Matilde Sabaté Grisó

16 11 2009
Mestra silenca
Mestra silenca executada durant la dictadura de Franco

292

Del Vell Bloc:

matilde.jpg
.

Mestra silenca executada durant la dictadura de Franco

.
1. Matilde Sabaté, víctima del franquisme. Maria Carreras Gifreu parla de Matilde Sabaté Grisó. Article de Lluís Costa publicat al Quadern de Sils núm. 55, desembre 2006
.
2. A la llum, les grans oblidades

Un llibre recull les biografies de cinquanta dones republicanes que van ser represaliades

La presidenta i la secretària de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, Aïda Lorenzo (recentment distingida amb la Creu de Sant Jordi) i Esther Llorenç, continuen la seva incansable tasca de recuperar de l’oblit la memòria del nostre país i sobretot els seus protagonistes. Totes dues són les autores de Dones republicanes, un llibre que recull les biografies de cinquanta dones de les comarques gironines que van ser represaliades pel franquisme. Aquest llibre sortirà a la llum a finals d’aquest mes de setembre i ha estat editat per CCG Edicions, dins la col·lecció Llibres dels Quatre Cantons.En l’obra es recullen consells de guerra, testimonis i fotografies d’aquestes cinquanta dones ara finalment recuperades de l’oblit. (…)

EL CRIM DE SER MESTRA. Les mestres van ser algunes de les més perseguides i considerades més perilloses pels franquistes. Matilde Sabaté va ser una d’aquestes dones mestres denunciades per veïns de Sils. El simple fet de vestir una granota de miliciana va ser prou per ser acusada d’intervenir en la crema de l’església, ser membre del grup que va detenir i assassinar el capellà de l’Esparra i ser la secretària del comitè revolucionari. Va ser condemnada a mort i afusellada el 28 de juny del 1940 a Girona amb deu persones més. . Segons testimonis recollits, però, Sabaté només va acompanyar el comitè en una execució d’un falangista. Després d’aquest cop, mai més va voler acompanyar-los ni participar cap més acte (…)

20.09.2006 | LAURA PORTAL

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2063479 .

3. … filla de Vallcanera. Matilde Sabaté, en iniciar-se la Guerra el 1936, va ser nomenada mestra pel CENU (Consell de l’Escola Nova Unificada) a Sils, on s’uní al cos de mestres que ja estava en xercici. Segons el testimoni oral de diverses persones, anava abillada amb la granota típica dels milicians. Tenia cura de l’escola de noies i feia classe, segons sembla, en un ocal del carrer Major (…)

Font: Quadern de Sils, 54, agost 2006

4. Josep M. SOLÉ I SABATÉ, La repressió franquista a Catalunya, 19381953. Barcelona. Edicions 62, 1985. Aquest autor registrà el nom de Matilde Sabaté Gusó, amb domicili a Sils (la Selva) i executada a Girona el 28/6/1940.

.
round-icon-small Del Vell Bloc: Respostes a ‘Matilde Sabaté Grisó, mestra silenca executada durant la dictadura de Franco’
  1. laia diu, el 10 de Juliol del 2007 a les 21:57

    La meva proposta es: sino té les mans tacades de sang , perqué no es posa el seu nom a un carrer??? Ara que es fan carrers nous davant el carrer de Mallorquines ??? ó a la nova escola???

  2. pepet diu, el 10 de Juliol del 2007 a les 22:10

    He llegit l’article de Matilde Sabaté, escrit per en Lluís Costa al quadern de Sils nº 55 , i no sé si es bona la teva idea Laia. Qué opina l’altre gent??

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

2 02 2008
LNC

Estic d’acord amb la Laia 🙂

2 02 2008
Silenc

He llegit molt per damunt la seva biografia publicada a un quadern de Sils de fa uns anys i crec que pot tenir algun delicte de sang; es veu que era la companya del cap dels milicians locals quan es dedicaven a netejar la terra de capellans … l’arxiver Lluís Costa hauria de donar la seva opinió …

10 05 2009
.Memòria

Girona, 10 de maig 2009 – Memòria Històrica.

Homenatge a les persones afusellades pels feixistes franquistes a Girona entre 1939 i 1945 i enterrats a la fossa comuna. Entre ells hi es Matilde Sabate Grisó, silenca.

Organitzat per “l`Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme”

520 persones afusellades, més de 600 segons altres fons, han rebut avui un homenatge i reconeixement de part de familiars, amics i amigues , que han omplert d`emoció i de democràcia el recinte del cementiri nou de Girona.

Trobada de vells i nous republicans, de reconeixement de la II república i de compromís per la III, perquè sigui aviat una realitat.

El Cant dels Ocells i els parlaments han estat al inici i a la fi de la cerimònia.

Companys, companyes, gràcies per la vostre lluita, gràcies pel vostre exemple!!

Font: La Veu de Sils
http://laveudesils.blogspot.com/2009/05/girona-10-maig-2009-memoria-historica.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: