ADF

1 12 2009

ADF Farners-Argimont-Sils

logo

Web: http://www.adf1.org/adf/

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

1 12 2009
.Bloc

1 12 2009
.Bloc

11 08 2010
ALBERT COLL

Entrevista, Albert Coll Reyne, cap de colla de l’ADF de Santa Coloma de Farners

dimecres, 11 d’agost de 2010 00:00
Montse Esteba – Entrevistes

“Els boscos estan malament perquè hi ha molts propietaris que no fan les tasques de neteja que calen”

L’Agrupació de Defensa Forestal “Farners/Argimont/Sils” es va constituir el 23 de juliol de 1987 amb el nom de “Farners/Argimont” i l’any 2007 s’hi va afegir Sils. Formen part de l’ADF els Ajuntaments de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils, els propietaris forestals que s’hi adhereixen i un grup de voluntaris que entre els tres municipis apleguen 60 persones.

En l’actualitat aquesta ADF, te instal·lats, a part dels de la Diputació de Girona, uns 15 dipòsits o punts d’aigua, essent una de les ADF pioneres en aquestes mesures de prevenció, i en tenir els tres municipis amb les necessitats totalment cobertes. Des de fa 4 anys, l’ADF de Santa Coloma de Farners funciona amb un grup de 20 voluntaris del qual el cap de colla és l’Albert Coll, que treballa a la brigada municipal. Tots els voluntaris de Santa Coloma tenen diverses professions i dediquen les seves hores lliures a l’ADF. Molts d’ells, també són voluntaris de la Creu Roja o dels Bombers. Les seves edats estan entre els 18 i els 70 anys i són aquests darrers els que ensenyen als més joves totes les peculiaritats, camins i dreceres del territori colomenc

Albert, quines són les tasques que fan els ADF voluntaris?

De prevenció i vigilància de camins i de les pistes forestals del terme municipal i de control i manteniment dels dipòsits d’aigua perquè tot estigui correcte en el moment que els bombers els hagin d’utilitzar. Igualment, participem, en les situacions climatològicament adverses com ara fortes ventades o temporals de neu. Si ens ho demanen també participem en l’extinció d’incendis forestals o en el rescat de persones perdudes, encara que sigui fora del terme municipal. També col·laborem en el projecte “Rius” de neteja de rieres i en la detecció d’abocaments de runa al bosc.

En ple segle XXI encara s’hi fan abocaments de runa al bosc?

Molts, s’hi fan molts, sobretot als boscos del voltant de Santa Coloma Residencial, fa molta pena. Si l’abocament és petit, com per exemple una rentadora o una nevera, ho retirem nosaltres mateixos, però, si és de grans dimensions avisem a l’Ajuntament.

La massa forestal de Santa Coloma de Farners ocupa una extensió molt gran?

Exactament 5.871 hectàrees amb molts quilometres de camins i pistes forestals. Sobretot fem tasques de vigilància i prevenció als camins més transitats ja que així en cas de necessitat els bombers no trobaran cap problema.

Com vareu viure el temporal de neu del passat 8 de març?

Vas ser una situació excepcional que va provocar moltes destroces als boscos de Santa Coloma amb arbres caiguts, sobretot a les muntanyes que queden a cotes més baixes. Els voluntaris de l’ADF vàrem treballar molt en retirar arbres que tallaven carreteres i vàrem arribar a cases de pagès a on la gent havia quedat incomunicada. També vàrem portar el nostre generador d’energia a un petit nucli rural gràcies al qual tres cases de pagès van tenir electricitat durant cinc dies.

Els boscos han pogut recuperar la normalitat després dels danys del temporal de neu?

Els boscos estan malament perquè hi ha molts propietaris que no fan les tasques de neteja que calen per mantenir-los nets, i a partir de la nevada, la situació s’ha agreujat. Els voluntaris de l’ADF només netegem les carreteres, no entrem als boscos ja que son propietats privades.

Es va alertar sobre el risc d’incendis forestals que hi havia aquest estiu a causa de les destroces provocades pel temporal de neu…

Sí, hi era i molt! Per sort hem tingut la climatologia a favor, perquè com estan els boscos actualment seria una bomba de rellotgeria en un estiu sec i calorós.

Quin protocol es segueix per activar els voluntaris de l’ADF?

Els tres mesos d’estiu tenim una central comarcal que està al Parc de Bombers de Sant Feliu de Buixalleu des d’on ens avisen per l’emissora de qualsevol incidència. Cada dia, a les 11 del matí, des d’aquesta central comarcal ens passen la llista de voluntaris i vehicles que hi ha disponibles, així com la situació meteorològica i del bosc. Als voluntaris que aquell dia estan disponibles se’ls hi fa una assegurança, es fa així per reduir despeses. La resta de l’any, ens passa les alertes el coordinador comarcal que és de Sils i que té una emissora especial.

Què pensen de la vostra tasca els bombers?

Estem molt ben vistos entre aquest cos ja que la prevenció que fem els ADF voluntaris és molt important per la seva feina.

Tothom pot ser ADF voluntari?

El primer que demanem és que tinguin disponibilitat d’hores lliures, això és molt important i també bones condicions físiques. Els aspirants a voluntaris han de saber que és una feina que no està remunerada, la fem perquè ens agrada. La nostre recompensa per la feina totalment desinteressada que duem a terme és un sopar anual.

Ser ADF voluntari és una bona experiència?

Sí que ho és, però, t’ha d’agradar molt ser-ho ja que s’hi destinen moltes hores… és un hobby. El temps lliure, sobretot els caps de setmana, el dediquem a controlar els dipòsits o punts d’aigua, a netejar la zona a on estan situats, o bé retirem arbres caiguts o organitzem un simulacre entre nosaltres.

És molt car l’equip d’un ADF?

És una inversió de 600 € per persona. El més car és l’emissora que portem cadascun de nosaltres, però, després hi ha l’uniforme, el casc, guants, mocador, botes d’aigua… i tot amb materials especials.

I l’equip logístic?

Dos vehicles tot terreny totalment equipats, un remolc d’extinció i un altre de carrega, eines, material divers…

Com es finança tot això?

Amb subvencions dels tres Ajuntaments implicats en l’ADF, de la Diputació de Girona i del departament de medi ambient de la Generalitat.

A on trobem informació per ser ADF voluntari?

La nostra seu està al local on hi ha la Creu Roja, a la carretera de Sils. També tenim una pàgina web: wwwadf131.org o per correu electrònic a : adffarners@hotmail.es

Font: http://www.somlaselva.cat/index.php/entrevistes/51-entrevistes/927-entrevista-albert-coll-reyne-cap-de-colla-de-ladf-de-santa-coloma-de-farners

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: