Sequera, piscines i gespes

24 02 2008
r_arrow.gif
icona.gif El descens del nivell freàtic està afectant molts municipis, com ara la Cellera, Bonmatí, Sils, Maçanet i, sobretot, Bescanó

La suma de la sequera i la falta de cabal circulant pel Ter està començant a deixant sense aigua els pous particulars de famílies de diverses poblacions gironines. Gent que fins ara utilitzava l’aigua del pou per a usos domèstics s’ha hagut de connectar a corre-cuita a la xarxa d’abastament d’aigua potable o enfondir els pous, i en molts casos ha estat diversos dies sense disposar d’aigua. Com que no plou i el Ter no porta aigua, han baixat els nivells de les capes freàtiques, i això és el que ha ocasionat el problema. Bescanó és un dels pobles més afectats, amb una vintena de casos, però també s’estan donant casos al llarg del curs fluvial del Ter entre el Pasteral i Girona, com a la Cellera o Bonmatí, però també en pobles més allunyats com ara Sils o Maçanet.

El problema amb què s’han trobat els veïns es deu al fet que molts dels pobles afectats tenen pous que s’alimenten de la zona al·luvial del Ter, o sigui, la zona del voltant del riu on s’hi dipositen els sediments. Això fa que siguin pous poc profunds, perquè van a buscar l’aigua en un punt més alt que si fos un aqüífer. La manca de cabal del Ter, doncs, ha anat assecant aquestes zones, i des de fa uns 20 dies moltes famílies que s’abastien de pous han vist com es quedaven sense aigua.

Bescanó ha estat un dels pobles més afectats. L’alcalde, Xavier Soy, reconeix que les famílies perjudicades superen la vintena, sobretot de la part vella del poble, moltes de les quals s’han connectat a la xarxa d’aigües. Altres, en canvi, han optat per enfondir uns metres més el pou, fins a trobar aigua. Una veïna del carrer Santa Anna explicava que ha estat més d’una setmana sense aigua, «una situació en què no ens hi havíem trobat mai». Finalment, Josep Serra –d’Excavacions Serra, dedicada a fer pous– ha reconegut que el problema és «generalitzat», i que aquests dies està treballant fins i tot en pobles de fora de la conca del Ter. El pantà de Susqueda té actualment un dels nivells més baixos dels últims anys, ja que està a un 23% de la seva capacitat, fet que ha permès que hagin tornat a sobresortir algunes de les cases més elevades de l’antic poble. A les fotografies, a dalt es pot comparar l’estat del pantà aquests dies amb el que tenia anys anteriors, quan estava gairebé a dalt de tot. A baix, a l’esquerra, el pont de Querós, completament descobert, i a la dreta, una vista general del pantà.

El Punt, 23 febrer 08

r_arrow.gif
icona.gif Què fem amb piscines i gespes, privades i públiques, en temps de sequera?

lesmillorspiscinesdesils.jpg

  • A la fotografia, procedent de Google Earth, zona on es concentren algunes de les millores piscines privades de Sils.

r_arrow.gif
icona.gif Sequera? Maleïda gespa!

… La sequera persistent afegida a la sobreexplotació del recurs en aigua lligada sobretot al turisme designen d’ara endavant la gespa com l’enemic a abatreun turista que viu a l’hotel consumeix tres vegades més aigua per dia que un habitant local. Engoleix entre 300 i 850 litres d’aigua per dia durant l’estiu… Sense comptar les piscines, gespes verdoses i, en el pitjor dels casos, terrenys de golf que es construeixen a llur intenció. Un green, entre 50 i 150 hectàrees, necessita 1 milió de m3 d’aigua anualment. Sigui l’equivalent del consum d’aigua d’una ciutat de 12000 habitants.

Una pràctica contra Natura

Més que en un altre lloc, la gespa, al voltant del Mediterrani, és contrària a les dades primeres de la Naturalesa. El sòl sovint argilós i feixuc s’ha d’esmenar moltíssim amb sorra, torba, femada, o encara tot simplement reemplaçant-lo a grans palades per terres hortícoles. La casa serà s’assentarà en un vertader artefacte verd, mantingut a gran despeses, i consumidor àvid d’aigua. Una aigua sovint extreta en els mantells freàtics que les ardors renovades del sol evaporaran corrents. Al voltant del jardí, els cistes, els ginebrons, els romanins, les ginestes de la garriga o també els ceps esquifits de les vinyes testimoniaran d’una Natura que sofreix i que resisteix a la sequera, una Natura que s’ha adaptat de segles i segles ençà. La gespa entra en profunda dissonància aquest espai avial i cada bancal verd testimonia de la presència d’invasors vinguts d’enjondre amb la intenció ferma d’imposar sobre aquest paisatge un espai de vida que com el que va ser llur, de país on plou. Trobaran sobre el terreny el reforç de natius que ja no creuen en llur terra i s’exilien a casa llur en un infern verd que copien servilment dels tríptics sobre paper setinat que omplen llur bústia i les sèries eixelebradores de l’american way of life que inunden llur pantalla de televisió.

Una pràctica contra Cultura

Puix que la gespa és, en tots els caps, l’escriny de la ideologia de la casa individual, l’Alfa i l’Omega de l’individualisme exacerbat … un “privilegi en un context de vida estressant i de medi ambient contaminat”. Fet i fet una mena de Center Park individual, complement de la piscina, petit mar personal … Siset, que no veus aquesta gespa verda, damunt la qual ens hem ajagut ? Si ja no regues per aquí, si ja no regui per allà, segur que s’asseca, i ens podrem alliberar!

Robert Marty | 29.12.07
http://www.la-clau.net/cat/editos/2007/00076.php

Anuncis

Accions

Informació

11 responses

20 02 2008
LNC

Les millors piscines privades de Sils estan a Vallcanera. S’omplen com a molt un cop l’any, el manteniment és car i s’ho paga qui la té.

A les urbanitzacions, a més es on més compostatge fan el privats.

Què no n’hi ha prou amb pagar l’aigua i les taxes segons el consum per trams i taxes ?¿?

Ja es dóna per fracassat el decret d’ecoeficiència ?

del text: “Puix que la gespa és, en tots els caps, l’escriny de la ideologia de la casa individual, l’Alfa i l’Omega de l’individualisme exacerbat ”

🙂 🙂 🙂

I després diuen que sóc la que té embolics ideològics… 🙂

21 02 2008
Mark*

Pel que entenc dius que “Es poden tenir piscines i no es pot tenir gespa ni regar els horts”. Au va!

21 02 2008
Anònim

Tard o d’hora l’ajuntament s’haurà de replantejar tanta despesa d’aigua amb tanta rotonda i parcs amb gespa. Potser també arribarà el dia en que s’haurà de tancar el Golf Catalunya que hi ha al costat de la Nacional, a Caldes. I el dia que els municipals de Sils es espiïn per la tanca a veure què estem regant al jardí. I com tenim el tema de netejar el cotxe amb la mànega. Caldrà augmentar el preu de l’aigua, no n’hi ha prou amb trams i taxes actuals i caldrà prohibir determinats usos. Clar que la setmana que ve plourà i ens oblidarem del tema. I no es el mateix la caseta-amb-hortet-productiu que el xalet-piscina-gespa.

Es nota que la LNC no viu a Sils-Sils, en cas contrari hagués reconegut la magnífica piscina d’un dels seus ídols preferits i obsessius 😉

21 02 2008
LNC

Sé quina illa és hi viuen els dos… saps qui la va fer? un d’IdS… 😉

Però em ratifico, les millors piscines i qualitat de vida: A Vallcanera.

21 02 2008
LNC

Però vaja, m’explicaré:

A mi m’és igual el que faci, tingui, pensi o cregui l’enganxina el que no vull és que les silenques i silenc l’haguem de patir com el patim ara en les seves actuacions a l’ajuntament. No l’aguanten ni els que treballen amb ell.

22 02 2008
Rovira

Em sembla que la vida política a Sils ha decaigut.

Sembla que em trobeu a faltar…

En Quimet

22 02 2008
Garriga

Penso que el tema de l’aigua i el seu ús racional no s’acaba amb les plujes de la setmana que vé. És un tema molt seriós i que seria bo que des de l’ajuntament es fes una bona campanya de sensibilització per a un ús correcte de l’aigua, i que se’n restringeixin alguns usos tampoc és un desastre. Alhora que els habitants, de Sils i d’altres llocs, comencem a fer-ne un ús més conscient.

Per més que hi hagi qui pensi que “puc gastar la que vulgui que per això la pago”, l’aigua és un bé escàs que cal compartir i per tant, racionalitzar-ne l’ús.

Aquí Sils, sovint es veu gent netejant el cotxe, el pati, o fins i tot els porticons i la façana de la casa a cop de manguera. Regs automàtics encesos mentre plou (bé, plovia), aspersors de gespa que reguen l’asfalt i l’aigua va directe a la clavaguera… jardineria, tan pública com privada, amb una alta necessitat d’aigua….

Potser ha arribat el moment de plantejar canvis:

– netejar el cotxe, pati, … amb galleda i motxo o als autorentats.
– regular bé la necessitat d’aigua dels jardins, la metereologia i els aspersors.
– utilitzar plantes autòctones, o sigui d’ambient mediterrani, per a la jardineria. Hi ha el que s’anomena xerojardineria (xero=sec), que no per utilitzar plantes que viuen amb molt poca aigua deixen de ser precioses. A Sils ja hi ha algun jardí en aquest estil.
– hi ha algun tipus de gespa que només s’han de regar 4 o 5 cops en tot l’estiu.
– posant reductors de cabal a les aixetes
– reduïnt el cabal d’entrada a la clau de pas
– …

Proposo fer una llista de propostes populars i poder-les compartir entre tots i així contribuir en l’estalvi d’aigua global (no el del meu comptador, no el del meu municipi,… sinó el de tota la zona…)

moltes gràcies per endavant

22 02 2008
LNC

Són molt bones propostes en la meva opinió. El trasvasament d’aigua del Roine també ajudaria molt a no haver d’estar patint.

22 02 2008
GAS

O sigui, portar el cotxe als autorentats en comptes de netejar-lo per nosaltres mateixos? No tinc pas clar que suposi un estalvi. Em proposes contaminar, a més.

Regar sota la pluja no ho fa pas massa gent…

28 02 2008
Garriga

Rentar el cotxe als autorrentats és una proposta de l’ACA, valoren que és millor que a raig de manguera.
Regar sota la pluja… no ho fa tothom, es clar, però de tan en tan es veu, i no són (eren) casos aïllats.

Falten més propostes per a fer el canvi en la cultura de l’aigua…

29 02 2008
GAS

1.- Arreglar la font del pavelló que ja fa mesos que raja sense parar.

2.- Rentant el cotxe amb manguera estic segur que estalvio aigua.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: