Qui pagarà el transport escolar ?

5 02 2008

mapaserveitransport.gif

1. La Generalitat no pagarà tot el transport escolar urbà a la Selva i els pobles afectats es planten

El servei, que es presta a 1.584 alumnes, pot desaparèixer

ANNA PUIG. Maçanet de la Selva
Educació no finançarà aquest curs tot el cost del transport escolar urbà a la Selva. Aquest és un servei no obligatori que ofereix el Consell Comarcal als pobles amb urbanitzacions o nuclis disseminats i que utilitzen 1.584 alumnes. El transport pot desaparèixer a l’abril si els pobles no es coresponsabilitzen del finançament, però aquests diuen que no ho poden assumir.

Fins ara, el govern de la Generalitat havia finançat el 100% d’aquest servei, que gestiona el Consell Comarcal de la Selva. Sempre ha estat un servei deficitari però Educació n’ha anat assumint tot el cost. Recentment, però, els municipis afectats van rebre una notificació del Consell Comarcal en què se’ls informava que aquest curs havien de cofinançar-ho. A Maçanet, per exemple, se li reclamen gairebé 20.000 euros. I a la resta de municipis la quantitat és una mica superior: 24.000 a Vidreres, 25.000 a Sils i uns 30.000 a Caldes, entre d’altres.

Alguns pobles com Maçanet, Vidreres, Sils i segurament Caldes han decidit fer front comú. De moment, no tenen la intenció d’aportar aquests diners. Asseguren que el curs ja ha començat i que no es pot reclamar als pares que paguin el cost. D’altra banda, afirmen que els pressupostos municipals del 2008 ja estan aprovats o tancats i que no tenen cap partida que puguin destinar a aquesta fi. Per aquest motiu, insten la Generalitat a continuar finançant el servei.

La consellera comarcal d’Educació, Sonia da Silva, afirma que la situació és greu i que «els municipis no poden donar-hi l’esquena». Va explicar que el dèficit d’aquest servei és de 400.000 euros i que el Consell Comarcal pagarà la meitat d’aquesta quantitat. L’altra meitat es demana que l’assumeixin els municipis. «Si no ho fan haurem de parlar amb les escoles i les AMPA. I si així tampoc hi ha acord, a l’abril haurem de deixar de fer el servei», segons Da Silva. La consellera sosté que els Ajuntaments tindran facilitats per fer el pagament de la seva part i que, amb vista a l’any vinent, s’intentarà arribar a un conveni perquè el finançament se’l reparteixin Educació, els municipis i els usuaris.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. La partida que la Generalitat dóna al Consell Comarcal és de 2 M. EUR i en falten 400.000 Els ajuntaments són reticents a posar diners i l’any que ve es podria fer pagar els alumnes

El transport escolar gratuït que cada dia mena centenars d’alumnes des de les urbanitzacions de cada municipi fins a les escoles podria quedar interromput el proper mes d’abril. La partida que el Departament d’Educació de la Generalitat traspassa cada any al Consell Comarcal perquè es pagui el servei és insuficient i falten 400.000 euros. “La Generalitat no ha tingut en compte el creixement de la comarca”, va resumir la regidora d’Ensenyament de Vidreres, Anna Viader (ICV). El Consell Comarcal ho admet. La consellera d’Ensenyament Sonia da Silva va explicar que la partida, d’uns dos milions d’euros, sempre s’ha quedat curta; però el que marca la diferència és que enguany Educació no aportarà ni un euro més, i segurament la solució passarà per cobrar, de cara al curs que ve, una part simbòlica d’aquest servei als usuaris. Es tracta d’un transport no obligatori, a diferència de quan s’ha de transportar els alumnes a un altre municipi. El problema afecta una dotzena de municipis de la Selva: Santa Coloma de Farners, Vidreres, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Riudarenes i Sant Feliu de Buixalleu, entre d’altres. El Consell Comarcal ha enviat una carta als Ajuntaments per sol·licitar diners per pagar el servei fins a finals de curs. Els consistoris hi són reticents; bé perquè consideren que no els pertoca, bé perquè es troben amb dificultats per habilitar una partida que oscil·la entre els 200 euros que es demanen a Sant Feliu de Buixalleu i els 25.000 que es reclamen a Sils en un moment en què els pressupostos municipals s’acaben d’aprovar o s’estan negociant.El ple de Maçanet va deixar ahir el debat sobre la taula, tot i que es decanta per instar Ensenyament a pagar. Des de Sils, l’alcalde Martí Nogué (IdS) va instar els Ajuntaments afectats a fer un front comú. Vidreres espera una resposta per part del Consell, va explicar l’alcaldessa Rut Rosique (PSC). A la Selva marítima el problema no els afecta. Tan sols a Blanes hi ha un transport no obligatori que el Consell assumirà perquè és degut a les obres que Ensenyament fa en alguns dels centres.

Diari de Girona, 5 febrer 08

Diari de Girona 06/02/2008
E.Padilla, Santa Coloma de Farners.
Als 11 municipis de la Selva interior afectats per la manca de diners per pagar el transport escolar no obligatori els va caure un curiós regal de Nadal: una carta del Consell Comarcal on s’especifica el cost que suposa el transport a cada municipi i quina […]

4. La Generalitat deixarà de pagar el proper 22 d’abril
Diari de Girona 06/02/2008

Fa pocs dies, el Butlletí Oficial de l’Estat aprovava oficialment les xifres dels padrons municipals d’habitants dels municipis de tot l’Estat. Aquestes xifres, que han aparegut analitzades en diferents mitjans de comunicació i comparades amb els anys anteriors, serveixen per reflectir l’evolució de la població del nostre territori. En el cas concret de la comarca de la Selva, les xifres són molt eloqüents i evidencien una evolució espectacular d’aquesta comarca amb relació a la resta del país. El creixement demogràfic de Catalunya en els darrers 10 anys ha estat del 17%, el de les comarques gironines del 30% i el de la comarca de la Selva, de més del 44%. Si a més agafem les dades d’alguns municipis concrets com ara Sils, Vidreres, Maçanet o Caldes de Malavella, aquests percentatges de creixement dels darrers deu anys han estat brutals: d’entre el 50 i el 80%. El cas més extrem de la comarca és el de Lloret de Mar, que en deu anys pràcticament ha duplicat la seva població i en aquests moments ja supera els 35.000 habitants. Sens dubte, aquestes xifres són arguments que des del Consell Comarcal de la Selva hem esgrimit davant la Conselleria d’Educació quan hem anat a negociar els continguts econòmics del conveni signat entre les dues institucions per a la gestió dels serveis de transport escolar i ajudes individuals de menjador.

VAGI PER ENDAVANT QUE ACTUALMENT encara estan en vigor uns decrets de l’any 1996, que fa més de cinc anys que s’estan intentant actualitzar i que són els que de manera clara perjudiquen comarques com ara la Selva, amb unes característiques específiques de població i localització dels alumnes. Actualment, la llei només preveu que tinguin transport escolar gratuït aquells usuaris d’edats compreses entre els 6 i 16 anys que resideixin en municipis on no hi hagi centre d’ensenyament adequat al seu nivell. O sigui que, pots viure a 500 metres de l’escola, i si és en un altre municipi tens dret a transport (i menjador) gratuït si al teu poble no tens escola. Això passa amb alguns alumnes que van al CEIP d’Hostalric. Però també pot ser que visquis a 15 quilòmetres de distància de l’escola i no tinguis dret ni a transport ni a menjador gratuït, com passa a més de 60 escolars de Riudarenes.

Ja fa anys que des de diverses institucions, entre elles el Consell Comarcal de la Selva, es reclama que hi hagi una regulació del decret de menjador i transport escolar i concretament pel que afecta a la gratuïtat d’aquests serveis. En el cas del transport pensem que la normativa que hauria de regir seria la de garantir al màxim que tots els alumnes de ?Catalunya que tenen una distància important des del seu domicili al centre tinguessin transport públic a l’abast, amb independència de si és al mateix municipi o no. Una altra cosa seria establir quina és aquesta distància mínima que s’hauria d’establir i si aquest transport ha de ser gratuït de manera universal o en determinades condicions. El que ha de quedar clar és que el transport escolar és un servei vers els escolars i també vers la societat ja que el cost social i fins i tot ecològic de desplaçar 200 nens en quatre autobusos a la mateixa hora del matí és força inferior a fer-ho en vehicles particulars .
I aquesta és la realitat de la Selva: tenim més de 1.500 nens i nenes que resideixen majoritàriament en urbanitzacions a una distància d’entre cinc i vint quilòmetres des del domicili a l’escola, que actualment poden veure com han d’abonar pel servi de transport escolar que fins ara tenien de manera gratuïta.
El Departament d’Educació considera que el transport no obligatori és una de les partides que es pot retallar i a la comarca de la Selva, als municipis i habitants de la comarca, ens toca assumir aquest retallada de pressupost. No s’ha tingut en compte la realitat del nostre territori, no s’ha vist quina és la realitat demogràfica de la Selva, ni els creixements que tenim, ni les disfuncions que pot generar una decisió d’aquets tipus. No han volgut fer cas dels nostres arguments, no els han volgut estudiar, ni tant sols han volgut assumir els compromisos acceptats per anteriors governs de la Generalitat de Catalunya.
I la cosa està així: el pròxim dia 22 d’abril els nens i nenes dels pobles de la Selva deixaran de tenir transport gratuït per a les urbanitzacions i pobles de fora del nucli urbà central. La Generalitat deixarà de pagar el transport en bus dels nens i nenes que estudien Primària i resideixen a Aiguaviva Park, Salitja, Residencial Park, Aigüesbones, Llac del cigne, Touring Club, can Fornaca, Santa Coloma Residencial, Mas Altaba, Terrafortuna, Malavella Park, Sant Dalmai… i quinze orígens més. Tot per culpa d’unes discriminacions absurdes i incoherents entre els habitants del país que perjudiquen de manera clara algunes comarques, entre les quals, la de la Selva.

*Consellera d’Educació del Consell Comarcal de la Selva

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: