Cuina a Sils

31 03 2010

Nova web:

Les cuineres de Sils

carbassa5

carbassa1

carbassa4

cuineres2

cuineres3

cuineres4

Anuncis

Accions

Information

67 responses

9 10 2008
·Bolet St Hilari

dijous, 9 d’octubre de 2008
La Fira del Bolet de Sant Hilari comença amb un curs d’introducció a la micologia

A.P.. Sant Hilari Sacalm.
La Fira del Bolet de Sant Hilari començarà demà amb un curs d’introducció a la micologia a càrrec de Laia Ribas, de la Societat Catalana de Micologia. Durant el cap de setmana, es podrà participar en les diferents activitats que s’han organitzat. A la plaça de l’Església i a la plaça Verdaguer hi haurà parades de bolets de bosc i de bolets conreats. Dissabte a la tarda, les cuineres de Sils elaboraran plats amb bolets. També es faran sortides al bosc i es podrà visitar una exposició a la sala Noble, entre altres activitats.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3023604

Imatge:

16 10 2008
·Bolet d'Or

El Bolet d´Or d´Arbúcies, per als avis de ´Caçadors de bolets´ de TV3

ARBÚCIES | DDG
La Festa dels Bolets d’Arbúcies premiarà aquest any amb el Bolet d’Or el programa setmanal de Televisió de Catalunya Caçadors de bolets. La festa, que aquest any arriba a la seva setzena edició, ofereix aquest trofeu a “aquelles persones, grups o col·lectius que durant l’any fan una bona feina per la difusió de la gastronomia i el coneixement dels elements culinaris, promoció i divulgació del Montseny i del país”.

Fins ara han rebut el Bolet d’Or Santi Santamaria, les cuineres de Sils, Martí Boada, Albert Om i Teatre de Guerrilla. Ara, caldrà sumar a aquesta llista els tres avis de Viladrau que participen en el programa Caçadors de bolets de TV3. La Festa dels Bolets forma part de la programació de la Fira de Tardor que se celebra a Arbúcies i que aquest any tindrà lloc el proper cap de setmana, els dies 18 i 19 d’octubre.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008101600_3_292859__Comarques-Bolet-dArbucies-avis-Caadors-bolets
dijous 16 octubre 08

19 10 2008
·Palace

Les cuineres de Sils, a l´Avenida Palace el proper cap de setmana

SILS | DDG
El col·lectiu de cuineres de Sils organitzen el proper dissabte 15 de novembre el darrer sopar de temporada d’enguany, el sopar amb plats típics de tardor. Els sopars de temporada han obtingut un acolliment extraordinari a Sils i han reunit un centenar de persones en cada ocasió. A banda d’aquest sopar, que tindrà lloc a la sala La Laguna de Sils, el cap de setmana que ve el col·lectiu destinat a conservar i potenciar les receptes més típiques de la cuina catalana oferiran els seus plats en el ja tradicional sopar de l’Hotel Avenida Palace de Barcelona. Es tracta de la setena edició d’aquest sopar on les places són cobejades. La proposta d’enguany és amanida, escudella i carn d’olla, peus de port amb marisc, calamars farcits,vedella amb salafins i conill amb samfaina. Els tiquets d’aquest sopar costen 40 euros i les reserves es poden fer directament a l’hotel barceloní.

diumenge 19 octubre 08
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008101900_3_293401__Comarques-cuineres-Sils-lAvenida-Palace-proper-setmana

25 03 2009
.Xicu presenta

Demà dijous dia 26 de març, a les 8 del vespre , a la Casa de la Cultura, Aula B ( Plaça del l’hospital, 6. Girona ) tindrà lloc la presentació del llibre Els millors plats de l’Àvia Remei- Trucs i recomanacions.
La presentació anirà a càrrec d’en “ Xicu” Coordinador de La Cuina a Sils.

Foto:

Font: http://laparada-aces.blogspot.com/2009/03/els-millors-plats-de-lavia-remei-trucs.html

25 03 2009
.Sant Jordi a Roma

Sant Jordi a Roma amb
La Cuina a Sils
23, 24, i 25 d’abril
Si voleu venir a Roma amb La Cuina a Sils.
PACK PER DUES PERSONES

* 1 nit dia 25 i Sopar de La Cuina a Sils……..155 € (2 persones).
* 2 nits dies 24 i 25 i Sopar de La Cuina a Sils.. 220 ( 2 persones).
* 3 nits, dies 23, 24 i 25 i Sopar de la Cuina a Sils…295 € ( 2 persones)

*Si voleu venir al Museu del Vaticà i Basílica de Sant Pere, cal afegir-hi 60€

Totes les opcions inclouen esmorzar

Sopar a Roma
Entrants:
Pa amb tomàquet i pernil d’ànec
Pa amb tomàquet i anxoves
Verdures confitades

Primers
Escudella i carn d’olla
Escalivada
******
Segons
Pollastre amb salsafins
Vedella amb bolets
Bacallà de quaresma
******
Postres
Bunyols de poma
Crema catalana
Galetes Trias
Vins i caves Mont Ferrant

Les reserves es poden fer: a traves de notificació a La Cuina a Sils personalment, ò per correu electrònic: cuinasils@sils.es
Per tal de que la reserva sigui validada, caldrà fer d’ingrés del import al compte de Veterans de Sils- La Cuina a Sils de Caixa de Girona nº: 2030 0036 94 3000027575.

Places limitades

Font: http://laparada-aces.blogspot.com/2009/03/sant-jordi-roma-amb-la-cuina-sils.html

25 03 2009
LNC

Abans el compte corrent bancari era del Banc Sabadell, ara de Caixa Girona. Algú/na sap per què d’aquest canvi?

29 03 2009
.Xicu i l'Àvia Remei

L’Àvia Remei presenta els seus trucs a Girona
29/03/09 03:00 –

La popular Àvia Remei va presentar dijous a la Casa de Cultura de Girona el seu últim llibre, Els millors plats de l’Àvia Remei (trucs i recomanacions), en un acte organitzat per la llibreria Empúries en què va estar acompanyada per en Xicu de les Cuineres de Sils.

Fotografia: http://www.elpunt.cat/imatges/24/43/alta/780_008_2443005_fdf5017859f1a1efb576752396ac4184.jpg

Font:
http://www.elpunt.cat/girona/article/5/19-cultura/19548-lavia-remei-presenta-els-seus-trucs-a-girona.html

29 03 2009
Bolet

¿Sabeu com s’ho va fer en Xicu per acudir al ple extraordinari i anar, el mateix dia i hora, a presentar el llibre de cuina?

16 04 2009
.Roma

Nota de premsa de La Cuina a Sils

Des de la nostra participació l’any 2006 a Slow Food de Tori, i posteriorment a Casa Artusi de Forlipompoli, hem estat treballant en la idea d’acudir a Roma a fer unes Jornades de Cuina Catalana. Al llarg d’aquest darrers mesos hem estat treballant el projecte conjuntament amb La Associació de Catalans de Roma i del periodista Rossend Domènec, però fins avui no havia reeixit el projecte.
Finalment, un acord amb els Catalans de Roma, l’hotel H10 ROMA CITTÀ i La Cuina a Sils acudirem a Roma per la diada de sant Jordi a oferir cuinats tradicionals catalans.

L’objectiu d’aquest projecte, no es altre que el de presentar el col·lectiu de dones, que cuinen menjars tradicionals i que a la vegada han fet de la cuina un interès social, de promoció del país i de cultura gastronòmica.
L’acció es concretaria en fer Sopars de cuina tradicional de dijous 23 al dissabte 25 .

Pel que fa a altres activitats, s’editarà un llibre de receptes de cuina del nostre col·lectiu ( Traduït al Italià ) i poder donar-lo conjuntament amb roses. Aquest acte tindrà lloc el dia de sant Jordi 23 d’abril en les Galeries Alberto Sordi. De tal manera, que es donaran a l’hora llibres i roses.
A la tarda i en el mateix Hotel, es farà la presentació del llibre que anirà a càrrec del president de Slow Food de Roma i i seguidament presentació de l’entitat La Cuina a Sils.
El dia del Sopar de Sant Jordi, a les parelles que vinguin a sopar, es regalarà una rosa a les dones i un llibre per els homes.



Font: http://laparada-aces.blogspot.com/2009/04/propera-activitat-de-la-cuina-sils-roma.html

24 05 2009
.El Periódico

Intercanvi de memòries

Foto: Les àvies de Sils.

ROSSEND Domènech

Els italians van ser els primers a donar un nou futur als avis. Va passar a la políticament roja Bolonya, únic exemple mundial que el comunisme podia funcionar. Tant va ser així que els periodistes dels EUA, més aviat suspicaços en la matèria, viatjaven a la ciutat sorpresos davant l’eficiència del comunisme a la italiana. Probablement no coneixien les sublims aventures de Don Camillo i Peppone, relatades per Giovannino Guareschi. Entre altres iniciatives, van assignar horts a la gent gran perquè es mantinguessin en forma i no s’avorrissin, perquè això acaba amb la vida d’un. L’exemple es va estendre i, a falta de terrenys cultivables, a moltes ciutats els van utilitzar de guàrdies municipals de franc al davant de les escoles. Després la idea va travessar els Alps i va semblar el més normal del món.

Cadascú utilitza els vells com pot: segons les estadístiques oficials, si no fos per la seva pensió, milions de llars nacionals no arribarien ni a la precarietat. La necessitat ha alimentat fins i tot una picaresca, que consisteix a mantenir en vida, amagant-los, avis que ja se n’han anat, per seguir cobrant la seva jubilació. De tant en tant s’organitzen debats sobre els avis i la memòria històrica. «Ells són la nostra memòria, es mereixen reconeixement», diuen uns. «Els vells són insuportables», afirmen altres, que ja no poden més amb alguna persona gran.
Mentre segueixen els debats, un dia d’aquests van desembarcar a Roma les àvies de Sils, que probablement en temps de normalitat psíquica general es mereixerien algun monument. Van venir a Roma i van cuinar la seva ja famosa cuina d’aquest poblet de la Selva, a Girona. Com és habitual, pocs polítics saben interpretar-la.

La seva filosofia és coneguda: cuinar els plats que potser els van fastiguejar la vida perquè havien de cuinar-los per obligació, i, de passada, visitar Roma. No cobren per cuinar, però tampoc hi volen posar ni un cèntim. Es tracta de disfrutar d’una edat durant la qual l’anomenada economia de mercat els havia reservat una cadira davant la porta. I sense explicar contes als néts, que viatgen en playstation.

A Itàlia ja havien vingut, convidades per la Casa Artusi, que és com el Sent Soví local, que al segle XIV va recopilar el primer manual del que es menjava al país. El centre és a Forlì, a prop d’Assís, on han muntat un centre que els que es preïn de cuina italiana haurien de visitar algun dia. Doncs això, les àvies van venir a Roma i com que els catalans donem per fet que som els millors, ningú les va atendre especialment, que tampoc feia falta. Van portar el seu llibre de receptes, escrit en col·laboració amb l’Associació de Catalans a Roma, van cuinar i es van divertir. Que per això en Xicu, el seu mestre de cerimònies, els havia tret, anys enrere, la cadira de davant la porta de casa seva. Fins i tot l’ambaixador d’Espanya –Catalunya ja no té Casal a Roma– es va parar a la paradeta de la Generalitat i es va endur unes roses i uns llibres per a les seves amistats. Sant Jordi ja queda lluny, però les àvies de Sils es mereixen que se’ls munti una plataforma des don transmetre la seva memòria. Com els avis de la roja Bolonya. H

Elperiodico.cat, 24/5/09
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=615212&idseccio_PK=1007
dijous, 8 / gener / 2009
…………………….

Algunes notícies anteriors:

Sant Feliu de Pallerols

En la mateixa línea, però amb algun canvi, el dia 22 de novembre vàrem acudir a Sant Feliu de Pallerols. Es tractava d’explicar què és això de la Cuina a Sils, objectius inicials, fites aconseguides i experiències viscudes.
Mentrestant, tres cuineres elaboraren una cassola de vedella amb salsafins i bunyols perquè tot seguit els assistents en fessin una una degustació.
La durada de l’activitat va ser de 90 minuts i hi van assistir a l’entorn d’un centenar de persones.

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/01/sant-feliu-de-pallerols.html

dijous, 8 / gener / 2009

Descobrir Cuina

El col·lectiu ha arribat a un acord amb la revista Descobrir Cuina, per tal d’elaborar i publicar durant tres mesos les seves receptes en aquesta publicació.
Es tracta, concretament, de publicar, cada un d’aquests tres mesos, dos aperitius, dos primers, dos segons i dues postres, amb fotografies incloses.
Així doncs, vàrem començar a treballar en aquest projecte el passat dia 5 de novembre, fent les fotografies del primer número, que sortirà el mes de gener de 2009, i queda per més endavant les que sortiran publicades al febrer i al març.

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/01/descobrir-cuina.html

dijous, 8 / gener / 2009

Sopar de tardor

El dissabte dia 15 de novembre va tenir lloc a Sils, i en concret a La Laguna, l’últim dels sopars de temporada d’enguany i, en aquest cas, el sopar de tardor.

En aquesta ocasió, s’oferí: degustacions d’entrants amb foie-gras i formatge de cabra, amb una copa de cava rosat Mont- Ferrant, degustació de patata i col amb cansalada de primer, i de segons: bacallà amb panses i pinyons, sípia amb pèsols, lluç amb gambes, vedella amb bolets, ànec amb salsafins i espatlla de xai amb verdures.

Tot plegat regat amb vi negre merlot reserva 2003 de Pere Guardiola.
Per acabar i de postres: Coques, bunyols i crema de castanyes, amb cava Agustí Villaret, de Mont-Ferrant.
En acabar, també es va fer, com en els altres sopars, ball de fi de festa.

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/01/sopar-de-tardor.html

dijous, 8 / gener / 2009

Madrid 2008

Quan arribi a les vostres mans aquesta publicació, possiblement ja siguem a Madrid, haurem tornat o faltarà poc per anar-hi. El fet és que els propers 9, 10, 11, 12 i 13 de desembre serem a Madrid de nou, per tal d’oferir cuinats tradicionals del nostre país.
Les previsions són que el dia 9 es faci la presentació, i a partir del dimecres 10 es comencin a fer els sopars i finalitzin el dissabte.
El dijous, a més, s’ofereix una mostra degustació al mateix hotel per a unes 200 persones.
A part de la feina de cuinar que fem a partir de la tarda, els matins els dediquem a fer activitats lúdiques, visita a El Prado, Palau Reial, Segòvia, plaça Major, etc. Si haguéssim de destacar-ne una, destacaríem la visita al Congrés dels Diputats i al Senat, que està prevista per al dimecres dia 10 al matí.
Esperem ser rebuts amb les atencions que sempre ens han ofert, i poder deixar el nom del nostre poble al lloc que es mereix.

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/01/madrid-2008.html

28 05 2009
.Vichy Catalan

dimecres, 27 / maig / 2009
ELS CONTRASTOS DE LA CUINA CATALANA

Amics i amigues, ja fa alguns dies, que estem treballant en un projecte conjuntament amb l’hotel MELIA GOLF VICHY CATALAN de Caldes de Malavella.

El projecte en concret, es ben senzill: voleu proposar una Mostra de cuina que em anomenat “ Els contrastos de la cuina catalana ” i en la que pretenem oferir una diversitat de plats del nostre país però elaborat de formes diferents: els uns elaborats tradicionalment i els altres de cuina més innovadora, no cal que vos digui, que els tradicionals els faran membres del col·lectiu de Sils, i els innovadors en Pere Malagelada ( Cap de cuina ) i el seu equip.

Així doncs, podem dir-vos, que La Cuina a Sils farà: Les Truites, l’escudella, la croqueta de carn d’olla, l’ànec amb salsafins, els calamars farcits, les coques i els bunyols de poma.

Els cuiners joves faran: L’escalivada amb anxoves, l’amanida de favetes, el pastís d’escòrpora, la vedella, el bacallà amb samfaina i la crema catalana.

Esperem, que el fet de poder degustar els plats de sempre de formes diferents, ens dugui a satisfer les nostres curiositats amb la satisfacció que tots plegats esperem.

Fins aviat

La Cuina a Sils

Lloc: Hotel MELIA GOLF VICHY CATALAN
Dia: 12 de setembre
Hora 2/4 de deu del vespre

Benvinguda:
Truites fredes
Pastís d’escòrpora
Copa de cava Rosat
*****
Primers:
Escudella
Amanida de favetes
Escalivada amb anxoves
Croquetes de carn d’olla
*****
Segons:
Vedella amb bolets
Ànec amb salsafins
Bacallà amb samfaina
Calamars farcits
*****
Postres:
Crema catalana
Bunyols de poma
Coques variades
Aigües, vins, caves i cafès

Organitza: Melia Golf Vichy Catalán i La Cuina a Sils

Preu: 38 €

Més informació:
http://lacuinasils.blogspot.com/2009/05/els-contrastos-de-la-cuina-catalana.html

29 06 2009
.Casa Artusi

dilluns, 29 / juny / 2009

La Cuina a Sils a Casa Artusi de Itàlia

El passat divendres dia 26 de juny, va tenir lloc lluny de casa nostra i en concret a Casa Artusi de Itàlia , un acte d’agermanament entre els pobles de Forlimpopoli i Villeneuve Louvet . Dues poblacions, una de italiana i l’altra francesa, que es destaquen sobre manera per tot el que fa relació a la cuina tradicional gràcies a dos personalitats excepcionals de la cuina, Pelegrino Artusi per part dels italians i Auguste Escoffier dels francesos.

En aquest acte, s’atorga als millors cuiners i cuineres el títol de Deixebles d’August Escofier, un reconeixement de prestigi pels cuiners i cuineres de excepcional valor, que consta d’un Diploma i banda vermella que simbolitza aquest reconeixement.

Durant l’acte que presidien els alcaldes d’ambdues poblacions i el net de August Escoffier, a més d’altres personalitats del mon de la cuina tant Francesa com Italiana, es va lliurar també el títol de deixeble d’August Escoffier, amb banda Blava, Diploma i Guardó d’or a Francesc Anoro en “Xicu”, com a fundador de La Cuina a Sils i coordinador del col•lectiu.

Entre així La Cuina a Sils, de mans del nostre fundador, a ser considerat en nostre col•lectiu com un dels grups de cuina de més prestigi a nivell mundial. Un reconeixement que s’afegeix al Salsafí d’or de l’associació de La selva, el sitrell de plata de santa Coloma de Farners, el bolet d’or de Arbúcies, i tants altres que el col•lectiu ha rebut en els darrers anys.

Enviat per aces a 18:29

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/06/la-cuina-sils-casa-artusi-de-italia.html

Un vídeo de les Cuineres

En directe – 28/10/2005. Cuineres de Sils.
Per quart any l’hotel Palace ha comptat amb la cuina més tradicional de la comarca de la Selva.

http://www.tv3.cat/videos/193897528

17 07 2009
.Premi italià

Divendres 17 de juliol de 2009
Diari de Girona

XICU ANORO I LA CUINA DE SILS

JAUME FÀBREGA en un temps de difusió internacional de la cuina catalana d’autor -amb Ferran Adrià i Carme Ruscalleda al davant-, la cuina tradicional -“la nostra vella cuina familiar” de què parla Josep Pla- també ha assolit una difusió internacional, especialment a Madrid i a Itàlia. Concretament, el grup de La cuina de Sils, capitanejat per Xicu Anoro, ha estat convidat a cuinar a la península Itàlica. I encara més recentment, la Casa Artusi (institució dedicada a les arts culinàries que du el nom del gran cuiner italià de referència del segle XIX) ha concedit un merescut premi a Francesc Anoro i La cuina de Sils, juntament amb el poble natal d’August Escoffier, Villeneuve-Loubet, en occità, Vilanòva Lobet. En aquest poble provençal hi va néxer una dels pares de al cuina moderna, Auguste Escoffier. Aquest cuiner famós, que va introduir algun gran plat occità en el repertori clàssic francès, té una relació especial amb Catalunya (i no solament per proximitat cultural i lingüística): va ser el mestre del nostre gran Ignasi Domènech -l’autor de l’arxifamós La teca- l’Escoffier català.

El premi atorgat a Xicu Anoro és “pel treball d’ anys en la recuperació i la conservació del patrimoni gastronòmic” i el fet d’haver incidit en “una manera de cuinar encara viu en algunes cases i famílies”: exactament, doncs, allò que propugnava Josep Pla. I, exactament, allò que sempre he propugnat des del meu primer llibre (La cuina gironina, 1985). Perquè, per sobre de la voràgines i la moda (sobretot mediàtica) de l’anomenada cuina d’avantguarda -que al capdavall és similar arreu del món-, allò que ens identifica com a poble, la nostra aportació gastronòmico-cultural més singular és, justament, la cuina tradicional. Molts creuen que això és el passat, i és exactament el contrari. La cuina tradicional , que evoluciona alhora que respecte el seu cabal històric, és d’ allò més modern, “sostenible” i continua essent una base de dades imprescindible per a les cuines d’ autor. Des de fa temps és, justament, Itàlia el país banderer en aquest moviment de reivindicació de la cuina de les àvies aliada als productes de la terra, el moviment Slow Food. Cuina i primeres matèries: la manera de cuinar d’ un poble és inseparable dels productes de la terra, dels pagesos, pescadors, carnissers, formatgers, ramaders, vinaters, elaboradors de productes diversos, que fan que la cuina d’un territori, en frase també atribuïda a Josep Pla, sigui el paisatge posat a la cassola. Per cert: quan tindrem a Cataunya la nostra “Casa Domènech”, que sigui, com la italiana , un “centre de cultura gastronòmica dedicat a la cuina domèstica”?

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009071700_4_344409__Opinio-XICU-ANORO-CUINA-SILS

6 08 2009
.Casa Artusi i Vichy Catalan

Dimecres 5 d’agost del 2009
El Punt

FRANCESC ANORO FUNDADOR LA CUINA A SILS
«Et valoren més a fora que aquí»
L’associació ha rebut un prestigiós premi internacional a la Casa Artusi d’Itàlia

30/07/09 – jordi colomer
Foto: Anoro, a la dreta, en rebre el reconeixement.

Fa poques setmanes La Cuina a Sils va rebre un important premi durant l’acte d’agermanament entre el poble italià de Forlimpopoli i l’occità de Vilanòva Lobet (Estat francès), dues poblacions que destaquen per la cuina tradicional. L’acte es va fer a la Casa Artusi, i allà es va lliurar el títol de deixeble d’August Escoffier, amb banda blava, diploma i guardó d’or, a Francesc Anoro, en Xicu, com a fundador de La Cuina a Sils i coordinador del col·lectiu. Escoffier va ser una figura molt important de la cuina tradicional a cavall entre els segles XIX i XX.

–Què significa aquest reconeixement per a vosaltres?

–«Abans d’anar allà no sabíem ben bé de què anava la cosa; un cop allà vam copsar-ne la transcendència. Significa el reconeixement d’una feina. Quan aquesta gent et premia com a idea, com a col·lectiu, significa el reconeixement d’aquesta feina que fas sense pensar que algú te la reconeixerà. El que sobta més és que valorin molt més les coses des de fora que des d’aquí mateix.»

–Per què no es valora des d’aquí?

–«Sempre hem dit que tenim un país immensament ric gastronòmicament parlant. Hi ha llocs que això no ho tenen. Als estats italià i francès han treballat la cuina tradicional. Aquí l’hem deixat de banda i hem apostat més per les grans estrelles. Llastimosament ens n’adonarem tard. Tothom vol ser un Santi Santamaria, però de iaia no ho vol ser ningú.»

–Aquest acte de Casa Artusi tindrà continuïtat?

–«L’any vinent hi anirem a participar a les festes artusianes. S’hi celebren durant set o vuit dies festes en què la cuina és el tema central. Tot plegat és un reconeixement a la cuina tradicional catalana, no només a nosaltres.»

–Aquest premi que heu obtingut ha tingut força ressò a Europa.

–«Va sortir tot un article al diari italià La Stampa. També vam sortir en un programa de ràdio de Dinamarca, ja que en aquests actes ve gent de diferents països.»

–Quines són les pròximes activitats?

–«Aviat anirem a Pineda i a Caldes. En l’àmbit internacional l’any que ve potser anirem a Puerto Rico. Serem a Roma per Sant Jordi, ja que ho vam acordar així fins al 2012. També anirem a Bolonya i falta acabar de concretar moltes coses.»

–Rebeu prou ajuts per tirar endavant La Cuina a Sils?

–«Tenim moltes ajudes des del punt de vista de l’administració; si no, no podríem tirar endavant.»

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/66454-let-valoren-mes-a-fora-que-aquir.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=portada&utm_source=rss&utm_medium=portada&utm_campaign=rss

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Dijous 06 d’agost de 2009
Diari de Girona

La Cuina de Sils es traslladarà el 12 de setembre al Melià Golf de Caldes

CALDES DE MALAVELLA | DDG

El 12 de setembre, el col·lectiu la Cuina de Sils oferirà un sopar a dos quarts del vespre a l’hotel Melià Golf Vichy Catalan de Caldes de Malavella. La presència del col·lectiu es deu a un projecte anomenat “Els contrastos de la cuina catalana” i on s’oferirà una diversitat de plats del país però elaborats de formes diferents: uns elaborats tradicionalment, aquests per part del col·lectiu silencs i d’altres, de cuina més innovadora per part del Cap de Cuina del recinte Pere Malagelada i el seu equip. Per part de la Cuina de Sils s’oferirà: escudella, la croqueta de carn d’olla, l’ànec amb salsafins, els calamars farcits, les coques i els bunyols de poma. I els cuiners joves, escalivada amb anxoves, l’amanida de favetes, el pastís d’escòrpora, la vedella, el bacallà amb samfaina i la crema catalana. Les places són limitades i el preu és de 38 euros per persona.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/08/06/cuina-sils-traslladara-12-setembre-al-melia-golf-caldes/348690.html

20 08 2009
.UCE, de les àvies de Sils a Ferran Adrià

Dijous 20 d’agost de 2009, Diari de Girona

Política i sistemes alimentaris a l´UCE

El professor d’Enogastronomia de la UAB Jaume Fàbrega, i col·laborador del Diari de Girona, imparteix a la Universitat Catalana d’Estiu un taller ben curiós, que porta per títol “Sistemes alimentaris: imposició i resistència”. I és que el Tractat dels Pirineus va suposar que en la pràctica culinària i la comensalitat s’apliqués a Catalunya el sistema francès, malgrat la resistència. A partir d’aquest fet, Fàbrega parlarà de l’alimentació com a patrimoni cultural, de la presència de la cuina francesa a d’altres parts del món, del pes espanyol a les cuines catalana i gallega i de noves perspectives d’alimentació, de les iaies de Sils a Ferran Adrià. prada |ddg

http://www.diaridegirona.cat/cultura/2009/08/20/politica-sistemes-alimentaris-luce/351715.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

ALIMENTACIÓ, IMPOSICIÓ I RESISTÈNCIA
Jaume Fàbrega
dimarts, 18 d’agost de 2009 | 10:26h

Als súpers hi ha tres o quatre marques de “queso de Burgos” i potser cap de mató; hi ha “cuajada”, però no recuit, o brossat, o brull, hi ha xoriço però no llom embotit, o camallot, o botifarra de ceba…L’estat imposa, directament o indirecta, el seu sistema alimentari. Això, així com els processos de resistència (ecologisme, slow food, etc.) és el que veurem al meu curs a la UCE de Prada, on hi és convidat tothom, sense inscripció. Ja fa temps que vàrem haver d’ ampliar l aula!. Del 21 al 24 d’ agost.

Taller de cuina/UCE de Prada 2009

Jaume Fàbrega
(Professor d’ Enogastronomia a la UAB)

SISTEMES ALIMENTARIS: IMPOSICIÓ I RESISTÈNCIA

S’ escau l’aniversari del Tractat dels Pirineus que, en la pràctica culinària i en les formes de comensalitat va suposar’ aplicació a una part de Catalunya del sistema francès, malgrat la resistència. Parlarem del cas de la Catalunya Nord i d’ altres en què xoquen o s’imposen altres sistemes alimentaris: França, Espanya, Fast Food, transgènics i models tecnològic, Nord i Sud, colonialisme i migracions.

1.-L’ Alimentació: un patrimoni cultural. Poder i aliments. Les multinacionals del control alimentari: de la Monsanto a la Mcdonald’s. La cuina i la religió: Islam, judaisme, budisme, alimentacions alternatives.

2.-França a la Catalunya Nord i altres territoris mediterranis- Occitània, Còrsega: la mantega contra l´oli d’ oliva. Cuina de les migracions.Els peus negres.

3.-Espanya entra a les cuines de Galícia, Euskadi i els Països Catalans: poder de l’estat, indústria alimentàrìa, distribució d’ aliments, supermercats; migracions i altres models culinaris.

4.Noves perspectives de l´alimentació: de les àvies de Sils a Ferran Adrià. Cuina tradicional, cuina d’ autor, cuina turística, cuina ràpida, ecologisme, Slow Food.

Per saber-ne més:

Jaume Fàbrega, Manual de gastronomia. Indicacions pràctiques per al gurmet (Cossetània Edicions)
Jaume Fàbrega, El convit del Tirant. Cuina i comensalitat, de l´Edat Mitjana a Ferran Adrià (Pagès Editors)
Jaume Fàbrega, Catalunya per sucar-hi pa. Guia comarcal d’ atractius turístics, productes, plats, vins i festes gastronòmiques dels Països Catalans (Duxelm)

Blog Bona Vida: http//blocs.mesvilaweb.cat/jaumefabrega

Font: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/142407

20 08 2009
Isava

Hay una realidad absoluta en todo aquello que se relaciona con La Cuina a Sils, y es que, es bien cierto que como dice Xicu Anoro, se valora mas de fuera que en nuestra propia casa.
Hace unos meses, un primo mio de Avila estuvo en Roma, con las cocineras de Sils y Anoro. Debo decir que vineron absolutamente alucinados por el colectivo de nuestro pueblo y reconozco que saben mas ellos des de alli que yo des de aquí. Me sentia absolutamente avengonzado de no poder decirles mas de los que ellos saben sobrte el grupo,siendo del mismo pueblo y reconozco, que nadie como ellos promocionan nuestro pueblo. Felicidades a todos y en especial a Xicu.
Así como en muchoscomentarios este, es motivo de critica, que sirva esta nota para felicitarle.

26 08 2009
Bloc

Dimecres 26 d’agost de 2009
Diari de Girona

La Cuina a Sils col·labora en l´edició d´un llibre

SILS | DDG
El col·lectiu de la Cuina a Sils, fundat i coordinat pel també regidor silenc Xicu Anoro (CiU), ha col·laborat en la confecció d’un treball periodístic gastronòmic holandès que tracta sobre l’ús dels productes àrabs en la cuina catalana. El llibre, que s’anomenarà Arabia cookery book, estarà editat per Kosmos Uitgevers, es publicarà la primavera vinent i tindrà una tirada de 10.000 exemplars, i ha estat escrit per periodistes i escriptors holandesos com Nadia Zerouali i Merijn Toll.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/08/26/comarques-cuina-sils-collabora-ledicio-llibre/352816.html

27 08 2009
.Melià Golf, 38 €

dimecres, 26 / agost / 2009
ELS CONTRASTOS DE LA CUINA CATALANA

Recordeu que si vuleu venir i encara no heu fet la reserva, la podeu fer a traves de La Cuina a Sils: personalment, ò per correu electrònic cuinasils@sils.es, abans del dia 31 d’agost. Per tal de que la reserva sigui validada, caldrà fer d’ingrés del import al compte de Veterans de Sils- La Cuina a Sils de Caixa de Girona nº: 2030 0036 94 3000027575.
Del 1 de setembre endavant, podreu fer-la al Tel: 972181020.

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/08/els-contrastos-de-la-cuina-catalana.html

Imatge del menú:

10 09 2009
.Hotel Husa Real

dijous, 10 / setembre / 2009
La Cuina a Sils i l’Hotel Husa Real de Santander prepararen els Sopars que altres anys es feien a Barcelona.

Els propers 22, 23 i 24 d’octubre tindran lloc a Santander i en concret al Hotel Real d’aquesta capital, els Sopars de cuina tradicionals que al llarg dels darrers any, es feien a Barcelona i que no es podran fer a causa de les obres.

Els sopars que oferirem, seran seguint la tradició del col•lectiu a base de cuinats i postres elaborats propis de la zona.

El menú que oferirem constarà de: aperitiu a base de Pernil d’ànec, Foie gras i Truites de salsafins.
De primer plat Escudella i carn d’olla. De segon, Bacallà amb panses i pinyons, i Peus de porc amb cargols.
De postres: Bunyols de poma i crema catalana.

Tot plegat acompanyat de vins Peralada, Cava Mont Ferrant i aigües Vichy Català.

Hem de dir, que sentim molt aquesta decisió de anar-nos-en lluny de casa nostra, sobre tot per aquells que al llarg dels darrers anys ens heu acompanyat any darrera any, esteu segurs però de que tornarem a casa tan aviat com ens sigui possible.

Francesc Anoro i Zuferri
La Cuina a Sils

Sils, 10 de setembre de 2009
http://www.hotelreal.es/es/

http://lacuinasils.blogspot.com/2009/09/la-cuina-sils-i-lhotel-husa-real-de.html

3 10 2009
Bloc

La Cuina a Sils al restaurant Diagonal de Pineda

El proper divendres 20 de novembre, acudirem a Pineda de Mar i en concret al Restaurant Diagonal, per tal d’oferir un Sopar de cuina tradicional.

El menú previst per aquesta diada, es basa en entrants elaborats pel mateix restaurant i segons i postres que cuinarà La Cuina a Sils.

El restaurant farà: duo d’aperitius i una crema de rovellons amb entrebancs, i pel que fa a nosaltres, tenim previst de preparar: Pollastre amb salsafins, Vedella amb bolets i Bacallà amb panses i pinyons. De postres, farem: Coques, bunyols i crema catalana.

Tot anirà regat amb vi negre Cabernet Sauvignon i cava Brut Nature, de les caves Puigmunts.

Es serviran mitges racions de cada un dels plats, per tal de que tothom pugui provar-ho tot.

L’hora del sopar serà a 2/4 de 10 del vespre i el preu 30 Euros.

El sopar es prepararà per 80 persones, i si voleu acompanyar-nos, es poden fer el pagament de les reserves, a través del nostre compte de Banc Sabadell Atlàntic de Sils Compte: 0081 5264 37 0001013711 i deixeu un telèfon de contacte. Nosaltres gestionarem les reserves fins el dia 10 de novembre, d’aquest dia endavant, podreu reservar al mateix restaurant Diagonal. Av de Nostra Senyora de Montserrat, 19. tel. 937671502

Per facilitar l’òptim servei, es prega la màxima puntualitat.

Fins aviat

Xicu

24 10 2009
.Santander

Dissabte 24 d’octubre de 2009
Diari de Girona

Les cuineres de Sils porten els seus plats fins a Santander

SANTANDER | A.S.

La cuina de Sils es dóna a conèixer a Santander. Avui finalitza l’estada que durant tres dies representants del col·lectiu La cuina a Sils -un grup d’àvies en els seus orígens, però avui un centenar llarg de dones- han dut a terme a la capital càntabra, donant a conèixer les seves receptes a l’Hotel Real, amb gran èxit d’assistència.

Des de dijous passat, el glamurós hotel santanderí ha ofert un menú basat en plats tan gironins com aperitius cassolans, pernil d’ànec, foie gras, truites de salsafins, bacallà amb panses i pinyons, peus de porc amb cargols, ?bunyols de poma i crema catalana, realitzats per les àvies silenques i regat tot amb vins de Peralada i cava Mont-Ferrant.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/10/24/comarques-cuineres-sils-porten-plats-fins-santander/365370.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Parla en Xicu Anoro:
https://silsdelaselva.wordpress.com/2009/04/22/parla-en-xicu-anoro/

10 11 2009
.Si pel que sigui no podeu venir ...

La Cuina de Sils a un 4 estrelles de Madrid (H10 Villa de la Reina):

Benvolguts amics i amigues, de nou estem a les portes de presentar-vos una nova proposta de cuinats tradicionals a Madrid. Unes propostes que esperem que siguin del vostre gust i vos il·lusionin de tal forma que de nou ens oferiu un any més la vostra companyia. Si pel que sigui no podeu venir, fins aviat i una abraçada ben forta. Que sigueu molt feliços.

Xicu,

La Cuina a Sils


http://lacuinasils.blogspot.com/2009/11/la-cuina-sils-madrid.html

12 11 2009
.Firatast

Dijous 12 de novembre de 2009
Diari de Girona

Firatast obre avui amb més de 300 tastets i rebaixa de preus
Els cuiners Jordi Roca, Jordi Comas, Iolanda Bustos i Jordi Lineros encapçalen una variada selecció de tallers i exhibicions de cuina

GIRONA | T.C.C.

La quinzena edició del Firatast comença avui, dijous, un dia abans de l’habitual i presenta més novetats d’espais i pràcticament 300 productes de tast i degustació, la xifra més elevada dels darrers anys. L’organització, a més a més,
ha decidit incorporar tres tiquets de tast al preu de l’entrada, que fins i tot baixa un euro respecte a l’any passat, quan era de sis euros, i sense cap tiquet de degustació.
Josep Maria Matamala, president d’Incatis, organitzadora de la mostra gastronòmica, va indicar ahir que s’ha decidit regalar tiquets amb l’entrada després de veure els resultats d’una enquesta que es va fer l’any passat. L’horari de Firatast de dijous i divendres serà de sis de la tarda a les dotze de la nit. El dissabte i el diumenge obrirà a les dotze del migdia i tancarà a les dotze de la nit. Matamala va explicar ahir que la intenció d’obrir un dia abans és permetre a gent que marxa de la ciutat el cap de setmana, com ara els estudiants, que puguin degustar els diferents productes.
Aquest any hi ha 58 expositors i uns 300 productes per tastar, a canvi d’entre un i tres tiquets, majoritàriament. Cada tiquet que es vulgui adquirir valdrà vuitanta cèntims.
En l’edició d’aquest any s’ha dedicit apostar també per “l’espectacle”, amb demostracions en viu i tallers de cuina temàtics. Per exemple, està previst un taller de sucre i elaboració de caramels amb Jordi Roca, del Celler de Can Roca, i Makito Hiratsuka, campió d’Espanya de pastisseria 2008 i finalista a la Coupe du Monde de la Patisserie 2009. Serà diumenge a la tarda. També el darrer dia, el pizzer de Il Divo Jordi Comas, farà tastets de pizzes i pasta elaborades en directe amb espectacles acrobàtics inclosos. A l’estand d’Unicef es faran tallers de cuina solidaris per a nens. Hi haurà Jordi Lineros dissabte a la tarda, i diumenge la cuinera del restaurant la Calèndula, Iolanda Bustos, especialitzada en la cuina de les flors. Tots dos faran tallers batejats amb el nom de “contes que es mengen”.
Casa Moner presenta aquest any el “pa dels egipcis”, el pa de canut, elaborat amb farina de llavors “descendents” de les trobades a les piràmides egípcies. El Bar Boira presentarà en primícia la seva nova oferta de “tapes Boira”, basada en racions de plats tradicionals maridats amb vins. Can Castelló oferirà minixuixos de crema i de xocolata.

Esportistes, famosos i hàbits

Com a gran novetat, la zona dedicada a l’alimentació, la salut i la higiene de Dipsalut oferirà tallers de cuina formatius i educatius gratuïts amb la presència d’algunes figures famoses del món de la cuina i l’esport per fomentar els bons hàbits alimentaris.
El del Gremi de Flequers mostrarà el procés d’elaboració del pa. L’estand de Les Vies Verdes portarà tastets a partir de diferents itineraris com “La Ruta dolça” o “La Ruta de la Botifarra”. També hi haurà una vuitantena de cerveses del món, amb la presentació de la marca Freskibo i el productes genuïnament catalans de Xecna, que presenta en primícia les noves postres de les Crackànies.
Enguany, a més de la participació de Les Cuineres de Salt i les de La Cuina de Sils, hi haurà el nou col·lectiu de Fem Grans Àpats, que aplega una dotzena d’avis que han après a cuinar gràcies a un programa del Consorci de Benestar Social del Pla de l’ Estany.

http://www.diaridegirona.cat/girona/2009/11/12/firatast-obre-avui-mes-300-tastets-rebaixa-preus/369170.html

18 11 2009
.Ets un cabró

Dimecres 18 de novembre de 2009
Diari de Girona

´El que cuina fa un acte d´amor cap a aquell que menjarà, i si aquest no ho sap veure és molt dur´

Foto: http://fotos.diaridegirona.cat/fotos/noticias/646×260/2009-11-25_IMG_2009-11-18_00.56.32__56_1.jpg.jpg

ENTREVISTA DE ALBERT SOLER GIRONA

Tota la setmana vinent, La Cuina a Sils es mostrarà a l’hotel Villa de la Reina de Madrid. Aquestes àvies, acompanyades sempre de Xicu, el coordinador, han tornat fa poc de Santander, i abans havien estat en altres ciutats, com Bolonya i Roma, ensenyant què mengem aquí.

He llegit el menú que porten a Madrid: escalivada, fideus a la cassola, bacallà amb panses i pinyons, pollastre amb salsafins i vedella amb bolets: pretenen rebentar els madrilenys?

És el menú tradicional que presentem sempre. I encara aquesta vegada no hi hem inclòs l’escudella i carn d’olla. És bufet lliure, i amb gana no hi queden.

Hi ha algun plat típic gironí que estranyi, a les Espanyes?

Sí, i tant. Ja sempre portem els salsafins perquè sabem que provoquen. Els desconeixen. Bé, fora de comarques gironines, tampoc no saben què són. Ni n’han sentit a parlar. Hem de començar a explicar que és com una arrel, etc. I acaben preguntant: però quin gust tenen?

De salsafins, no?

És clar, això els diem.

I a Itàlia, què els sorprèn?

L’escudella. Ells estan acostumats a la pasta al dente i no acaben de comprendre la manera com fem nosaltres els fideus de l’escudella.

Han pensat a incloure el xoriço com a plat típic de Catalunya, ara que sabem que n’hi ha tants?

He, he. Em penso que d’aquests xoriços n’hi ha pertot, aquest plat millor no portar-lo…

Què fan els avis de Sils mentre les àvies cuinen i fan bolos?

Presumeixen de les seves dones.

No hi ha gelosia de la fama?

No, la veritat és que ha sigut una història que socialment ha anat molt bé. Hem trobat complicitat amb els marits, amb els fills… amb tothom.

Els homes fan nosa, a la cuina?

Els homes grans. De joves, en canvi, cada cop n’hi ha més que es fiquen a la cuina i ho fan molt bé. T’ha d’agradar, siguis home o dona. També hi ha dones negades per a la cuina.

De grans, no gaires.

Perquè les grans han hagut de cuinar per força tota la vida, sense que ningú no els doni les gràcies de res.

Grups de cuineres a part, on es pot menjar avui cuina tradicional?

Hi ha llocs. Som un país tan ric gastronòmicament que quan un surt de casa pot decidir entre totes els tipus de cuina imaginables, des d’un entrepà o pizza, al Celler de Can Roca.

Han notat la tensió Catalunya-Espanya en alguna presentació?

Abstraure-se’n del tot és difícil i algun comentari hi ha hagut. Però son molt estimades i ben rebudes arreu.

Què li podrien ensenyar a Ferran Adrià?

Home, el que saben els cuiners com Ferran Adrià ho han après de les mares i les àvies, de la cuina tradicional. Després han anat innovant.

L’amor entra per la cuina?

La cuina hi té molt a veure amb l’amor. El que cuina està fent un acte d’amor cap a aquell que menjarà, i si aquest no ho sap veure és molt dur. Si algú està perdent tres hores de la seva vida per fer-te uns fideus i tu no ho agraeixes, ets un cabró.

http://www.diaridegirona.cat/ultima-dia/2009/11/18/que-cuina-acte-damor-cap-que-menjara-aquest-no-ho-veure-dur/370481.html

18 11 2009
LNC

S’ha de desfogar, pobre Xico, després de no poder ser alcalde per no fer banyes als que tenen por de les auditories 😉

27 11 2009
.Congrés de Diputats

Divendres 27 de novembre de 2009
Diari de Girona

Foto: Madrid La Cuina de Sils, de visita al Congrés dels Diputats

El col·lectiu de La Cuina de Sils es troba a Madrid i aquest dijous van visitar el Congrés dels Diputats, on van coincidir amb el seu President Jose Bono i alguns polítics catalans. D’altra banda, en un dels sopars de cuina tradicional catalana que estan fent a l’Hotel H10 Villa de la Reina van tenir de convidat el pilot de Fórmula 1 Jaume Algersuari. Aquest dissabte les cuineres acaben la seva estada en aquest hotel madrileny

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/27/comarques-madrid-cuina-sils-visita-congres-dels-diputats/372343.html

27 11 2009
LNC

En Xico, podent ser l’alcalde de les auditories, s’estima més fer de botifler… llàstima

27 11 2009
xxx

El dia en que Catalunya proclama la seva dignitat, l’Anoro visitant al españolista i monàrquic José Bono ;(

El que ha de fer l’Anoro es passar-se algun dia per Sils i apuntar les Cuineres a la llista d’entitats adherides a la Consulta del 13D, que sense el seu vistiplau les Cuineres no s’hi poden adherir. Ell és el manager i qui porta els pantalons, el que no sé es si sap cuinar o no la vedella amb salsafins (en zzz ens ho podria dir).

Xicu, torna, necessitem la teva firma!

27 11 2009
Anònim

I que fa en Ribas aquí a la fotu, algú hu sap ???

28 11 2009
LNC

És la part de CiU que vol passar full de l’etapa Rovira però sense enfrontent. Al Nyap, però, li van fer la feina…

28 11 2009
.Ambaixador

viernes 27 de noviembre de 2009
Siguen los viajes del embajador Xicu Anoro y su gente más algún que otro agregado.

Queremos y tenemos el derecho a saber de que partida presupuestaria sale el dinero para tantos viajes del embajador Xicu Anoro y su gente.
Publicado por Asociación de vecinos de Vallcanera Park en 9:24

1 comentarios:

Anónimo dijo…

valdes, aquesta pregunta li fas a ell en el proper plé
28 de noviembre de 2009 8:57

Font: http://blogdevallcanera.blogspot.com/2009/11/madrid-la-cuina-de-sils-de-visita-al.html

28 11 2009
zzz

Sr xxx jo diria que no en sap gaire de cuinar……………pero de menjar si, l home no te gaire pinta de ser un llepafils

28 11 2009
zzz

Al sr Miralles no s el emporten de tournee?

28 11 2009
ACCSC Vallcanera

Puedes darlo por seguro que se lo preguntare tanto al Sr. Martí Nogué, Alcalde de Sils como al propio. Xicu Anoro, portavoz del Grupo Municipal de CIU y responsable de las Cuineras de Sils.

16 03 2010
.Roma, 230 €

LA CUINA A SILS ESTARÀ A ROMA PER SANT JORDI

Els propers dies 22, 23 i 24 d’abril La Cuina a Sils estarà de nou a Roma celebrant la diada de Sant Jordi.
Si vols acompanyar a La Cuina a Sils a Roma durant els dies 23, 24 i 25 d’abril, pots disposar de:
– Habitació doble per dues persones les nits de divendres 23 i dissabte 24.
– Buffet d’esmorzar el dissabte 24 i diumenge 25.
– Dues places pel sopar amb la Cuina de Sils el dia 24.
El preu és de 230 euros. Per més informació envia un mail a cuinasils@sils.es.

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Pages_RightMenu/Noticies.aspx

31 03 2010
.Nou web

La Cuina a Sis: nova web, nou futlletó …

Nova web: http://www.lacuinaasils.com/cat/index.php
Nou fulletó: http://www.lacuinaasils.com/rcs/fulleto_sils.pdf
Les receptes: http://www.lacuinaasils.com/cat/receptes_cuina.php

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Les Cuineres. De l’A a la Z

A
Rosa Alabert
Joan Amargant
Anna Anoro
Francesc Anoro
Dolors Aragay
Anita Arbussà
Montserrat Aymerich

B
Leonor Badosa
Joan Bagó
Mercedes Balbas
Rosa Bardalet
Teresa Bardalet
Pilar Barnés
Carmen Barrios
Teresa Bas
Nuria Batlle
Salud Bayé
Consuelo Bejar
Carme Boadella
Joaquima Boades
Paquita Bosacoma
Carme Bosch
Judith Bosch
Rosa Brugué
Enriqueta Brugués
Maria Busquets

C
Raimunda Caballè
Carme Camós
Carme Canaleta
Ventura Cantó
Pepeta Caròs
Rosa Carreras
Assumció Carrillo
Dolors Casals
Àngela Casas
Joana Casas
Maria Casas
Elisabet Casellas
Francesca Casellas
Rosa Ciurana
Salvador Claret
Francisca Colomo
Maria Colomo
Rosa Contreras
Joaquima Costabella

D
Dolors Danés
Loli Degea
Paquita Del Rio
Pilar Dilmé
Mercè Domingo
Pepeta Domingo
Cinta Donay
Dolors Duch

E
Anna Escolà

F
Consol Faro
Francisca Fernandez
Neus Ferrant
Assumció Font
Joaquima Formiga
Rosa Freixas
Dolors Freixenet
Angelina Freixes
Carles Freixes
Dolors Fullà
Maria Furroy

G
Carmen Galan
Consol Galceran
David Galceran
Antonia Garcia
Dolors Gispert
Maria Gispert
Rosa Gispert
Conxita Gomez
Teresita Gomis
Montserrat Grau
Pilar Gutierrez

H
Dora Herrera

J
Maria Jordà
Leonor Jusmet

L
Llucia Lopez

M
Julia Manero
Carme Martí
Pilar Martí
Rosario Martí
Dolors Mas
Anna Masmiquel
Antonia Massas
Dolors Massó
Montserrat Massó
Dolors Montge
Llorenç Morel
Rosa Moreno
Josefa Muñoz

O
Angelina Oller

P
Julita Panosa
Joana Peinado
Nuria Pera
Carme Pi
Josep Pi
Rosa Pimas
Consol Planas
Maria Pol
Nuria Pratsevalls
Pilar Pratsevalls
Joaquima Puig
Joaquima Pujol

R
Francesca Rabassa
Mercè Rabert
Montserrat Rabert
Rosa Raigal
Encarna Ramirez
Carme Reverter
Maria Reverter
Carmen Reyes
Anna Ribas
Dolors Ribas
Emilia Ribas
Carme Riera
Marta Riera
Maria Roca
Gemma Rodriguez
Isabel Ruhi
Esperanza Ruiz
Gràcia Ruiz

S
Maria Salip
Nuria Salvatella
Remei Salvatella
Anna Sanchez
Jesus Sanchez
Dolors Sarrà
Teresa Sassanedas
Mercè Serra
Joan Sicrès
Vicens Sitjà
Maria Solà
Elvira Soler
Engracia Soler
Laura Soliva
Dolors Sors
Carme Subirana

T
Rosa Taberner
Antoni Tello
Montserrat Torrent

V
Rosa Valls
Maria Vall·llosera
Pepita Vall·llosera
Montserrat Vendrell
Maria Vergés
Angels Viedna
Joan Vila
Montserrat Viñolas

Y
Nuria Yuste

Z
Paco Zambrano
Maria Zuferri

Font: http://www.lacuinaasils.com/cat/cuina_cuineres.php

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Dimecres 31 de març de 2010, Diari de Girona

La Cuina de Sils presenta el nou web

Foto: http://fotos02.diaridegirona.cat/fotos/noticias/646×260/2010-04-07_IMG_2010-03-31_00.55.39__13_2.jpg.jpg
carles colomer

L’hotel Fornells Park va acollir ahir la presentació del now web (www.lacuinaasils.com) del col·lectiu gastronòmic gironí de La Cuina de Sils. L’acte va comptar amb la presència de destacades personalitats de la cuina i d’institucions gironines així com de les cuineres del col·lectiu, entre d’altres. La Cuina a Sils és un projecte iniciat fa 18 anys i ahir també es van anunciar activitats que faran per Espanya, Itàlia i Anglaterra, entre d’altres.

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/03/31/gastronomia-cuina-sils-presenta-nou-web/396727.html

31 03 2010
.Les receptes

Aperitius

La cuina  de Sils

Carpaccio de peu de porc
Ous de guatlla amb bacon
Brandada de bacallà amb puré de cigrons i mel
Fetge d’ànec amb poma i caramel de ratafia
Carbassó farcit amb beicon i llagostí
Xampinyó farcit de carn de perol

Primer plat

La cuina  de Sils

Faves estofades
Pastis d’escalivada
Sopa de menta
Fideus a la cassola
Patates estofades
Truites a Cavall

Segon plat

La cuina  de Sils

Vedella amb Bolets
Ànec amb salsafins
Peus de porc amb cargols
Bacallà amb samfaina
Mandonguilles amb sípia i marisc
Costella amb castanyes

Postres

La cuina  de Sils

Crema catalana
Crema de castanyes
Bunyols de poma
Coca de poma i ratafia
Flam de ratafia
Pastís de Formatge

Receptes amb cava

La cuina  de Sils

Conill amb cava i raïms
Conill al cava
Conill amb samfaina i cava
Peus de porc amb salsafins al cava
Peus de porc amb cargols i cava
Peus de porc amb bolets
Pollastre amb prunes, panses pinyons i cava
Pollastre amb olives, bolets i cava
Pollastre amb cava
Vedella amb xampinyons i cava
Vedella a la jardinera amb cava
Vedella amb bolets
Bacallà amb olives i cava
Bacallà amb panses i cava
Bacallà amb cava, panses i pinyons

Què podem fer amb la gallina, el pollastre, la vedella o el xai sobrers del caldo

La cuina  de Sils

Canelons
Croquetes
Empanades
Carn del caldo amb ceba
Xampinyons farcits
Carxofes farcides

Què podem fer amb les sobralles dels rostits

La cuina  de Sils

Macarrons
Arròs
Canelons
Ous al forn
Espinacs
Hamburgueses

Què podem amb fer carns o peix sobrants

La cuina  de Sils

Pa farcit
Mandonguilles petites de peix pel caldo
Unes altres mandonguilles
Bunyols
Un altre tipus de bunyols de bacallà
Arròs
Sopa

Què podem fer amb les restes de carn de graella i guisats

La cuina  de Sils

Albergínies farcides
Cebes farcides
Tomàquets farcits
Si us sobre carn a l’ast, feu-ne pa farcit
Pollastre amb salsa
Pollastre amb pèsols

Què podem fer amb el pa sobrer

La cuina  de Sils

Sopes
Un altra sopa
Bases de pizzes
Pa ratllat
Llesques de pa al forn
Pa amb llet, ou i sucre

Altres propostes per aprofitar sobralles

La cuina  de Sils

Què podem fer amb les fruites i verdures
Altres propostes de sobralles

Font: http://www.lacuinaasils.com/cat/receptes_cuina.php

31 03 2010
.Tres vídeos

Tres vídeos:

1. Els matins – 19/03/10. Com es fa la crema de Sant Josep? Amb motiu de Sant Josep, és tradicional a casa nostra menjar crema. Per això hem convidat dues cuineres de Sils, perquè ens expliquin com la fan:

http://www.tv3.cat/videos/2784530/Com-es-fa-la-crema-de-Sant-Josep

2. En directe – 28/10/2005, Cuineres de Sils. Per quart any l’hotel Palace ha comptat amb la cuina més tradicional de la comarca de la Selva:

http://www.tv3.cat/videos/193897528/Cuineres-de-Sils

3. Iaies cuineres – 28/03/05. Un viatge a la cuina tradicional. El documental recull l’experiència del col·lectiu La Cuina a Sils, que treballa per recuperar la memòria històrica culinària:

http://www.tv3.cat/videos/179300073/Un-viatge-a-la-cuina-tradicional

31 03 2010
Pipo

Vam llegir que a l’últim ple municipal va sortir el tema del despatx municipal utilitzat per en Xicu Anoro, no se sap si com a cap de l’oposició o com a manager de les cuineres. A la nova web es veu que el domicili i el telèfon de la Cuina a Sils és el mateix que el de l’Ajuntament.

El paper que en Xicu juga a les cuineres es veu molt bé en aquest organigrama:

1 04 2010
.Mona Pasqua I

1 04 2010
.Mona Pasqua II

28 04 2010
.Roma

Dimecres 28 d’abril de 2010
Diari de Girona

Gastronomia La Cuina de Sils prepara els seus plats a Roma

La Cuina a Sils acaba de tornar de Roma, on ha preparat els seus plats de cuina catalana durant la diada de Sant Jordi i dies posteriors. Aquest col·lectiu ha fet contactes amb un grup mediàtic vinculat a la cuina i a més, l’entitat que La Cuina a Sils es planteja per l’any 2011, anar-hi dues vegades. És a dir, repetint de nou l’acció dels darrers anys per Sant Jordi oferint sopars de cuina catalana fent promoció de vins gironins.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/04/28/gastronomia-cuina-sils-prepara-plats-roma/402327.html

Foto:

23 06 2010
.Forlimpopoli

La Cuina a Sils de tornada de Italia

Ahir dimarts, varen tornar els representants del grup gastronòmic, desprès de passar-se tres dies cuinant a la localitat Italiana de Forlimpopoli. La experiència tan enriquidora com satisfactòria personalment, no va venir acompanyada del resultat popular degut a la pluja, ja que ens va ploure tots tres dies, i atès que les activitats es feien al carrer, tota la festa va resultar força deslluïda.

En el decurs d’aquets dies, es varen oferir: arròs de pagès, mandonguilles amb sípia, bacallà amb panses i pinyons i bunyols de poma.

Tot i que el resultat popular no ha estat el desitjat, tornem d’aquelles terres amb el compromís de participació per l’any 2011, amb un espai més gran i noves propostes a les que esperem que el temps ens acompanyi.

La Festa Artusiana, es una festa popular d’aquest poble on en la majoria de carrers s’hi ofereixen productes relacionats amb el menjar, tan elaborats, com no. Un muntatge on el que ahir era una perruqueria, el dia de la Festa es un lloc per sopar-hi. On les places que ahir eren per jugar-hi i caminar-hi el dia de la Festa està ple de restaurants al aire lliure, en definitiva un poble que es transforma durant una setmana, per poder-hi sopar o menjar i veure al carrer.

Francesc Anoro
Coordinador

Fotos:

Font: http://laparada-aces.blogspot.com/2010/06/la-cuina-sils-de-tornada-de-italia.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨´´



Degustazioni della cucina tipica catalana
Piazza Pellegrino Artusi (Piazza Garibaldi)

La cucina catalana è una delle più pregiate di Spagna, che ripropone una cultura tradizionale di grande qualità e gusto. Gli amici di Sils, un’Associazione di appassionati di cucina, non professionisti, in analogia alle nostre “Mariette” propongono piatti semplici e gustosi: riso con carne e pesce, polpettine di seppia e naturalmente bacalà. XICU, il Presidente, insignito nell’anno 2009 quale discepolo di Escoffier dai gemelli francesi, accompagnerà la sua brigata per la prima volta alla Festa Artusiana.

Font: http://www.festartusiana.it/main/index.php?id_pag=260&id_inf_event_partner=101&op=ars

19 08 2010
HOSTALRIC ENS IMITA

Gastronomia

La Cuina d’Hostalric Hostalric vol seguir les passes de Sils i recuperar les receptes de les àvies de la població Dintre del Centre Gastronòmic que s’està creant a Hostalric, i en col.laboració amb la Fundació Institut Català de la Cuina, l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya per recuperar les receptes antigues (o ‘de les àvies’), fetes principalment amb productes de la comarca (com per exemple el salsafí).
Prenent com a exemple el model de la Cuina a Sils, l’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer plats i receptes que el pas del temps ha acabat relegant, en el millor dels casos, a la vida domèstica.

Tota la informació que es reculli es transmetrà a l’Institut Català de la Cuina, que està elaborant un recull de receptes catalanes.

L’objectiu és que la feina de recol.lecció estigui acabada a finals d’agost, per poder començar a treballar en la guia a principis de setembre.

Audio
Escoltar Cèlia Izquierdo, tècnica de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Hostalric

Font: http://www.radiomarina.com/noticia.php?id=4482

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Cèlia Izquierdo Ramírez -tècnica AODL- treballa o ha treballat també per l’Ajuntament de Sils com a agent d’ocupació i desenvolupament local, tècnica de Promoció Econòmica i Responsable de la Gestió de l’Estany de Sils, etc.

AODL: Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

RECEPTES DE CUINA CATALANA, de la A a la Z:

http://www.lacuinacatalana.com/ficc/cat/receptes.htm

21 08 2010
quins collons ...

A Sils li ensenyan tot el que cal sobre la Cuina ( ref. Forum a Girona , març 2007 )i llavors ……

21 08 2010
Anònim

sr o sra, “Quins collons”,

¿insinues k la senyora Cèlia treballava a sou de l’ajuntament de Sils fent promoció i markèting del municipi, buscant idees plenes de majúscules com aquella del Procés Participatiu per a la Gestió de l’Estany de Sils i ara se’ns copia la idea de les “cuineres de Sils” i se l’emporta a Hostalric on també li paguen pq tingui idees brillants?

I què vols dir que va passar amb el Forum ¿Gastronòmic? de Girona?

21 08 2010
Anònim

Aquesta la Cèlia… quina crack!

I de fet, no era pas la única “tècnica” crack de l’època… Han passat una bona colla de “glòries” per la casa gran…

22 08 2010
quins nassos

Quins collons; ho podria dir més alt, peró més clar NO

22 08 2010
resentida

La Celia a Hostalric ha trovat el que no varen saber fer el equip de govern passat. Quimet i els seus boys; promocionar el futbol per ejemple SI ; la cuina NO , sense comptar que la cuina ha portat una gran difusió del nom de Sils arreu del món i el futbol ??? .

¿ Que ha trovat la Celia a Hostalric ?. Dons segurament un local ,una gent que creu amb un projecte ( el que en Quimet i els seus boys no varem voler tirar endevant ) Se suposa que a Hostaltic hi ha gent que te ganes de treballar i ha vist que era un projecte prou engrescador . A Sils en Xicu no podia treballar sol, sense que el seu equip no hi cregues en aquet projecte; amb les cuineres no en feia prou, les cuineres saben cuinar no fer politica, de buscar un local i diners per tirar endavant. Ya ho tenim, ara no cal aplayar-nos tan si la hem ensenyada com no. Que tingui la sort que no va tenir a Sils.

24 08 2010
heu pensat ??

pel que dedueixo de “ressentida” en Quimet no va ajudar prou a la cuina de Sils, heu pensat que diríeu si hagués apostat tots els nostres calers del poble a promocionar la Cuina de Sils ??? no diríeu llavors que només ajudava a la “seva gent” ???? ai, ai…quines ganes de buscar fressa on no n’hi ha.
En comptes de pensar que potser ajudava a aquesta entitat com a una altra (que és el que calia fer) tampoc n’esteu contents…

Piensa el ladrón que son todos de su ….

Feu un somriure i no mireu sempre els mals dels altres !!!!

Tant de bo poguessiu veure que algú ens vulgui “copiar” es que s’ha fet una bona feina. Felicitats a tots els membres de la Cuina Sils !!!

26 08 2010
zzz

a mi com si aquesta senyora troba suport a l afganistan, quants calers ens costava als contribuents?
ja esta be on esta, que la destinin a disenyar mariscades a cal parrufu

28 08 2010
ressentida

Per Heu pensat: Lo de ladron deu esser per tú, no?

La Corporació municipal solament habia de donar suport el abans projecte del moll de l’estació i dedicarse a buscar els diners ( a Hostalric els han aconseguit del Fons Europeu ) a Sils perqué no es podia fer; i aixi al poble no li costaba ni cinc cèntims.
O sigui.; el meu ressentiment es per NO haber donat suport institucional a la Cuina. NO econòmic.

27 10 2010
HOTEL FORNELLS, 36€

Les cuineres de Sils a l’Hotel Fornells Park * [ERRADA]

27/10/2010 – GASTRONOMIA

El col·lectiu les Cuineres de Sils, servirà un sopar el proper 5 de novembre en motiu de la concessió del Premi ” El Repunxò d’Or” a l’Hotel Fornells Park.

Sopar de les cuineres de Sils – Concesió del premi Repunxó D’or

MENÚ
Escudella i carn d’olla
Calamars farcits

Ànec amb salsafins
Mandonguilles amb sèpia

Bunyols casolans
Crema Catalana
Aigua, vins del celler Pere Guardiola i cafè inclòs
Preu: 36€ (Iva inclòs)

Font: http://www.gironahostaleria.com/cat/noticies_detall.asp?id_noticia=198

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

* Nota del bloc: Les cuineres de la foto que publica el web de l’Associació d’Hostaleria no són les de Sils, sinó les de Salt.

31 10 2010
gerard

Ves per on, avui un meu parent que ja fa anys està a Holanda, m’ha fet arribar una bona noticia. Resulta que una editorial, ha editat un llibre amb llengua Holandesa, amb receptes de llocs diversos que tinguin com a denominador comú els productes àrabs.

D’aquest llibre anomenat “Bismilla arabia”, se’n desprèn la importància que li han donat a La Cuina a Sils, ja que de la seva visita,a Catalunya, parla bàsicament molt, de un col•lectiu anomenat La Cuina a Sils i poc del prestigiós Ferrant Adrià.

Ell, em demana informació sobre aquest grup de Sils, i he tingut que enviar-lo a les noves tecnologies Internet, ja que he de dir-ho i reconèixer-ho, jo tampoc en sabia massa. Fent una visita a les noticies d’aquest grup de dones, me’n ha adonat que el que em passa a mi, ens passa a molts, ja que en aquest bloc, com poseu informacions de La Cuina a Sils, la foto que si posa son les cuineres de Salt.

Però aquesta petita nota, es solament per demanar disculpes personalment a tots els que formen La Cuina a Sils, que tant treballen per la promoció nostre poble i de la nostra gastronomia. I fer arribar la més expressiva felicitació del meu parent d’Holanda a aquest desconegut grup a Sils però famós fora.

31 10 2010
BISMILLA ARABIA

Gerard, tens raó: Les cuineres de la foto que publica el web de l’Associació d’Hostaleria de Girona no són les de Sils, sinó les de Salt.

Més informació del llibre Bismilla Arabia:

25-10-2010
La Cuina a Sils i el projecte Holandes

Surt a la llum l’edició d’un nou llibre de Arabia cookery book

Com possiblement recordareu, l’any passat, van ser amb nosaltres un equip de persones Holandesos que tenien com a projecte l’edició d’un nou llibre de receptes amb productes àrabs.

Per aquest projecte dues cuineres van elaborar dos plats: pollastre amb salsafins i bacallà amb samfaina, els quals van gravar, preguntar i escriure el reportatge.

També es van interessar en saber, que es això de La Cuina a Sils i finalment varem dinar plegat oferint-les: Escudella i carn d’olla, les cassoles cuinades, crema i bunyols.

Avui ens a arribat el nou llibre, un llibre de gairebé tres-centes pàgines, on es parla de la cuina de Palestina, la de Israel, de Turquia, de Líbia, i llògicament de Catalunya.

El llibre anomenat “ Bismilla arabia”, tracta el fenomen del col•lectiu en una part del llibre i en un altra, publica les receptes preparades per l’ocasió. Tot plegat un llibre molt simpàtic editat perKosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen , que esperem que tingui molt èxit i ens satisfà ser-ne una part important.

Font: http://lacuinaasils.com/cat/actualitat_detall.php?id=44

10 11 2010
FIRATAST

Un Firatast més culinari que mai
Una trentena de restaurants seran presents en la setzena edició de la fira, on es podrà degustar carn de camell, pernil a la menta i llonganissa d’avellanes
10/11/10 02:00 – Dani Vilà

Un dels estands amb tastets de carn de l’edició de l’any passat. Foto: JORDI SOLER.

Firatast obre demà la seva setzena edició, en què es potencia la mostra com aparador culinari amb la presència d’una trentena de restaurants que s’afegeixen a l’oferta que tradicionalment hi oferien les cuineres de Sils i de Salt. Això permetrà que a més dels productes d’elaboració característics de Firatast, hi hagi plats cuinats per aquests restauradors que participaran en aquesta edició d’un da de les fires més multitudinàries. No en va, en les últimes edicions hi han arribat a passar més de 15.000 persones (…)

Font: http://estatic.elpunt.cat/imatges/40/14/baixa/780_008_4014922_98ffaebdb78cb0ccd438fba74a7324ae.jpg

12 11 2010
PERE MALAGELADA, XEF

Cuina de Nadal: Elaboració menú de Nadal a càrrec del Xef Pere Malagelada
# Dates:15 i 29 novembre i 13 i 20 de desembre
# Horari: De 20:30 a 22:30 h.
# Lloc: Centre Cívic de Sils Preu: 50€.
# Inscripcions: al mateix centre. Places limitades
# Organitza: Associació per l’organització de festes i activitats culturals amb la col.laboració de l’Ajuntament de Sils.

Font: web municipal



EL CUINER
Quimera – Pere Malagelada

Pere Malagelada : nascut a Figueres (Girona). Des de molt jove, un cop acabats els estudis a l’escola d’hostaleria de Vilamalla (Girona), va tenir l’oportunitat de conèixer i treballar en diferents establiments del Alt Empordà com l’Hotel Empordà i el Castell de Perelada.

Va seguir la seva carrera a Barcelona al prestigiós Hotel Juan Carlos I, fins que es trasllada Andorra on com a Xef Executiu, coordina i dirigeix la cuina de quatre hotels de una cadena andorrana.

Actualment retorna als seus orígens i mes concretament al Meliá Golf Vichy Catalan , per oferir una cuina creativa, moderna amb els millors productes de temporada.

Font: http://www.gironabonsfogons.com/cat/restaurants.asp?id_restaurant=9

17 11 2010
19 N, PINEDA DE MAR

Sis cuineres ja comencen a cuinar pel Sopar del Diagonal de Pineda

De tornada de Fira Tast, on aquest darrer cap de setmana Les cuineres de Sils han repartit a l’entorn de 3000 degustacions, ja escalfen els fogons per oferir divendres que ve el Sopar al Restaurant Diagonal de Pineda de Mar.

Be, si voleu anar-hi encara hi cabeu, cal que truqueu al 93 767 15 02, afanyeu-vos perquè potser no trobareu plaça.

15 12 2010
ENQUESTA AMB PREMI
04-11-2010

Ajudeu-nos a saber que mengem

La Cuina a Sils, ha preparat un document que ens ajudarà a saber el que mengem .

Volem demanar-vos la vostra ajuda per saber “el que mengem a diari”. Aquest, serà un document personal, on s’especificarà l’edat del participant, ja que segons la seva edat, menja i cuina diferent. Quines qüestions condicionen les seves menges. Si viu sola, acompanyada o amb altres familiars, etc.
Aquest document o enquesta en qüestió, cal que ens doni resposta a què mengem per esmorzar, dinar, berenar i sopar i que bevem en cada àpat. Amb aquest nou treball, deixarem constància real per properes generacions del que mengem.
Volem garantir, al mateix temps, que aquesta informació, serà privada i La Cuina a Sils, no la utilitzarà, ni cedirà, per cap altra qüestió.
Mecànica de l’enquesta: El participant omplirà un qüestionari que caldrà que ens retorni. Amb aquest, se li atorgarà un número i podrà participar en un sorteig d’una estada de cap de setmana en un dels destins de l’entitat (Roma, Santander, Madrid, o altres).

Ajudeu-nos a saber que mengem
Document adjunt: Enquesta_del_que_mengem_a_diari_50.doc

Font: http://www.lacuinaasils.com/cat/actualitat_detall.php?id=50

18 12 2010
EL TRULL DE LLORET

La Cuina de Sils premia amb el Repunxó d´Or Jaume Fàbrega

SILS | DDG
La Cuina a Sils celebra aquest diumenge la seva darrera activitat de l’any i que consistirà en un dinar al Restaurant El Trull de Lloret, on es lliuraran les cuineres de cartró a les dones que fa 10 anys que cuinen, i les Olles de Plata a les que en fa 15. A més, es lliurarà El Repunxó d’or 2010 a Jaume Fàbrega, col·laborador del Diari de Girona i historiador, crític d’art i assessor gastronòmic. El guardó vol premiar el millor programa de ràdio, televisió, premsa, empresa o persona destacada per defensar la cuina tradicional i la promoció de l’entitat.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/12/18/cuina-sils-premia-repunxo-dor-jaume-fabrega/453158.html

25 12 2010
ESCUDELLA I CARN D'OLLA

Font: http://portalcatala.forocatalan.com/t30-escudella-i-carn-d-olla

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Nadal en terra d’escudelles

Caldo, galets i carn d’olla, menja obligada
Cada casa ajusta l’escudella a una recepta pròpia
25/12/10 02:00 – barcelona – Jordi Panyella

Bon Nadal i benvinguts a taula. Les millors tovalles sortiran avui de la calaixera per fer els honors a un plat que és essència d’un país sencer. Perquè és de l’ànima dels seus millors elements que l’escudella de Nadal s’alimenta, i és gràcies a la transformació d’aquests ingredients en un suc de gust exquisit que alimenta. En molt poques ocasions es pot trobar tanta unanimitat culinària en el fet que si avui és Nadal, i això és Catalunya, toca entaular-se davant una bona escudella.

Es tracta d’un guisat transversal que presidirà la taula de la segona autoritat política de Catalunya, Núria de Gispert, i la de l’encara consellera de Salut, Marina Geli. És una tradició culinària estesa arreu i serà el plat principal, per exemple, al domicili d’Amador Bernabeu i Montserrat Guitart, on no hi faltarà el seu nét més mediàtic, Gerard Piqué. A Santpedor, la Dolors tindrà també a punt l’escudella per al seu fill, Pep Guardiola. Entre els jugadors del Barça, aquest plat es consumeix de forma general, i Xavi també dinarà avui de cullera i brou cuinat per la Maria Mercè, la seva mare.

Les receptes que desfilen per aquestes pàgines són l’evidència que la base de l’escudella és sempre la mateixa, però a la vegada demostren que no hi ha dos caldos iguals. Tantes cuines tants brous, com tants caps tants barrets.

Així ho creu una sàvia del fogons, la Llúcia López, especialista en l’escudella del col·lectiu de Les Cuineres de Sils. La Llúcia defensa que cada cuiner treballi amb la seva recepta però diu que hi ha uns elements indispensables per fer el brou nadalenc: “La gallina i la botifarra negra i blanca no hi poden faltar mai”.

Al caldo de la Llúcia hi ha sempre un ingredient gras molt habitual als brous on les traces de l’antiga cuina de pagès encara hi són presents. És el sagí, un greix que es treballa a la mà plana, s’amassa amb l’ajuda de farina fins fer-ne una bola compacta i se submergeix a l’olla. “Hi dóna un toc”, subratlla.

Tres secrets

Aquesta cuinera de Sils revela tres secrets de la seva recepta. Atenció amb l’excés de col, atenció amb el bull dels cigrons i atenció amb la proporció de carns a la pilota, “cal posar-hi panxeta, ho amoroseix”.

El brou casolà de la Llúcia té el seu contrapunt en la recepta que s’utilitza a les cuines de Nostrum, una firma líder en el sector de distribució de menjar preparat que aquests dies comercialitzarà uns 2.000 litres d’escudella. El seu director general, Quirze Salomó, explica que totes les racions que serveixen del brou de Nadal són encàrrecs que han rebut les botigues. “Caldo en tenim sempre, però escudella de Nadal, que porta gallina, només la fem aquests dies i per encàrrec”, adverteix. El brou Nostrum neix de fer bullir carn de porc, xai, vedella, gallina o pollastre, una barreja de verdures, cigrons i “moltes hores d’olla”, apunta Salomó.

Diuen que les cuinetes i guisats s’acaben. Els plats i el menjar preparats s’imposen. Aquest empresari de la restauració sosté que d’aquí a vint anys ningú cuinarà. Caldrà, doncs, salvar el Nadal i amb ell tot l’excel·lent i silent exèrcit de mares, àvies i cuineres casolanes.

Font: http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/349283.html
Font: http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/349825-nadal-en-terra-descudelles.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

ESCUDELLA I CARN D’OLLA

(Per a 8 persones)

Ingredients:

1 tros de costella de vedella.
1 punta de costella de xai (brot del pit).
2 talls de cansalada viada.
1 careta de porc.
1 peu de porc.
1 tros de cua o d’os d’espinada.
1 tros d’os de pernil.
1 quarter de gallina o de pollastre.
2 botifarres negres.
2 botifarres blanques.
4 patates.
1 grapat de cigrons remullats
2 pastanagues.
1 branca d’api.
1 xirivia.
1 nap.
1 porro.
¼ de col.
300 g de galets.
Sal.
Farina.
Aigua.
150 g de carn de vedella picada.
Per fer la pilota:
150 g de carn de porc picada.
1 all picat.
Julivert trinxat.
1 ou.
Sal.
Pebre.
Farina de galeta o molla de pa.

Elaboració:

En una olla amb aigua freda poseu-hi les carns, menys les botifarres i la carn de la pilota.
Feu-ho bullir 1 hora i afegiu-hi els cigrons.
Al cap d’una altra hora afegiu-hi les verdures menys les patates.
Mentrestant, barregeu tots els ingredients de la pilota i treballeu-los una estona fins que quedin ben lligats, doneu-hi una forma ovalada.
Després d’una altra hora de cocció de l’escudella, afegiu-hi les patates, les botifarres, la pilota enfarinada i una mica de sal.
Deixeu-ho coure mitja hora més i quan tot estigui cuit, separeu el brou i feu-hi bullir la pasta.
Serviu primer la sopa i després la carn d’olla (podeu separa carn i hortalisses i tallar la pilota i les botifarres).

Variacions:

En lloc de cigrons s’hi pot posar mongetes.
Es pot posar canyella en pols a la pilota.
La sopa es pot fer amb macarrons o amb arròs i/o fideus.
Per Nadal de vegades es farceixen els galets per a la sopa.
S’hi poden afegir mandonguilles a la sopa.
S’hi pot afegir un tros de sagí enfarinat en el caldo.
A la sopa de fideus i arròs s’hi pot posar unes fulles de col escaldades.
S’hi pot afegir oca.
Les crestes, pedrers, colls, potes i altres menuts, també es poden fer bullir amb la resta de carn d’olla.
La sang i el fetge del pollastre es poden afegir a la sopa tallats a daus i fregits.
Hi ha qui hi posa a sobre la tapa un plat amb aigua i mongetes seques; quan les mongetes s’arruguen, les pela i les afegeix a l’olla.
Es pot afegir pinyons a la pilota.

Comentaris:

Si sobra pilota es pot tallar a rodanxes, arrebossar-la i fregir-la.

Font: http://www.lacuinacatalana.com/ficc/cat/receptes_c.htm

8 01 2011
VISC A LA CUINA

Bacallà amb escamarlans

… Aquesta recepta original està feta amb gambes i la vaig veure al llibre de Les cuineres de Sils.

Font: http://viscalacuina.blogspot.com/2011/01/bacalla-amb-escamarlans.html

Index de receptes

26 02 2011
2 03 2011
HOTEL 4*, 45 €

Les Cuineres de Sils, a Barcelona:

Durant tres dies oferiran un complet menú de la tradició selvatana

L’Hotel Condes de Barcelona cedeix els seus fogons al col·lectiu La Cuina de Sils els propers dies 10, 11 i 12 de març. Amb la intenció de potenciar la cuina catalana més casolana, l’establiment barceloní deixa els sopars d’aquests tres dies a les mans del popular grup de cuineres de la Selva.

El menú escollit per representar la cuina selvatana i la saviesa gastronòmica del col·lectiu està format per un aperitiu amb foie gras i torrada, pernil d’ànec i botifarra dolça; d’entrant, escudella i carn d’olla; de segon, mandonguilles amb sèpia, pollastre amb salsifís, peus de porc o vedella amb bolets, i unes postres per llepar-se’n els dits: bunyols de poma, crema catalana o coca de ratafia. Tot plegat, maridat amb Joncària Merlot Reserva de Pere Guardiola (DO Costa Brava), Viñas del Vero Chardonnay-Macabeo (DO Somontano), cava Berta Bouzy de Mont-Ferrant i aigües Font d’Or-Vichy Catalán.

El menú, obert a tots els comensals, no només als clients de l’hotel, té un preu de 45 euros (IVA inclòs). Dos euros de cada àpat es destinaran a una causa benèfica. Les reserves ja poden fer-se trucant al telèfon 93 445 32 01 o escrivint un correu electrònic a convenciones@condesdebarcelona.com.

Si participeu en el nostre concurs, entrareu en el sorteig d’un àpat per a dues persones per tastar tan saborós menú.

Font: http://www.cuina.cat/ca/notices/2011/03/les_cuineres_de_sils__a_barcelona_708.php

Enllaços relacionats

Web de l’Hotel Condes de Barcelona
Web de La Cuina de Sils

Concurs:

La Cuina a Sils
Respon a la pregunta i gaudeix amb un acompanyant d’un menú especial de les Cuineres de Sils a l’Hotel Condes de Barcelona
Representants de les cuineres de Sils
L’Hotel Condes de Barcelona cedeix els seus fogons a La Cuina de Sils els propers dies 10, 11 i 12 de març. Amb la intenció de potenciar la cuina catalana més casolana, l’establiment barceloní deixa els sopars d’aquests tres dies a les mans del popular grup de cuineres.

Per participar, cal que t’identifiquis al web amb el teu nom d’usuari i contrasenya. Si encara no ets usuari registrat de Cuina.cat, fes-te’n ara.
Dates del concurs: des del 01/03/2011 fins el 07/03/2011
Premis
Representants de les cuineres de Sils
Un menú especial de les Cuineres de Sils a l’Hotel Condes de Barcelona
Les Cuineres de Sils elaboraran un menú especial que se servirà per sopar els dies 10, 11 i 12 de març a l’Hotel Condes de Barcelona. El guanyador podrà escollir el dia en què vol gaudir de l’àpat. El menú proposat pel col·lectiu, valorat en 45€, està format pels següents plats:

* Aperitiu: foie gras i torrada, pernil d’ànec i botifarra dolça.
* Entrant: escudella i carn d’olla.
* Segon: mandonguilles amb sèpia, pollastre amb salsifís, peus de porc o vedella amb bolets.
* Postres: bunyols de poma, crema catalana o coca de ratafia. Tot plegat, maridat amb Joncària Merlot Reserva de Pere Guardiola (DO Costa Brava), Viñas del Vero Chardonnay-Macabeo (DO Somontano), cava Berta Bouzy de Mont-Ferrant i aigües Font d’Or-Vichy Catalán.

Font: http://www.cuina.cat/ca/contests/la_cuina_a_sils_025.php

I una foto:

Font: http://picasaweb.google.com/carlespuigdemont

Quatre estrelles:

http://www.condesdebarcelona.com/data/Cuina_A_Sils_CAT.pdf

7 04 2011
TRAVEL CHANNEL

Les cuineres de Sils gravaran un programa per al canal Viajar

GIRONA | DDG
Un grup de cuineres gravarà el proper diumenge dia 17 un programa per el canal Travel Chanel/Discovery Travel+Living ( Canal Viajar). El programa que dirigeix el famós chef Anthony Bourdain que sota el títol Anthoni Bourdain: No Reservations, s’emet arreu del món amb una audiència de mes de 172 milions d’espectadors. L’objectiu del programa és transmetre la cultura dels llocs a través de la seva gastronomia. El grup de cuineres de Sils oferirà, per tant, una mostra de la cuina tradicional catalana a través de les receptes més populars.

Font: http://www.diaridegirona.cat/televisio/2011/04/07/cuineres-sils-gravaran-programa-al-canal-viajar/478036.html

3 07 2011
SOPAR GASTRONÒMIC, 9 JULIOL

09/07/2011
SOPAR GASTRONÒMIC LOCAL 18ª EDICIÓ

A les 10 del vespre al pavelló de Sils.
Organitzen: La Cuina a Sils i l’Esplai Sant Llop.
Reserva i venda de tiquets al Centre d’Interpretació dels Estanys (estació Renfe) dissabtes de 10 a 13 h i dies laborals de 16 a 18 h.
Telèfon 972 168 285

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Agenda/cartell%20sopar.pdf

Font: web municipal

10 07 2011
GIDONA

LES CUINERES DE SILS

Promocionant la cuina tradicional

La vila de Sils és coneguda pels seus estanys, però ben segur que el seu màxim exponent són les seves cuineres, perquè elles han difòs el nom del poble arreu d’Espanya i també a Itàlia.

Aquesta aventura gastronòmica va començar l’any 1992. En Xicu (Francesc Anoro) i les “iaies” eren una pinya. Així és com se les coneixia en aquell moment. Un dia, en un sopar d’homenatge a la vellesa, hi havia a la taula uns pebrots del piquillo i els comensals van començar a parlar de la cuina moderna. Algú va recordar que la seva àvia ja cuinava temps enrere pebrots verds farcits de carn de perol.

Possiblement aquesta va ser l’espurna que va fer néixer Les Cuineres de Sils. Aquell mateix dia, es va decidir fer trobades quinzenals per parlar de la cuina que es feia en el passat a Sils i, posteriorment, fer-ne un recull gastronòmic en forma de llibre. Les reunions es feien a l’ajuntament i es parlava de totes les receptes heretades. La “pebrada” era un exemple; una recepta feta amb vi, cansalada i molt de pebre que anava molt bé per guarir els constipats. També s’explicava que a cada casa hi havia d’haver un pa per seguir la tradició que diu que “allà on no hi ha pa, Déu no hi habita”. En aquelles primeres trobades Les Cuineres de Sils recordaven l’època de les truites dels pobres, les de farina, anomenades “truites de can poc, molta farina i d’ou ben poc”. Amb totes aquestes xerrades es va fer una gran recull culinari sobre la cuina antiga de Sils i es va decidir fer un llibre.gidona

No es tractava de fer un receptari. L’objectiu era transmetre la història gastronòmica del municipi, explicar allò que es menjava a Sils segles enrere. Per veure aquest fruit era necessari tenir un bon pressupost i documentar-ho amb fotos. Així es va decidir fer el primer sopar gastronòmic de Sils. Cada cuinera feia una cassola i així podien fer les fotos. Era el 1994 i des d’aleshores, cada mes de juliol, es celebra aquest sopar amb gran assistència de públic, uns 600 comensals.

Quan el grup es va formar hi havia 18 cuineres i ara ja en són més d’un centenar, en total 104. Val a dir que en el col·lectiu hi ha 8 homes. Amb els temes aquelles “iaies” es van convertir en cuineres de gran prestigi. Dones de totes les edats, des dels 30 anys fins als 90. La seva bibliografia ja incorpora 7 llibres amb totes les seves receptes, alguns traduïts a l’Italià.

Ara Les Cuineres de Sils treballen en un nou títol de cuinats amb mel i postres perquè en el passat, en temps d’abstinència, es cuinaven moltes receptes amb mel. Un exemple era el bacallà a la mel i els ous ferrats amb mel, entre molts altres plats. Era la manera de cuinar sense greix.

El producte insígnia del col·lectiu és el salsafí, que mai falta en les seves trobades gastronòmiques. Les Cuineres de Sils han estat l’estendard de Sils a Barcelona, Madrid, Cantàbria, Roma i Bolonya. Aquest estiu ja preparen una altra aventura i estaran presents a les terrasses de Barcelona amb tapes de cuina tradicional

Font: http://www.gidona.cat/index.php/entrevistes/5-entrevistes/106-les-cuineres-de-sils-.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s




%d bloggers like this: