Cotxes i motos

21 05 2009

Exposició: Els cotxes i les motos de Sils, 23 de maig a 7 de juny

316

Inauguració: 23 de maig a les 12 del migdia a la sala d’exposicions municipal
L’exposició romandrà oberta fins el dia 7 de juny

Organitza: Arxiu municipal de Sils i Col·lecció d’automòbils de Salvador Claret

Les tres fotos superiors procedeixen del tríptic.

Els cotxes i les motos de Sils

En els últims cent anys el lligam entre les persones i els vehicles de motor ha estat molt important, un fet que queda reflectit davant les fotografies que se solen fer dels vehicles al costat del propietari i dels seus familiars o amics. De la mateixa manera que fa uns anys la gent es fotografiava en el procés de fer la seva feina, en el lloc del treball, durant el servei militar, en les festes familiars o a la platja, els vehicles han agafat un protagonisme similar.

De fet, molts vehicles han format part de les nostres vides i en ocasions els hem tractat com si així fos. Recordo que a l´entrada de moltes cases de pagès de Sils hi guardaven la moto; moltes vegades estava acuradament tapada per una tela de roba, com la màquina de cosir o la ràdio. Són coses que encara avui recordo amb nostàlgia i estranyesa a la vegada. Per tant, no és gens estrany que la major part de nosaltres tinguem fotografies amb aquests vehicles que durant anys han viscut dins de casa nostra.

Els primers records que tinc de cotxes i motos de Sils són imprecisos i tal vegada els puc arribar a confondre. Crec que un repàs no m´anirà malament. Recordo el Renault Dauphine del Sr. Llinàs, que vivia al costat de les escoles, i el seu veí, el Sr. Pintos, que tenia un Renault també, però era un 4/4. El Dr. Barceló tenia un Ford Anglia de color gris i en Jaume del “garatge”, conegut per molts de nosaltres com en “Fangio”, tenia un vehicle tipus Jeep, al darrere del qual s’hi havia adaptat una grua. En Jaume, el “peixater”, tenia una camioneta Chevrolet i els germans Capdevila, un Panhard i un espectacular Chevrolet Corvair, de color blau cel i amb el motor al darrere, mentre que a cal Frare hi havia un Erskine. A can Matamala hi havia una Ducati, una Montesa a la Granota i una Guzzi, crec, a can Massa de la Granota. El Sr. Thos tenia una OSSAi una estranya camioneta de color blau amb una caixa quadrada molt gran al darrere per el transport de bestiar.

Però la història dels vehicles a Sils ve de molt més temps endarrere i avui troben perfectament controlats diferents vehicles del quals ni tan sols he sentit a parlar…

La de 1925, ens dóna aquesta precisa informació: GE-985 Vehicle de 2ª Categoria Pedro Madí Rusiñol Sils. A la del 1927 trobo que de nou el Sr. Madí compra un altre Citroën, que té la matrícula GE-1844. Altres matrícules són la GE-2946, una moto Raleigh que matricula el 1929 en Pere Abrado, a l’ igual que l’ Ariel GE-3424 de l’ Emili Ruhí, mentre que durant l’any 1930 en Pere Madí matricularà amb el número GE-3778, un Erskine.

Aquestes poques matriculacions a Sils tenen sense cap dubte el seu origen en la bona comunicació de la població, per una part amb el ferrocarril i per l’altra amb les línies d´autobusos que confluïen a l´estació.

Salvador Claret i Sergatal

Guia del Automovilista de Cataluña

L’Arxiu d’Imatges de Sils

A través del Quadern de Sils varem fer una crida adreçada a tots els silencs perquè qui tingués fotografies antigues fetes a Sils, fins aproximadament l’any 1970, on apareguessin imatges de motos o cotxes, les cedissin a l’Arxiu Municipal i una vegada reproduïdes serien retornades als seus propietaris. La crida ha funcionat, i un cop més la ciutadania de Sils mostra una honorable actitud de servei i col·laboració amb les iniciatives culturals. Només des d’aquest context, avui ha estat possible organitzar la present exposició. La imatge i la història són dos conceptes fàcilment relacionables, i el ciutadà de Sils sap perfectament que només si tenim a la nostra disposició el patrimoni documental, podrem conèixer amb garanties el passat del municipi.

La recuperació de la memòria històrica es vertebra a través de complexos mecanismes fonamentats essencialment en el patrimoni documental. En la reconstrucció del passat més recent, els documents troben el suport necessari en el record personal. Així és, la història oral es desenvolupa al voltant de projectes de recuperació de l’experiència de les majories -del que podríem anomenar en termes genèrics “el poble”-, és una immillorable manera de donar veu als protagonistes anònims. En aquest context de reactivació del record personal posat al servei de la memòria col·lectiva, la fotografia adquireix una importància molt notable.

Identificar i datar les fotografies acostuma a ser una tasca complexa i dificultosa, però la riquesa del contingut de la fotografia sol comportar resultats excel·lents. Com més elements apareixen a la imatge, més fàcil resulta d’identificar-la i de datar-la i, en conseqüència es disposa de majors possibilitats de comprensió del passat del municipi i de la societat en general. Sens dubte, posseir un coneixement previ del context històric és bàsic per treure el màxim profit de la informació que conté la imatge. “Només veiem el que ja sabem”, i una fotografia no ens aporta res si no l’analitzem amb suficients coneixements sobre el que la imatge ens ensenya. La metodologia de la recerca s’ha de sustentar en la interelació de totes les fonts documentals i orals.

La realització de la present exposició ha permès enriquir l’Arxiu d’Imatges de l’Ajuntament de Sils, el qual es va començar a constituir en el mateix moment en què posàvem en funcionament l’Arxiu Municipal, ara fa més de vint anys. Aquest tipus d’activitats posen de manifest la importància de la col·laboració ciutadana en l’àmbit del patrimoni. Donem, doncs, les gràcies als ciutadans de Sils per les seves donacions i cessions de fotografies, la qual cosa esdevé una garantia indiscutible de l’engrandiment cultural del municipi de Sils.

Lluís Costa Director de l’Arxiu Municipal de Sils.

Font: Tríptic

Anuncis

Accions

Informació

One response

26 05 2009
Bloc

Dimarts 26 de maig de 2009
Diari de Girona

Sils Exposició de cotxes i motos del darrer segle


Foto: Carles Colomer

Per demostrar el lligam entre els silencs i els vehicles de motor que han circulat per la vila al llarg del darrer segle, el passat dissabte, 23 de maig, va inaugurar-se l’exposició Els cotxes i motos de Sils. La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració dels ciutadans que han cedit a l’arxiu municipal fotografies antigues de vehicles, fins als anys 70, i que han estat reproduïdes per l’ens municipal per tal de catalogar i conservar part del patrimoni històric de la població. Ja a l’any 1925 hi havia constància de l’existència d’alguns vehicles matriculats a la població i que havien estat adquirits per les families que en aquella època disposaven de més recursos econòmics per permetre’s una compra d’aquestes característiques. L’exposició podrà visitar-se cada divendres i dissabte de 6 a 8 del vespre i cada diumenge d’11 a 1 del migdia.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009052600_3_334421__Comarques-Sils-Exposicio-cotxes-motos-darrer-segle

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: