Històries

1 11 2008

Del Vell Bloc:

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

1 12 2008
·Granada de morter

GIRONA | EFE/DDG
Els Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius (Tedax) dels Mossos de Girona han desactivat fins a mitjans de novembre 793 artefactes, entre els quals 693 d’origen civil i 86 de procedència militar, com material pirotècnic decomissat o granades de la Guerra Civil.

Per mesos, els que han concentrat més serveis d’aquests especialistes han estat el setembre, amb 225 intervencions, el gener amb 204, l’octubre amb 139, el març amb 67 i el maig amb 66, mentre que al novembre només han intervingut en dos casos.

D’entre els artefactes intervinguts, el setembre es van destruir 162 petards que es van decomissar a Vilablareix, unes 36 bengales trobades a Pineda de Mar i dues granades de morter, a Sils i Olot, i una de mà.

Al gener, la unitat va desactivar 9 artefactes d’origen militar que es van trobar a Olot i a Figueres, en concret diversos projectils de la Guerra Civil, granades de morter, de mà, projectils d’artilleria i bombes d’aviació.

A més, van destruir 73 bengales que van trobar entre les deixalles del centre de recollida i tractament de residus de Llançà i 78 artefactes pirotècnics que la Policia Local d’una població del litoral va trobar dins d’un contenidor.

A l’octubre, aquests especialistes van haver d’anar a recollir i destruir els 49 aerosols de defensa que la Policia Local de Roses havia anat guardant durant tot l’any procedents de diferents decomissos fets a la zona, i també 29 cartutxos d’escopetes de caça i 9 bengales.

També a l’octubre van neutralitzar una granada de morter de 120 mil·límetres de diàmetre i 68 centímetres d’altura que van trobar a Figueres.

Una altra actuació destacada, al març, va ser la neutralització d’una bola de canó procedent de la Guerra del Francès que un veí de Roses va trobar en un bassal on s’estaven fent moviments de terres.
Els especialistes van recollir l’artefacte, una bola de canó de ferro d’uns 30 centímetres de diàmetre, 86,6 quilos i uns 7,24 litres de capacitat, i la van portar fins a les seves dependències a Girona, on van comprovar que el seu interior estava buit d’explosiu.

També aquell mes van destruir 67 granades procedents del mateix cos dels Mossos d’Esquadra, que havien caducat.

Mesures de seguretat
Els Tedax participen també en els dispositius de seguretat amb motiu de visites de personalitats o esdeveniments importants i ofereixen xerrades informatives a altres unitats policials sobre les mesures de seguretat que han d’adoptar en el supòsit que es trobin amb un artefacte, un paquet bomba o un atemptat consumat.

Els Mossos d’Esquadra han informat que la plantilla dels Tedax Girona s’ampliarà aquests dies amb una nova incorporació.

DdG, Dilluns 01 de desembre de 2008
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008120100_3_301465__Comarques-Tedax-destrut-Girona-artefactes

3 03 2009
.Port Aventura

Projectes que acaben en fum
3/03/09 02:00 – anna puig

La cursa per tenir un parc temàtic a les comarques gironines va començar el 1988, amb l’oferiment d’uns terrenys a Sils i Vilobí a la multinacional americana Anheuser Busch per instal·lar-hi Port Aventura. Finalment el complex es va construir a Vila-seca i Salou. Per retenir la inversió, de més de 300 milions d’euros, la Generalitat va fer la llei de centres recreatius i turístics que garantia el monopoli americà. Des de llavors, el sector turístic gironí i l’administració local han reclamat que es compensi la Costa Brava pel greuge comparatiu que representa Port Aventura.

De propostes de parc temàtic, n’han arribat. El 1989 la multinacional Warner Bros va estudiar la possibilitat de fer un gran complex a prop de l’aeroport, que suposava una inversió de 360 milions i la creació de 4.000 llocs de treball. La conselleria de Turisme, però, es va negar a modificar la llei.

Un any més tard, el 1990, Lloret va anunciar que tenia l’oferta d’una empresa alemanya per construir un parc de petites dimensions. No va ser fins al 1997 que es va tornar a parlar de parcs temàtics a la demarcació: el Consell Comarcal de la Selva oferia uns terrenys a Sils i a Lloret a la societat Iniciativas Modernas que volia invertir 120 milions d’euros per construir una gran àrea de temàtica musical. També es va parlar d’un projecte al castell de Sant Ferran de Figueres, d’un parc de l’automòbil a Caldes amb la col·lecció Claret i un altre dedicat a l’hípica a Bàscara. Més tard, l’Illa de Blanes, projectada pel prestigiós Arata Isozaki, tornava a encendre les il·lusions. La proposta ha anat canviant però fins ara no s’ha concretat res i Isozaki ja fa anys que ha abandonat el projecte.

La darrera proposta, i una de les que va prendre més força, va ser el complex Terra de la Música, que es volia fer a Maçanet de la Selva. Incloïa un pavelló dels instruments, atraccions, un campus universitari i un espai amb música al carrer. El projecte tenia el vistiplau del llavors alcalde, Antoni Guinó, i va generar un gran debat. El canvi a l’alcaldia i la negativa de la Generalitat a modificar la llei van frustrar, de nou, les expectatives.

http://www.elpunt.cat/sils/article/1/13-serveis/10096-projectes-que-acaben-en-fum.html

20 04 2010
.David Pagès

Història a Sils
David Pagès explica llegendes del rei Jaume I
Durant l’acte es va lliurar els premis del XXI Concurs Literari de Narració Curta

El professor i escriptor David Pagès, col·laborador del Diari de Girona, va parlar ahir a la sala de plens de l’Ajuntament de Sils sobre Llegendes del Rei Jaume I. Durant l’acte es va lliurar els premis del XXI Concurs Literari de Narració Curta a Aina Sallent Olmos, Quim Vila Ferrer, Albert Torras Sànchez i Ariadna Peralta Lladó, entre altres. SIlS | Ddg

Foto: http://fotos00.diaridegirona.cat/fotos/noticias/646×260/2010-04-27_IMG_2010-04-20_01.01.44__38_4.jpg.jpg

Font: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2010/04/20/historia-professor-david-pages-explica-sils-llegendes-del-rei-jaume/400718.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: