125 tones d’oli

28 04 2008

T-500 Puratos va alertar de la presència d’oli de gira-sol contaminat

Una empresa de Sils va alertar de la presència d’oli de gira-sol contaminat

El Ministeri de Sanitat garanteix que tot el producte que hi ha al mercat és apte per al consum
JOSEP MARTINOY.

Una empresa de Sils (Selva), T-500 Puratos SA, que es dedica a la venda de matèries primeres per a la indústria del pa, pastisseria i xocolata, és la que el dia de Sant Jordi va avisar l’Agència de Protecció de la Salut que havia rebut una partida de 125 tones d’oli de gira-sol contaminat, comprada a l’Estat francès, des d’on el proveïdor va avisar l’empresa. Aquest oli, produït a Ucraïna, es va distribuir en diversos ports europeus, entre els quals hi havia el de Barcelona, on en van descarregar 12.000 tones, i l’occità de Seta. El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, va garantir ahir que tot l’oli que hi ha al mercat estatal és apte per al consum.
La companyia francesa Saipol va importar des del port occità de Seta 2.600 tones d’oli de gira-sol contaminat procedent d’Ucraïna, 125 de les quals, ja refinades, es van enviar per carretera a T-500 Puratos. Aquesta empresa, que va tornar a refinar l’oli per transformar-lo en la margarina que comercialitza després d’un procés de dissolució i pasteurització que dilueix encara més el possible contaminant, va advertir les autoritats sanitàries que havia rebut la partida adulterada, va bloquejar immediatament la producció i va fer retirar els productes ja elaborats que havien arribat als clients. El director general de T-500 Puratos, Ramon Escaler, va afirmar ahir que els processos de refinament de la seva empresa minimitzen qualsevol presència d’elements tòxics. Ahir les autoritats sanitàries van autoritzar la venda dels productes elaborats per l’empresa selvatana.
ENTRADA PER BARCELONA

La partida que es va descarregar al port de Barcelona anava destinada a diverses empreses. El Ministeri de Sanitat es va negar ahir a donar la llista de marques afectades, perquè el procés per analitzar-les totes pot durar encara un parell de setmanes. Bernat Sòria, però, sí que va assegurar que tot l’oli de gira-sol disponible en el mercat és «segur per a la salut», i va precisar que de moment s’ha certificat que no hi ha risc en 200 de les 800 marques d’aquest producte que es comercialitzen a l’Estat. El director de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, Félix Lobo, que va comparèixer amb Sòria en una tensa roda de premsa, va dir que hi havia evidències que la contaminació no havia estat accidental, sinó que s’havia produït una adulteració voluntària. Per la insistència dels periodistes per saber quines marques eren les afectades, Lobo va dir que no eren allà «per respondre a la curiositat dels periodistes».

El Punt, dimarts, 29 d’abril de 2008

Sanitat difondrà el nom de les 200 marques d’oli segures

Actualitzat a les 21:19 h 28/04/2008

El port de Barcelona va ser el principal punt d’entrada de l’oli de gira-sol adulterat amb restes d’hidrocarburs que va fer que el Ministeri de Sanitat en desaconsellés el consum. Els responsables del Ministeri han comparegut aquest dilluns per donar explicacions dels fets, i han revelat que a tot l’Estat han retirat 3.500 tones del producte contaminat, que va viatjar en vaixell d’Ucraïna cap a Rotterdam, d’aquí a França i, finalment, cap a Barcelona i altres ports de l’Estat. Sanitat ha insistit que l’oli que ara hi ha als establiments ofereix “totes les condicions de qualitat i seguretat” i ha decidit fer pública una llista amb 200 marques segures per al consumidor. De moment, se’n saben 63.

El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha justificat que “en un temps rècord s’han retirat totes les ampolles, garrafes o recipients que contenen oli de gira-sol” i s’han substituït per envasos “que tenim la garantia que no tenen cap relació amb les partides contaminades“.Sanitat ha confirmat que 200 de les 800 marques d’oli que es venen a tot l’Estat no presenten cap risc per als consumidors. Entre aquestes marques “netes” hi ha les que tenen més quota de mercat, com ara les dels grups Acesur, Borges, Grupo SOS, Coreysa –les que es venen amb la marca El Corte Inglés-, Sovena –que fabrica per a Hacendado, la marca blanca de Mercadona-, La Masía, que també produeix per a la marca blanca d’Auchan– i el grup Olemartos. De moment, s’ha publicat una llista provisional amb 63 marques, menys d’una quarta part del total que hi ha a les botigues.

Sòria ha remarcat que el criteri que han seguit des del govern espanyol “ha estat protegir la salut dels ciutadans, per això hem estat el país d’Europa que s’ha avançat en les mesures de protecció”. El ministre ha afegit que la Comissió Europea “ha donat la raó” a l’executiu i ha subratllat que “és fàcil jutjar” quan ja han passat les coses, però que Sanitat “va pensar en la pitjor hipòtesi” i finalment “ha estat la més raonable”. D’aquesta manera el ministre ha sortit al pas de les crítiques per la incomprensió que ha provocat que es recomanés no consumir oli de gira-sol i, alhora, es digués que no suposava cap perill.

D’altra banda, el president de l’Agència de Seguretat Alimentària, Félix Lobo, ha explicat que la major part de l’oli contaminat va entrar a l’Estat a través del port de Barcelona, on va arribar procedent d’Ucraïna i després de passar per Rotterdam i França. Lobo també ha explicat que la meitat de l’oli de gira-sol que arriba a l’estat espanyol prové d’Ucraïna i que, en total, se n’han retirat 3.500 tones.

Confisquen 125 tones d’oli a Sils

El Departament de Salut ha informat, també aquest dilluns a la tarda, que inspectors de l’Agència de Protecció de la Salut van anar el 24 d’abril a l’empresa T-500 Puratos, de Sils, on van comprovar que hi havia 125 tones d’oli cru de gira-sol que podia estar contaminat. L’oli l’havien comprat a una empresa francesa. La companyia catalana, que produeix ingredients per a diversos productes de fleca i pastisseria, va demanar als seus clients la immobilització i el retorn de les partides adulterades.
.
Font: 3cat24

Accions

Informació

6 responses

29 04 2008
Jo

Suposant que un litre d’oli pesi 800 grams (?), 125 tones són 125.000 quilos, resulta que l’oli confiscat equival a 156.000 ampolles de litre d’oli de girasol. Si he fet bé els comptes!

29 04 2008
Anònim

No us imagineu les ampolles de la foto, perque a Puratos no fan aquests productes.
L’oli l’utilitzen per fer materies primeres per panaderia i pastisseria, així doncs el que “pugui” estar contaminat serien pans, croissants, coques, etc.

29 04 2008
lncsils

L’empreses grans de Sils quin gran exemple de control de qualitat, eficàcia, eficiència, honestatat i transparència: l’administració ha conegut l’assumpte gràcies a T500 Puratos.

L’ajuntament, en canvi, un desastre. Un niu de conxorxes, una ineficàcia total, una plana web que no tira, una colla que són un cant a la incompetència…

Ah clar, que parlem de la diferència entre privat i públic 😉

29 04 2008
Jordi

Incsils. No totes les empreses privades funcionen tan bé: ENDESA, RED ELÉCTRICA, TELEFÓNICA, REPSOL i d’altres no són pas models d’eficàcia i eficiència, molts monopolis i oligopolis privats tampoc.
Afortunadament un ajuntament no és una empresa privada i sense posar en dubte la teva afirmació sobre la ineficàcia i incompetència del nostre, crec que no hauries de ser tan obsessiva en el teu liberalisme (estudia una mica d’història), ni en les desqualificacions personals.

30 04 2008
lncsils

Hi jordi!

No he desqualificat, t’ho dic sense mal rotllo. El lliberalisme és contrari als oligopolis i monopolis 😉 ho sé perquè he estudiat història i història econòmica (imprescindible per acabar Eco.. (pq són tant avorrits els finals de carerra??) ) si la teva visió és diferenet explica-me-la, si us plau, m’agrada veure visions diferents.

Fixa’t que tots els exemples que poses han estat monopolis estatals d’economies planificades que ben poc tenien de lliberals!

En qualsevol cas, la meva intervenciació volia destacar -i crec que coincidim-l’execl.lent comportament d’aquesta empresa silenca. 😉 que he aprofitat per burxar l’ajuntament… sí, donen motius.

Salut i Llibertat!

1 05 2008
lncsils

Portada al El Punt de l’excel.lent feina d’una empresa silenca. Som les i els millors !!!

Eficiència de les empreses privades silenques i l’ajuntamemt de sils com exemples de males pràctiques administratives segons la sindicatura de comptes….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: