I ara un gasoducte!

8 04 2008

Foto: construcció d’un gasoducte; data i lloc indeterminat.

El traçat del gasoducte Martorell-Avinyonet no satisfà el Cilma

M.Bosch, Girona.

El Consell d’Inciatives Locals per al Medi Ambient, Cilma, es va reunir ahir al matí a Girona per parlar sobre el projecte de gasoducte entre Martorell i Avinyonet de Puigventós. A la reunió hi van assistir representants de les localitats de Pontós, Avinyonet de Puigventós, Vilademuls, Cornellà del Terri, Bescanó, Aiguaviva, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Sils i Riudellots de la Selva.

A la fi de la trobada, els representants municipals van acordar una sèrie de reclamacions conjuntes que es presentaran a banda de les que cada ajuntament pugui demanar a títol individual. El president del Cilma i alcalde de Bàscara, Lluís Lloret i Quer, va explicar que els assistents a la reunió d’ahir no estan d’acord amb l’actual traçat d’aquesta línia. Segons Lloret, el recorregut plantejat és “incoherent” i obeeix a criteris “no massa clars” que demostren poca comprensió del territori. En concret, des del Cilma es proposa que el gasoducte passi a prop d’infraestructures per no afectar finques on hi ha conreus i, en conseqüència, causar el mínim d’inconvenients a l’economia dels municpis per on pot passar aquesta conducció de gas natural. Tanmateix l’empresa que vol construir el gasoducte, Enagas, desvia en alguns trams el recorregut projectat de la línia, que ressegueix el perfil de l’autopista AP-7, per evitar passar per zones boscoses ja que n’augmentaria el risc d’incendis en el cas que s’hi produïssin fuïtes. Entre altres propostes, el Cilma també sol·licitarà que s’augmenti la profunditat de la línia de gas natural dels actuals 50 centímetres projectats a dos metres de fondària, una canal·lització paral·lela pels pobles que vulguin abastir-se de gas i una compensació econòmica equivalent a l’1% de l’inversió total per fer projectes d’obra social en els muncipis per on passarà l’esmentada canalització gasística. El Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient farà arribar aquestes propostes de forma conjunta al Departament d’Economia i finances de la Generalitat de Catalunya. El president del Cilma, Miquel Quer, va anunciar a Diari de Girona que el proper divendres se celebrarà una segona reunió entre responsables del projecte i de les poblacions contràries a l’actual traçat per fer-los arribar les seves reclamacions i intentar buscar solucions que satisfacin les dues parts implicades.

DdG, 6 abril 08

Els alcaldes gironins demanaran que el gasoducte passi pel corredor de l’autopista

El Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient convoca una reunió amb els municipis afectats per fer al·legacions conjuntes

EL PUNT. Girona
Els alcaldes dels municipis gironins afectats pel gasoducte que es vol fer entre Martorell i Avinyonet de Puigventós demanaran que es faci passar pel costat de l’autopista. Aquest serà l’eix central de les al·legacions que es presentaran a l’estudi de l’impacte ambiental i que es faran a través del Cilma, que ha convocat una reunió amb els alcaldes afectats. El gasoducte té 164 quilòmetres, 84 dels quals transcorren per la demarcació de Girona. És un projecte que s’inclou en la planificació dels sectors d’electricitat i gas 2007-2016 del Ministeri d’Indústria. La previsió és que el gasoducte entri en servei el 2011. A Avinyonet es projecta una planta de gas que ocuparà 2.000 m², entre el mas Blanc i el cementiri, en un espai que parteix una finca privada.

L’alcalde de Cornellà del Terri, Pere Vilà, creu que s’hauria de demanar que els tubs se soterrin a, com a mínim, 1,5 metres de fondària perquè no entorpeixin les plantacions dels camps de conreu afectats. El seu ajuntament pensa sol·licitar també que l’empresa subvencioni alguna obra pública local, en compensació per les molèsties que ocasionaran al municipi. D’altra banda, l’alcalde de Palol de Revardit i president del Consell del Pla de l’Estany, Jordi Xargay, com l’alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola, es mostren molt molestos amb els promotors de l’obra per la falta d’informació. «Fins al punt –explica Rovirola, indignada– que el projecte va entrar al nostre ajuntament el mateix dia que els diaris publicaven la llista d’afectats.»

En el cas del Gironès, alguns dels ajuntaments encara estan pendents d’estudiar el traçat i no han pres cap determinació, però els dos municipis més afectats, Sant Gregori i Vilablareix, volen que el gasoducte passi a prop d’alguna de les infraestructures que els trepitgen el territori, com ara l’AP-7, per reduir al mínim possible l’impacte. En els dos municipis el gasoducte passa per zona de camps i de bosc principalment. A Bescanó, Salt i Aiguaviva estan estudiant el projecte. A Sant Gregori s’ha fet una reunió amb els veïns per explicar-los el projecte i es faran les al·legacions la setmana vinent, mentre que a Vilablareix han encarregat un informe.

A la comarca de la Selva, el municipi més afectat és Maçanet. L’alcalde, Alfons Soms, es mostra indignat perquè la infraestructura «travessa el municipi, amb un traçat molt sinuós i sense anar paral·lel a l’autopista». A part, afecta camps de conreu i passa a quinze o vint metres d’algunes masies. Per la seva banda, Josep Roquet, alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, no entén com no s’ha aprofitat el corredor per on ara passa un altre gasoducte i un oleoducte –per la zona industrial– i faran al·legacions «perquè els veïns ho han demanat». Altres municipis, com Vilobí i Riudellots, consideren el projecte «un mal menor», ja que en el seu cas sí que s’aprofita el corredor de l’autopista. No obstant això, s’acolliran a la proposta del Cilma de fer al·legacions conjuntes. Així mateix, hi ha altres pobles que encara estan valorant el projecte, com Sils i Hostalric.

Aquest també és el cas d’Avinyonet de Puigventós, on el seu alcalde, Josep Maria Bartolomé, està molest perquè al seu municipi coincideix el gasoducte que ve de Martorell i el que es farà entre Serinyà i Figueres i tots dos passen per llocs diferents. «Són d’empreses diferents, però demanem que es facin junts», diu Bartolomé. A més, a Avinyonet, que és final del recorregut, es farà una planta de 2.000 m² en una zona de gran valor, com són els boscos de mas Blanc, a tocar el cementiri.

(Informació elaborada per R. Estéban, J. Puigbert, M. Barrera, M. Vicente i A. Puig).
Fogars de la Selva – 4.326 metres
Sant Feliu de Buixalleu – 4.022 metres
Hostalric – 1.515 metres
Maçanet de la Selva – 10.531 metres
Sils – 8.015 metres
Caldes de Malavella – 108 metres
Vilobí d’Onyar – 3.598 metres
Riudellots de la Selva – 2.735 metres
Aiguaviva – 4.871 metres
Vilablareix – 2.858 metres
Bescanó – 1.056 metres
Salt – 1.376 metres
Sant Gregori – 8.208 metres
Palol de Revardit – 4.488 metres
Cornellà del Terri – 4.213 metres
Vilademuls – 10.829 metres
Pontós – 5.332 metres
Borrassà – 4.118 metres
Avinyonet de Puigventós – 1.744 metres

Font: El Punt, 3 abril 2008

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: