Gasoducte i C-63

28 07 2008

Estanys en perill ?

Foto: construcció d’un gasoducte; data i lloc indeterminat.


Enagás, receptiva a la idea de l´Ajuntament de desviar un gasoducte fora dels Estanys de Sils. L’alcalde demana a la companyia que faci passar la canonada en paral·lel a l’autopista AP-7.
SILS | E.B


El gasoducte que l’empresa Enagás projecta entre Martorell (Baix Llobregat) i Figueres afecta, a la Selva, sis indrets protegits pel seu valor mediambiental: el Massís del Montseny, la riera d’Arbúcies, els Estanys de Tordera, la riera de Santa Coloma, el PEIN dels Turons de Maçanet i els Estanys de Sils. Aquest últim espai natural, però, pot evitar l’afectació d’aquesta nova infraestructura, ja que Enagás s’ha mostrat receptiva a la proposta que fa l’Ajuntament: que el gasoducte discorri paral·lel a l’AP-7.
Aquesta modificació del traçat suposarà l’escurçament del segment de canonada de Sils, que inicialment havia de tenir una longitud 8,01 quilòmetres de longitud. Al passar paral·lel a l’autopista, el recorregut del gasoducte evitarà passar pel nucli i escurçarà el traçat. L’alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), explica que, tot i no haver-hi res signat, té “la paraula” dels tècnics, que recentment van reunir-se amb representants municipals.

“Ens van assegurar que el gasoducte aniria en paral·lel a l’AP-7”. En el projecte inicial, el gasoducte d’Enagás entrava en territori protegit del PEIN Estanys de Sils, i s’endisava cap al paratge “fent una corva estanya”, diu Nogué, que assegura que quan es va preguntar el per què d’aquesta “volta estranya”, els tècnics van explicar que s’havia pensat en el projecte “per si volíem ampliar el polígon”. Aquesta zona industrial està situada davant els Estanys de Sils i està separada per la carretera que va de Sils a Santa Coloma i no està previst ampliar-la donada la proximitat del paratge protegit dels Estanys.

Pel corredor de l’autopista

Que el gasoducte passi en paral·lel per l’AP-7 és el reclamen els alcaldes afectats, que ja han presentat al·legacions al projecte. El traçat original fa que la canonada entri a la Selva resseguint l’autopista per Tordera, d’allà segueix un tram de la via del tren a Maçanet, creua la via i la carretera C-35 que duu a Vidreres. En aquell municipi recupera de nou el traçat de l’autopista per entrar dins el terme mnicipal de Sils. En sentit nord, també passarà per Caldes, Vilobí d’Onyar i Riudellots de la Selva. D’allà ja s’endinsarà a la comarca del Gironès.

DdG, 26 juliol

Un espai natural, una zona de pas

ICV-EUiA de Sils denuncia en el darrer número dels “Quaderns de Sils” que la futura variant de la C-63 de Santa Coloma a Maçanet passa pel mig dels estanys de Sils i que per tant, malmetrà aquesta zona protegida. L’alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS) assegura que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha assegurat que no s’hi acostarà, sinó que passarà prop del polígon.

DdG, 26 juliol

Llegiu també:

Anuncis

Accions

Informació

One response

24 01 2009
.Enagás

Enagás modifica el traçat del gasoducte i evita els espais protegits de Maçanet i Sils
El nou projecte fa circular la canalització de gas resseguint el
traçat de l’AP-7 i no passarà a tocar de cap de les masies afectades

MAÇANET DE LA SELVA / SILS | E.BATLLE

El futur gasoducte de l’empresa Enagás entre Martorell i Figueres no afectarà finalment els espais protegits de Maçanet de la Selva i Sils, després que s’hagin acceptat les al·legacions d’ambdós ajuntaments. Aquesta canalització de gas circularà finalment resseguint el traçat de l’autopista AP-7 i, per tant, no travessarà l’espai dels Turons de Maçanet ni creuarà camps de conreu ni afectarà vuit masies del terme municipal maçanenc. A Sils, tampoc creuarà el PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural) dels Estanys de Sils, sinó que seguirà una antiga canonada que transcorre paral·lela a l’AP-7.

L’antic traçat del gasoducte presentat per Enagás l’any passat afectava una cinquantena de veïns del poble de Maçanet i aquests van protestar per aquest fet, amb el suport del consistori, s’hi van oposar i van demanar un canvi de traçat. Ara, el que s’ha aconseguit, segons explicava ahir l’alcalde, Alfons Soms (PSC), és “reduir el nombre de quilòmetres i no afectar zones protegides i masies”. En concret, si en el primer projecte es preveia una canonada d’uns 7,9 quilòmetres, ara amb el nou es redueix gairebé un quilòmetre i mig, segons assegurava el batlle. Tot i que el traçat passarà gairebé sempre en paral·lel a l’AP-7, només hi haurà un punt “que era insalvable, enganxat a Mas Altaba, i que es canviarà cap a l’altre costat de la carretera, però que no afecta l’espai protegit”, segons afirma Soms.

Des del municipi de Sils, l’alcalde, Martí Nogué (IdS), per la seva banda, també va confirmar que finalment Enagás ha decidit acceptar les peticions del municipi i, per tant, la canonada de gas també transcorrerà en paral·lel a l’AP-7 i travessarà una zona “pel mig del polígon industrial”. Amb aquest canvi, el gasoducte no s’endinsarà a l’espai protegit dels Estanys de Sils, tal com preveia l’antic projecte, que feia passar el gasoducte per una banda dels Estanys, “fent un revolt per si volíem ampliar la zona industrial”. Segons l’alcalde, això “és una bestiesa, perquè nosaltres no volem tocar els Estanys per a res”.

Per explicar el resultat de les últimes converses amb Enagás, el consistori maçanenc va celebrar ahir una reunió amb els veïns que estaven afectats per aquesta infraestructura de gas, que suposava trinxar part del territori agrícola i protegit d’aquest municipi. A la reunió, hi van assistir prop de quaranta veïns del municipi, on se’ls va informar de les novetats.

El seu pas per la Selva

El gasoducte d’Enagás que preveu unir Martorell i Figueres i acabar connectant-se amb França entrarà a la Selva resseguint l’autopista per Tordera, i ara, després que les al·legacions s’hagin acceptat, seguirà recorrent l’AP7 en paral·lel pels municipis de Maçanet, Vidreres i Sils; i més al nord travessarà terrenys de Caldes de Malavella, Vilobí d’Onyar i Riudellots de la Selva per entrar cap a la comarca del Gironès. Acabarà a Figueres, on es preveu que es connecti en un futur amb França.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012400_3_310452__Comarques-Enagas-modifica-traat-gasoducte-evita-espais-protegits-Maanet-Sils

Dissabte 24 de gener de 2009

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: