Bitlla catalana

11 01 2010

FCB no vol dir Barça

Bitlla catalana a Sils

Anuncis

Accions

Informació

10 responses

11 01 2010
.Bloc

Advertim el/la responsable del web municipal que ha confòs futbol amb bitlla catalana; no s’ha de confondre la FCB amb el Futbol Club Barcelona:

FCB: Federació Catalana de Bitlles i Bowling

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Observeu l’errada:

FUTBOL: Mallorquines – Sils
DIA: 6/ 02 / 2010
HORA: 16:00
Lloc: Plaça de l’Euro (Sils)
Motiu: 13ª i 14ª Jornada de Lliga.

Veure cartell aqui:
http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Noticies/13-14Lliga2009-10.pdf

Font: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/default.aspx

11 01 2010
.Bloc

FEDERACIO CATALANA DE BITLLES I BOWLING
LLIGA DE LA SELVA-ALT MARESME
CAMPIONAT DE LLIGA 2008 – 2009
BITLLES CATALANES
Primera Divisió

Sils està representat al Campionat per dos equips:

– Mallorquines-Sils A
– Mallorquines-Sils B

El calendari de la FCB assenyala el diumenge 7 de febrer com a data de les jornades 13 i 14:

http://www.tbowling.cat/calendaricat/09-10/CalendariLligaSEL-MAR-0910.pdf

Font: http://www.tbowling.cat

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

A.E.BITLLA MALLORQUINES – SILS

NOM DEL CLUB: A.E.BITLLA MALLORQUINES – SILS
MODALITAT: BITLLES CATALANES
NUM. DGE: 12731
ALTA DGE: 17/07/2006
CIF:
DOMICILI FISCAL: C/ POMPEU FABRA 23, 17410 SILS
CORRESPONDÈNCIA: C/ POMPEU FABRA 23, 17410 SILS
COMARCA: SELVA
CAMP PROPI:
ADREÇA CAMP:
DIES ENTRENAMENT:
ADREÇA ELECTRÒNICA:
TELEFON: 972 853 …
FAX:
DARRERES ELECCIONS: 29/07/2005
JUNTA DIRECTIVA
PRESIDENT: XAVIER ROS
SOTS-PRESIDENT: JESÚS RUIZ
SECRETARI: M. NIEVES VIÑOLES
TRESORER: MONTSERRAT JUANHUIX
VOCAL : FINA ROS

http://www.tbowling.cat/popupclub.asp?taula=mallorquines

11 01 2010
.Bloc

RECUPERAR LES BITLLES CATALANES

Les bitlles catalanes són un esport tradicional català consistent en llençar unes boles, anomenades billots, contra unes bitlles situades a una determinada distància per tal de tirar-les a terra. Aquest és l’esport que volen recuperar des del club AE Bitlla Mallorquines- Sils. Ja fa més de 3 anys que aquesta entitat està federada, però el seu recorregut ja fa uns 7 anys que va començar.

AE Bitlla Mallorquines-Sils és una entitat del poble que actualment juga la Lliga de Bitlla Catalana a la delegació territorial de La Selva- Alt Maresme amb els diversos clubs que hi ha en aquesta zona. L’entitat es divideix en dos grups, l’A i el B, per tal de que les 13 persones que en formen part puguin jugar en cada jornada perquè cinc són les persones que s’admeten. És un grup heterogeni en el qual hi ha nens, homes i dones. “Som com una família”, assegura Xavi Ros, president de l’entitat.

A més de jugar a la Lliga de la bitlla, l’AE Bitlla Mallorquines-Sils també ha tingut l’ocasió de competir en el Campionat de Catalunya d’aquest esport. L’any passat es va celebrar a Igualada. El club Bitlla Mallorquines- Sils hi va fer un bon paper ja que van quedar classifi cats en tercer lloc. Enguany, tornaran a jugar en aquest torneig que se celebrarà a Torelló el proper mes de juny. Properament també es farà el Campionat Individual de Bitlla Catalana a Calella.

L’objectiu de tot jugador de bitlles catalanes és tombar cinc de les sis bitlles de què consta el joc, a diferència del joc de bitlles americà, on l’objectiu és tombar totes les bitlles. En el cas català, tampoc no s’utilitza cap bola esfèrica per tombar les bitlles, sinó que cada jugador disposa de tres bitlles més petites i robustes (bitllots) per aconseguir l’objectiu.

Bitlla catalana a Sils

“La bitlla catalana sol congregar entre 80 i 100 persones”, ens comenta Emili Morais, integrant de l’equip AE Bitlla Mallorquines- Sils. Així s’ha anat demostrant en diverses exhibicions i tornejos que s’han fet com ara en motiu de la Festa de Sant Ponç o de la Festa Major del poble. També han participat a la Fira de Tractoristes de Vidreres o en una exhibició a Riudellots, entre moltes altres activitats.

Les jornades de la Lliga es fan els dissabtes a la tarda durant aproximadament dues hores en les quals s’enfronten dos dels equips de la competició de la zona Selva-Alt Maresme.

En aquestes jornades, juguen cinc persones per equip i en va sortir la classifi cació per equips i la classifi cació individual. Entre setmana es fan alguns entrenaments.

Tot i que, la Bitlla catalana es va consolidant al municipi i congrega força gent, encara no hi ha unes instal•lacions en condicions a Sils. “Només demanem una pista”, comenta Emili Morais, integrant de l’equip de Bitlla catalana. Morais és un dels pocs que ha aconseguit fer 90 punts en una mateixa jornada (la màxima puntuació possible), juntament amb Montse Juanhuix també membre de l’equip silenc.

Per a més informació sobre l’AE Bitlla Mallorquines Sils, es pot enviar un correu electrònic a xavinatalia@hotmail.com.

Les regles del joc

Una partida consta de nou tirades per jugador, dividides en tres rondes de tres tirades.

A cada tirada, cada jugador disposa de tres bitllots per “fer bitlla”, que vol dir tombar cinc de les sis bitlles i sumar 10 punts. El jugador que les tomba totes “fa llenya” i suma 6 punts, mentre que el que només en tomba quatre suma 4 punts; tres, 3 punts; dues, 2 punts; una, 1 punt; i qui no tomba cap bitlla, no suma cap punt.

Al llarg de l’any, se celebren a tot Catalunya diverses competicions de Bitlla Catalana com el Campionat de Catalunya, la Copa Generalitat o la Lliga Nacional de Divisió d’Honor.

“Punteria i concentració” aquest és el secret de l’èxit en el joc de la Bitlla Catalana segons Xavi Ros.

La història

El joc de bitllets va ser un esport molt arrelat a Catalunya en el passat i que actualment està en una etapa de recuperació. Els seus orígens són força allunyats en el temps, a Catalunya, els documents més antics que es conserven d’aquest joc daten dels anys 1376 de Torroja (Priorat) i del 1402 d’Igualada.

Tot i això, podem dir que el joc de bitlles és un dels més antics amb què s’ha distret la Humanitat, fi ns al punt que s’han trobat restes egípcies del 3.000 a.C. que correspondrien a un tipus de joc similar a les bitlles actuals. També els soldats romans van ser captivats per aquest joc. De fet, ells van exportar les bitlles arreu del seu imperi com també a les contrades catalanes.

Actualment, les bitlles catalanes s’han convertit en un esport federat i reglamentat, però que no perden el seu caire tradicional i popular que el converteixen en part de la cultura catalana. A Catalunya trobem que involucren a més de 1.800 esportistes i més d’un centenar de clubs. A Sils hi tenim un club de Bitlla Catalana, l’AE Mallorquines Sils que n’ha recuperat la tradició.

MÒNICA PUNTÍ BRUN (monica_punti@hotmail.com)

Font: Quadern de Sils, 59 http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/ElQuadernDeSils/Quadern_59.pdf

11 01 2010
Silici

Ha, ha, ha, !!!! Que bo, que bo. Realment hi ha alguns que no entenen l’esport més enllà del Barça. I les bitlles i la bola que hi ha a l’escut no li han servit de pista??? Ha, ha,…

12 01 2010
LNC

Això ja està rectificat, després fan veure que no estan pendents del blocs, bla bla bla..

Bitlla Catalana: Mallorquines – Sils
DIA: 6/ 02 / 2010
HORA: 16:00
Lloc: Plaça de l’Euro (Sils)
Motiu: 13ª i 14ª Jornada de Lliga.

La convocatòria del Ple del 14 no, al marge del borró, igual hi ha algun assumpte urbanístic estrany per part d’IdS i CiU 😉

19 01 2010
.Nova errada

Un cop solucionada la confusió entre bitlles i futbol, novament demanem al responsable del web municipal una rectificació sobre el campionat de BITLLA CATALANA A SILS, doncs a la portada del lloc web municipal s’indica, erròniament, que es farà el 6 de gener. Gràcies.

20 01 2010
.Dissabte o diumenge

La rectificació ha estat efectuada, al web municipal. Moltes gràcies:

06/02/2010
BITLLA CATALANA

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Ara hi ha un tercer problema. El calendari de la FCB assenyala el diumenge 7 de febrer com a data de les jornades 13 i 14:

http://www.tbowling.cat/calendaricat/09-10/CalendariLligaSEL-MAR-0910.pdf

Font: http://www.tbowling.cat

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Igual que s’anuncien les bitlles o el calendari del futbol sala, seria interessant publicar -a la mateixa portada del web municipal- la data dels plens municipals, amb prou antel·lació i en nom de la democràcia participativa.

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/default.aspx

31 08 2010
MALLORQUINES

Les primeres Sis Hores de Bitlles de Vic són tot un èxit

Hi van participar dotze equips i va guanyar-les el Santa Anna A

Diumenge passat es van jugar al camp de bèisbol de la zona esportiva municipal de Vic les primeres Sis Hores organitzades pel club Vic Bitlles. Hi van participar dotze equips, nou de Vic, dos de Sils i un de Palafrugell. El guanyador absolut va ser el Santa Anna A, el millor bitllaire va ser Ramon Perarnau i el guanyador de la final B va ser el Mallorquines de Sils.

Després de les tres primeres partides es van classificar per a la final A Vilabrú de Palafrugell, Remei B, Santa Anna A, Mallorquines de Sils A, Habitatges Montseny i Horta Vermella A. Van passar a la final B La Calla, Santa Anna B, Mallorquines de Sils B, Horta Vermella B, Plaça Moragas i Club Patí.

Les Sis Hores van acabar amb un dinar i amb una llarga i entretinguda sobretaula.

http://www.vilaweb.cat/noticia/3769679/primeres-sis-hores-bitlles-vic-exit.html

28 09 2010
A.E BITLLA MALLORQUINES-SILS

LA WEB DE LES BITLLES CATALANES

JOSEFA TENA I JORDI MITJANA, CAMPIONS DE CATALUNYA

Josefa Tena del Club de Bitlles Mollerussa i Jordi Mitjana del Club Bitlles COP van ser els vencedors del XII Campionat de Catalunya Individual de Bitlles Catalanes, disputat el diumenge 26 de setembre de 2010 a a l’estadi municipal Enric Tarragona de Castellserà, amb la participació de gairebé 100 jugadors i jugadores de les lligues territorials d’arreu de Catalunya i dels millors bitllaires de la temporada.

En categoria masculina es van classificar per a la final, a més de Jordi Mitjana, Jordi Burgas (C.B.C. Alls Secs Piquen), Ramon Sáez (C. B. Vinaròs), Josep Alsina (C.B.C. Llofriu), Juanjo Martínez (C.B. Torà), Josep Roigé (C.B. El Soleràs), Lluís Tolosa (C.B. Vallverd d’Urgell), Francisco Torrelles (C. B. Ivars d’Urgell), Ramon Sans (C. B. Miralcamp) i Emili Morais (A.E. Bitlla Mallorquines-Sils).

En categoria femenina van acompanyar Josefina Tena en la final Gemma Lloreta (C.B. Lloreta Kin), Encarna Vega (Begur), Victòria Medinyà (C.B.C. Els Cremats de Mont-ras), i Josefa Roca (C. B. Ivars d’Urgell).

Font: http://www.bitlles.com/noticies2.php?pas=440

10 10 2010
CALENDARI I CLASSIFICACIONS

Calendari de la lliga de bitlla catalana on hi participen tres equips de Sils:

http://www.bitlles.com/pcam1011.pdf

Classificació per equips:

http://www.bitlles.com/pd44a_11_1.pdf

Classificació individual:

http://www.bitlles.com/pd44a_11_2.pdf

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: