Pare peregrí

20 01 2010

Tradició, superstició…

img_0061.jpg

img_0057.jpg

El Pelegrí arriba a Sils. Fotos: © Sils, com més serem més riurem (2008, abans del Nyap)

JOAN FERRER

Dia 20 de gener de qualsevol any dels darrers segles. Set del matí. Màxima expectació a l’església de Tossa de Mar. Arriba el moment de conèixer la identitat del Pare Pelegrí. Fins aquell moment ha estat el secret més ben guardat. Només ho sabien el mossèn, el Síndic del Pelegrí i el mateix protagonista. Comença, un any més, el pelegrinatge fins a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners.

Tossa va patir la pesta i va demanar ajut a Sant Sebastià. A canvi, es van comprometre a anar cada any a peu fins a l’ermita de Sant Sebastià més propera. Promeses com aquestes eren típiques de segles enrere. Moltes s’han perdut i d’altres es mantenen amb molt poca participació. Tossa, però, ni l’ha perdut ni ha abandonat al Pare Pelegrí en el seu recorregut de 40 quilòmetres. Cada any li fan costat de nou-centes a mil persones.

Aquest 2008, com que el 20 de gener cau en diumenge, s’espera una afluència encara major. Aquí comencen les preocupacions. Des de Tossa es recorda una i altra vegada que no es tracta ni d’una marxa, ni d’una cursa, ni de cap festa. Per tant, el pelegrinatge és obert a tothom que el faci amb respecte i el silenci que marca l’ocasió i la tradició.
Tot i que el Pelegrí surt de l’església, bona part dels acompanyants començaran el recorregut a Terra Negra, el que permet evitar alguns quilòmetres. L’arribada a Santa Coloma, tal i com marca la tradició, és farà quan el sol ja s’hagi post. És en aquest moment quan es compleix el vot de vila. Després del sopar ?-on els cargols hi jugaran un paper destacat- i el merescut descans, començarà el viatge de tornada. Aquest, amb els deures complerts, ja serà molt més distès i alegre: Tossa, un any més, no s’ha oblidat ni de la tradició ni de Sant Sebastià.

LES EMOCIONS, PERÒ, ENCARA NO s’han acabat. L’arribada a Tossa, ja de fosc, és un acte solemne. La processó tancarà dos dies plens d’emocions pel Pare Pelegrí i tots els que l’han acompanyat. El Pare Pelegrí serà rebut per l’alcaldessa, la resta d’autoritats convidades i tots els tossencs que no han fet el camí a peu. Tossa fa temps que té alcaldessa, quatre de diferents en pocs anys. El Pare Pelegrí, però, sempre és un home. La tradició mana i aquesta no es pot ni tocar. Només després d’acabar-se el pelegrinatge començarà la festa major d’hivern. Abans, la paraula festa no es pot ni pronunciar.

Text: Diari de Girona, 19-01-08

Centenars de persones acompanyen al Pare Pelegrí en el Vot del Poble
L’escollit és Grau Gelpí i Lleonart, de 37 anys, que treballa de sotscap a la policia local del municipi acompanyat. El Pare Pelegrí encapçala el pelegrinatge en el viatge d’anada i tornada a Santa Coloma de Farners i i sempre ha rebut un tractament especial.

Joaquim Bohigas, Tossa de Mar.
Grau Gelpí i Lleonart. És el nom del Pelegrí de Tossa que ahir va complir el vot del municipi a la capella dedicada Sant Sebastià -màrtir cristià a qui els tossencs van demanar la intersecció per deslliurar-se d’una pesta- de Santa Coloma de Farners. Té 37 anys i és sotscap de la Policia Municipal de Tossa de Mar. Abans del dia del pelegrinatge, només el rector de la parròquia -en aquest cas, Joan Carreras i Pera-, el Síndic -persona designada per l’Ajuntament de Tossa a fi de vetllar pel vot- i el mateix interessat saben el nom de la persona que representarà el municipi pel compliment d’aquesta tradició. La xifra donada per l’organització és que 1.484 persones van acompanyar ahir el Pare Pelegrí en el trajecte d’anada. Setanta-quatre anaven descalces.

El Vot del Poble, en què es conjuga un compromís cívic i religiós, va començar a les set del matí amb la missa El Cantar, que se celebra a la capella de Sant Sebastià, en un dels laterals de l’església. Abans d’iniciar-se la celebració, el síndic va anar a buscar el pelegrí, que restava en una estança, per presentar-lo públicament. Aquest va ser, segurament, un dels moments més emotius de la jornada perquè la majoria de presents van voler reconéixer-lo. Són, aproximadament, cinc segons en què el recinte sagrat va “emmudir”. Aquest moment àlgid continua en el trajecte que fa l’escollit fins a la capella en què es fa la litúrgia. Acabada l’eucaristia, en què el Pare Pelegrí estava al costat de l’altar, va donar inici la processó que trasllada la imatge de Sant Sebastià fins a la capella dels Socors. És en aquest punt que les autoritats acomiaden el Pare Pelegrí, i els fidels que l’acompanyen. El protagonista va rebre el salconduit -document acreditatiu en què l’Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que faclitin el pelegrinatge- i el durillo, una moneda d’or que serveix, com a símbol, per pagar els oficis religiosos que es fan a Santa Coloma.

Abans de sortir del nucli urbà, el Pare Pelegrí va fer una parada a Ca l’Avi. A mesura que el trajecte avançava, més fidels s’anaven afegint al pelegrinatge. Hi ha un punt emblemàtic: Terra Negra, límit del terme municipal de Tossa. El Pare Pelegrí va aplegar totes les persones -amb el crit “Ja hi sou tots?”, repetit en tres ocasions- i va beneir Tossa i els presents, amb tres se?nyals de la creu mirant al mar. L’altre punt significatiu del trajecte és el pont del Molí, una pas per sobre una riera que permet, a l’organització, comptar quantes persones acompanyen el Pare Pelegrí. El dinar, amb una parada breu, se celebra als Terrassos. L’arribada del Pare Pelegrí a la capella de Sant Sebastià es va realitzar, tal com diu la tradició, quan es va fer fosc. El trajecte, de quaranta quilòmetres, està farcit de regles, més o menys explícites. A tall d’exemple, els pelegrins descalços van a davant. I el Pare Pelegrí rep tractament de vos. Alhora, Santa Coloma de Farners també va celebrar diferents actes, tot esperant l’arribada del Pelegrí. Entre d’altres, una eucaristia en honor de Sant Sebastià -matí- i sardanes -tarda-, entre d’altres. A destacar que, a redós de la festivitat, hi ha uns elements gastronònics que es consumeixen: cargols, coca de llardons i caramels que es fan expressament.

Text: Diari de Girona, dilluns 21 gener 08

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

19 01 2009
.Demà dimarts

“El Pelegrí” Vot del Poble de Tossa

Tossa de Mar – La Selva
20 i 21 / 01 / 2009

A l’any mil quatre-cents … segons diuen uns versos dels Goigs que es canten a Tossa a llaor de Sant Sebastià, una gran pestilència es va abatre sobre la vila.

No sabem, encara, si aquesta data, transmesa per la tradició popular, correspon a la realitat. Sabem, però, que ja a mitjans del s. XVII era un fet consuetudinari enviar un pelegrí a la Capella de Sant Sebastià a Santa Coloma de Farners per complir el vot. Les prometences col·lectives sovintejaven quan la pesta o les calamitats públiques assolien proporcions catastròfiques.
Tal és el cas de l’origen del Pelegrí de Tossa de Mar.

Només la vila de Tossa, cas únic a tota Catalunya, continua guardant en l’íntim del cor la paraula donada pels avantpassats. I, des de fa segles, renova anyalment amb envigorida devoció a Sant Sebastià, la prometença en commemoració de la gràcia rebuda.

El dia 20 té lloc la sortida del pelegrinatge: a les 7 del matí, amb assistència de nombrós públic de tota la contrada, se celebra la missa que s’anomena “El Cantar”. Just abans d’iniciar la celebració de la missa, surt el Pare Pelegrí acompanyat de les autoritats locals i el rector. L’expectació és molt gran perquè ningú sap qui serà fins aquell moment.

En acabar la missa, es va en processó fins a la capella del Socors i s’inicia el pelegrinatge.

Al voltant de les 6 de la tarda, la devota comitiva arriba a Santa Coloma de Farners, rebuda amb solemnitat i festa. Després de resar el rosari i de complir tot el que mana el ritual, el Pelegrí fa una visita a l’església parroquial on signa en el llibre dels pelegrins i amb els seus acompanyants es retira a sopar i a descansar.

La tornada és el dia 21. A les 7 de matí es diu una missa per als pelegrins a la capella de Sant Sebastià a Santa Coloma de Farners. Tot seguit s’emprèn el viatge de tornada.

A les 6 de la tarda se celebra la missa a l’església parroquial de Tossa i després es va en processó a la capella dels Socors per a unir-se amb els pelegrins i iniciar la solemne processó multitudinària i silenciosa, veritablement impressionant.

A l’església parroquial es fa l’acomiadament fent un petó a la relíquia de Sant Sebastià.

Tothom, especialment els pelegrins, que han caminat 80 km., es retira a descansar amb joia i satisfacció.

Un any més, el vot s’ha complert.

Textes de: Mario Zuchitel·lo i Mossèn Enric Costa

Font: http://www.firesifestes.com/Fires/F-Pelegri-Tossa-de-Mar.htm

20 01 2010
.2010

Tossa i Santa Coloma de Farners
El Pare Pelegrí és Jordi Soler Capdevila
És el corresponsal del RACC a Tossa, té 46 anys, està casat i té dues filles

Jordi Soler Capdevila, fill de Tossa de mar, és el nom del Pare Pelegrí d’enguany. Com cada any, abans del dia del pelegrinatge, només el rector de la parròquia, el Síndic -persona designada per l’Ajuntament de Tossa a fi de vetllar pel vot- i el mateix interessat saben el nom de la persona que representarà el municipi pel compliment d’aquesta tradició. Les xifres donades fa una estona per l’organització comptabilitzen un total de 1.096 persones seguint el pelegrí. Entre elles, hi havia 35 homes i 43 dones descalços. L’alcadessa Imma Colom (CIU) i el regidor de governació Antoni Hervías (CIU) -Síndic de Tossa-, han acompanyat també els feligresos.

A Terra Negra, el Pelegrí ha resat tres paranostres després de comprovar que hi era tothom. Un a Sant Sebastià, un a Sant Vicenç i un darrer a l’Àngel de la Guàrdia*.

Foto: http://fotos.diaridegirona.cat/fotos/noticias/646×260/2010-01-20_IMG_2010-01-20_15:40:23__dsc0013.jpg

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/01/20/jordi-soler-nou-pare-pelegri/382284.html

* Guàrda.

21 01 2010
.Silenca descalça

Renovació de la promesa al sant

«Tot i ser de Sils he fet una promesa al sant»

“Tot i ser de Sils he fet una promesa al sant. Ara fa dos any que no vinc però he renovat la prometença i durant aquest any i el següent caminaré descalça”.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/01/21/comarques-corona-montjer-renovacio-promesa-sant/382388.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Dijous 21 de gener de 2010, Diari de Girona

Tossa de Mar
Un miler de persones acompanyen el Pare Pelegrí
Jordi Soler Capdevila, corresponsal del RACC, de 46 anys, fou designat per renovar la promesa a sant Sebastià

TOSSA DE MAR | MARTÍ SANTIAGO No clarejava encara quan els fidels van entrar a l’església de Sant Vicenç per assistir a l’ofici en memòria de Sant Sebastià i observar en qui havia caigut la responsabilitat d’esdevenir Pare Pelegrí per renovar el Vot perpetu del poble al màrtir que els va lliurar de la pesta l’any 1400. Orientades les bancades a la capella on hi ha la imatge del sant -“el miracle”- els fidels van comprovar com Jordi Soler Capdevila, de 46 anys, corresponal del RACC a la Selva Marítima, casat i pare de dues filles, hauria d’encarregar-se de complir l’antiga prometença mantenint una tradició que s’ha de llegar eternament als tossencs.

Un cop recordat l’origen del Vot del Poble durant la celebració d’El Cantar tocaven gairebé les vuit quan, amb la primera claror de l’alba, la imatge del Sant era transportada fins a l’ermita del Socors per quatre homes membres de famílies de la vila que durant moltes generacions s’han encarregat de dur sobre les seves espatlles el tabernacle amb “el miracle”. Mentrestant, el rector de Tossa, Joan Carreras i Péra, entonava el Kyrie Eleison durant tot el trajecte al temps que els devots seguien els passos del Pare Pelegrí i es preparaven per iniciar el camí fins a Santa Coloma de Farners. Un trajecte profundament sentit pels vilatants i religiosament complert per aquells que demanen la intercessió a sant Sebastià i li juren fidelitat al Vot del Poble durant anys o “mentre el cos aguanti”.

Complint amb els preceptes que marca la tradició, el síndic -enguany el regidor de Governació, Joan Antoni Hervias (CiU)-, va fer entrega a Soler Capdevila del salconduit i el durillo. El primer és un document acreditatiu on l’Ajuntament demana a les autoritats civils i religioses que faciliti el pelegrinatge al representant del Vot del Poble, i el segon és una moneda d’or del s.XVIII que antigament es donava al Pare Pelegrí per pagar els oficis religiosos celebrats a Santa Coloma de Farners doncs aquesta era la població més propera a Tossa que disposava d’una capella en honor a Sant Sebastià. El Síndic haurà de vetllar per l’acompliment del Vot mentre la població resta esperant l’arribada del Pare Pelegrí que es durà a terme aquesta tarda i a la qual han estat convidats de forma oficial la consellera de Sanitat, Marina Geli -qui ha excusat la seva assitència- i el diputat de CiU, Oriol Pujol.

Acte seguit i prèvia parada al bar Ca l’Avi on el Pare Pelegrí va gaudir d’un frugal esmorzar per agafar forces, la comitiva va dirigir-se a Terra Negra, on Soler Capdevila va formular la històrica pregunta, “Ei, ep, hi som tots?”, i va resar els tres Parenostres i les tres avemaries: a sant Sebastià, a sant Vicenç i a l’Àngel de la Guarda. En aquesta ocasió, va creure oportú resar-ne un quart “per la gent que passa gana, pateix desgràcia i pels afectats en el recent terratrèmol d’Haití”.

Després de caminar camp a través, una vegada arribats al Pont del Molí, el Pare Pelegrí, juntament amb els quatre homes que el flanquejaven tot el trajecte, va procedir al recompte de caminants. Primer, aquells que van descalços: 78 persones (35 homes i 43 dones), i en segon lloc, els que van calçats: 1018 persones (517 homes i 501 dones). Un total de 1.096 devots, 112 més que l’any passat. Enguany, l’alcaldessa de la població, Imma Colom (CiU), va sumar-se al pelegrinatge deixant com a batllessa en funcions la regidora de Turisme, Teresa Moré (CiU).

Sense perdre temps, els pelegrins van traginar fins a Terrassons on van aprofitar per fer un petit descans i dinar. Just en aquest punt, un ramat d’ovelles i cabres va creuar-se davant els devots descalços interrompent breument la seva marxa.

A Santa Coloma, rebuda la comitiva amb total solemnitat cap a les set i havent resat el rosari tal com marca el ritual, el Pelegrí va visitar l’església parroquial, va signar el llibre dels pelegrins a la rectoria i es va retirar a sopar i descansar.

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/01/21/miler-persones-acompanyen-pare-pelegri/382386.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Alguns devots a Tossa amb els ciris encesos, Pelegrí 2009 (DdG):


http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/01/22/pelegri-compleix-vot-honra-sant/310037.html

20 01 2011
PELEGRÍ 2011

“El Pelegrí” Vot del Poble de Tossa

Tossa de Mar – La Selva
20 i 21 / 01 / 2011

A l’any mil quatre-cents… segons diuen uns versos dels Goigs que es canten a Tossa a llaor de Sant Sebastià, una gran pestilència es va abatre sobre la vila.

No sabem, encara, si aquesta data, transmesa per la tradició popular, correspon a la realitat. Sabem, però, que ja a mitjans del s. XVII era un fet consuetudinari enviar un pelegrí a la Capella de Sant Sebastià a Santa Coloma de Farners per complir el vot. Les prometences col·lectives sovintejaven quan la pesta o les calamitats públiques assolien proporcions catastròfiques.

Tal és el cas de l’origen del Pelegrí de Tossa de Mar.

Només la vila de Tossa, cas únic a tota Catalunya, continua guardant en l’íntim del cor la paraula donada pels avantpassats. I, des de fa segles, renova anyalment amb envigorida devoció a Sant Sebastià, la prometença en commemoració de la gràcia rebuda.

El dia 20 té lloc la sortida del pelegrinatge: a les 7 del matí, amb assistència de nombrós públic de tota la contrada, se celebra la missa que s’anomena “El Cantar”. Just abans d’iniciar la celebració de la missa, surt el Pare Pelegrí acompanyat de les autoritats locals i el rector. L’expectació és molt gran perquè ningú sap qui serà fins aquell moment.

En acabar la missa, es va en processó fins a la capella del Socors i s’inicia el pelegrinatge.

Al voltant de les 6 de la tarda, la devota comitiva arriba a Santa Coloma de Farners, rebuda amb solemnitat i festa. Després de resar el rosari i de complir tot el que mana el ritual, el Pelegrí fa una visita a l’església parroquial on signa en el llibre dels pelegrins i amb els seus acompanyants es retira a sopar i a descansar.

La tornada és el dia 21. A les 7 de matí es diu una missa per als pelegrins a la capella de Sant Sebastià a Santa Coloma de Farners. Tot seguit s’emprèn el viatge de tornada.

A les 6 de la tarda se celebra la missa a l’església parroquial de Tossa i després es va en processó a la capella dels Socors per a unir-se amb els pelegrins i iniciar la solemne processó multitudinària i silenciosa, veritablement impressionant.

A l’església parroquial es fa l’acomiadament fent un petó a la relíquia de Sant Sebastià.

Tothom, especialment els pelegrins, que han caminat 80 km., es retira a descansar amb joia i satisfacció.

Un any més, el vot s’ha complert.

Textos de: Mario Zuchitel·lo i Mossèn Enric Costa

Font: http://www.firesifestes.com/Fires/F-Pelegri-Tossa-de-Mar.htm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: