Depuradora

9 04 2008

Fotos: © Sils, com més serem més riurem

Les 79 depuradores de la demarcació donen servei al 88% de la població

Sanegen l’aigua de 99 dels 221 pobles gironins, on viu el 88% dels 706.000 habitants empadronats

ALBERT VILAR. Girona
Les comarques gironines disposen de 79 estacions depuradores d’aigües residuals, amb capacitat per sanejar l’aigua utilitzada per 1.400.000 persones, que és el doble d’habitants censats actualment a la demarcació de Girona. La major capacitat es fa per cobrir els grans increments de població del territori durant la temporada estival, ja que és un gran centre turístic. Les depuradores donen servei a 99 municipis dels 221 que hi ha i on viuen 624.200 persones, tot i que aquests 99 municipis sumen el 88% de la població gironina. Actualment es tiren endavant noves depuradores i col·lectors per sanejar les aigües negres d’una cinquantena de pobles més, on viu el 7% de la població gironina. Queden pendents uns 70 pobles i 26.000 habitants.

Les primeres depuradores es van construir al llarg del litoral, on es concentra més població a l’estiu, i per aquest motiu la seva capacitat de tractament és molt més superior a la necessària per a la població estable, ja que així s’eviten problemes durant la temporada alta. Ara només falta acabar el tractament de Sant Pere Pescador i l’Armentera, on es preveu un col·lector fins a la depuradora de l’Escala.

I seguidament la resta de municipis importants, ja fos per iniciativa municipal o supramunicipal, es van anar incorporant al tractament de les aigües negres per evitar-ne l’abocament directe a les lleres de les rieres. Ara, però, ja comença a ser necessària la millora o ampliació d’algunes depuradores, com és el cas de les de Girona, Lloret de Mar i Sils.

I a més la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, està tramitant la construcció de moltes més depuradores i nous col·lectors per depurar les aigües brutes d’una vintena de municipis més, com ara Serra de Daró, Ullastret, Amer, Molló, Ogassa o Navata.

El Punt, dimecres, 9 d’abril de 2008

Depuradores – Un gran potencial de regeneració

A les comarques gironines hi ha una vuitantena de depuradores que, en el seu conjunt, poden arribar a tractar prop de 380.500 m³ d’aigua cada dia. Si s’arribés a regenerar el que el programa de reutilització d’aigua a Catalunya considera un nivell òptim (20%), hi hauria més de 70.000 m³ al dia per destinar a diversos usos: recàrrega d’aqüífers, reg de parcs i jardins i neteja de carrers, reg de camps de golf i zones esportives, ús en cultius, pastures d’animals, aqüicultura, masses d’aigua d’accés no públic, cultius industrials, refrigeració de la indústria no alimentària i reg de boscos i zones verdes on l’accés al públic és restringit.

Del total de depuradores, una quinzena ja regeneren aigua per a usos no domèstics. Per exemple, des de l’estació de Blanes s’envien 2,9 hm³ per recarregar la baixa Tordera; des de la de la Bisbal, 1,7 per al Daró; des de la de Torroella de Montgrí, 0,5 hm³ per a reg agrícola i 0,5 per al camp de golf de Gualta, i des de la de Sils, 1,2 hm³ per a l’estany.

Font: El Punt
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2700602

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

21 06 2008
Bloc

L´ACA amplia la depuradora de Sils-Vidreres amb 2,4 MEUR

SILS/VIDRERES| DDG
L’Agència Catalana de l’Aigua millora el sistema de sanejament de Sils-Vidreres mitjançant una inversió de 2,4 milions d’euros. En concret s’està ampliant la depuradora de Sils-Vidreres i es preveu que estigui acabada per al tercer trimestre de l’any vinent. El projecte d’ampliació de la depuradora de Sils-Vidreres inclou les obres i instal·lacions necessàries per permetre tractar un cabal de fins a 5.000 metres cúbics al dia i d’aquesta manera, segons el Departament de Medi Ambient millorar la gestió de les aigües residuals de la zona i per tant, permetre poder fer front a la demanda actual i la futura prevista.
Aquesta actuació ha rebut un ajut del 85% del Fons de Cohesió, en el marc del projecte Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes de Catalunya. En total la Comissió Europea ha aprovat un ajut màxim de 8,7 milions d’euros que contempla a més de l’ampliació de la depuradora Sils-Vidreres, una nova estació de bombeig de la Pineda, a Vila-seca, l’ampliació de la depuradora de Tordera també, la de Manlleu, entre d’altres.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008061900_3_272461__Comarques-LACA-amplia-depuradora-SilsVidreres-MEUR

4 07 2009
.Gestió Consell C.

L’ACA i el Consell Comarcal de la Selva signen un conveni destinat a apropar la gestió del sanejament en alta a la comarca

Aquest acord possibilitarà cedir la gestió de set sistemes de sanejament al Consell, tot i que serà extensible en un futur a altres depuradores de la Selva

El president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria; el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, han signat avui un conveni de col·laboració destinat a apropar la gestió del sanejament en alta a la comarca gironina.

Aquest acord, que inicialment preveu el traspàs de la gestió de set sistemes de sanejament (Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Riudarenes, Sils-Vidreres, Vidreres-Aiguaviva parc i Vilobí d’Onyar), serà extensible a altres depuradores de la comarca i es renovarà de mutu acord entre les dues parts.

En aquest conveni, l’Agència Catalana de l’Aigua haurà d’aportar els recursos necessaris per garantir la gestió integrada del sanejament, que preveu l’explotació i la intervenció administrativa dels abocaments, i també que les instal·lacions de sanejament en alta disposen de les condicions tècniques, econòmiques i administratives necessàries per al seu funcionament. Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Selva haurà de garantir la seva capacitat per exercir aquestes tasques de sanejament.

Aquest conveni s’inscriu en el marc de col·laboració i cooperació interinstitucional que ha de permetre aproximar la gestió del cicle de l’aigua al territori mateix i afavorir la corresponsabilització de les diferents administracions actuants, tal com ja s’està fent en altres indrets de Catalunya aprofitant el coneixement de la realitat de cada territori i l’experiència dels ens locals i supramunicipials en la matèria.

Han assistit a aquest acte, a més, el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Jaume Figueras, i diversos consellers del Consell de Presidència.

Barcelona, 2 de Juliol de 2009

http://mediambient.gencat.net/cat/el_departament/sala_de_premsa/notes/CONSELLCOMARCALSELVA.jsp?ComponentID=173717&SourcePageID=593#1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: