Dojo Asai

4 09 2008

Budisme a Sils

Fotos: Àlbum Picassa

Entre la religió i la filosofia

Girona és un punt d’atracció per a la realització de retirs budistes pel fet de trobar zones aïllades i fàcil accessibilitat des de la regió de Barcelona.

“Reconeixement oficial” des de 2007. Cultura
Padma Ling, una associació amb seu a Barcelona dedicada a la difusió de l’ensenyament i la pràctica espiritual, ha organitzat retirs en una masia de Besalú. A tall d’exemple, el programat entre el dijous 20 i el diumenge 23 de març de 2008, coincidint amb la Setmana Santa, on la finalitat era la pràctica del Buda Dzambhala, que conjuga els “mèrits materials” i “espirituals”. Un retir en què podien participar adults i els respectius fills i filles.

El centre Tibetà Tushita -Arbúcies-, el Samye Dzong -Santa Coloma de Farners- i Dojo Asai -Sils– són només tres exemples d’instal·lacions on es realitzen, bàsicament, retirs d’arrel budista, a la demarcació de Girona. La comarca de la Selva és una de les receptores d’aquestes pràctiques a propòsit que els promotors troben zones aïllades i de fàcil accés des de la regió de Barcelona. El budisme, que cerca eradicar en la persona el sofriment o insatisfacció vital, es mou entre la religió i una filosofia de vida a causa de l’absència de divinitat. El budisme és una de les grans i històriques tradicions espirituals de la humanitat.

En el moment d’establir-se en un territori, els budistes, que es divideixen en nombroses “escoles”, cerquen, entre d’altres, a més de l’aïllament i l’accessibilitat, una superfície mínima, terres per cultivar, un edifici, zona per acampar i l’absència de torres d’alta tensió en la proximitat. Els retirs demanen un ambient harmònic i silenciós. El Centre Samye Dzong, situat a la Fradera de Castanyet, s’ha manifestat públicament contra el traçat de la MAT. La Selva voreja i forma part del Montseny, lloc considerat idoni per fer aquesta tipologia d’activitats.

Descartat
El monestir budista d’abast europeu que el lama Gyetrul Jigme Rímpoche havia promogut a Canet d’Adri ha quedat descartat, segons ha explicat l’associació Padma Ling, a causa de problemes d’edificació. Ara cerquen altres localitzacions arreu de Catalunya. El projecte inicial del Centre Europeu Ripa a Canet ocupava una superfície de 110 hectàrees. L’adequació del terreny havia de servir per, bàsicament, l’estudi i pràctica del Dharma, i com a punt de retirs individuals i grupals. En la carta que havia enviat els alumnes, Gyetrul Jigme Rímpoche comentava que calia una “llar espiritual” per als deixebles més vells. El projecte incloïa desenvolupar unitats de negoci agrícola, forestal i artesanal per autofinançar el recinte. El territori on estava previst situar el centre té fàcil accés des de l’AP-7. L’obertura d’una entrada/sortida de l’autopista a Domeyn n’augmentava la potencialitat.

DdG, 21 juliol

Dojo Asai

1. El Dojo Asai fue construido en el 2001 en los bosques de Sils, un pequeño pueblo de la provincia de Girona.

Esta diseñado especialmente para efectuar los retiros de Naikan de una semana en las mejores condiciones; el bosque, el jardín de piedras delante de la casa, el silencio, nos transmiten una atmósfera especial de tranquilidad y paz interna.

En su interior hay una sala donde están colocados unos biombos que facilitan la práctica de la reflexión Naikan, siguiendo la forma tradicional japonesa.

También se lleva a cabo una practica muy especial de “meditación con Mokugyo” (tambor espiritual) llamada Nembutsu, una poderosa técnica de purificación.

Los residentes del Dojo llevan una vida sencilla y armónica en el campo, centrada en la búsqueda y el desarrollo espiritual a través de la meditación.

Si usted atraviesa por dificultades o tiene necesidad de desarrollar sus inquietudes internas, no dude en contactar con nosotros o visitar el Dojo de Sils. Ofrecemos varias modalidades de estancias según la necesidad de cada persona. Seguramente encontrará alguna orientación que le ayude a descargar su peso y comenzar una nueva etapa con más animo y alegría interior.

Dojo Sils

2. Dojo és el lloc on es practiquen algunes arts marcials com el judo, aikido, kendo, jodo… És una paraula japonesa que vol dir lloc on s’estudia el camí i té per tant un significat filosòfic més enllà del d’un simple espai o gimnàs. Cal recordar que el judo es va practicar inicialment en un temple.

Els costats del dojo es diuen shimiza (per on entren els estudiants), kamiza (per on entra el mestre) i joseki (el costat principal on es troben el mestre en realitzar el salut i els símbols del dojo com per exemple la fotografia del fundador de l’art marcial, de l’estil o del propi dojo)

Quan s’utilitza per fer Aikido, Judo, Jujutsu o altres arts marcials amb projeccions, el terra està cobert pel tatami ,matalassets d’un parell de metres de llarg per un d’ample i d’un gruix d’un parell de dits per suavitzar les caigudes. Per la practica de Iaido, Kendo, Jodo i altres estudis amb armes, es sol fer directament a damunt el trespol de fusta.

S’acostuma a saludar en entrar i sortir i s’hi roman descalç. Ha de ser un lloc de treball en silenci que ha d’estar net.

Viquipèdia

3. Fotos

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

28 02 2009
.Budistes

Dissabte 28 de febrer de 2009
Diari de Girona

La demarcació de Girona suma vuit centres budistes
Una coordinadora defensa la contribució social que fa aquesta religió

GIRONA| JOAQUIM BOHIGAS

Igual que en altres confessions religioses radicades a Catalunya, els budistes tenen una organització que, resumint, representa les comunitats davant la resta de la societat: la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB). Segons el registre de l’esmentada entitat, la demarcació de Girona acull vuit centres budistes, que pertanyen a diferents tradicions. L’elaboració de la Guia de la bona mort per a budistes, un curs de voluntaris per l’acompanyament i ajuda a malalts, i unes jornades sobre el budisme a Catalunya són alguns dels projectes del CCEB pel 2009. Hi ha dues interpretacions bàsiques del budisme. Com a religió o filosofia de vida. En el primer cas, la coordinadora defensa la contribució social que pot realitzar. A tall d’exemple, la promoció dels Drets Humans o la defensa del medi ambient. I, en el segon, la recerca del benestar personal alleugerint el patiment per les exigències que implica la societat contemporània.

En aquest sentit, la coordinadora vol “fomentar valors humans en tots els àmbits de la societat, promovent el bé comú i la pau a través de la difusió i la pràctica dels ensenyaments budistes”. Els centres situats a la demarcació de Girona són, segons ordre alfabètic, Asai, dojo (Sils); Azc-Azi Dojo Zen Girona (Girona); Camí del Diamant (Roses); Dzogchen Namkai Norbu (Cadaqués); Samye Dechi Ling (Santa Coloma de Farners); Songtsen (gestionen la masia Soronells, situada a una zona aïllada a prop de Sant Hilari Sacalm, tot i que la coordinadora no especifica el municipi); Thich Nhat Hanh, Sangha (sense especificar el municipi); i Yeshe Nyingpo Girona/Centre budista Mandala (Figueres). El budisme a la demarcació, igual que a la resta de Catalunya, es fonamenta pels eixos de coneixement-estudi-pràctica. Això ha provocat l’eclosió de les cases de retir (pràctica intensiva), la convocatòria de xerrades divulgatives o la visita de mestres orientals. Girona és, després de Barcelona, la demarcació amb més centres.

Foto: http://media.epi.es/www.diaridegirona.es/media/fotos/noticias/646×260/2009-03-07_IMG_2009-02-28_01.11.10__58_1.jpg.jpg

Font:
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009022800_9_317194__Cultura-demarcacio-Girona-suma-vuit-centres-budistes

12 03 2013
vanessa

voldria saber si feu retirs cada setmana jo estaria interessada per setmana santa,gracies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: