Antiga Estació de Sils

1 09 2008

a l’Atles Literari de les comarques de Girona

A l’andana del tren

amb autor desconegut, Text

Igual que si ens empaitessin – diu – tots correm per ésser a temps a encabir-nos a l’auto. Encar no obren el reixat de sortida [de l’estació] ja sentim aquell coro desafinat, amb la cançó de cada dia, però avui corregido y aumentado… -Va a Santa Coloma, el senyor? – Aquí, jove, aquí… – Puji, dona! Puji!… I amb un sant-i-amen s’han omplert els òmnibus… tots van plens (…)

(Ànonim)

A l’estació

Serra, Julio
Las Guillerías

Detuvo el tren su marcha -ens diu-, descendimos con premura, y no sin trabajo conseguimos apoderarnos de una de las diligencias que hacen el trayecto desde aquel punto hasta Santa Coloma de Farnés; nueve quilómetros por una carretera perfectamente conservada.

Font: Atles literari de les terres de Girona

Foto: L’Estany (Josep Segur)

Més textos…iari a l’estació de Sils, en el punt més baix del pla. Durant anys aquesta estació va tenir penjat el rètol “Sils-S. Coloma de Farnés” indicant el servei que l’equipament havia de fer. La realitat és que de servei en féu sempre molt més: diligències i cotxes de línia duien a Maçanet, Vidreres i Llor…

Vallcanera, antic poble agregat a Sils, avui poblat per dues grans urbanitzacions i centrat per l’església de Santa Eulàlia.

nglera, a Vilobí, a Sils, a Hostalric, ençà i enllà d’aquesta meva Selva, com coixins. Cada arbre té, aquest matí, una llepada prima de sol al tronc. I les ombres són llargues, i els ocres exagerats, i els grocs atrapats al capdamunt de les branques, tan coneguts de tardor en tardor, a hores d’ara e…

(…) voreja el límit entre aquestes serres menors i el pla on domina l’Estany de Sils i els estanyols adjacents, alguns de ja colgats per la runa, mentre al centre de l’Estany és en tràmit d’execució un Pla de Restauració.

La comarca de la Selva -afirma- en acostar-se al fil, ondulat, dels contraforts del Montseny i de les Guilleries, fa arbredes… El curs del Tordera i l’estany de Sils… són els elements actius dels pollancres (…)

Es tracta d’un espai d’enllaç entre la Selva, el Vallès i l’Alt Maresme, que inclou l’estany de Sils i les rieres circumdants, en què les pollancredes han tingut de fa temps una presència i una utilitat com a element d’explotació forestal alternativa als prats tradicionals.

…loma de Farners, de Sils, de Maçanet de la Selva, de Vidreres, de Sant Dalmai, de Brunyola… Mitja Selva hi pujava. Avui, tot mort, no hi queda bo i ningú… El lledoner sembla que se n’adoni, de la malvestat (…

pujar a peu, des de Sils, per les terres de cacera. Al lluny, terra negra. Alguna estona no anava sol; l’acompanyava en Busqueta, de Riudarenes, el mateix que l’escriptor, en un dels primers llibres gironins “prologat per Maragall”, assenyalarà talment un record inesborrable. (“Prudenci Bertrana …

(…) passava per Sils i, encara que molt llunyà i somort, el xiulet… pujava per la vall fins al mas Espriu. El pare solia dir: “Ja passa el tren de les nou”. “Ja passa el tren de les tres”. Durant la Setmana Tràgica el xiulet (…) havia callat de sobte (…) “No passen trens”, comentava preoc…

la plana boscosa de Sils i de Maçanet. A l’estiu -mai no hi havia anat a l’hivern- el paisatge es componia d’una gran varietat de verds sota un horitzó espaiós amarat de llum

A Sils. Hi ha un cementiri molt bonic, fora poble.

stanys (l’Estany de Sils) i els moderns pantans (Susqueda i Pasteral) i els antics indrets ara submergits (Querós, Susqueda)

(…) cap de partit…, que té agregats a son municipi els de Castanyet i Sant Pere Cercada, compta amb Comandància Militar i Administració de Correus per la via de Sils, amb quina carretera, que puja fins a la Granota, es comunica am la general de França.

(…) la carretera serpenteaba por el llano, y ancha y bordeada de masías y de huertas avanzaba hacia Sils (…)

…anera, és a dir, de Sils), pràcticament fins arribar a Sant Marçal, a les envistes de Santa Coloma

(…) no… a Lloret solament: en tenia a Vidreres, a Sils i a Pineda. Fill únic de casa bona, havia heretat els béns de son pare (…)


Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: