Les Eugues dels Estanys de Sils, 1

1 01 2008

Del Vell Bloc: Enviat a Natura i Estanys de Sils el 10 Abr 2007

Foto superior: 2007; foto inferior: 2006 © Sils, com més serem més riurem1. Introducció de dues eugues a l’Estany de Sils per a la millora de la gestió de la vegetació dels aiguamolls.

El passat dissabte 20 de maig al matí es van deixar anar dues eugues a l’Estany de Sils, espai natural estionat, des de 1998, per la Fundació Natura i l’Ajuntament de Sils. L’acte va comptar amb la presència d’Enric de Roa (responsable del projecte de la Fundació Natura) i del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sils, Sr. Francesc Anoro.

Les eugues, que provenen del ramat del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i són de la raça de Camarga, tenen dos anys i viuran en una zona delimitada per un tancat de 2,2 ha. Aquesta raça està especialment indicada per a viure en zones humides per la seva bona adaptació a tenir les potes constantment dins de l’aigua. L’objectiu de la introducció dels animals és millorar la gestió i control de la vegetació aquàtica de la zona. La pastura dels cavalls, juntament amb el desbrossament, ha de proporcionar uns prats humits rejovenits
amb una major diversitat vegetal i animal.

Els canyissars i comunitats de balcalló dels aiguamolls acumulen matèria morta que dificulta la seva funció com a zona de cria, alimentació i hivernada per a moltes aus. L’envelliment dels canyissars, tot i ser un procés natural que tendeix a la dessecació dels ambients aigualosos, també suposa un empobriment temporal pel que fa a la composició florística i per això es recomana la seva gestió activa mitjançant la dalla o pastura, de manera que es mantingui un ecosistema rejovenit, més ric, més productiu i divers.

La Fundació Natura i l’Ajuntament de Sils fa 9 anys que treballen a l’Estany de Sils. Entre les accions més destacades que han realitzat trobem: l’adquisició de 31 hectàrees de terreny destinades a la recuperació d’aiguamolls, la regeneració d’una llacuna permanent de 4 ha i el sanejament de les aigües residuals de
la zona, l’adequació d’un itinerari i equipaments d’ús públic i educació ambiental i l’adquisició de terrenys d’antigues pollancredes per tal de recuperar els prats humits i de dalla.

Aquesta no és la primera experiència d’aquest tipus que es realitza a Catalunya, doncs ja s’ha contrastat l’èxit de la gestió de la vegetació aquàtica amb aquesta raça de cavalls al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, al Parc Natural del Delta de l’Ebre i a Flix. Aquesta actuació s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de Fundació Biodiversidad

Per a més informació, concertar entrevistes i demanar imatges i vídeos contactar amb: Laura Pujol, l.pujol@fundacionatura.org

http://www.fundacionatura.org/cat/premsa/NP18-05-06%20Sils.pdf

2. Introducció de dues eugues als prats humits per a gestionar la biodiversitat … El passat dissabte 20 de maig la Fundació Natura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sils, van introduir dues eugues de la raça Camarga als prats humits de l’Estany de Sils, per tal de millorar la diversitat de flora i fauna d’aquest hàbitat. Es tracta de dues joves femelles que provenen dels Aiguamolls de l’Empordà i que es troben perfectament adaptades a aquests ambients. De fet, aquest tipus de gestió s’està duent a terme des de fa molts anys a diverses zones humides de Catalunya (delta de l’Ebre, delta del Llobregat, els mateixos Aiguamolls de l’Empordà…). S’alimenten de plantes com el balcalló (Carex riparia), els joncs (Joncus ssp. Scirpus holoschoenus), el canyís (Phragmites australis), etc., en terrenys inundats. Amb la pastura continuada d’aquests cavalls s’espera aconseguir un augments de la diversitat de la flora dels prats, on actualment s’observen denses extensions de balcalló. L’acció de les eugues obrirà clarianes que permetran que altres espècies vegetals es puguin desenvolupar, a més d’afavorir que quedin zones inundades més accessibles per a les aus. Paral·lelament, s’ha demanat a especialistes que realitzin un estudi de la flora i la fauna de l’espai, per tal de poder comprovar els efectes de la gestió amb cavalls. A més de la millora de la biodiversitat dels prats, es tracta d’un element que incrementa l’atractiu de l’Estany de Sils i molta gent s’acostarà a visitar-los. Es tracta d’animals salvatges, no acostumats al contacte amb persones, i a més es troben dins d’una tanca electrificada, per això demanem que tingueu cura i no us acosteu massa al tancat. Properament es millorarà la instal·lació, amb una tanca protectora de fusta, i s’instal·larà un cartell informatiu del projecte.

Font: Centre d’Informació de l’Estany de Sils; Notícies, 30/05/2006, Web de l’Ajuntament de Sils

3. Introduïm un nou cavall a la Llacuna de Sils, 30 agost 2006:

Aquest mes d’agost s’ha introduït un nou cavall a l’estany de Sils. Es tracta d’un mascle de sella que, a causa d’una lesió en una pota, no pot exercir la seva funció.

Per aquest motiu, i com a alternativa a ser sacrificat, ha estat introduït a la zona tancada on ja viuen, des del mes d’abril, dues eugues de la raça de Camarga. L’experiència és un experiment que ha esdevingut tot un èxit: el cavall s’ha adaptat perfectament al seu nou hàbitat, totalment diferent al que estava acostumat, perquè havia viscut sempre en un estable, i ha establert una bona relació amb les dues eugues.

Així doncs, si aneu per Sils, els podreu veure a tots tres.

http://www.fundacionatura.org/cat/noticies/2006/300806.htm

4. Fundació Natura comunica que les eugues tornen a ser al tancat de l’Estany

Es tracta d’eugues de la raça Camarga, que provenen d’un ramat dels Aiguamolls de l’Empordà. La pràctica de la pastura amb aquest cavalls contribueix a una bona gestió dels herbassars inundables de l’Estany. Com a novetat, s’ha de destacar que a banda de les dues eugues de l’any passat aquest cop s’ha incorporat un poltre. Un motiu més per visitar l’Estany.

Ajuntament de Sils. Centre d’Informació de l’Estany de Sils

Font: Notícies, web de l’Ajuntament de Sils, 28/05/2007

5 Respostes a ‘Les Eugues dels Estanys de Sils’

Retroenllaç a ‘Les Eugues dels Estanys de Sils’.

 1. diu,

  el 10 de Abril del 2007 a les 19:21

  Comentaris anteriors relatius al tema:

  #
  Marc diu,
  el 5 de Octubre del 2006 a les 10:20

  ei… kins cavalls més xulos!!! a veure si els venim a veure algun dia …

  #
  Roser diu,
  el 5 de Octubre del 2006 a les 18:41

  Ep, que no són cavalls!
  Són els famoses tres Egües dels Estanys de Sils !!!
  Veniu a veure els nostres estanys i les veure menjant herba.

  #
  Roser diu,
  el 27 de Octubre del 2006 a les 22:02

  Rectifico:
  L’altre dia ho vam mirar millor; dues egues blanques i un cavall negre .
  Que quedi clar 🙂

  #
  Mark diu,
  el 5 de Abril del 2007 a les 21:21

  Què se n’ha fet dels cavalls que hi havia als Estanys? Fa mesos que els varen treure i no se n’ha sabut res més. Si algú pot respondre…

  #
  jo diu,
  el 6 de Abril del 2007 a les 13:20

  Amb tanta aigua de la depuradora devien quedar podrits

 2. laia diu,

  el 7 de Maig del 2007 a les 21:09

  No es pot respondre perque no deu ser ” comercial”, però potser ara que venen eleccions apareixeran i ens diràn que sempre hi han sigut , però amb els matolls no les veiem… SOM CURTS DE VISTA

 3. diu,

  el 12 de Maig del 2007 a les 23:21

  Notícia en exclussiva.
  Ja saben on són les eugues de Sils !!!

  Fonts pròximes a “Fundació Natura” informen:

  Les dues eugues i el cavall del tancat de l’estany de Sils es van treure a l’hivern, tal com s’havia previst, a causa que durant aquesta època no hi ha herba suficient per tal que s’alimentin i hi ha més risc d’inundació. Es van tornar temporalment al ramat dels Aiguamolls de l’Empordà d’on provenen.
  Aquest mes de maig tornarem a posar dues eugues al tancat , que s’estaran fins a finals d’any. Ara ja ha rebrotat la vegetació de l’espai.

 4. Mark diu,

  el 13 de Maig del 2007 a les 13:04

  Visca! Però problemes de manca d’herba que creixi en aquest s nostres estanys pocs eh… però bé ells són els experts.

 5. Anna diu,

  el 13 de Maig del 2007 a les 22:06

  No pateixis Mark… acabarem amb els coloms i amb els ”7 magníficos”… 😉 i amb el que faci falta.

Anuncis

Accions

Informació
%d bloggers like this: