Panoràmica de l’Estany

5 12 2008

Clica i amplia la fotografia

Anuncis

Accions

Informació

One response

8 12 2008
Anonimus dixit

Avui he estat passejant pels estanys, com moltes altres vegades, però he tingut la sort de trobar una persona que tenia ganes d’explicar coses.
Aquesta persona tenia més de 70 anys, amb el rostre i les mans curtides, i sobre tot un gran coneixedor de la història dels Estanys. Ell no em coneixia a mí, però no li ha costat gens parlar d’aquest lloc molt entranyable per a ell.
M’ha ensenyat una fita del 1740, que va servir de la divisió parcelària dels estanys. M’ha anomenat el nom dels diferents recs de drenatxe, noms que malauradament ja no recordo. M’ha explicat com es van fer les obres, del mur de pedres aixecat per impedir la entrada de les aigues de la riera de Sta Coloma, un mur molt llarg, potser d’un km. Un mur construït per francesos.
M’ha parlat del Duc de medinacelli, i dels deumes que satisfeien els propietaris de les parceles.
M’ha explicat un mòn que ja no existeix, on la fusta ho era tot (combustible, material de construcció, de mobles, de tot tipus d’estris) i que avui dia ja no és res.
M’ha explicat moltes coses i entre elles, amb el que jo he interpretat com un gran sentiment de resignació o ràbia, m’ha parlat d’expropiacions. M’ha explicat que en nom de la conservació i el desenvolupament de la zona, cosa molt lloable, hi van haver expropiacions forzoses, expropiacions que tot i la gran quantitat de diners que es van recollir (fons europeus inclosos), no van ser pagades (o es va pagar menys del que corresponia). M’ha parlat de recursos presentats a l’Ajuntament per a no consseguir absolutament res. M’ha parlat de que qui governa molt de temps sol pensar que està per sobre del bé i del mal, que els poderosos es preocupent en primer lloc d’omplir-se la butxaca,…
Fa uns anys, quan jo era més jove, hauria pensat que aquesta persona no ‘hi tocaba’, hi ho dic carinyosament. Avui dia malauradament he perdut, o m’han fer perdre aquella ingeniutat i no em sorprenen situacions com les esmentades.

Gairebé sempre una passejada pels estanys ensenya coses, però la passejada que he fet avui ha sigut una lliçó magistral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: