Morrut de les palmeres

20 03 2009

010

011

  • Nom vulgar: Morrut roig
  • Nom científic: Rhynchophorus ferrugineus
  • Lloc: Sils
Anuncis

Accions

Informació

4 responses

9 09 2010
Espigall

Campanya per esterilitzar morruts de les palmeres

Esterilització dels morruts de les palmeres
http://espigall.blogspot.com/2009/11/campanya-per-esterilitzar-morruts-de.html

9 09 2010
EL MORRUT ATACA

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha establert les zones demarcades per a la plaga del morrut de les palmeres a Catalunya, com va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Aquestes zones inclouen:

A la demarcació de Barcelona, tots els municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental, i el Vallès Oriental.

A la demarcació de Tarragona, tots els municipis de les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès; a la comarca de l’Alt Camp, els municipis d’Aiguamúrcia, Alcover, Alió, Bràfim, el Milà, el Rourell, la Masó, Montferri, Nulles, Puigpelat, Rodonyà, Vallmoll, Valls; i a la comarca d’el Baix Camp, els municipis d’Almoster, Botarell, Cambrils, Castellvell del Camp, la Selva del Camp, l’Aleixar, les Borges del Camp, Maspujols, Montbrió del Camp, Mont-roig del Camp, Reus, Riudecanyes, Riudecols, Riudoms, Vilanova d’Escornalbou, i Vinyols.

Pel que fa a la demarcació de Girona, les comarques afectades són el Baix Empordà, el Gironès i la Selva, sent els municipis afectats els següents:

* Baix Empordà: Begur, Calonge, Castell d’Aro, la Bisbal de l’Empordà, Forallac, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Regencós, Sant Feliu de Guíxols, Sant Sadurní de l’Heura, Santa Cristina d’Aro, Torrent, Vall-llobrega.
* Gironès: Campllong, Cassà de la Selva, Sant Andreu Salou, Llagostera.
* Selva: Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Fogars de la Selva, Hostalric, Lloret de Mar, Massanes, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Buixalleu, Tossa de Mar, Vidreres, Riudellots de la Selva, Riudarenes, Sils, Vilobí d’Onyar.

El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és un coleòpter de la família dels curculiònids, que es va introduir al nostre territori l’any 2005, i que produeix danys d’importància a les palmeres, principalment a les de l’espècie Phoenix canariensis, a les quals pot provocar la mort. Des de la seva detecció el DAR ha pres, d’acord amb les normatives estatal i comunitària, importants mesures per evitar la seva propagació.

Aquestes mesures han consistit, bàsicament, en el control de la producció i de la comercialització de palmeres, en la màxima informació al sector sobre les característiques de la plaga i sobre les mesures preventives a dur a terme per part dels titulars de les palmeres, així com en la destrucció de la part afectada de les palmeres.

Per a fer front a la plaga es va publicar l’Ordre ARP/343/2006, que declara l’existència oficial de la plaga a Catalunya i qualifica d’utilitat pública la seva prevenció i lluita, la qual va ser modificada per l’Ordre AAR/226/2009, de 6 de maig. A nivell comunitari, la Comissió Europea (CE) va aprovar la Decisió 2007/365/CE, de 25 de maig, modificada aquest any per la Decisió 2010/467/CE de 17 d’agost de 2010, on s’estableix la necessitat que els Estats Membres implementin un Pla d’acció en les zones demarcades, especificant que aquest pla ha d’incloure les mesures a dur-hi a terme.

7 de setembre de 2010

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=47307

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Imatges del morrut

2 02 2012
ANGELA GUTIERREZ BELMONTE

ME GUSTARIA SAVER KE AY PARA MATAR ESTOS BICHOS PORFAVOR

14 04 2012
Sara (Ing. Agronom)

La larva de la foto no es de morrut (Rhynchophorus ferrugineus ) sino de Paysandisia archon, una altra plaga que tambe afecta les palmeres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: