Massificació al CEIP, 2006-2008

26 10 2008

Quant i on tindrem el segon CEIP?

Sils busca terrenys per col·locar més barracons. El CEIP Jacint Verdaguer està saturat i al pati no hi caben més mòduls. Octubre 2008

Sils | Susana Farrerós

L’Ajuntament de Sils està buscant terrenys de la població on poder ubicar nous mòduls prefabricats fins que no es construeixi la nova escola. L’alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), va assegurar que l’escola “està al límit” i que si durant aquest curs arriben nous alumnes, caldrà obrir noves línies -en alguns casos s’hauria de quadruplicar el curs- i, ara mateix, “no hi ha prou espai per fer-ho”. Això provocaria la necessitat de nous barracons, però als terrenys actuals del centre d’educació infantil i primària (CEIP) Jacint Verdaguer no se’n pot col·locar cap més, ja que aleshores “deixaríem els nens sense pati” i això no es pot permetre “de cap de les maneres”, va explicar Nogué.
Davant aquesta problemàtica -que fins i tot la mateixa escola ha fet arribar a l’Ajuntament- ara el consistori està buscant algun terreny per cedir-lo a l’escola perquè s’hi pugui ubicar aquest nou aulari fet per barracons fins que no s’iniciïn les obres de la nova escola. La idea és trobar un espai ja urbanitzat i amb serveis per poder sortir del pas fins que es posi en marxa la construcció del nou CEIP -de moment sense data.
L’alcalde i la resta de grups municipals tenen previst presentar, de manera conjunta, aquesta problemàtica a Educació per tal d’agilitzar els tràmits, aconseguir els terrenys el més aviat possible i així evitar futurs maldecaps.

Actualment a l’escola Jacint Verdaguer de Sils hi ha més de 500 alumnes i la contínua arribada de gent al poble ha provocat que la saturació del centre s’accelerés. Per això, des del consistori, fa mesos que es demana al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que s’agilitzi la construcció de la nova escola, però la resposta que rep sempre és la mateixa, “seguiu en llista d’espera”, va lamentar Nogué.

Font: http://www.diaridegirona.cat, diumenge 26 d’octubre de 2008

Més informació:

Com més serem, més barracons tindrem. Juny 2008

Data de les fotos: 20 de juny de 2008

Campanya de l’AMPA a favor del nou CEIP. Maig 2008

Cartell proposat per l’AMPA:

BENVOLGUT/DA: Suposo que sabeu que l’escola de Sils l’any vinent arriba als 500 alumnes, amb totes els nivells d’Educació Infantil triplicats. Consulteu al Bloc de l’Ampa hi ha força informació, i a d’altres blocs de Sils també. Com l’AMPA diu:

Ja no podem esperar més! Prou saturació! No a una macroescola, i menys dins d’una ‘llauna d’anxoves’!!

Necessitem una escola nova, ja!!!

Apunta’t a la campanya, i imprimeix o fotocopia el rètol adjunt (és un word) i penja-te’l al cotxe com si fos una enganxina, circula amb ell allà on vagis (sigui per Sils, o per un altre municipi) perquè tothom sàpiga quines necessitats tenim a Sils.

Mostrem-nos unitaris com amb el problema del transport escolar, perquè a part de preocuparnos per la butxaca (relativitzant una mica…) també ens interessa la qualitat de l’ensenyament dels nostres fills.

No és una campanya que vagi en contra de ningú, només és una campanya que vol informar i concienciar a tothom, i perquè a qui li pertoqui hi posi solucions.

APUNTAT-HI, COM MÉS SEREM, MÉS FORÇA FAREM!!!

Aquí teniu el CARTELL en document word o en document .pdf, el que us vagi millor

Font: Text de l’AMPA fet públic el 26 de maig i article del seu bloc

Foto: bloc de l’AMPA

Foto: Diari de Girona

El CEIP Jacint Verdaguer està saturat i l´AMPA insta Educació a començar el nou centre

S’obrirà una nova línia de P3 el curs vinent i ara tots els cursos de parvulari tenen tres línies

E.B, Sils.
La realitat demogràfica de Sils està canviant i prova d’això ho és l’augment d’alumnes a l’escola Jacint Verdaguer, un CEIP que ja ha vist com les obres d’ampliació mitjançant barracons no van ser suficients, ja que amb les inscripcions de cara al curs que ve en mà s’ha comprovat que hi haurà més de 500 alumnes. De fet, això provocarà l’obertura d’una nova línia de P3 -hi ha unes 65 inscripcions per aquest nivell- amb aquesta, els tres cursos de preescolar ja tindran cadascuna tres línies. Per altra banda, el curs de segon de Primària també està triplicat.

Aquest augment d’alumnes provoca que la situació sigui insostenible i de saturació explica el president l’Associació de Mares i Pares (AMPA), Marcel Sallent, que recorda que fa uns dos anys l’Ajuntament de Sils va cedir els terrenys per fer un nou centre escolar a la zona coneguda com a Bosc de Can Aymerich i que de moment, tot i que s’està urbanitzant per acollir el nou institut de Sils, del tema del nou CEIP no se’n sap res. És per aquest motiu que en les properes setmanes demanaran una audiència amb l’alcalde, Martí Nogué (IdS,) per tal d’instar el Departament d’Educació que comenci les obres al més aviat possible. Per Sallent el que és indespensable és que Sils tingui la nova escola “sigui en barracons o com sigui”. Des del consistori, l’alcalde, Martí Nogué, afirma que l’escola es farà i que ja s’han fet els estudis geotècnics del terreny pel projecte. De tota manera, Nogué explica que Educació no ha posat data d’inici de les obres però afirma que tot està diposat per fer-la.

Pel que fa a l’actual col·legi, Nogué va avançar que l’ampliació del centre amb la instal·lació de nous mòduls està a punt de començar i que això tindrà com a resultat: més aules, un polivalent i l’ampliació del menjador.

Font: Diari de Girona, 18 maig

Foto: © Sils, com més serem més riurem

icona.gif Voldríem que féssiu ressò de l’article penjat a la nostra bitàcola sobre el P3 del curs 2008-2009. Aquest any el tripliquen però no hi ha notícies de la construcció de la segona escola. Tindrem els 5 primers nivells triplicats… Estan convertint l’escola en un centre de tres línies. És el que volem?

Preguntem com es gestiona un centre així als i les mestres de Massanet, a la seva AMPA, per exemple. Com s’ho fan a nivell de transport, de menjador, de relacions entre els nens, en un macro-claustre de professors…

Comprovareu que estem molt indignats perquè fa molt de temps que ho estem reclamant, fa més de 5 anys vam començar a dialogar sobre el tema sabent d’antuvi que era un projecte de futur per als nanos que vindrien, no pels que teníem llavors al Jacint. Però això passa de mida i mai millor dit.

Gràcies, pel suport

AMPA del Jacint Verdaguer

Font: comentari enviat al nostre bloc, 16 maig 08

Promeses incomplertes: El P3 del curs 2008-2009 es triplica, però no hi ha, de moment, nova escola. Maig 2008

Publicat per ampajvsils in General, Les obres que mai acaben… – 16 Mai, 2008

Avui hem sabut que hi ha 65 inscripcions per al nivell de P3 i que, en conseqüència, el tripliquen per al curs 2008-2009, però, oh! sorpresa! també per al 2010-2011, 2011-2012… perquè aquí, de moment, no hi ha insinuacions de fer la tant promesa nova escola

Ens temíem que després de lluitar pel nou IES de Sils, perquè era necessari per la saturació del de Santa Coloma, el nou centre de primària passes a un segon terme i, no som endivinadors, però ja comencem a conèixer de què va el pati, ha estat així.

Però ens preguntem… què farem a l’escola? Us expliquem: Tenim un P4 que es triplica gairebé també, el P5 igual i un 1r curs de primària amb tres classes gairebé saturades, per no dir que ja estan completes: tenen 25 nens per aula, el 2n curs també, tenim altres nivells gairebé en el raser… Seguim?

I es que es barregen els porcs amb la velocitat, si se’ns permet fer un símil amb la frase castellana, què té a veure l’institut, l’escola nova i l’ampliació del Jacint Verdaguer?

Perquè és clar, deuen pensar que amb l’ampliació ja en tenim prou. Però quan es triga a fer una ampliació? Recordeu l’última vegada com va anar? A més, l’ampliació té a veure amb espais que són necessaris per l’escola tal i com la tenim ara, no per convertir una escola com aquesta en una altra de triple línia.

Què farem? No tenim espai per als nens ARA, no sabem on dinaran els nous vinguts. Ara dinen en aquell menjador que han optimitzat i vam aprovar però que no és un menjador pròpiament dit… On dinaran? A les aules?

Podem posar els nens al mig del hall d’entrada, no?

I una altra reflexió: S’ha advertit a les famílies de la tercera classe del curs de P3, tal i com es va dir que es faria, què quan la nova escola estigui iniciada passaran a formar part del nou centre? O és que amb aquest silenci es dóna per liquidat el tema? Es confirma definitivament que s’ha obviat la nova construcció?

Volen convertir aquesta escola que, tot i les seves coses, és un bon lloc per estudiar, en una macro-escola i tots sabem el que comporta tenir un centre de més de tres línies. Podríem demanar el parer als mestres que treballen a Massanet o als pares i mares de la seva AMPA o als nens que hi assisteixen.

Després de perseguir aquesta fita durant més de 5 anys estem frustrats, molt frustrats i ens sentim molt enganyats, estem francament molt “emprenyats“.

Us remetem als articles sobre el tema en aquest bloc i en d’altres de Sils com http://www.silsdelaselva.wordpress.com

Demanem una reunió URGENT amb tots els agents implicats: Direcció del centre, representants del claustre de professors, inspecció, delegat territorial, regidor d’educació de Sils i l’Alcalde i tothom que s’hi hi vulgui afegir.

Volem solucionar aquest tema definitivament! I, està clar, ara sí, demanem la plena implicació de les famílies, la Junta de l’AMPA en som representants, però siguem francs, actuar, actuar, actuem directament 8 parelles de la totalitat de 490 que som. Així mateix, necessitem el suport de la població en general, perquè una escola és la vida d’un poble, perquè l’escola i els seus nens i nenes han dut l’Institut, on hi assisteixen els joves, i els joves són l’activitat, la renovació i l’alegria d’un municipi…

Per una escolarització digne, per un ensenyament públic, per un ambient de treball adequat per als nostres mestres, perquè els ciutadants veiem abans que passi, abans que els poders públics reaccionin, el que vindrà i sabem que l’índex de saturació seguirà en augment. Ho hem de fer entendre i demanar solucions!

La Junta de l’AMPA indignada 😦

Font: http://ampasils.bloc.cat/post/7251/222101

Escola, Saturació, Barracons (article del Vell Bloc). Agost 2006

Escola, Saturació, Barracons

Enviat a Creixements el 22 Ago 2006

Escola, Saturació, Previsions, Barracions …

1. El col·legi Jacint Verdaguer de Sils commemora el seu 25è aniversari. El Col·legi d´Educació Primària i Infantil Jacint Verdaguer de Sils conmemora enguany el 25è aniversari del seu naixement. En l´actualitat l´escola compta amb una plantilla de 25 educadors que té cura de 368 alumnes que es reparteixen, en dos línies d´educació, els cursos des de P3 fins a sisè de Primària. A una mitjana de 21 alumnes per grup, l´educació que des de la direcció del centre es vol implementar és la d´un centre de proximitat on es pugui explotar al màxim els beneficis de viure en una vila allunyada del tràfec de les grans ciutats. La directora del centre, Pilar Velázquez, va explicar ahir que afronten els 25 anys de l´escola amb la mirada posada en el futur centre que educació es va comprometre a edificar a la vila. Segons va informar, el nou centre anirà situat prop de Mallorquines al paratge conegut com Bosc de Can Aymerich i dotarà el municipi de les places educatives que pel seu volum demogràfic ja necessita. Velázquez va explicar que tot i tenir ja dues línies d´educació establertes, per el proper curs s´haurà d´habilitar una tercera -grup C- en P3. El centre que dóna servei a tot el nucli urbà de Sils, compost per tres urbanitzacions, s´ha quedat petit i per el curs vinent la direcció del col·legi té previst ocupar els mòduls prefabricats que estan ja instal·lats al patí de l´escola. Tot i la recent ampliació i tot i l´expansió als barracons, l´escola preveu que aviat tornaran a estar saturats.

D.Q.C. (Sils), Diari de Girona, 23 maig 2006

2. Dues opinions que hem trobat al bloc de l’AMPA:

Rosa diu,

el 27 de Març del 2007 a les 11:29

Voldria sumar-me a la vostra opinió i comentari que feu sobre l’escola nova.

Si la decisió recau en la previsió, de quina previsió es parla?, de les dades actuals o les que ens donaran les noves 700 vivendes???. Pel que expliqueu, el departament només té en compte les matrícules que es fan a P-3, ara, per tant sembla que no té en compte la situació concreta i actual que s’està donant a Sils: que en pocs temps tindrem 700 famílies més. Per tant aquests números límits en que sembla que ja estem, potser haurien de tenir més pes, que en un altre context.

Aquí és on hauria d’apareixer la decisió política, i no del departament, si no la del nostre govern local, que recolzi aquesta necessitat emergent i que el departament no veu. Em fa por que si no podem ser previsors de veritat, haurem d’estar com sempre: “ara no cabem, ara fem una aula més, ara necessitem més, ara posem barracons mentres esperem una altra ampliació,….”; o sigui anar tapant forats, a mesura que van sortint; jo diria, doncs, que això ha estat un previsió de veritat. A veure si, de veritat, aquesta propera previsió és real i de veritat, i s’ajusta més a les nostres necessitats.

http://ampasils.bloc.cat/post/7251/125406

Dominique diu,

el 30 de Març del 2007 a les 05:17

Hola Rosa!

Tens tota la raó, el teu argument és el mateix que varem donar en la reunió amb l’inspector, la que se us explica a la web, i la que hem donat l’última setmana en la reunió amb el Delegat Territorial i l’Ajuntament. Està clar que la decisió tècnica està avalada per la normativa: tant nens pel cens de població a P3 matricul·lats en primera opció (és a dir en les primeres dates d’abril-maig, quan tanquen les primeres llistes i fan el càlcul aproximat dels nens per al proper curs) tantes places. Per això és tant important que tothom es matricul·li quan abans millor, per cert.

I tenim molt, MOLT, clar que la decisió és el consens polític, això ja fa temps que els hi demanem. De tota manera tenim coll avall que l’ampliació definitiva de l’escola no estarà engegada fins d’aquí a dos anys i que l’escola nova no començarà fins que no tinguin cursos sencers.

Ah, i els nens iniciaran el seu andanante en la nostra escola. Ens van deixar clar, i ho vàrem trobar raonable, que no començarien en mig d’un terreny en barracons (per exemple un P3, P4 i P5), és a dir, que les casetes les posarien en el Jacint Verdaguer. Aquí ve una altra problemàtica, fer entendre i deixar molt clar a les famílies que els toqui els canvi d’escola que ja en formen part i que en el seu moment es traslladaran. Així serà també amb el cos de mestres corresponent.

Tot plegat serà una mica caòtic si no es controla bé i estem molt atents els uns i els altres. Creiem que es un moment crític per tots i demanem ajut, tant per idees com de mans i de col·laboració.

Font: Bloc de l’AMPA CEIP J. Verdaguer

3. Instal·len un segon grup de mòduls prefabricats al CEIP Jacint Verdaguer

DDEG, SILS.

L´Ajuntament de Sils ha iniciat els treballs per instal·lar un segon grup de mòduls prefabricats –barracons– per tal de poder encabir els alumnes del CEIP Jacint Verdaguer en el proper curs. Els mòduls s´han aixecat al pati de l´escola, sobre l´espai que servia de camp de futbol.

Al centre, que és l´única escola de Primària del municipi, ja es van haver d´habilitar amb anterioritat un grup d´aules prefabricades a sobre de la pista de bàsquet perquè l´edifici es va quedar petit. A l´espera de poder-ne fer una de nova, aquest curs el pati del centre serà un xic més reduït (…)

04/08/2007, http://www.diaridegirona.cat

Comenteu a l’article: Escoles i massificació 2009

Anuncis

Accions

Informació

16 responses

18 05 2008
Jo

Massificació, falta de serveis, gracies als 28 anys del Quimet Rovira i a CiU de Sils i a les seves normes urbanístiques, amb el vistiplau de les forces vives locals (propietaris de parceles, inclosos) que ens volien i ens volen omplir el municipi de blocs i de totxo.

Si l’AMPA està escandalitzada del creixement desbordat del CEIP, què hagués passat sense la crisi del totxo, li haurem d’agrair a la crisi que els blocs s’omplin a contagotes i que el clot de Mallorquines estigui abandonat.

Primer van pensar en els pelotazos individuals, després ja ens ocuparem dels serveis col·lectius.

18 05 2008
LNC

En què pensa en Cot a Can Celdoni ?

Per sort, ni en Xico ni l’Albert ni en Tello són en Rovira ni en Nogué.

20 05 2008
Pancartes

Deixeu-vos de culpes i pose’m-nos a l’acció (i això no vol dir anar contra el govern local, si no que cal moure’ns per FER EVIDENT un PROBLEMA GREU que ha quedat amagat primer amb el tema de l’IES, i ara amb el trasport i l’ampliació).

L’AMPA ens proposa que a nivell individual cadascú faci pancartes demanant l’escola nova; I recull fotos que li enviem per aquest motiu.

ENS HEM POGUT UNIR PER EL TEMA DEL TRANSPORT,
NO ÉS AQUEST UN PROBLEMA IGUAL O MÉS GREU???

20 05 2008
una mare

Un altre tema, potser insignificant, però anem sumant…

Ahir els nens ens van arribar a casa amb el full informatiu del servei de menjador pel proper curs, com era d’esperar… ens pugen 25c diaris.

Revisant les dades que hi ha exposades m’he adonat que pel monitoratge paguem 1’10€, però com pot ser que a escoles que ja estan fent la sisena hora també paguin el mateix? o com pot ser que durant el mes de juny amb la jornada intensiva el preu del menjador sigui també el mateix? si no m’equivoco, en aquests casos només hi ha dues hores de monitoratge no?…

Nosaltres tindrem sisena hora el curs que ve, algú sap alguna cosa?

Ja se que no és gaire significatiu, però treient la meva vena calculadora: l’hora de monitoratge suposa 0’366€, si fem servir una hora menys cada dia aquest servei però ens ho continuen cobrant, qui es queda aquests calers? dubto molt que els hi continuin pagant a les monitores de menjador (si alguna llegeix això i ens ho pot aclarir…)
Continuo… 0’366€ per 20 dies (aproximadament) fan un total de 7’33€…. (per nen) per 300 alumnes (aproximadament) serien 2199€ AL MES.

Continuem sumant i multiplicant? potser es podrien pagar uns quants viatges d’autocar no? He de reconeixer que no conec gaire el tema, que he arribat a aquestes conclusions per casualitat, que no se si continuen pagant a les monitores el mateix sou… però, és un altre tema per reflexionar no?

ENS ESTAN FOTENT PER TOTS COSTATS!!!

21 05 2008
AMPASILS

Per les notícies que tenim no-oficials SÍ es farà 6a. hora, per això no ho hem dit res tampoc “oficialment”.
El que sabem fins ara és:

Educació infantil: P3, P4 i P5 no faran la sisena hora.
Educació primària: De 1r a 6è si la faran.

Suposarà una reestructuració d’horaris de menjador, de les activitats extraescolars de migdia i les activitats escolars.

Gràcies pel suport

la Junta

26 10 2008
buf

Això s’ha de fer sortir per la TV! És lamentable… i encara hi ha qui té la cara dura de dir que se soluciona amb barracons… RES!

Que els inèptes dels sociates a de Barcelona, i ja no parlem dels de Madrid, no ho volen solucionar… Se’ls denuncia per irresponsabilitats. I segon, ens estrenyem tots plegats en cinturó, estalviem en coses que no necessitem i comencem a construir l’institut i l’escola pel nostre compte. Per terrenys no serà. Total, si esperem respostes dels sociates va per llarg i el resultat, com sempre, serà nefast!

Fora socialistes! Els silencs podem anar fent camí sols i llavors ja reclamarem, però prou d’esperar!

26 10 2008
Mare

Quina MERDA de polítics locals i autonòmics o quina MERDA de sistema social tenim que permeten coses com aquesta salvatjada dels blocs de pisos, al davant de l’Ajuntament, o grans superficies comercials com aquesta mole de ciment que estan fent al costat de la rotonda i en canvi no donen als nostres fills uns locals adients per a educar als nostres fills tan a primària com a secundària. Algú m’ho podria dir?

26 10 2008
Un

Diuen que en el retard del nou ceip hi col·laboren les disputes polítiques que hi ha a Sils, que si escola a Vallcanera que si escola al clot de sota el carrer de Mallorquines i que aixo de la segona escola va per llarg. O sigui que el departament d’Educació de la Generalitat deu pensar, futeu-vos primer d’acord, si en sabeu, i després ja en parlarem, i la crisi pel mig

26 10 2008
Jo

En Nogué és incapaç d’aconseguir consensos i diuen que a més rabia molt quan l’oposició es posa d’acord. Si tots fem costat a l’escola a Vallcanera, ja no cal buscar terrenys.

26 10 2008
Un de sils

Aquest JO que no sap de que parla , nomes per fer mal. A vallcanera “nomes ” hi han 1500 metres cuadrats i que sera necessari expropiar les dues cases que hi ha al costat, segons es va dir al ple el dia que els de AMS van presentar la mocio de portar la segona escola a vallcanera.Algu s’ha parat a pensar amb l’import que representarà aixó ? No veuen que despres caldra portar nens de Sils cap allà i que l’excusa de eliminar el transport escolar no serà així ? Mocio que es va aprovar per tots els grups meyns IDS i que ara els CIU ja veu que la van ” CAGAR ” i vol tornar enrera segons sembla. Els seus mateixos els hi han fet veure l’error i ara no saben com sortin-ne de l’envolic
El que te raó es en UN ( penultim comentari )

26 10 2008
LNC

Vallcanera fa frontera amb Vilobí, sobra terreny i a més del transport escolar millorem la nostra connexió amb l’aeroport i el TGV.

Si fes servir “l’exquisit” llenguatge xibarrenc es diria que al final, Sils serà el suburbi de Vallcanera, la part alta amb escoles, aeroport, TGV, carrers amples, qualitat de vida, bon disseny urbanístic… Per això cada dia més famílies volen viure a Vallcanera i no a Sils.

No és el meu estil, ajuda que no sóc d’IDS, crec que des del respecte cal aconseguir millores per Sils i Vallcanera i dotar de serveis a tot el territori.

31 10 2008
opinió

Tenim un problema seriós amb ensenyament.
Per desgràcia no som els únics que tenim problemes de saturacions, cal mirar els municipis veïns: Maçanet, Caldes, Vidreres…
El departament està fent unes retallades a tot arreu, i no pas ara, ja portem uns anys enrera que això passa. Si no, fixeu-vos que cada vegada la ratio per aula la van ampliant.

Respecte a decidir el lloc, cal sopesar els pros i contres, ja que tenir-lo a Vallcanera, evidentment té uns beneficis per a les famílies, per al transport…., però potser cal estar alerta que encara potenciarà més les diferències entre els “de Vallcanera” i “els del Centre”· Crec que és una decisió que s’ha de pensar bé, que no és tan fàcil, perquè a vegades hi ha decisóns que aparentment semblen més favorables però els resultats més a llarg termini poden ser pitjors.

Jo personalment preferia que les escoles estiguessin a prop, tant per la facilitat de poder compartir experiències entre elles, entre professorat i entre els alumnes, com per minimitzar diferències entre escoles, i així que cada escola pugui tenir representada en el seu sí, la pròpia diversitat del poble (cosa que no passarà si es decideix posar una escola a Vallcanera). Crec que així els guanys són més grans.

Prefereixo la Integració a la Vallcanera Independent.
Visca Vallcanera!

31 10 2008
buf

L’escola ha d’estar just davant de l’altra i fora tonteries. El poble és petit, situar l’altra escola al centre és un benefici per tothom: proximitat i contacte entre ambdós centres. L’institut també ha d’estar a la mateixa zona. Aprofitar l’espai que hi ha: pavelló, piscina, plaça. A més de construir un gran espai polivalent de places, parcs i equipaments a la zona.

Tan fàcil com això.

I no pas anar fent segregacions que obliguen a doblar equipaments innecessàriament.

31 10 2008
LNC

Els serveis quan més propers a cada veïnat millor i no només a tu, buf, que fas pintar de ser de Can Cabirol (m’equivoco?) i sembla que només busqueu clientela pel nyap-consum aquest que us han posat.

1 11 2008
buf

No n’encertes ni una! 😉

Segueix provant…

No sóc de Can Cabirol, no busco clientela per ells perquè el súper no és meu i en cap cas l’hagués instal·lat aquí…

1 11 2008
Xinxeta

Ja….
%d bloggers like this: