Homenatge Vellesa

17 04 2009

2009:

Backup_of_vellesaSILS

~

2008:

56 jubilats intoxicats.

Homenatge a la Vellesa, Vedella amb bolets i Clostridium perfringens

La vedella amb bolets, causa de la intoxicació del dinar dels avis a Sils

Salut expedienta el restaurant que va fer l’àpat i estudia multar-lo

M. Rovira, Girona.

Els Serveis Territorials de Salut a Girona van comunicar ahir els resultats de les investigacions epidemiològiques i les anàlisis fetes per esbrinar l’origen de la intoxicació alimentària patida pels assistents al dinar d’homenatge a la vellesa de Sils. Les proves han conclòs que la causa del brot de gastroenteritis ha estat la toxina clostridium perfringens, una bactèria de tipus anaeròbic que s’acostuma a generar en carns que han estat conservades o cuites de manera defectuosa. És per això que, segons informava Salut, el plat del menú que més probablement pot haver vehiculat el microorganisme i produït la intoxicació és la vedella amb bolets que es va servir com a plat principal.

En un comunicat enviat als mitjans, el Departament de Salut va posar de manifest que “de la inspecció dels tècnics del Servei Regional de l’Agència de Protecció de la Salut es dedueix que les pràctiques de manipulació incorrectes en el procés d’elaboració d’aquest plat poden haver facilitat la replicació d’aquest microorganisme” i conseqüentment “la infecció a les persones que en van consumir”.

Els serveis territorials de Salut a Girona han fet una enquesta a uns quants dels que van assistir al dinar el passat 4 de maig i calcula que el nombre d’intoxicats confirmats són 56 (dos van precisar d’ingrés hospitalari). No obstant, molts dels afectats no van acudir al CAP i van passar-se els vòmits i les diarrees a casa com bonament van poder. És per això que Salut ha admès que el número de perjudicats pugui ser superior a la xifra oficial.

El fet que hagi quedat confirmat que el brot de gastroenteritis va provocar-lo la manipulació d’un dels plats del menú ha portat el Departament de Salut a obrir un expedient sancionador al restaurant que va encarregar-se de preparar el menú, l’Hostal Mallorquines de Riudarenes .

El departament estudia ara si pertoca imposar una sanció a l’establiment, sanció que podria anar fins als 4.000 euros si és considerada una falta lleu o fins als 60.000 si és greu.

Font: Diari de Girona, 24 maig


Més de 250 jubilats queden intoxicats en el dinar d´homenatge a la vellesa a Sils

Salut investiga l’origen d’una contaminació alimentària que deriva en vòmits i descomposició

El tradicional dinar d’homenatge a la vellesa de Sils ha tingut aquest any un desenllaç inesperat. Més de 250 persones que van assistir a l’àpat han quedat intoxicades per una causa d’origen encara desconegut però que té a veure amb el que van menjar en la trobada. Vòmits, severes descomposicions i malestar generalitzat han estat els símptomes patits pels afectats. El Departament de Salut té una investigació oberta per esbrinar d’on ve el problema.
Marc Rovira, Girona/Sils.

Un àpat difícil de pair el que ha tingut el col·lectiu de jubilats de Sils. Un acte que l’Ajuntament havia organitzat com a homenatge a la gent gran del poble es va saldar amb gairebé tots els protagonistes intoxicats. Vòmits, diarrees i malestar general han estat els símptomes patits pels avis que aquest diumenge passat van omplir el pavelló municipal per entaular-se en germanor. Les anàlisis que s’estan practicant als ingredients que configuraven el menú han d’aclarir d’on ve el mal.

L’àpat d’homentage a la vellesa (també conegut popularment com el dinar dels vells) és de llarga tradició a Sils. Enguany, com sempre, tots els veïns que són majors de 75 anys estaven convidats per l’Ajuntament a assistir al tiberi. Al poble en són uns quants els que estan en aquesta franja d’edat i, si es té en compte que cada homenatjat podia portar un acompanyant, el resultat va ser que gairebé 300 persones van reunir-se al pavelló per dinar i recordar vells temps. De fet, l’acte es va haver de fer a la pista poliesportiva perquè la sala La Laguna (lloc que normalment s’habilita per a aquests esdeveniments) quedava petita.

El tret de sortida del menú el donava un plat veterà però que sempre denota classe i elegància: un còctel de gambes. Per seguir fent boca s’oferia una fideuada amb all i oli i la jugada la rematava un plat immortal: vedella amb bolets. Per postres gelat amb xocolata i després cafès. No va haver-hi copes ni puros, però si uns quants litres de vi.

Menjar encarregat

Tot i la merescuda fama que s’han guanyat, aquesta vegada no eren els fogons de les Cuineres de Sils qui rostien l’àpat. De fet, moltes d’elles seien aquesta vegada a taula en lloc d’estar remenant l’olla.

L’Ajuntament havia decidit deixar la preparació del dinar en mans de professionals i va encarregar el menú a l’Hostal de Mallorquines. Els comensals ho van trobar tot tan bo que fins i tot més d’un va repetir.

Però pels volts de la mitjanit van començar a aparèixer els primers símptomes de la intoxicació. El mal de panxa era generalitzat entre els avis de Sils i quan, dilluns, el boca orella es va encarregar d’esbombar que no era per haver-se afartat massa que no es trobaven bé, el CAP va haver d’atendre diverses consultes.

En tots els casos els símptomes patits pels afectats han estat molt semblants, descomposició, marejos i vòmits. El Departament de Salut s’encarrega de les analítiques que han de servir per concretar d’on ve el mal que pateixen els jubilats i per esbrinar de quina mena de contaminació alimentària es tracta.

Ahir semblava descartat que el focus de la intoxicació estigués en la fideuada o en la vedella amb bolets però estaven pendents els resultats de les anàlisis practicades a l’entrant de gambes i a les postres gelades. Aquests resultats es podrien conèixer avui.

Font: Diari de Girona, 7 maig 2008


Un dinar per a gent gran de Sils acaba amb 56 casos de gastroenteritis

Dos dels afectats van estar 24 hores en observació a l’hospital de Salt

A.PUIG N.ASTORCH. Sils

El dinar d’homenatge a la gent gran que es va celebrar diumenge passat a Sils amb uns 250 assistents va acabar amb 56 persones afectades per una gastroenteritis de caràcter lleu. Dos dels afectats van ser ingressats a l’hospital Santa Caterina de Salt, d’on van ser donats d’alta al cap de 24 hores. El dinar, organitzat per l’Ajuntament de Sils, va tenir lloc al pavelló, i els menús van ser servits per l’hostal Mallorquines de Riudarenes. Salut està investigant l’origen del brot de gastroenteritis.

Un total de 56 de les 250 persones que diumenge passat van assistir al dinar d’homenatge a la vellesa que es va fer a Sils van emmalaltir i van tenir diarrea i mal de panxa, segons van informar ahir fonts dels serveis territorials de Salut. Entre els afectats pel brot de gastroenteritis hi havia sobretot gent gran però també alguns acompanyants seus.

Dos dels afectats –una persona gran i una d’adulta– van ser ingressats a l’hospital Santa Caterina de Salt, d’on van ser donats d’alta després d’estar vint-i-quatre hores en observació. Alguns van adreçar-se al centre d’atenció primària i la major part van passar els símptomes a casa seva. L’evolució dels afectats va ser bona i els símptomes van desaparèixer al cap de 24 hores, segons les mateixes fonts.

El dinar per a la gent gran de Sils va estar organitzat per l’Ajuntament i es va celebrar al pavelló municipal.

L’Ajuntament va encarregar l’elaboració dels menús –un total de 250– a l’hostal Mallorquines de Riudarenes. El menjar va ser traslladat des del restaurant fins al pavelló de Sils en furgonetes isotèrmiques, que mantenen la temperatura dels aliments.

Tècnics del Departament de Salut estan analitzant els plats testimonis guardats pel restaurant amb l’objectiu d’intentar esbrinar l’origen del brot de gastroenteritis. Si bé en aquests moments no hi ha res determinat, les primeres anàlisis descartarien que la salmonel·la estigués al darrere d’aquest brot de gastroenteritis.

Els propietaris de l’hostal Mallorquines van eludir ahir de fer cap declaració sobre aquest cas. L’hostal està obert i funciona amb normalitat.

Font: El Punt, 7 maig 08

El 41è Homentage a la Vellesa de Sils, organitzat des del govern d’IdS acaba amb mals de panxes i diarrees entre silencs i silenques que van assitir.

l possible mal estat d’algun producte al dinar d’ahir diumenge a l’habitual festa anyal de la Gent Gran, hauria provocat que un important nombre de comensals hagin patit diverses diarrees, vòmits i mals de panxa. Algunes fonts assenyalen que l’empresa que va proveïr els aliments té vinculació amb el gendre d’un regidor de l’equip de govern d’IdS, que va ser contractada, afirmen, per l’ocasió.

Font: Des de Sils, cami d’Itaca, 5 maig 08


Accions

Informació

15 responses

6 05 2008
Pere

Ultimament a aquest bloc sembleu els enganxines de la silenca

6 05 2008
silenca

amb diarrea o sense, que té a veure l’homenatge als vells amb haver d’anar a missa a escoltar el sermó del rector … no conec la festa però fa un cert tuf de franquisme, per això porten 41 anys fent-ho …

6 05 2008
Mark

No diguis tonteries! Tot el que porta 41 anys o més és franquista, doncs? El Barça és franquista? Anar a escola és franquista? Cantar cançons és franquista? Au va!

Si a sobre dius que no coneixes la festa ja és massa.

Si volena anar a missa quin mal hi ha? Hi ha qui fa excursions, qui juga un partit i no ho critiques. Que facin el que els agradi que s’ho mereixen prou.

6 05 2008
silenca

El Barça va néixer al 1899, no t’equivoquis, i guardat les tonteries per a tu. I aquest homenatge a la vellesa podria ser un invent falangista-franquista “homenaje a la vejez” de l’any 1964. Anar a l’escola i cantar cançons també són anteriors al franquisme, no t’equivoquis. Li hauríem de preguntar a l’arxiver de Sils. I no sé si els vells volen anar a missa o es part dels actes programats, herència del nacionalcatolicisme.

6 05 2008
Mark

Hi ha la missa i qui vol hi va! O et penses que els hi porten?!

Ja sé quan es fundà el Barça i que l’escola i les cançons són de molt abans… doncs deuen ser coses antigues!

Ni franquista i merdes, a veure si no es poden fer homenatges a la gent gran que bé prou que s’ho mereix. Quin problema hi tens? No ho entenc. -*-

6 05 2008
Mark

Tranquila que les meves tonteries no les malgasto amb gent com tu, sinó que les aprofito per divertir-me.

6 05 2008
silenca

A cap ajuntament d’un estat laic, com ara França, se li acudiria organitzar un acte municipal on en el paper de convocatòria oficial es diu que els vells i les velles van a missa a l’esglesia parroquial i al sortir de la missa … son residus del passat que ens diu que hem de ser preferentment catòliques i catòlics i fer la primera comunió, acceptar que hi hagi escoles de l’opus amb separació de sexes, ser espanyols i ser monàrquics. “Ni franquista ni merdes, gent com tu”, es veu que no t’han ensenyat a parlar bé, ni a casa ni a la catequesi de la parròquia, d’axo es diu ser un mal-educat 😉

6 05 2008
Jo

Estic amb tu, TOTALMENT, l’any vinent un homenatge a la vellesa silenca sense cagarrines i sens capellans! República catalana i laica!

6 05 2008
LNC

No t’entestis Mark, no saben qui era el Gerneral en Charles De Gaulle, ni perquè a frança estan per la cinquena república, la que va viure el maig del 68 que tant admiren mentre el progressime d’aquí tragava amb el feixista espanyol que va morir al llit . No sabem qui és Auguste Comte, ni les seves dèries profètiques, ni perquè es van inventar un calendari a la revolució LLIBERAL ( i en conseüència burgesa 🙂 :- ) :- ) francessa)

Huarem de continuar anant a festes universitàries a Sils, NOT FUTURE que deien els SEX PISTOLS. És que el passa quna no es sap distingir l’ONU del POUM.

A la Catalunya Nord hi ha senyeres (només senyeres sense tricolor) allà aon vagis aquí, la migja senyera espanyola ( no tenen himne, no tenen senyera, no són una nació, acebes marxa, etc 😉 ) Digue-li al Xico que Moció ja.. que de montillistes ja en tenim prou.

P.D: Pere, ets d’IdS ??? Mark, STV, hi les fotos que vas prometre ?? a Vallcanera complim més 😉 😉 ;- ) 🙂

7 05 2008
Mark

Silenca, si m’has de guanyar en educació ho tens dificilet. Pel que fa a escriure, tampoc ho tinc gaire clar. I no et diré la meva ideologia perquè aquí no és lloc de debatre cotilleries de carrer com esteu promocionant amb un nivell, diguem-ne, “barriobajero”. Però et puc dir que poc tinc a veure amb el que exposes tan críticament.

LNC, jo he sé que no val pas gaire la pena perdre temps amb certa gent. Per això passo molt menys pel bloc. Quines fotos he promès jo, LNC?

7 05 2008
silenca

“ni franquista ni merdes”, qui utilitza llenguatge barriobajero?, simplement ahir no tenies un bon dia això ja passa. La ideologia no te l’he preguntat, però pot ser l’encerto: d’hereu de casa bona, bona gent però una mica cregudet, convergent de tota la vida i a molta honra, conservador constructiu, sense ofendre. No t’acabo de veure fent tandem electoral amb l’altra silenca. Canviant de tema, força Barça!

8 05 2008
LNC

Res Mark, les del príncep d’asturies… que ets de casa bona 😉 🙂

petons, ets un crack !

24 05 2008
silenca

Homenaje a la vejez (1967-2008), festa creada pel franquisme silenc ara fa 41 anys: primer els conviden a anar a missa catòlica i després els porten a menjar carn en mal estat. Pobres vells i pobres velles !!!

29 04 2010
.2 maig, 43a Festa

02/05/2010
43a FESTA HOMENATGE A LA VELLESA

Programa:

A 2/4 d’1 del migdia: Rebuda dels avis a la plaça Sant Marc.
A la 1 del migdia: Missa a l’Església Parroquial.
A la sortida de la missa: Dinar de germanor al pavelló municipal.
I actuació del grup de cançó catalana i havaneres: Tuna Erasmus.

Seran homenatjades totes les persones que el dia 2 de maig hagin complert 75 anys.
Cal confirmar l’assistència al dinar abans del 28 d’abril a la Llar de Jubilats (Centre Cívic de Sils) personalment o trucant al telèfon 972 85 39 13 (extensió 2).

Organitza: Regidoria de Cultura
Patrocina: Ajuntament de Sils
Col·laboren: Llar de Jubilats i Pensionistes de Sils, Cambra Agrària Local i Banc Popular.

Font: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Pages_RightMenu/Agenda.aspx

20 04 2011
44 HOMENATGE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: