Mercat de Sils

28 02 2010

El mercat del divendres

Llegiu també:
.

~

L’antic mercat

Un altre succés realment notori i especialment favorable per la comercialització del producte del camp fou la instauració del mercat setmanal. Segons acord municipal pres el dia 28 de febrer de 1926, el divendres de cada setmana es celebraria el mercat a Sils. Òbviament el producte bàsic del mercat era l’agrari. Al costat dels conreus tradicionals, s’anaven incrementant els farratges, motivat per l’impuls en la cria de bestiar en granges disseminades, on també era fàcil de veure com es multiplicava la producció avícola.
.
Font: Guia de Sils
.
L’any 1926, any recordat per les pageses de poble, es va establir el mercat setmanal dels divendres, varen estalviar-se de portar l’aviram i els ous al mercat de Santa Coloma. Deia, aquest amic pagès: “La dona amb la venda dels pollastres, conills i ous quan marxa de casa en surt carregada i quan en torna, també, d’alguna peça de roba, sabó, carbur, bacallà, arròs… el que torna igual és el moneder, que torna a casa igual de buit, però amb l’aviram mantenim els “gastos” de la casa.”
.
Font: De les vaques de treball a les vaques lleteres, article de Jaume Pastells al Quadern de Sils, núm. 64


L’auge de la plaça de l’Estació va començar a incrementar-se a partir del començament del mercat al poble, sobretot a partir de l’acabament de la Guerra Civil que vàrem patir durant tres anys. Aquesta guerra va deixar un rastre molt dolent, rastre que va durar anys i que va fer que els principals productes alimentaris manquessin a tot arreu. No va haver-hi altra solució que racionar- los establint la targeta de racionament, que no es va abolir fins a l’any 1952. Durant aquells anys d’escassetat a Barcelona patien molt, no hi havia prou aliments de primera necessitat per abastir la població. Per això quasi tot l’aviram i els ous que es venien al mercat de Sils anaven a parar a la ciutat comtal, majoritàriament facturats a l’estació del tren. El dijous, amb el tren del vespre, ja arribaven els primers compradors d’aviram i ous, que només d’arribar i baixar del tren es dirigien al davant mateix de l’estació cap a Cal Grabat, hostal on es quedaven a sopar, dormir i l’endemà a esmorzar. Tots ells, durant anys, fi ns que varen arribar les “vaques grasses”, a partir de l’any 50 del segle passat, no varen deixar de venir per abastir Barcelona i els seus voltants de tot allò que mancava per a viure. Després de venir tants anys cada divendres al poble, tots eren molt coneguts i els seus noms eren molt populars per a tothom, sobretot per a les pageses, que amb els seus cistells baixaven cap al poble, de bon matí, cada divendres, a vendre els seus pollastres, gallines, conills i ous. D’aquesta coneguda gent que cada dijous baixaven del tren, citarem la Matilde de Sant Feliu de Llobregat, l’àngel de Montcada i Reixac, l’Antoni Serra de Mataró i l’Assumpció d’Arenys de Mar. Altra gent relacionada amb el mercat i que venien cada divendres a fer parada i també amb estada a Cal Grabat, aquests per esmorzar-hi, eren en Xicu i la Carmeta de Calella i en Pau de Pineda. Venien amb el carro tartana d’hortalà; sortien de casa seva a les 2 de la matinada per arribar a Sils a les 7 del matí, i venien verdura i planter d’hortalisses. Un cop descarregat el carro el deixaven junt amb els animals, al mateix pati de Cal Grabat. També solia freqüentar el mercat, amb una parada de planter, la Maria de Salt. No faltava, tampoc, mai a esmorzar un altre pollataire, aquest però de Maçanet de la Selva, un home molt conegut, en Martinell, que en el seu poble també feia de “recader”. Sempre per esmorzar es feia una truita, amb la particularitat que el gruix d’aquesta depenia dels ous que en la parada se li havien trencat. Molt conegut, per no faltar mai al mercat, en Leonci Mestres, de Llagostera, amb la seva grossa parada de roba davant mateix de Cal Grabat, de cara a Cal Pinxo.
.
A més de tota aquesta gent que he esmentat eren molt coneguts, per també no faltar en cap mercat, els pollataires de Santa Coloma de Farners. Aquests tenien per costum, el dia que tenien més demanda d’aviram, anar amb bicicleta a empaitar les pageses que baixaven cap al poble; si feien tracte, en un tros de paper apuntaven la quantitat pactada i en arribar a la seva parada, després de deixar l’aviram, rebien l’import pactat. Aquests pollataires, els més coneguts, eren en Brancas (Quim Maferrer), Formiga (Quim Formiga), Taieda (Llorenç Massó), els Pitons (els tres germans Pla), Cisquet (Francesc Massó) i l’Isclet (Joan Masferrer).
.
Font: La vitalitat del Carrer Major i la plaça de l’Estació (i VI), Jaume Pastells a Quadern de Sils, núm. 60
.

Anuncis

Accions

Informació

One response

28 02 2010
.Marxants

El Punt

Comerciants i marxants de la Selva s’uneixen per poder competir amb les grans superfícies
16/01/10 02:00 – Santa Coloma de Farners – j.c

La Federació de Comerç de la Selva i l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines van presentar ahir al Consell Comarcal la campanya Comerciants i marxants sumen, que té com a objectiu millorar l’oferta al client i competir amb les grans superfícies comercials. De moment la campanya comprendrà només els municipis de Santa Coloma, Arbúcies, Riudellots, Sant Hilari, Vidreres, Breda i Caldes, tot i que més endavant s’estendrà a altres llocs, com ara Lloret.

La campanya estarà activa només a principi de cada mes, a partir d’aquest febrer mateix; començarà el primer dissabte i durarà fins al divendres següent. La peça clau i més visible serà una targeta que els marxants i comerciants donaran al client, i amb la qual aquest podrà gaudir de les ofertes que aquests oferiran a cada localitat únicament els dies en què es faci mercat. No es marquen mínims per als regals, descomptes i altres ofertes que puguin fer marxants i comerciants. «Serà molt lliure i dinàmic», van destacar ahir els organitzadors. Un altre dels objectius de la campanya és generar mobilitat entre els diferents pobles que hi participen.

Marta Julià, presidenta de la Federació de Comerç de la Selva, va destacar que aquesta campanya era «pionera a Catalunya», i que es pretenia «millorar la imatge col·lectiva» creant aquesta marca nova. «Junts podem fer una oferta molt més àmplia que la de qualsevol superfície», va assenyalar. Josep Maria Vergés, president de l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines, també va remarcar aquesta idea, i va lamentar que «no tots els marxants s’adheriran a la campanya».

Font: http://www.elpunt.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/125469-comerciants-i-marxants-de-la-selva-suneixen-per-poder-competir-amb-les-grans-superficies.html

Llegiu també:

Associació de Marxants de les Comarques Gironines:
http://www.marxants.cat

Federació de comerç de la Selva:
http://www.fcs.cat

Sumem:
http://www.fcs.cat/docs/ultimesnoticies/sumem.pdf

Botiguers de Sils:
https://silsdelaselva.wordpress.com/2008/01/08/botiguers-empresaris/

Tanca Coaliment:
https://silsdelaselva.wordpress.com/2009/10/04/tanca-coaliment/

Nyap, segona superfície comercial:
https://silsdelaselva.wordpress.com/2009/02/12/segonasuperficiecomercial/

El Consum de Sils ocupa una nau industrial coneguda com a Nyap:
https://silsdelaselva.wordpress.com/2010/02/24/nyap-2010/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: