La Llacuna, 1947-2009

9 04 2010

Titelles a La Llacuna

Diumenges 11 i 25 abril, 9 maig, matinals infantils


Denominació franquista

Passen els anys i la Sala conserva el seu nom franquista: “La Laguna”


322

294

86img_7156

0841

~

Backup_of_LALAGUNA60

1. Sis anys de tenses negociacions

La importància de La Laguna a Sils és un dels edificis més antics del poble i l’estimació que li tenen els seus habitants ha provocat que l’elaboració del projecte de restauració fos llarg i tens. Fa sis anys que es va decidir tancar les portes del local pel perill d’ensorrament dels fonaments. Va ser llavors quan la junta de l’entitat cultural La Laguna i l’Ajuntament de Sils van iniciar les converses per decidir qui s’ocupava de la remodelació. La junta de l’associació, que en aquells moments era propietària de l’edifici, volia que el consistori es fes càrrec de les despeses.

En contra, l’alcalde, Joaquim Rovira, assegurava que no ho assumirien si no se’ls cedia el local. L’oposició, Independents de Sils, també va prendre part en la disputa i culpava l’equip de govern (CiU) d’allargar les negociacions i no prendre cap decisió. Llavors Rovira culpava l’entitat La Laguna de perjudicar el poble en no voler cedir l’edifici. I mentrestant la restauració restava paralitzada. L’any passat, junta i Ajuntament van arribar a un acord, l’edifici va passar a mans municipals i es va posar fil a l’agulla en l’elaboració del projecte. Tot fa preveure que d’aquí a poc temps els silencs tornaran a gaudir de La Laguna.

El Punt, Anna Puig, 23.09.2001

2. Les obres de restauració de l’edifici La Laguna de Sils començaran a finals d’any

El local social La Laguna de Sils, un dels més emblemàtics de la població i que va estar a punt de ser enderrocat a causa del seu mal estat, començarà a restaurar-se a finals d’aquest any. El ple de l’Ajuntament va aprovar dimarts el projecte, pressupostat en 120 milions de pessetes. Les obres consistiran a renovar totalment l’interior i exterior de l’edifici, que després s’utilitzarà per fer-hi actes lúdics i culturals. Tothom apostava per la restauració de La Laguna però les picabaralles entre l’Ajuntament, l’oposició, i l’associació expropietària del local han allargat el procés sis anys. En un principi, la junta de La Laguna volia que el consistori assumís les despeses de remodelació i l’Ajuntament reclamava la cessió del local. Fins i tot es va plantejar la possibilitat d’enderrocar l’edifici perquè no s’arribava a un acord.

Finalment, l’any passat l’entitat va cedir el local al consistori. A partir de llavors, l’Ajuntament va iniciar la redacció del projecte, que dimarts passat es va aprovar definitivament en el ple. Les obres estan pressupostades en 120 milions de pessetes i, segons va anunciar l’alcalde, Joaquim Rovira (CiU), començaran a finals d’any. L’estat ruïnós que presenta actualment l’edifici obliga que la remodelació sigui total. Per això es restaurarà completament l’interior i es canviarà la imatge de la façana. «Utilitzarem els locals per fer actes lúdics i culturals i perquè les entitats del poble en puguin disposar», va manifestar Rovira. Per l’alcalde, Sils tenia una mancança de locals per fer-hi activitats quan no era possible fer-les a l’exterior i amb la reobertura de La Laguna el problema se solucionarà. «És el que faltava al poble i amb poc temps ho tindrem a la nostra disposició», va dir l’alcalde.

El Punt, Anna Puig, 23.09.2001

Anuncis

Accions

Informació

9 responses

26 12 2009
tot malament

Anant fen punxa al llàpit………. resulta que a Sils tot es fa malament, qui no li agradi que surti de l’armari i faci tirar els bous, que prou feina hi ha. De aqui pocs mesos tindreu l’oportunitat . Gràcies.

26 12 2009
LNC

Dir que la llacuna actualment manté la denominació franquista de La Laguna és un exercici de descripció de la realitat. Descriure una realitat només pot molestar a qui té por del progrés, la raó i la majoria.

A Sils majoritàriament la gent fa les coses bé, però una cosa és el poble i una altra el govern municipal i els seus tècnics que són un desastre total. De vergonya: nyaps, secretisme, favoritismes, espectacles…

Més enllà de les descripcions de la realitat, la crítica si és sana i constructiva és bona. Sense acceptar la realitat com es poden acceptar crítiques ?¿?

26 12 2009
Dominique

Veus, “tot malament”? Et dono tota la raó.

Però això no passa a Sils, passa a tot arreu. Només que abans no es deia tant fort, potser hauríem d’estar contents pel fet de poder-ho dir, no?

És molt fàcil queixar-se i no fer res per arranjar les nostres cuites. Però cal tenir en compte que hi ha problemes que estan en les nostres mans solucionar i n’hi ha que no.

És cert que hi ha molta gent que parla de viva veu i així és com queda tot dit i clar, al menys per la seva part o bé parla en petit comitè i fa molt de mal perquè escampa “veritats a mitges” o mals entesos i n’hi ha que s’ho miren tot impassibles i poc disposats a fer mai res, ni tant sols per a ells mateixos… I la feina queda tota per fer, per a que la facin uns altres o de qualsevol manera…

Però també és veritat que n’hi ha molta que va fent i ni se li veu la tasca feta ni se li reconeix en cap moment, que porten o bé molts anys treballant per mantenir quelcom que ningú mantindria sinó fos per ells i la seva constància i d’altres que engeguen coses noves i s’incorporen a la vida social del poble. Hi ha, i pensant que ens poden o no ens poden agradar els que són, persones que decideixen inmiscuir-se en això tant complicat com és la política municipal.

Les cases dels veïns sempre semblen més netes i més maques, les dones dels amics més guapes i els marits de les amigues més amables i ben plantats… O això diuen…

Sils és un bon poble plantat en mig del mapa a la Plana de la Selva, en el centre del territori i crec que val la pena millorar-lo en el possible, cadascú amb la seva pròpia capacitat i mesura, cada dia en alguna cosa perquè pugui ser millor per viure-hi i conviure-hi.

26 12 2009
.Bloc

L’Estany

L’any 2003, IdS -a l’oposició- proposava “L’Estany” com a nom de la sala: “La rehabilitació i reforma de la sala La Laguna – ¿quan haurem d’esperar perquè es digui l’Estany, com sempre s’hauria hagut de dir?”

Font:

L’Independent núm. 5, març-abril 2003, informatiu local de Sils i Vallcanera, Grup Municipal Independents de Sils

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

El nom

Anna Suñé diu, el 27 de Març del 2007 a les 20:34

Si voleu jo us puc donar un parell de respostes… a ”La Laguna” se li diu així perquè s’ha volgut conservar l’antic nom, ja que es va fundar durant l’época franquista… amb aixó s’ha dit tot, també dire que a l’actual equip de govern li va costar molt decidir que fer amb el local, les primeres intencions era tirar-l’ho a terra, com tot (antigues escoles) desprès algunes se n’han salvat com l’estació ja que per un cop ens van fer cas a IDS.

L’altre tema, les subvencions, lo que està molt clar es que el govern de CiU nomes subvenciona alló que li comporta un benefici pel poble (cuineres de Sils) les demes entitats que no comporten uns beneficis massa clars, sigui de la mena que siguin, queden de banda… l’altre questió es la manca d’informació, ja que només ens assabentem del que ells volen, els Independents de Sils tenim dret a publicar en un 10% del Quadern de Sils per llei, però l’equip de govern fins ara ens ha negat sempre aquest dret argumentant que ells tenen el dret d’admitir qui volen que publiqui i qui no…i sobre el tema de l’Antoni Tello, si que es cert que ell va ser regidor d’urbanisme durant l’aprovacio del nou pla general… no calen mes aclariments. Us deixo el blog d’IDS-PM http://ids-pmpersils.blogspot.com/

Font: http://silsdelaselva.bloc.cat/post/6213/93551

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

La història

Els darrers mesos de 1946 començaren les gestions administratives per a la creació d’una entitat recreativa, que havia de tenir una llarga continuïtat en la vida local i que durant uns anys fou pràcticament única: la Sociedad Unión Recreativa La Laguna.

La nova societat es fundà, de fet, a principis de 1947. Lògicament, els trets programàtics que havien de regir-ne la constitució estaven absolutament condicionats per les possibilitats associatives que oferia el règim franquista. Així, en els estatuts aprovats s’especificava que la societat tiene por objeto el lícito recreo de los socios, proporcionando la lectura de periódicos, celebración de bailes, conciertos y otros actos artísticos, y juegos permitidos por la Ley, i també que es enteramente apolítica, por cuyo motivo se abstendrá de tomar parte en acontecimientos ni asuntos políticos, quedando asimismo prohibido a los socios suscitar discusiones que tengan o puedan llegar a tener tal carácter.

Els impulsors d’aquest projecte eren presumiblement els elements més dinàmics del moment, alguns dels quals havien tingut una certa activitat política durant la República i, en no poder-se integrar oficialment a la junta, hagueren de cedir el lloc a persones més afins a la nova situació. La construcció de la sala (cinema-ball), en aquelles dates, fou possible gràcies a l’aportació econòmica d’uns socis fundadors, i modificà un espai concret del poble, que fins aleshores era pràcticament als afores.

La transició democràtica generà una major activitat associativa i molts casinos, ateneus, etc. recuperaren la seva antiga essència i alguns foren municipalitzats. Sils visqué aquesta situació, si bé La Laguna anà reduint força la seva activitat.

L’any 2002, i a instàncies de l’Ajuntament, s’endegà un projecte per retornar l’esplendor a l’entitat i dotar-la de més protagonisme. Un cop enllestides les obres de rehabilitació d’aquest espai tan emblemàtic, doncs, l’Ajuntament ha fet una aposta decidida per a donar-li una forma adequada als nous temps.

Font: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/pages_LeftMenu/lagunahistoria.aspx

26 12 2009
tot malament

Aclariment, Historia: En cap moment fou l’Ajuntament qui endegà per iniciativa propia un projecte per retornar l’activitat a la Associació La Laguna; si no un grup de persones del poble que amb la seva tosuderia varen aconseguir que la Corporació Municipal de llavors no tires a terra la sala per fer un bloc més de pisos.
” moraleja” i la esmentada corporació en les eleccions corresponents en va fer bandera de la reabitació
Junta de la tosuderia: Joan Viñoles, Silvestre Ros, Josep Soliva, Ramon Bota, Joan Carles Blazquez, Pere Mas i en el seu moment Carles Adroguer ( si cal continuará )

26 12 2009
LNC

Això vol dir que abans es feia tot malament? 😉 🙂

26 12 2009
Anònim

Us imagineu?

Teatre “La Sociedad” de Maçanet
Grup “Sonrisas” de Vidreres
Esbart Dansaire “El Gamo” de Sils
Colla geganters i grallers “Los Segadores” de Riudarenes

9 04 2010
.Titelles diumenge matí

Titelles a La Llacuna:

4 06 2010
.Tennis taula

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: