Dessalinitzadora

28 07 2008

Repercussió notable sobre la factura de l’aigua


Santa Coloma, Sils i Riudarenes beuran aigua de la dessaladora de Blanes

Una canonada transportarà l’aigua fins a un dipòsit a Fogars, i d’allà anirà als diversos pobles. Santa Coloma tindrà una connexió amb la dessaladora.

El preu de l´aigua de mar potabilitzada
BLANES | E.B.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) construirà una canonada per portar aigua des de la dessaladora de Blanes fins a Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils. A començament d’any, en vista a la situació de sequera, el projecte de dur aigua de mar tractada a la Selva Interior va cobrar forma; de moment però, només hi ha tres municipis que estan disposats a connectar-s’hi.

L’ACA va traslladar la proposta també als ajuntaments de Maçanet de la Selva i Maçanes, que de moment l’han desestimada. L’alcalde, Alfons Soms (PSC), explica que “ja tenim aigua suficient per al consum i tenim cobert el previsible creixement de població”. Soms però, no tanca les portes a abastir el municipi amb aigua dessalada en un futur; “cal valorar la idea”, diu. El municipi que sí ha rebutjat de ple l’oferta de l’ACA és Massanes. Aquest diari però, no va poder localitzar ahir l’alcalde, Jordi Porta (CiU).

La canonada que durà aigua dessalada a la Selva Interior és viable, argumenta l’ACA, gràcies a l’ampliació de la dessalinitzadora de Blanes que, de produir els actuals 10 hectòmetres cúbics anuals passarà a tratar-ne el doble, 20 hectòmetres cúbics a partir del segon semestre del 2009. De moment no han transcendit els detalls de com serà el projecte, pendent de redacció, però el que sí se sap d’entrada és que es construirà una canonada que connectarà la dessalinitzadora amb un dipòsit que es farà a Fogars de la Selva. D’allà, l’aigua es distribuirà fins als pobles que ho sol·licitin.

El proper dimecres 23 de juliol, els Ajuntaments interessats signaran un conveni, avança l’alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS). Serà “una mena de declaració d’intencions, amb el compromís dels signants que quan estigui fet el projecte ens hi adherirem”.

Tanmateix, dels tres municipis interessats, els que consideren l’obra més urgent són Santa Coloma de Farners i Riudarenes. L’alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà (CiU), recorda que pel seu municipi s’havia treballat fins fa un any i mig amb la idea d’una nova connexió amb el Pasteral, també a través d’una canonada de nova construcció. Solà creu que la situació de sequera viscuda la primavera passada, ha precipitat que el Govern s’hagi decantat per la idea de “connectar els municipis amb la dessaladora per optimitzar recursos”. Això, segons l’alcalde, retardarà la posada en marxa de noves captacions d’aigua a Santa Coloma, ja que la connexió amb el Pasteral hauria estat llesta l’any que ve i, ara, en canvi, diu Solà, encara s’ha de fer el projecte de la connexió amb la dessalinitzadora de Blanes.

A Riudarenes, l’alcalde, Jordi Ros (CiU), assegura que “és un tema molt important pel poble” i recorda que un dels punts més determinants és que quan es faci la canonada, aquesta tingui “el mínim impacte possible al medi natural”.

DdG, 16 juliol

El preu de l´aigua de mar potabilitzada

El preu que pagaran els pobles de la Selva Interior per l’aigua dessalada és, de moment, una incògnita. De tota manera, l’alcalde de Sils ha avançat que l’ACA pronostica que el municipi haurà d’aportar uns 600.000 al projecte. Fins ara, Sils s’autoabasteix, de manera que l’entrada en funcionament de la canonada tindrà una repercussió notable sobre la factura de l’aigua. Quan a Blanes es va començar a subministrar aigua de la dessaladora, el preu del metre cúbic era de 22 cèntims. L’Ajuntament va contreure un important deute amb l’ACA, que finalment va ser condonat gràcies a un conveni.

DdG, 16 juliol

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

26 11 2009
.4 pobles

Dijous 26 de novembre de 2009
Diari de Girona

Aigua
4 pobles beuran aigua de dessalinitzadora per posar fi als problemes d´abastament
Sils, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Riudarenes han optat per aquesta solució i l’ACA acaba de treure el projecte a

Foto: La dessalinitzadora de Blanes alimentarà aquests pobles de l’interior.

carles colomer

SANTA COLOMA DE FARNERS | E.BATLLE

Sils, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Riudarenes són els municipis que finalment han decidit apostar per abastir-se en un futur no gaire llunyà d’aigua de la dessalinitzadora de Blanes, si bé en un inici també s’havien proposat Caldes de Malavella, Massanes i Maçanet de la Selva. Fa pocs dies, els quatre ajuntaments van signar els convenis amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’empresa Aigües Ter Llobregat a favor del projecte que els ha de permetre superar els problemes d’abastament que pateixen, sobretot durant els estius, ja que s’alimenten d’aigua de pous.
Santa Coloma de Farners havia apostat inicialment per l’opció d’abastir-se a través de la canonada del Pasteral -tal com farà Caldes de Malavella i ja està fent Riudellots de la Selva- però finalment l’ACA va proposar aquesta nova opció per optimitzar recursos. Un projecte que serà viable perquè la dessalinitzadora de Blanes ha de passar a produir el doble d’hectòmetres cúbics: dels 10 hectòmetres anuals als 20.

El cost per municipi de l’aigua encara no ha transcendit, però la connexió a la nova canonada es farà des d’una que sorgirà de la dessaladora i que anirà fins a un dipòsit que es construirà a Fogars de la Selva i d’allà, la distribuirà fins als pobles que ho han sol·licitat.

L’ACA ha tret aquesta setmana el projecte a informació pública, hi restarà durant un mes, i s’han detallat aquells béns afectats dels municipis de Fogars de la Selva, Sils, Caldes de Malavella, Vilobí d’Onyar, Maçanet de la Selva, Vidreres, Riudarenes i Santa Coloma de Farners, però ahir l’ACA no vadonar-ne més detalls.
Pel que fa al finançament del projecte, tot i que encara no ha transcendit l’import total de l’actuació, les aportacions econòmiques de l’ACA i dels ajuntaments seran d’un 50 per cent per a cadascú. Per exemple, el cost de la connexió amb l’artèria per part del municipi de Vidreres és de poc més d’un milió d’euros. Aquest ajuntament va ratificar en ple el conveni, amb els vots a favor de PSC-ICV, ERC i CiU, l’abstenció de PCCA i el vot contrari de GdP.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/26/comarques-pobles-beuran-aigua-dessalinitzadora-posar-problemes-dabastament/372114.html

14 07 2010
.Canonada

Santa Coloma aprova la canonada per abastir-se d´aigua de la dessalinitzadora

SANTA COLOMA DE FARNERS | J. VERA

Santa Coloma de Farners va aprovar, en el darrer ple municipal, el conveni amb Aigües del Ter Llobregat (ATLL), a través del qual es preveu construir una canonada de 43 quilòmetres per abastir el municipi amb aigua procedent de la dessalinitzadora de Blanes. Això serà gràcies a un acord entre els municipis amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La canonada no abastirà només a Santa Coloma, sinó a tres pobles més de la comarca de la Selva: Vidreres, Riudarenes i Sils. Maçanet es va despenjar en l’últim moment. A banda de la canonada, està previst construir un dipòsit d’uns 4.000 metres cúbics.

El cost total del projecte és d’uns 8 milions d’euros, dels quals el 50% els pagarà l’ACA i l’altra meitat els Ajuntaments. Dins de la part dels Ajuntaments, Santa Coloma finançarà el 41%.

El projecte serà viable gràcies al fet que la dessalinitadora de Blanes ha de passar de produir el doble d’hectòmetres cúbics, dels 10 actuals passarà a 20. El consistori havia apostat per una altra opció, però l’ACA la va desestimar perquè només abastia Santa Coloma.

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/07/14/santa-coloma-aprova-canonada-abastir-se-daigua-dessalinitzadora/418886.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Dessalinitzadora a Blanes
05/02/10

La dessalinitzadora de Blanes té capacitat per generar 10 hm³ l’any, i les obres d’ampliació que s’hi estan portant a terme permetran doblar aquesta quantitat fins als 20 hm³. La previsió és que els treballs, que hauran costat més de 48 milions d’euros, estiguin enllestits el primer trimestre d’aquest any. Les obres també inclouen la nova captació de l’aigua de mar, ja que les instal·lacions actuals tenien problemes constantment perquè les llevantades han inutilitzat els pous que es feien servir per prendre l’aigua. La solució ha sigut una canonada que agafa l’aigua directament del mar i que la porta fins a la dessalinitzadora, que s’ha construït amb capacitat per a 80 hm³ a l’any. El motiu és la previsió que té el govern de construir una nova dessalinitzadora a la mateixa zona, i amb capacitat de 60 hm³, que se sumaran als 20 que tindrà aquesta. En pocs mesos està previst enllestir el projecte, que sortirà a informació pública amb la declaració d’impacte ambiental.

Font: http://avui.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/133121.html

Fotos,
http://conc.ccoo.cat/escolaadults/imatges/album14/index.htm

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Llegiu també,

Sequera, piscines i gespes
https://silsdelaselva.wordpress.com/2008/02/24/piscines-i-gespes-en-temps-de-sequera/

Depuradora Sils-Vidreres
https://silsdelaselva.wordpress.com/2008/04/09/depuradora/

Tanca l’aixeta,
https://silsdelaselva.wordpress.com/2008/03/13/tanca-laixeta/

El ban de la sequera,
https://silsdelaselva.wordpress.com/2008/05/14/el-ban-de-la-sequera/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: