Pa i empenta

4 04 2009

Festa de les ofrenes

paempentainogue

2009. El mateix dia que el regidor Miralles lliurava el recurs d’alçada contra el Nyap, l’alcalde Nogué repartia panets beneïts per a prevenir adversitats. Foto del DdG.

Sils Festa de les Ofrenes amb els pans beneïts

Sils va celebrar ahir l’Aplec de les Ofrenes, també conegut com a Festa del Pa i l’Empenta. Es tracta d’un ritus, que es fa també a Vallcanera i que va reunir ahir molta gent davant l’església del poble a l’hora de la posta del sol, en què hores abans havien dut els seus pans com a ofrenes a beneir i llavors, en acabar el dia es va fer el repartiment de panets beneïts a tots els assistents.

Font: DdG, Dissabte 04 d’abril de 2009

cartells-ofrenes

ofrenes.jpg

Festa del Pa i l’Empenta

La festa dels panets beneïts Vallcanera i Sils (la Selva), segon diumenge i divendres abans de Rams

Els pobles de Vallcanera i Sils (la Selva) celebren l’Aplec de les Ofrenes, també conegut com a Festa del Pa i l’Empenta. Es tracta d’un peculiar ritus de protecció que, pels volts de Rams i abans de l’inici de la Setmana Santa, posa de manifest la sacralitat del pa entre la comunitat cristiana.L’origen de la festa és incert, però sembla que sorgí l’any següent a una terrible pedregada que va devastar les collites de blat de la zona. A partir d’aleshores es va fer la prometença que, després del batre i com a prevenció de posteriors adversitats, es realitzaria una col·lecta de blat -en el cas de les cases de pagès- o bé de diners a la resta.

Amb els donatius, els flequers farien panets d’una lliura. L’últim dia de la capta, el dia de la Mare de Déu dels Dolors, es repartien els panets, prèviament beneïts, davant de l’església. Entre empentes i batzegades -d’aquí el nom de la festa- els assitents intentaven aconseguir-ne un. En l’actualitat la festa es celebra el segon diumenge abans de Rams a Vallcanera i el divendres abans de Rams a Sils. La festa en ambdues poblacions té la mateixa estructura en dues parts: al matí, es realitza la benedicció de les ofrenes (els panets) a l’església parroquial i per la tarda, a les 17:30 h audició i ballada de sardanes, durant la qual es sorteja un xai. L’acte central de la festa és el repartiment de panets beneïts a tots els assistents, que es fa coincidint amb la posta de sol.

Text: Redacció festes.org

Llegiu també: Església Santa Maria de Sils

Anuncis

Accions

Informació

14 responses

3 04 2009
.Avui a Sils

SILS (la Selva)
Panets beneïts per prevenir adversitats
3/04/09 02:00 – J.PEÑA

També coneguda com a festa del Pa i l’Empenta, l’origen de la celebració és incert, però sembla que va sorgir arran d’una pedregada que va devastar les collites de blat. A partir d’aleshores es va fer la promesa que cada any, com a prevenció d’adversitats, es faria un repartiment de panets davant l’església. La festa comença amb missa i benedicció de les ofrenes, continua amb audició de sardanes a càrrec de la cobla Flama de Farners i acaba amb el repartiment de les ofrenes a tots els assistents. També hi haurà inflables.

J. PEÑA

3 d’abril. A l’església parroquial i a la plaça Sant Marc. A partir de les 17.30 h.
Gratuït. 972 16 80 00.

http://www.sils.cat

http://www.elpunt.cat/canals/elpuntdefesta/article/2/5-societat/18641-panets-beneits-per-prevenir-adversitats.html

3 04 2009
Anònim

El frau de llei és pecat, pare?

3 04 2009
El Rector

Sí, filla meva, és pecat d’excomunió. Benaventurats els nets de cor perquè ells veuran Déu (Mt 5:8)

3 04 2009
LNC

Amen. 🙂 🙂

4 04 2009
Anònim

L’alcalde repartint els pans, ¿és tradició o una novetat per fer-se el simpàtic i guanyar vots?

9 04 2009
ANÒNIM

No us sembla pas res bé del que fa la gent.
Aquí tothom mira per els seus interessos!

10 04 2009
Anònim

Quan el govern no mira pels interessos del poble, tots ens queixem, és elnostre dret: criticar l’electorime d’un alcalde mentre ignora les irregularitats del nyap, el xalet d’en Cot i la recepció de Vallcanera.

10 04 2009
Pa

Un pa igual a un vot ?
😉

16 03 2010
.Vallcanera

Festa de les Ofrenes, 21 març, Vallcanera:

23 03 2011
10 ABRIL, VALLCANERA

24 03 2011
15 ABRIL, SILS

8 04 2011
10 i 15 ABRIL

Sils i Vallcanera celebren l´aplec del Pa i de l´Empenta

SILS | R.R.

Són dues jornades ben properes una de l’altra i dins el mateix municipi que celebren aquest aplec. Diumenge que ve, dia 10 a Vallcanera, i el proper divendres dia 15, a Sils. Aquesta festa s’ha denominat del Pa i l’Empenta.

L’origen és incert, però sembla que sorgí l’any següent a una terrible pedregada que devastà les collites de blat de la zona. A partir d’aleshores es prometé que, després del batre i com a prevenció de posteriors adversitats, es realitzaria una col·lecta de blat -en el cas de les cases de pagès- o bé de diners a la resta. Amb els donatius, els flequers farien panets.

L’últim dia de la capta, dia de la Mare de Déu dels Dolors, es repartien els panets, prèviament beneïts, davant de l’església. Entre empentes i batzegades -d’aquí el nom de la festa- els assistents intentaven aconseguir-ne un. Aquesta tradició de donar l’ofrena és comuna en moltes de les ermites de les nostres contrades.

Diumenge que ve serà a Vallcanera. És farà una arrossada popular, jocs per a la mainada, missa, la tradicional rifa de tortells i el repartiment de panets i una ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona. I divendres vinent, diada de la mare de Déu dels Dolors, a Sils i davant de l’església, a la tarda, en què es repartiran les ofrenes. La Flama de Farners serà l’encarregada de l’audició.

Font: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2011/04/08/sils-vallcanera-celebren-laplec-del-pa-lempenta/478312.html

8 04 2011
zzz

srta esther a ver si nos informa de como fue la feria de abril en vallcanera, que por lo que veo por aqui parece que fue una fiesta invisible

9 04 2011
Esther

Preguntaselo al Joan Cot que es quien la Organizo conjuntamente con la Brigada Municipal de Sils, al igual que Organiza las Ofrenes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: