Joaquim Rovira, 28 anys alcalde

20 09 2008

round-icon-small Homenatge Joaquim Rovira

Jordi Pujol a La Llacuna

CDC de Sils organitza un acte d’homenatge i reconeixement a l’ex-alcalde Joaquim Rovira i Planas, presidit per l’ex-president Jordi Pujol: dissabte 20 de setembre de 2008, Sala La Llacuna de Sils. Hi haurà refrigeri. El bloc CiU de Sils no informa: http://ciusils.blogspot.com . MDV ho veu així: imatge jpg.

round-icon-small Joaquim Rovira, alcalde de Sils durant 28 anys

Del Vell Bloc: Enviat a El vell Ajuntament el 22 Ago 2006

1. L´alcalde de Sils deixarà el càrrec després de 28 anys. L´alcalde de Sils, Joaquim Rovira (CiU), no tornarà a repetir com a candidat a alcalde en les properes eleccions al municipi. Rovira, que fa més de 26 anys que és al càrrec, deixarà l´alcaldia a finals d´aquest mandat. En total, haurà estat 28 anys al capdavant de l´Ajuntament de Sils, sempre amb majoria absoluta. Actualment es treballa amb qui pot ser el seu successor. Rovira haurà culminat l´any 2007 una etapa que va iniciar l´any 1979 quan va accedir a l´alcaldia de Sils per primera vegada, en substitució de Jaume Pastells i Clota. Hauran estat 28 anys de govern amb majoria, un fet que, segons Rovira, ha estat molt important per tirar endavant projectes per al municipi. Amb més de 70 anys, assegura que se´n va perquè «acaba una etapa» i «convenen generacions amb noves idees i il·lusions» i diu que a partir d´ara li toca «viure». Sosté que la seva marxa de l´Ajuntament és fruit de la lògica «perquè totes les coses tenen el seu inici i el seu final». Rovira es mostra «satisfet» de la feina feta fins ara i assegura estar «tranquil» amb tot el que ha fet per al municipi. Diu que el canvi que ha experimentat Sils des que està a l´alcaldia ha estat important i es mostra especialment content per la zona esportiva, el manteniment i restauració de l´estació de tren de Sils, que durant un temps es volia tirar a terra, o per la restauració del local social de La Laguna, que durant quinze anys va estar tancat perquè amenaçava ruïna. «De la manera com em vaig trobar el poble a la forma que el deixaré, el canvi de Sils ha estat important», diu Rovira. A més, actualment Sils està tirant endavant un dels aspectes més importants en un municipi, com és la revisió del planejament urbanístic. En aquest cas, el nou Pla General permetrà afrontar el repte del creixement i de la incorporació de nous habitants, però «no suposarà la pèrdua d´identitat. Es guanyarà en qualitat de vida». El nou Pla comptarà amb espais públics i equipaments suficients per tal que el poble sigui «amable» i faciliti la vida «cívica i la convivència dels seus habitants». Entre els punts negatius dels seus mandats, Rovira recorda l´enderroc de les Escoles Velles a inicis dels anys vuitanta per fer-hi una plaça. Les escoles van anar a terra després de fer una consulta popular, però Rovira afirma que «sempre més m´ha sabut greu haver tirat les escoles». Reconeix que si s´haguessin conservat podrien haver tingut altres utilitats per al municipi, com ara ser seu d´un centre cívic o casal d´avis, una biblioteca o un arxiu municipal. Respecte a qui serà el seu substitut, Rovira no dóna pistes. Diu que en breu sortirà la persona i l´equip per presentar-se a les properes eleccions municipals i confia que seran «les persones idònies i adequades per tirar endavant l´Ajuntament». En les darreres eleccions municipals, CiU va treure 7 regidors. A l´oposició hi ha el PSC, amb un regidor i Independents de Sils (IdS), amb tres.

ACN/DDEG, SILS, Diari de Girona, 29 novembre 2005

2. Joaquim Rovira. : «Acabaré aquest mandat i quan deixi de ser alcalde em dedicaré a viure»

– Ha anunciat que no es torna a presentar. No es deixarà convèncer com en les anteriors eleccions?

– «Aquesta vegada no! Seran vint-i-vuit anys al càrrec i ja està bé. Ara correspon fer un canvi de cicle, donar pas a gent jove.»

– Ja sabrà no fer d’alcalde?

– «Serà un problema estar desvinculat. Hi haurà uns costums que es tallaran de cop. Però ja fa temps que m’estic mentalitzant.»

– De ben segur que ha canviat molt la feina des del 1979 fins ara.

– «Moltíssim. Per posar un exemple, el 1979 només hi havia tres funcionaris. I poca gent tenia el costum de venir a l’Ajuntament a explicar els seus problemes o a demanar ajut. Avui, hi ha més de trenta treballadors municipals i s’exigeix molt més a l’Ajuntament.»

– Al llarg d’aquests anys l’han definit de diverses maneres. Alguns diuen que és un alcalde personalista i altres el consideren paternalista. Amb quina es queda?

– «Ser la persona que està al capdavant del govern fa que es generin diferents opinions de la manera de ser i actuar. Si l’oposició opina que sóc personalista, en part és lògic. L’alcalde és la persona que té la decisió final, que ha de tenir criteri i actuar. I també tinc una part paternalista. Sempre he intentat escoltar i ajudar tothom. Potser totes dues opinions són certes.»

– I vostè com es defineix?

– «Sempre intento pensar en positiu. Hi ha solucions per a tot. Es tracta de lluitar i posar-hi el coll.»

– De què se sent més orgullós?

– «Hi ha moltes coses que et fan sentir orgullós. Vam lluitar durant set anys per aconseguir el CAP i podríem dir que em vaig barallar amb tothom. Considerava que Sils estava al centre geogràfic dels municipis que en aquell moment necessitaven un CAP. I el vam aconseguir. També estic molt satisfet de tenir una bona captació d’aigua, encara que ara hi ha molt poca gent que se’n recorda, d’allò. Tenim un pavelló fantàstic. També vam aconseguir que Renfe, després de quinze anys de reivindicar-ho, remodelés l’estació. I com aquests projectes, molts d’altres.»

– I s’arrepenteix d’alguna cosa?

– «Sempre voldries més, però estic content del que hem fet. Potser del que m’arrepenteixo és d’haver enderrocat les escoles velles. Va ser a principis dels anys vuitanta. Després d’una consulta popular, es va decidir tirar a terra l’edifici i fer-hi una zona verda. Avui no ho faria perquè estem necessitats de locals.»

– El moment més difícil ha estat…

– «Sens dubte aquest estiu, amb l’assassinat de Consol Galceran. I és que el desenllaç ha estat molt greu. La part negativa és que el culpable és una persona coneguda, un amic. I la part positiva és que el poble ara està tranquil.»

– Quin és el secret de governar durant gairebé trenta anys i sempre amb majoria?

– «La veritat és que no sé el perquè ni quin és el secret. Només puc dic que al llarg d’aquests anys he tingut al costat uns companys responsables i amb seny. I això és molt important. I també vull expressar el meu agraïment al poble, que ha confiat en mi.»

– Acabarà el mandat o farà un relleu abans?

– «En un principi acabaré el mandat. Però mai saps amb què et pots trobar.»

– I ja té pensat el relleu?

– «No vull posar noms. Al grup hi ha gent molt trempada i amb il·lusió. Hi haurà un bon relleu i això em tranquil·litza.»

– I a què es dedicarà després?

– «A viure.»

Foto i text d’Anna Puig, El Punt Diari a Vilaweb, Comarques Gironines, 05 desembre 2005

3. Tota una vida dedicada al poble. Rovira tindrà 72 anys quan deixi el càrrec d’alcalde. Ha estat tota una vida dedicada a la política municipal i a Sils. Sense fer enrenou, sense buscar protagonisme i sense ànsies de pujar com l’escuma ni d’obtenir càrrecs supramunicipals. Sempre s’ha envoltat de gent amb aquest mateix tarannà. Dels que encara queden al seu costat, cal destacar Xicu Anoro, regidor i gran impulsor de la iniciativa La Cuina de Sils. Temps enrere, era impensable imaginar Rovira sense una cigarreta a la boca. En fumava una darrere l’altra. Ara fa gairebé un any que ha deixat de fumar, tot i que ell mateix reconeix que ha estat difícil deixar el vici, sobretot els dies després de l’assassinat de Consol Galceran. Però, malgrat tot, no hi ha tornat. Fent repàs del passat, ens explica que fins als cinquanta anys va ser comerciant de fusta. El 1977 va ser un dels impulsors i promotors de l’actual polígon industrial, del qual se sent molt satisfet. I el 1979 va iniciar una carrera política que ha tingut continuació fins ara. Que Rovira fos cap de llista a Sils era sinònim de guanyar amb majoria. I per això mai l’han deixat plegar. Però ara ha dit prou. Res el farà canviar d’opinió.

El Punt Digital a Vilaweb,5 desembre 2005

4. Setanta municipis gironins tenen el mateix partit al govern des de fa més de vint anys … Prop del 32 per cent dels municipis de la demarcació de Girona s’han mantingut fidels almenys des de 1983 a la mateixa formació política i alguns, des de 1979. En part d’aquests casos, l’electorat també s’ha mantingut fidel al mateix alcaldable –en molts pobles només hi ha hagut sempre una sola candidatura–, com ara, des de 1979, a Josep M. Molas (CiU) a Cantallops, Jaume Coderch (CiU) a Espolla, Pere Moradell (PSC) a Torroella de Fluvià, Antoni Brancós (CiU) a Foixà, Josep Grau (CiU) a Jafre, Benjamí Artigas (CiU) a la Pera, Jordi Cruïlles (CiU) a Urús, Josep Vidal (CiU) a Juià, Ramon Vidal (CiU) a Sant Joan de Mollet, vicenç Domènech (CiU) a Sant Feliu de Buixalleu o Joaquim Rovira (CiU) a Sils.

El Punt digital, a Vilaweb; 11 agost 2006.

Llegiu també:

Anuncis

Accions

Informació

8 responses

12 09 2008
LNC

No crec que vingui en Pujol. 😉

20 09 2008
Mark

És clar que ha vingut en Pujol!

20 09 2008
LNC

No han fet la trucada que s’havia de fer.. tot sigui pel canvi….

ara auditories.. així és un homenatge amb més orgull i motiu … o no?

20 09 2008
Anònim

ROVIRA= FINQUE$ PLANE$

21 09 2008
Xinxeta

Quan es penjava aquest cartell no hi ha havia cap altra candidatura. Sils, poble conservador que no intengra i de tendencia a la candidatura única de les famílies de sempre.

21 09 2008
·Pujol

Pujol homenatja l´exalcalde de Sils i insta a retrobar el ´polític de raça´
El President va comparar-lo amb Josep Irla, “dos exemples de vocació de servir el poble”

Pujol, Eudald Casadesús i altres membres de CiU van homenatjar ahir Joaquim Rovira.
acn

SILS | ACN/DDG
L’homenatge a l’exalcalde del Sils Joaquim Rovira, que va mantenir durant 28 anys CiU com a opció política imbatible i gairebé hegemònica al municipi dels estanys, va esdevenir alhora un acte en memòria del president de la Generalitat Josep Irla de la mà de l’invitat estrella a l’acte: l’alhora president Jordi Pujol, que a la vegada que glossava la capacitat política de Rovira, alcalde invicte a Sils durant set eleccions municipals, va considerar que retre homenatge a Irla és “totalment just i obligat”, ara que es commemora el 50 aniversari de la mort del que va ser president de Catalunya a l’exili durant 14 anys.
Pujol, sempre hàbil en els seus discursos, va parlar d’Irla, “un home honest, que va mantenir el càrrec amb dignitat i això és important per un país com el nostre”, i de Rovira, autèntic animal polític de la Selva Interior, a qui va qualificar d'”exemple de polític que ha tingut vocació de servir el seu poble, per això va guanyar tantes eleccions seguides. Necessitem més polítics de la raça i amb la manera de fer i sentir de Joaquim Rovira de Sils”, va assenyalar Pujol, que va assistir a l’acte al costat de la seva dona, Marta Ferrusola, acompanyant habitual de l’exmandatari a actes socials de caire polític.

Però Pujol va considerar que tocava parlar d’Irla. “Ha estat sempre un polític una mica oblidat”, eclipsat segons Pujol entre les figures del president Companys i el president Tarradellas. Segons va dir, tant Irla com l’exalcalde de Sils Joaquim Rovira són dos exemples de polítics “que han tingut una gran vocació de servir al seu poble”. Amb mala peça al teler ara mateix a la Selva interior, CiU, que a les passades eleccions va perdre alcaldies històriques com Sils o Sant Hilari, es va reunir al voltant d’un “polític de raça” com Rovira. A l’acte també hi va assistir el president de CDC a les comarques gironines, Eudald Casadesús.

http://www.diaridegirona.cat

Pujol considera que l’homenatge a l’expresident de la Generalitat a l’exili Josep Irla ‘és just i obligat’
Actualitzat a les 08:30 h 21/09/2008
Sils (Selva).- L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat aquest dissabte al vespre que rendir homenatge a l’expresident de la Generalitat Josep Irla és ‘és totalment just i obligat’, ara que es commemora el 50è aniversari de la mort del que va ser president de Catalunya a l’exili durant 14 anys. ‘Va ser un home honest, que va mantenir el càrrec amb dignitat i això és important per un país com el nostre’, ha assenyalat Pujol, que acompanyat de la seva dona, Marta Ferrusola, ha assistit a l’acte d’homenatge a l’exalcalde de Sils Joaquim Rovira i Planas, al capdavant del consistori selvatà de manera ininterrompuda durant els últims 28 anys.

http://www.3cat24.cat

21 09 2008
Un de sils

Sabeu el que volia dir en Pujol al comentar que el que calia per Sils, era buscar un ” politc de raça “.? Es que en Xico no es de la “raça ” que necessita Sils i per aixó van perdre les eleccions?.
Em vaig quedar amb el dubte. M’ho podeu aclarir algú que hi entengui ?

21 09 2008
DUQUE

de raza quiere decir que sea de barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: