Amateurs i professionals

27 02 2009

Naturalistes amateurs i professionals

1482

Interessant debat en forma de comentaris al bloc “L’estany de Sils”

7 comentaris:

Anònim ha dit…

Alfons, no acabo d’entendre com mentre hi ha gent que treballeu, penso, per amor a l’art, estudiant aspectes diversos de l’estany de Sils o altres fan voluntariat treballant en tasques de l’estany, hi ha gent que cobren diners públics per fer seguiment de papallones o d’ocells. Com ho veus? Naturalistes per un costat, buròcrates per l’altre?

Alfons ha dit…

Suposo que s’hauria de mirar cada cas concret, perquè hi ha professionals que viuen d’això, i la seva tasca s’hauria de valorar com la de qualsevol altra professional, ja sigui un tècnic de l’administració o un funcionari administratiu.

Els diners que pugui rebre una associació sovint es reinverteixen en altres projectes que beneficien la zona on s’està treballant. Així hauria de ser, com a mínim, ja que aquests tipus d’entitats, en teoria, no tenen ànim de lucre. Tot i que no veig malament que també es cobreixin algunes partides que no sempre han d’anar a càrrec dels voluntaris, com ara despeses de desplaçament i alguna cosa més.

Però en general, el món del conservacionisme, el medi ambient o com vulguem anomenar-ho, tant a nivell aficionat, pseudoamateur o professional, NO es diferencia en res del món de la política o l’empresa, per exemple. Hi ha les mateixes envejes, odis personals i “punyalades traperes” que arreu, i hi ha gent que no mou un dit si no és cobrant i hi ha gent que actua només per “putejar” l’altre.

En fi. Podriem allargar molt la conversa i parlar d’altruïsme i de interessos molt concrets. En tot cas, personalment defensaré sempre l’opció de reinvertir els diners que es rebin de les administracions a la mateixa localitat d’on provenen.

Salut.

Anònim ha dit…

Felicitats per la nova entitat, com més siguem en aquest món naturalista-conservacionista molt millor!

Respecte el debat, penso que ha d’existir tan gent que dediqui el seu temps lliure (limitat) a la divulgació i conservació del medi i també professionals que dediquin el seu temps laboral (ampli) a fer aquesta mena de treballs. Els resultats que es treuen de tots dos cantons són diferents, i sempre complementaris. No parlem de buròcrates, sisplau, que tots remem en el mateix sentit (o hauríem de remar-hi). No ens equivoquem d’adversari. I felicitem-nos que diners públics o privats serveixin per tenir millors coneixements sobre el medi o per conservar tal o qual espècie.

Anònim ha dit…

Sí, però no és el mateix estudiar les papallones o els ocells de l’estany per amor a la natura que fer-ho a canvi d’una bona remuneració. I no es el mateix una web oficial i acrítica amb el poder polític i amb els projectes urbanístics privats, que una web o blog independents. Jo crec que sí, que hi pot haver “buròcrates de la natura”. No sé si m’explico.

Anònim ha dit…

No, no és el mateix: un que ho faci amb una remuneració (lo de bona no sol ser gens generalitzat) ho farà dedicant-hi mé temps, amb més precisió i amb un resultat més acurat que un que ho faci per afició. El resultat és impossible que sigui el mateix, perquè el que hi treballa té uns coneixements i una preparació que el capaciten per fer aquesta feina d’una forma “avançada”, més enllà de l’afició, que probablament també té ell mateix. Quants naturalistes aficionats et saben dissenyar censos d’ocells, analitzar les dades com cal i treure resultats en forma de propostes de gestió? Si no es pugués treballar d’això, no podria existir ni ICOs, ni CTFCs, ni tants altres organismes que reben diners públics per fer aquest tipus de tasques, que tots reconeixem com a molt útils. Això no treu que la tasca de l’aficionat que es dedica a recopilar dades pel seu compte a estones lliures i les publica en forma de butlletins, noticiaris i demés no sigui importantíssima. Però no es pot barrejar amb l’altra, són nivells de precisió diferents, necessàriament.

Alfons ha dit…

En primer lloc dir que no m’agraden els comentaris anònims, tot i que estic força segur de saber qui hi ha darrera cada un dels comentaris que s’han fet de moment.

Les remuneracions no solen ser bones la majoria de vegades, com a mínim per l’experiència que tinc. He fet alguns treballs per administracions, bàsicament per l’elaboració de guies i similars, que m’han pagat malament i molt tard (quan ho han fet). En realitat no ho he fet mai pels diners, sinó per ajudar a donar a conèixer o reclamar més protecció per algun espai natural o algunes espècies concretes. Però també haig de dir que hi ha casos de remuneracions MOLT exagerades pagades per informes tècnics, “estudis” o seguiments irrisoris. Arreu hi ha de tot, i en aquest camp, encara que siguin professionals, hi ha molta cara dura i molt barroer amb ganes de fer diners fàcils.

També haig de dir que les vegades que m’han promès una remuneració més sucosa aquesta ha vingut d’empreses privades que volien un informe “a la carta” i que no anés en contra de qui els havia encarregat la feina.

Els professionals hi poden dedicar més temps, això és evident. És la seva feina. Això no vol dir que els seus resultats tinguin més o menys validesa que els obtinguts per algú que fa el mateix sense cobrar. Poden tenir diferent metodologia, i punt. Tampoc els coneixements varien molt si es tracta d’un professional o un aficionat. Per exemple hi ha ornitòlegs professionals (alguns molt mediàtics) que no saben distingir un pardal d’una gallina (no és conya) i que estan a anys llum de mostrar interès i molt menys passió pel que fan, per ells és simplement un “modus vivendi”. Contràriament, hi ha “aficionats” amb un coneixement “catedràtic” sobre aquests temes.

En quant a formació, perquè se suposa que els components d’una associació no n’han de tenir?? Un exemple: entitats com ara Egrell (http://www.egrell.org/) compta amb una majoria de socis que són biòlegs, enginyers i altres tècnics. Un altre: a Orchis volem fer una cosa semblant, i, de moment, tots els que la formem hem passat per la universitat, alguns amb dues carreres (no és el meu cas, jo no vaig acabar cap de les que feia, per poc, però em vaig veure forçat a deixar-les). Hi tenim biòlegs, enginyers i geògrafs. Això no vol dir que tanquem la porta a NINGÚ. Qualsevol que comparteixi els nostres objectius i interessos serà molt benvingut. I se suposa que serem tan capaços de dissenyar programes de seguiment i saber interpretar les dades obtingudes tan bé com els que cobri.

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) rep ajudes econòmiques de l’administració. És lògic i ha de ser així, és una entitat model que hauria de servir d’exemple per a tots. Però l’ICO no podria fer gaire res sense els centenars de voluntaris aficionats que s’han implicat en els projectes de seguiment a nivell nacional deixant-hi moooooltes hores, esforços i diners de forma totalment altruista. Tot aquest volum de informació el compilen els professionals de l’entitat. Però feu un cop d’ull a l’Atles de Nidificants i mireu l’autoria dels textos de les diferents espècies. La majoria dels autors son aficionats, amb coneixements i amb capacitat per interpretar les dades i per proposar actuacions de gestió i valorar les amenaces de cada espècie.

La majoria de noticiaris i butlletins que conec tenen com a principal pretensió donar a conèixer al públic en general els valors naturals que tenen més a prop, a més de crear una xarxa d’observadors arreu del territori. Molts dels que ara s’han aficionat al naturalisme ho han fet gràcies a veure publicada una dada seva en un paperot electrònic, cosa que als que ens dediquem a editar-los ens comporta una gran satisfacció. Contràriament, alguns “professionals” que tenen un bon coneixement del territori i de les espècies troben que això és una parida i no comparteixen la informació que tenen, malgrat que sí reben informació de la resta.

No em vull allargar més. No tot és blanc o negre, hi ha una infinitat de grisos entremig. Arreu hi ha gent bona i dolenta, altruista i interessada, i arreu hi ha incompetents i gent molt capaç.

Una salutació a totes dues.

Alfons

Alfons ha dit…

Per cert. Per si no ha quedat clar quan he fet referència a les ofertes que he tingut.
Mai he acceptat fer alguna cosa que anés contra els meus principis, encara que em paguèssin per fer-ho.

Salut.

Alfons

Font: L’Estany de Sils

Llegiu també:

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

27 02 2009
LNC

L’Alfons és un crack… és evident i s’ha de dir.

27 02 2009
Raimon

És bo que encara hi hagi gent que es mogui per principis, en aquest món de conformistes, indiferents, pesseteros i corruptes.

13 03 2009
.Naturalistes

Hola, Crec que val la pena dir un parell de coses …

Javier Romera
Feb 26, 2009 06:54:00 GMT

Hola, Crec que val la penar dir un parell de coses sobre aquestes qüestions…Pel que fa a la remuneració de determinats treballs de seguiment, publicacions, xerrades, etc, etc, etc,… és molt important deixar clar que hi ha de tot i a tot arreu. Tot i això penso que no ha de ser aquesta la nostra preocupació i personalment crec que s’han tractat temes personals que ni són interessants per a l’associació, ni per suposat per a l’entorn natural. Com a tot arreu hi ha qui veu la remuneració com una eina per estudiar, divulgar i gestionar l’entorn, i qui la veu com una finalitat per sí mateixa. Això ens porta a unes situacions de conflictes que ni són desitjables ni positius. Sobre el que s’ha dit que hi ha resultats més acurats si es fan des de la perspectiva professional que no pas per afició, totalment en desacord… hi ha de tot.

Et trobes el típic treball remunerat i fet per un “professional” que no val res i buits de continguts, perfectament redactat això sí, igual que et trobes de genials i amb valuosa informació. De la mateixa manera hi ha treballs no remunerats que no tenen molta qualitat, com treballs tan o més “acurats” que els remunerats. No es pot vincular mai la qualitat d’un treball, el que sigui, amb la quantitat de diners pagats, res a veure una cosa amb l’altre i per motius molts diferents. De la mateixa manera, tant et pots trobar a una “celebritat” amb la que parles i et quedes petrificat en descobrir que només te nom, com amb un desconegut que des de l’anonimat et sorprèn pels coneixements i actituds que demostra.

I molt trist és descobrir com alguns “professionals” aprofiten el treball altruista i voluntari d’alguns naturalistes “que treballen per amor a l’art”, per signar i rebre. Ei!!! Hi ha de tot.Més temps, més precisió, o més fiable, no necessàriament bé donat per una remuneració. Ajuda, però lo que realment ho determina és la voluntat i actitud de qui realitza el treball. Podria donar molts exemples de “professionals” que dediquen tant o més temps en l’estudi, divulgació o protecció dels valors naturals d’un espai, que els requerits per uns calerons, i pocs.No és aquest un tema que hagi de preocupar-nos… l’important són els objectius i els hem de tenir sempre presents. I els calerons no formen part dels objectius d’Orchis, com tampoc fer-se un nom o treure cap mena de profit que no sigui el d’unir esforços amb la mateixa finalitat.

Puc dir que hi ha socis que ni volen que es parli d’ells, que fan “hores extres” per convicció amb la seva feina, ni pagades ni res, que porten anys de dedicació, i moltes coses més… igual que els que volen aprendre, compartir, gaudir,… Siusplau, no barregem coses, paciència i bon rotllo. Salut,Xavi

http://estanydesils.blogspot.com/2009/02/orchis-naturalistes-de-la-selva-i-lalt.html?showComment=1235660040000#c4648794356107956530

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: