Asfaltadora Pla de la Font

19 03 2008

asfaltica.jpg

icona.gif Ordenen tancar i canviar de lloc la planta d´asfalt del Pla de la Font
L’ACA considera que pot contaminar els Estanys de Sils

E.Padilla, Vidreres.
La planta asfaltadora del Pla de la Font de Vidreres té els dies comptats. L’alcaldessa de Vidreres, Rut Rosique (PSC), va signar ahir un decret que obliga a aturar definitivament la instal·lació i a moure-la de lloc, ja que un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) considera que l’indret no és apropiat per la instal·lació i n’ha informat desfavorablement. El decret dóna 10 dies a l’empresa per aturar l’activitat i buscar un nou emplaçament per aquesta factoria, que alimenta d’asfalt les obres del desdoblament de la carretra C-35.
L’empresa, però, segons va reconèixer l’alcaldessa, té també temps ara per fer al·legacions. Tot i això, la voluntat de l’Ajuntament és fer moure la polèmica planta, ja que no té permisos i està aixecada en terrenys que l’ACA considera de greu risc en cas d’inundacions. Una rierada podria portar residus d’àrids i asfalt i contaminar la zona PEIN dels Estanys de Sils, destaca l’informe de l’administració de les aigües.
La planta d’asfaltatge de Vidreres ha estat objecte ja de tres decrets d’alcaldia. El primer instava a aturar la producció d’asfalt fins que no es prenguéssin unes mínimes mesures de seguretat per evitar la contaminació del sòl al voltant de la factoria. La situació era de risc perquè a escassos metres de la planta hi ha cinc pous d’aigua potable que abasteixen Vidreres.
El segon decret va regular els horaris de treball de la factoria, que funcionava també a la nit. Els veïns del Pla de la Font es van queixar del soroll que provocava l’activitat a les nits, així com de la pols que aixeca l’activitat i l’elevat pas de camions que provoca la planta.
El tercer decret, i sembla que definitiu, ve donat per un informe de l’ACA sol·licitat per la mateixa empresa propietària de la planta per tal de poder-la legalitzar. La conclusió negativa de l’ACA ha portat l’Ajuntament a demanar el tancament definitiu de l’activitat.

Diari de Girona, 19 03 08

icona.gif L´ACA insta l´Ajuntament a desmatellar la planta asfaltadora del Pla de la Font
La zona té risc greu d’inundacions i una rierada podria contaminar els Estanys de Sils

E.Padilla, Vidreres.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no veu amb bons ulls la planta asfaltadora del Pla de la Font de Vidreres i, tot i que no commina obertament al tancament perquè no és de la seva competència fer-ho -la instal·lació no afecta la servitut de pas de la riera-, n’informa en contra i suggereix el seu desmantellament. Un informe d’aquesta administració enviat a l’Ajuntament exposa que la instal·lació s’ha aixecat, sense tenir cap informe favorable per part d’aquesta administració, en una zona qualificada amb risc greu d’inundació. A aquesta mena de zones segons la Llei d’Urbanisme, cita l’informe de l’ACA, no hi està permesa cap mena de construcció. La polèmica instal·lació que alimenta d’asfalt les obres del desdoblament de la carretera C-35 des de Vidreres a Llagostera podria, a més de vulnerar la normativa urbanística, contaminar la zona PEIN dels Estanys de Sils.

L’Ajuntament està en tràmits per legalitzar totalment aquesta factoria, que es va plantar a la zona del Pla de la Font ja fa mesos i ha patit almenys una aturada d’activitat prudencial perquè no gaudia de les mesures de seguretat necessàries per aquesta mena d’activitats. La planta s’aixeca a una quarantena de metres de la llera de la riera dels Pins, segons l’informe. Tot i que no està inclosa dins la zona PEIN, l’informe destaca que una rierada del rec Madral o la riera dels Pins podria provocar una contaminació per àrids i substàncies asfàltiques rec avall, fins a la sèquia de Sils, i afectar la zona dels Estanys. Per això, l’ACA considera que és “desaconsellable la instal·lació de la planta asfàltica en aquesta parcel·la”.

L’Ajuntament de Vidreres tampoc no veu amb bons ulls la factoria, però la considera necessària per la bon desenvolupament de les obres de la carretera i argumenta a més que la seva ubicació no és de competència municipal, sinó que l’Ajuntament s’ha de limitar a regularitzar-ne l’activitat. Pel moment, ja s’ha obligat l’empresa Servià Cantó a aturar l’activitat durant uns dies i executar-hi millores en la seguretat, com ara impermeabilitzar el terra sobre el qual s’aixeca, perquè s’estava conaminant i es temia per les filtracions tòxiques. La planta s’alça aprop de cinc pous d’abastament d’aigua potable.

Fa pocs dies, a més, l’Ajuntament va obligar la planta a aturar l’activitat durant la nit, ja que veïns del Pla de la Font es queixaven del soroll. Els veïns es queixen a més que la presència de la factoria ha aumentat el trànsit de camions per la carretera, un fet que els preocupa ja que el final de les obres de la C-35 no significarà el desmantellament de la planta asfaltadora, sinó que aquesta alimentarà també les obres del desdoblament de la N-II i es preveu que romangui a Vidreres durant quatre anys. El fum i la contaminació que suposadament provoca la planta també és un motiu de queixa pels veïns de la zona, que pateixen la instal·lació a uns 200 metres de casa seva i només n’estan separats per la carretera.
El sòl sobre el qual s’alça la planta tampoc té la qualificació urbanística necessària, ja que és rural i no industrial. Tot i això, l’Ajuntament dubta que es pugui fer tancar.

Diari de Girona, Dissabte 15 de març de 2008

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: