Doctor Garrido

13 07 2009

round-icon-small El doctor Josep-Maria Garrido ens envia aquest missatge des de l’ Índia. El diumenge 26 de juliol, a les 6 de la tarda, farà una xerrada a la sala La Llacuna:

Rural-Development-Trust

És un luxe treballar a la Fundació Vicenç Ferrer (RDT-Rural Development Trust). És una ONG amb molts anys d’experiència i d’enormes dificultats i patiments per tirar endavant.

Està ubicada a l’Estat Hindú d’Andhra Pradesh i ofereix la seva ajuda en un territori rural, que es pot comparar amb Lleida i una part de Tarragona (1/3), plegades. Aquest territori és habitat per 2,5 milions de persones.

En la República Hindú existeixen 18 llengües oficials i en Andhra Pradesh la primera d’elles és el telegu, que el parlen 100 milions de persones; les altres llengües utilitzades són l’hindú i l’anglès per aquest ordre. Conviuen hindús, musulmans (muslims) i una part simbòlica de cristians i d’altres religions.

RDT, des de fa més de 45 anys treballa de forma integrada en:

– La millora del territori agrícola i ramader.

– L’atenció i dignificació integral a la dona (que era molt “poca cosa”) amb control de la natalitat inclòs i la seva promoció laboral.

– L’atenció integral al nen petit amb programes d’alimentació inclosos.

– L’educació i escolarització.

– La millora de la vivenda rural.

– L’atenció i cura de minusvàlues físiques i psíquiques i la seva reinserció social.

– L’atenció i seguiment al malalt de Sida.

– L’atenció mèdica i sanitària.

Tot això respectant l’entorn i el medi ambient, que és la nostra font de vida.

El proper dia 26 a les 18 hores en la Laguna, intentarem respondre a totes les vostres preguntes.

Una abraçada

JMª

round-icon-small Un bon article del Quadern

Treballant a l’Índia per la Fundació Vicent Ferrer

104

DR. JOSEP M. GARRIDO: JUBILACIÓ ACTIVA I SOLIDÀRIA

Foto: El Dr. Garrido, amb l’anterior alcalde Joaquim Rovira i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol

Com molts segurament ja sabeu, el Dr. Josep M. Garrido, que durant anys ha estat el nostre metge i el nostre “conseller de salut”, diguem-ho així, es va jubilar fa uns mesos i, a més, va decidir dedicar una bona part del seu temps a l’activitat solidària al Tercer Món. No era el primer cop que expressava el seu desig de fer-ho així ni la primera vegada que dedicava esforços a l’acció solidària. Amb alguns silencs ja va compartir fa anys aquella Assemblea per a la Solidaritat.

En les darreres setmanes abans de la seva marxa a la fi de febrer, els diversos professionals sanitaris que durant els darrers anys han treballat amb ell el van acomiadar com calia i alguns vam tenir l’oportunitat de ferho també per escrit o fins i tot en un vídeo que es va endur a la seva nova destinació.

Ell va deixar al CAP una carta, que molts ja heu llegit, en què deia que no s’havia “acomiadat a la francesa” i que tenia ganes d’explicar-nos a què dedicaria el seu futur immediat. Des del consell de redacció de Quadern de Sils hem cregut que valia la pena fer la màxima difusió dels seus propòsits, que hores d’ara ja són una realitat i que ell mateix ens podrà explicar durant els dies que passarà entre nosaltres o bé a través de les pàgines de la revista, que ja sap que les té ben obertes.

En el text que va fer distribuir afirmava que els anys de vida laboral passats Sils (més 28) havien estat per a ell “l’etapa més completa, intensa i important” de la seva vida i que havia viscut aquí, amb nosaltres, “tot un seguit d’experiències i vivències que m’han arrodonit com a persona i com a metge”, alhora que es disculpava si algun cop no havia “assolit les expectatives que havíeu posat en mi; no ha estat per falta de ganes”.

Pel que fa al seu futur a partir d’ara, la seva carta el qualificava com “un camí més modest”. Són paraules seves, però ens reservem l’opinió. Deixem-lo parlar a ell i jutgeu després: “Si tinc salut, treballaré per a una ONG a l’Índia, en concret la Fundació Vicent Ferrer, durant un temps indeterminat amb períodes de descans a Sils”. La frase es senzilla i breu, però assenyala un camí gens fàcil, exigent amb un mateix, una decisió que cal haver madurat prèviament i que es basa en una qualitat humana que no s’improvisa.

“Us porto a tots amb mi” –ens deia. I continuava, amb tota senzillesa però també amb convicció i amb una generositat poc freqüent, la d’associar-nos a tots, Sils sencer, a la seva tasca : “Tot allò que pugui fer o donar és fruit dels meus anys de maduresa en la vostra companyia i en la dels meus companys del dia a dia, que tant m’han ajudat.”

Precisament molts sentim ja aquesta connexió amb la seva feina solidària i esperem poder-ne conèixer més detalls. Com ell mateix anunciava: “En les meves tornades a casa, ja us aniré explicant com hem pogut aplicar tot el que m’heu donat.”

La seva carta de comiat, doncs, era un enllaç amb el futur immediat, que ja és ara, quan es concreta el seu primer retorn. Esperem poder-lo saludar i que ens expliqui coses. És el nostre home a l’Índia!

Mentrestant, podeu escriure-li al correu jpmgarrido@gmail.com. Gràcies pel teu testimoni i molt de coratge en la teva feina, Josep M.!

Font: Quadern de Sils 64

Llegiu també: Lluny de Sils

Anuncis

Accions

Informació

6 responses

13 07 2009
Josep-Maria Garrido

Gràcies per la vostra generositat.

És un luxe treballar a la Fundació Vicens Ferrer (RDT-Rural Development Trust).
És una ONG amb molts anys d’experiència i de enormes dificultats i patiments per tirar endavant.
Està ubicada a l’Estat Hindú d’Andhra Pradesh i ofereix la seva ajuda en un territori rural, que es pot comparar amb Lleida i una part de Tarragona (1/3), plegades. Aquest territori és habitat per 2,5 milions de persones.

En la República Hindú existeixen 18 llengües oficials i en Andhra Pradesh la primera d’elles es el Telegu, que el parlen 100 milions de persones; les altres llengües utilitzades són l’hindú i l’anglès per aquest ordre.
Conviuen hindús, musulmans (muslims) i una part simbòlica de cristians i d’altres religions.

RDT, des de fa més de 45 anys treballa de forma integrada en:

-La millora del territori agrícola i ramader
-L’atenció i dignificació integral a la dona (que era molt “poca cosa”) amb control de la natalitat inclós i la seva promoció laboral
-L’atenció integral al nen petit amb programes d’alimentació inclosos.
-L’educació i escolarització
-La millora de la vivenda rural
-L’atenció i cura de minusvalues físiques i psíquiques i la seva re-inserció social.
-L’atenció i seguiment al malalt de Sida.
-L’atenció mèdica i sanitària

Tot això respectant l’entorn i el medi ambient, que és la nostra font de vida

El proper dia 26 a les 18 hores en la Laguna, intentarem respondre a totes les vostres preguntes.

Una abraçada

JMª

24 07 2009
Julià

Benvolguts silencs,

no us penseu pas que només vosaltres heu gaudit del Dr. Garrido. Jo i la meva família, sense anar mes lluny, i per mantenir la nostra salut, varem fugir “sanitàriament” del nostre poble ja fa 28 anys, i per consell del Dr. Josep Brugada (el de Riudarenes i ara director del Hospital Clínic de Barcelona), li varem demanar al Dr. Garrido si ens podria atendre com a metge de família per la S.S., i ens va dir que si. Ens va tocar la loteria. L’únic entrebanc sanitari i molt important el vaig tenir un dia que hi havia un metge suplent afeccionat al hoquei, que no va saber reconèixer un Infart de Miocardi amb tots els símptomes que s’expliquen als llibres, i em va fotre la vida en l’aire.

Tu, Dr. Garrido, amic de veritat, gran científic, tu sí que estaràs sempre i fins l’últim moment de vida, present en els nostres pensaments, com amic i sobre tot com exemple a seguir.

Si algun metge llegeix aquest escrit, li faria una pregunta: vostè dedica els diumenges pel mati a visitar als seus pacients internats al hospital, per interessar-se pel seu estat i evolució clínica? Doncs miri, el Dr. Garrido ho ha fet sempre.

GRÀCIES AMIC, t’estimem, si Déu existeix sens dubte t’ha beneït.

Julià G.B.

27 07 2009
Eli

Jo he anat a la xerrada col.loqui del Dr. Garrido. És un gran home, un gran cientific senzill i noble.
Per cert no hem pug creue que ningú hagi comentat aquesta noticia en aquest lloc, és prou important perfer-ho.
Que teniu filtre de moderació aplicat? Cada quan us ho mireu i actualitzeu els comentaris?
Espero que sigueu prou bons profesionals, sebs dubte ho sou, i si hi-han comentaris, anteriors i posteriors a la xerrada els publiqueu.
A la xerrada vaig escoltar una conversa on es deia que no habieu publicat un comentari fet per una persona.
Visqueu molts anys amb salut.

31 07 2009
Julià

Gràcies per publicar el meu anterior comentari.

El món està necessitat d’amor, ajudem la tasca del nostre metge, mostrem-lis el nostre de la única manera que poder fer-ho des-de aquí. Visiteu el web de la Fundació on està treballant el Dr. Garrido: http://www.fundacionvicenteferrer.org/esp/index.php , i a hom que pugui li recomanaria fer allò que ens va demanar el Dr. Garrido. APADRINAR una criatura, ho necessiten molt i només són 18 Euros al mes. A ells, aquest diners els hi poden canviar la vida sustancialment.

Mentre unes persones ho estan donant tot… nosaltres estarem sense fer res?
Siguem humans, el mon ens necessita, especialment els nens/es de l’India.
Julià G.B.
S.C.F.

4 08 2009
Dominique

Eli, els admnistradors estan de vacances, merescudes, després de la seva frenètica activitat anual en aquest bloc. De ben segur que quan tornin, el posaran puntualment al dia, no pateixis.

Salutacions!

4 08 2009
Dominique

En quan al comentari que fas sobre la conversa, no en dubto pas que la sentissis ni per un moment, però aquí s’han dit coses molt crues i molt fortes. Crec que només no accepten insults, spamejades i quelcom que pugui portar a pàgines inoportunes, ja m’entens… Només es demana correcció. No he vist mai censura.
En tot cas si algú s’ha pogut sentir censurat només ha d’expressar-ho aquí, no? Per a què els altres comentaristes ho puguem saber i donar-li el nostre suport.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: