Una mala temporada?

20 09 2009

Polítics, visitants, naturalistes, gossos i ocells

circusaeruginosus

Arpella vulgar (Circus aeruginosus), nova espècie nidificant a l’estany de Sils?

El retorn del rapinyaire d’estany

Aquesta darrera primavera membres de l’associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme, han observat el que podria ser el primer intent de nidificació d’arpella vulgar (Circus aeruginosus) a la comarca de la Selva en les darres dècades. Malgrat no s’ha pogut constatar la reproducció, la presència continua, amb anades i tornades, d’una parella d’aquesta espècie en un punt concret d’una massa de canyís situada en una zona amb poques interferències humanes sembla indicar que podrien haver intentat la nidificació. Aquest fet suposaria el primer indici de nidificació d’aquesta espècie en temps actuals a la comarca de la Selva.
L’arpella vulgar és un rapinyaire escàs i considerat com a prioritari per les lleis mediambinetals europees.

A Catalunya la població nidificant es localitza només en dues zones: les àrees d’aigüamolls de l’Empordà i els embassaments de la plana de Lleida, tot i que algunes parelles aïllades es reproduexien més o menys regularment en altres punts, com ara el delta del Llobregat (http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=CIRAER). A la comarca de la Selva l’arpella vulgar és un migrador regular i relativament freqüent tant durant el pas de priavera com en el de tardor.
La dada de Sils, doncs, malgrat que enguany no ha estat prou concreta, és esperançadora, ja que obra una porta al retorn d’aquesta espècie amenaçada, augmentant encara més els valors naturals d’aquest espai.


El cas del martinet menut

Les sospites de nidificació a Sils d’ocells escassos i protegits no són una novetat. Fa algunes temporades que es sospitava de la presència com a reproductor del martinet menut (Ixobrychus minutus), i ja l’any passat es va poder constatar aquest fet (http://estanydesils.blogspot.com/2008/07/el-martinet-menut-ixobrychus-minutus.html). Enguany també s’ha comprovat la reproducció d’aquesta espècie a la zona.

Les característiques de l’hàbitat i la presència d’alguns sectors on les molèsties de caire antròpic són baixes constitueixen factors determinants per a l’establiment com a nidificants d’aquestes i altres espècies de requeriments tan particulars.

Una mala temporada?

Una primera anàlisi de les dades obtingudes durant la temporada de reproducció del 2009 sembla apuntar a una davallada en els efectius reproductors d’algunes espècies. Les tasques de manteniment en ple període reproductor sobre la mota i altres indrets sensibles, l’eliminació a socarrel de vegetació a la sèquia i la presència de persones i animals domèstics, bàsicament gossos, han fet desaparèixer nius i han provocat l’abandonament d’alguns territoris i niuades.

Algunes de les espècies afectades han estat l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el balquer (Acrocephalus arundinaceus), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i el rossinyol bord (Cettia cetti). Malgrat tot, en determinades zones la població d’algunes d’aquestes espècies sembla mantenir-se i fins i tot augmentar, tal és el cas del balquer i de la boscarla de canyar.

Algunes de les actuacions a prendre per tal d’evitar fracassos reproductors en aquestes i altres espècies i evitar molèsties a la fauna i flora en general podrien ser:

– Evitar determinats treballs de manteniment en èpoques i indrets crítics
– Delimitar i informar dels accessos a l’Estany, restringint el pas en les àrees més sensibles
– Evitar la presència de gossos deslligats en qualsevol època de l’any
– Conscienciar i informar als visitants sobre la importància de la seva actitud quan visiten l’espai

El seguiment dels ocells nidificants a l’estany de Sils és un projecte emmarcat en el seguiment de fauna vertebrada que l’associació Orchis està realitzant en aquest espai natural.

Alfons Delgado-Garcia
Naturalista i president de l’associació Orchis

Font: http://estanydesils.blogspot.com


Llegiu també: Estanys de Sils

Advertisements

Accions

Information

One response

20 09 2009
Bloc

Diumenge 20 de setembre de 2009
Diari de Girona

El rapinyaire d´estany intenta nidificar a la plana de la Selva
Es tracta d’una espècie que només s’està als Aiguamolls de l’Empordà i en pantans de Lleida i ara ho ha provat a la llacuna de Sils

Foto: La zona on es va trobar la parella.

ISIDRE COS

E.BATLLE

El rapinyaire d’estany està començat a nidificar a la Selva, aquesta és la conclusió a què ha arribat l’Associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme després que durant la primavera hagin observat el primer intent de nidificació d’una parella d’arpella vulgar (Circus aeruginosus), espècie coneguda popularment com a rapinyaire d’estany.
Tot i que no n’han pogut constatar la reproducció, asseguren els naturalistes, el que sí que s’han pogut observar són les anades i tornades d’una parella de l’espècie cap a un punt concret d’un canyís en una zona on no hi ha gaire activitat humana i aquest fet és el que indica als naturalistes que hi podrien haver intentat nidificar.

És, per tant, un fet insòlit a la Selva perquè és un rapinyaire que es troba, per una banda, considerat com a vulnerable a Catalunya, segons el Departament de Medi Ambient, i alhora és estrany trobar-lo en aquesta zona humida perquè només se’l localitza en dues zones del país: als Aiguamolls de l’Epordà i en embassaments de la Plana de Lleida.

L’arpella vulgar és un animal que migra a la Selva durant la primerava i la tardor però mai se n’havia registrat cap signe de nidificació. És un rapinyaire de l’ordre dels accipitriformes, rapinyaires de mida mitjana i que presenten diferències entre mascle i femella, sobretot de mida: les femelles són més grans i el color del mascle també el diferencia de la femella, perquè d’adult és de color marró al dors, amb la cua grisa i el cap de color terrós.

Per fer el niu utilitzen, com és en el cas de Sils, zones amb canyís, on agafa la vegetació i després hi afegeixen material dels arbres que hi ha per la zona humida on crien. Ponen entre 3 i 5 ous i s’alimenten bàsicament de rates i polls d’ànecs, entre d’altres. També és una au carronyaire, menja peixos i ocells morts.

Pels naturalistes d’Orchis, el fet que hagin pogut observar una parella que intenta nidificar és un fet esperançador, asseguren, ja que “obre una porta al retorn d’aquesta espècie amenaçada, i augmenta encara més els valors naturals d’aquest espai”.

L’home n’afecta la reproducció

D’altra banda, l’associació naturalista ha fet balanç de la reproducció de les aus aquest 2009 a l’Estany de Sils i assegura que les tasques de manteniment en indrets sensibles, la presència humana i de gossos ha provocat que desapareguin nius i, alhora, abandonin territoris i niuades. Entre aquests, per exemple, relaten que estarien despareixent l’ànec collverd, la polla d’aigua, el balquer, la boscarla de canyar i el rossinyol bord.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/09/20/rapinyaire-destany-intenta-nidificar-plana-selva/358280.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s




%d bloggers like this: