèndum per a l´aprovació de la Constitució espanyola el 6 de desembre de 1978, el gran objectiu dels partits polítics van ser les eleccions municipals.

Les primeres municipals

Aquestes van tenir lloc el 3 d´abril de 1979 i van esdevenir la culminació d´una «reiterada i urgent reivindicació popular que exigia la renovació de les corporacions locals». A Sils només es presenta la candidatura de Convergència i Unió, formada sobretot per nouvinguts al món de la política. El nou Ajuntament el van formar Joaquim Rovira, Josep M. Bancells, Jaume Pastells i Pere Oliva -els dos únics representants dels anteriors consistoris de franquistes-, Joaquim Colomé, Ricard Torrent, Joan Viñolas, Lluís Mas i Jaume Quintana.
El 8 de maig de 1983 es van celebrar les segones eleccions municipals democràtiques.

Diari de Girona, 2-10-2007

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: