Troben a Sils la campana robada a Quart

17 04 2010

Troben a un magatzem de ferralla de Sils la campana robada a l’ermita de Sant Martí de Castellar, a Quart
La peça, de bronze i que pesa uns 500 quilos, va desaparèixer a finals del mes de març

SILS | E.PADILLA

El misteri s’ha resolt, però només en part. La campana de 500 quilos que va desaparèixer a finals de març de l’ermita de Sant Martí del Castelar, a Quart, va ser recuperada ahir al magatzem d’una empresa de compra i venda de ferralla de Sils, que alhora ha estat, en els darrers temps, víctima de robatoris. Com han seguit els Mossos d’Esquadra, la pista dels lladres és una dada que la policia es va negar a comentar argumentant que la investigació està encara oberta. De moment no hi ha detinguts, segons va informar Ràdio Girona. El mossèn de Llambilles, Pere Bellvert, a qui compet l’ermita assaltada, va anar a reconèixer la peça però també es va negar a comentar cap detall sobre la seva recuperació. El capellà es va limitar a mostrar-se “molt content” per la troballa i va indicar que, un cop es resolgui l’afer, es celebrarà el retorn amb tots els honors.

La campana va esfumar-se del campanar de l’antiga ermita, que es troba al veïnat del Castelar, força aïllada de la resta de cases del Montnegre, a finals del passat mes de març. Probablement la van despenjar amb una grua, però també hi ha la possibilitat que els lladres la tiressin daltabaix de la torre de l’església. Ningú va veure ni sentir res. La única cosa que van confirmar ahir els Mossos és que la peça està intacta i sencera. Ningú dubta que el valor de la campana roman en el fet que està feta de bronze, un metall que es paga ara per ara a uns 2,5 euros el quilo, i existia el temor que els lladres la venguessin a pes per ser fosa. I tot apunta que per aquí anava la cosa: fonts municipals confirmaven que la campana va ser trobada ahir als magatzems de Ferralles i Metalls Sils, una empresa situada al polígon de Can Cuca. Aquest diari va contactar amb el seu responsable, que es va negar a fer declaracions tot explicant que el cas era en mans de la policia.

El juny de l’any passat aquesta mateixa empresa va ser víctima d’un robatori de sis tones de coure. I és que el furt de metalls està a l’ordre del dia, ja que es paguen molt bé quan es revenen a pes. El coure, concretament, és un dels més preuats perquè també és molt abundant. Per exemple, es troba als cables que subministren l’electricitat a l’enllumenat públic. Fa pocs dies van volar un total de 2.600 metres a Llagostera i Cassà de la Selva. Al gener, van desaparèixer 500 metres més a un carrer de Sant Feliu de Buixalleu. Extreure’ls és relativament senzill: s’alça la tapa de l’escomesa dels cables de la llum, que està convenientment senyalitzada per facilitar les reparacions, es pren un extrem del fil, es lliga a un cotxe o una politja i es va estirant fins que surt tot.

Font: Diari de Girona (17 abril 2010)

Notícies anteriores sobre la campana:

Quart. Roben un campana de 500 quilos d’una ermita de Quart

Foto: http://www.3cat24.cat

Els Mossos d’Esquadra investiguen el robatori d’una campana de 500 quilos de l’ermita de Sant Martí de Castellar, a Quart. El robatori ha transcendit aquest dijous, però els lladres se la van endur a principis de setmana. L’alcalde de Quart, Quim Cufí, ha demanat que s’incrementi la vigilància policial i també que el bisbat “estigui vigilant” les ermites i esglésies que té “abandonades al territori que són susceptibles de ser robades”. La policia ha interrogat els veïns per si van veure o sentir alguna cosa, tenint en compte que el pes de la peça robada no en feia precisament fàcil el robatori. Per endur-se-la van necessitar, com a mínim, un camió i una grua.

La campana, que és de bronze, estaria valorada en més de 1.200 euros. El rector de la parròquia, Pere Bellvert, en va denunciar el robatori dimarts. No és la primera vegada que els lladres es fixen en aquesta ermita, propietat del bisbat de Girona, que només obre un parell de vegades a l’any. Una altra vegada se’n van emportar tot el cablejat i una pila baptismal de gran valor.

Sant Martí de Castellar és una ermita d’art romànic que data del segle XII. Va ser reformada al segle XVIII, però se’n va conservar el campanar original.

Font: http://www.3cat24.cat

Uns lladres s’emporten una campana de bronze de 500 quilos d´una ermita de Quart El robatori es va descobrir a principis de setmana però cap dels veïns va veure res d’estrany pels voltants del temple

Foto: Els lladres van enfilar-se al campanar i van aconseguir baixar-ne la campana, que és de bronze i pesa cap a mitja tona (Aniol Resclosa)

QUART | E.PADILLA

Els lladres d’esglésies han donat la campanada definitiva. Algú s’ha endut una campana de bronze que pesa uns 500 quilos i que, fins la setmana passada, romania tranquil·lament penjada del campanar de l’ermita de Sant Martí del Castellar, a Quart. Ningú s’explica com s’ho van fer els lladres per endur-se-la però sembla evident que van necessitar, com a mínim, un camió i una grua per despenjar-la. L’ermita és propietat del Bisbat de Girona i el passat dia 30 el seu responsable, el rector de Llambilles Pere Bellvert, va presentar una denúncia pel robatori. Els Mossos d’Esquadra investiguen què pot haver passat, però de moment de la campana no se n’ha trobat ni el rastre.

No és un episodi aïllat. El passat desembre algú es va endur una altra campana de l’ermita annexa a l’antiga masia de Can Nadal, a Llagostera. Val a dir que la peça tenia unes dimensions molt més manejables: uns quaranta centímetres d’alçada. La policia sospita que aquestes peces es roben per fondre-les i vendre el bronze, que actualment es paga a uns 2,5 euros el quilo segons la borsa de metalls de Londres. Per tant, la campana robada a Quart podria assolir un preu d’uns 1.250 euros.

L’Ajuntament de Quart va tenir coneixement del robatori a principis de setmana, segons va explicar l’alcalde Joaquim Cufí (ERC). “Hem anat preguntant als veïns i ningú no ha vist res”, assegura el batlle. L’ermita està situada al Montnegre, un dels veïnats de Quart. Hi ha força cases, però aprop de l’ermita només hi ha dues construccions deshabitades, l’antiga masia de Cal Rei i una altra construcció que fins fa uns 10 anys funcionava com a restaurant, però que actualment també està deshabitada i a més força malmesa. Cufí va qualificar l’episodi d'”indignant”.

El temple data del segle XVIII però Cufí no tenia dades sobre quin valor històric o artístic podia tenir la campana. Assegura el el Bisbat està estudiant bé l’afer per poder conèixer el valor real de la peça.

En els darrers mesos els robatoris a esglésies d’arreu de Girona no són estranys. A mitjans de febrer uns pispes es van endur dos sants de guix i alguna peça d’orfebreria de l’ermita de Santa Coloma de Fitor, a Follarac. Uns dies abans, uns lladres havien intentat robar a l’església de Parlavà, però no se’n van ensortir. Pocs dies abans ho havien provat també a Flaçà i Sant Joan de Mollet. A l’únic lloc on van robar alguna cosa va ser a Sant Feliu, a Girona, d’on els lladres es van endur les almoines i alguns objectes.

Altres robatoris

Per seguir amb la ratxa, la setmana passada dues parròquies més, a Bàscara i Corçà, van rebre visites indesitjables. En el primer cas el robatori va tenir lloc l’1 de març i els lladres es van endur deu euros de les almoines, el portaviàtic de llautó i la clau del sagrari. Tot plegat, peces de molt poc valor econòmic. A l’església de Cassà de Pelràs, al terme municipal de Corçà, es van endur les imatges de cinc sants realitzades en guix i que també tenien poc valor artístic, més enllà de ser peces representatives de l’escola de manufactura de sants d’Olot.

Font: http://www.diaridegirona.cat

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

18 04 2010
.Campana recuperada

Diumenge 18 d’abril de 2010, Diari de Girona

Un veí d´Anglès, detingut per robar la campana de Quart i intentar vendre-la
La va dur a un negoci de compravenda de ferralla de Sils i els va dir que l’havia trobat entre les runes d’una masia a la muntanya

Foto: Els Mossos entreguen la campana recuperada a mossèn Bellvert

QUART | E.PADILLA
Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir al matí un veí d’Anglès de nacionalitat espanyola i 37 anys com el presumpte autor d’un robatori amb força que no ha estat un robatori qualsevol, sinó d’allò més original: l’home, presumptament, va escalar el campanar de la parròquia de Sant Martí del Castellar de Quart, va despenjar la campana, la va estimbar i un cop a terra la va recollir i, a pes de braços, la va portar fins a un cotxe i se la va endur -les cadenes que tanquen els camins de la finca estan intactes i per tant el cotxe es va quedar, com a mínim, a uns 50 metres de l’església-.

La peça -en un primer moment l’atestat dels Mossos d’Esquadra recollia que pesa 500 quilos, però finalment en pesa uns 130– va desaparèixer a finals de març del campanar de l’església i va reaparèixer divendres en els magatzems d’una empresa de compravenda de ferralla de Sils. Els responsables del negoci asseguren que els la va dur un home i els va explicar que l’havia trobat entre les runes d’una masia vella. Van veure-la bruta -té incrustades restes de ciment d’unes obres recents a les cobertes del temple- i no van malpensar. La policia no els atribueix cap delicte.

Mossèn Pere Bellvert, responsable de les parròquies de Llambilles i Quart, també està d’allò més content per la troballa i va voler destacar “la delicadesa de tracte, l’atenció i l’eficàcia” de la policia de la Generalitat. De moment, va explicar, la campana, que data de 1816 i té un gravat on es reprodueix la jaculatòria de l’Ave Maria, romandrà custodiada perquè ha quedat molt clar que Sant Martí del Castellar no és un lloc segur: la parròquia ha patit ja quatre robatoris i en un d’ells els lladres es van endur una valuosa pica baptismal del segle XVI; de manera que ahir la campana s’estava als peus de la imatge de Santa Margarida, a la parròquia de Quart.

“L’Ajuntament em va avisar el 28 de març que la parròquia era oberta. Vaig anar-hi i la porta no era forçada, sinó que l’havien obert per dins. Llavors em vaig fixar que faltava la campana. Devien escalar el campanar pels desnivells dels teulats i la van llançar”: el perfil de la campana, explica Bellvert, va quedar nítidament marcat en el teulat de la casa adossada a l’església. La peça, efectivament, està esquitxada de ciment de quan es va refer la coberta del temple i ara el mossèn espera que, algun dia no massa llunyà, es pugui restaurar l’interior, decorat amb frescos florals.

La parròquia de Sant Martí del Castellar va ser fa anys un lloc molt sol·licitat per a casaments i cerimònies perquè el temple és “molt bonic”, explica Bellvert, i a tocar hi havia un restaurant on es celebraven banquets. Des que el restaurant es va tancar l’indret està molt aïllat i tant les dues masies properes com la mateixa església han estat víctimes d’expolis i destrosses. Si el restaurant no es reobre la parròquia, que en temps antics va ser “molt poderosa” per la riquesa que els seus feligresos extreien de les grans finques rurals que l’envolten, restarà tancada, va explicar el mossèn.

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/04/18/comarques-dangles-detingut-robar-campana-quart-intentar-vendrela/400286.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Diumenge 18 d’abril del 2010
El Punt

Els Mossos recuperen la campana sostreta a Quart i detenen un veí d’Anglès, acusat d’haver-la robat
18/04/10 02:00 – Quart – MONTSE BARRERA email protegit
Foto: La campana sostreta de Quart, ja recuperada.

Els Mossos d’Esquadra han recuperat la campana de bronze de l’ermita de Sant Martí del Castellar, al municipi de Quart, que va ser robada a final del mes passat. Els agents policials van trobar la campana aquesta setmana a Sils, arran de la investigació que han portat a terme, i ahir van detenir un veí d’Anglès de 37 anys a qui acusen d’un delicte de robatori amb força per haver-la sostret, segons fonts policials. L’acusat del robatori va passar a disposició judicial, però va quedar en llibertat en espera que el jutge el citi per declarar sobre el cas.

La campana, que no pesa 500 quilos com es va considerar en un primer moment sinó que en pesa uns 100 o130, va ser sostreta de l’ermita tirant-la de dalt del campanar a terra, on va quedar un forat. Des de l’alcaldia de l’Ajuntament de Quart i també el rector de la parròquia, Pere Bellvert, estan satisfets per haver-la recuperat, especialment per la seva antiguitat.

L’església romànica de Sant Martí del Castellar és propietat del Bisbat de Girona i data del segle XII. Al segle XVIII va ser reformada, però va conservar el campanar de la torre original.
Darrera actualització ( Diumenge, 18 d’abril del 2010 02:00 )

Font: http://www.elpunt.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/159564.html

18 04 2010
marcfq

Una de les notícies més curioses de l’any sense cap mena de dubte.

Encara me’n faig creus de com la van poder robar sense que ningú se’n dongués conte…

28 04 2010
.Roben la Verge

Roben la verge de l’ermita de la Mare de Déu de Vida de Cistella

Els Mossos d’Esquadra estan buscant uns lladres que van entrar a robar a l’ermita de la Mare de Déu de Vida de Cistella (Alt Empordà) i es van endur la imatge de la Verge. Per accedir a l’interior del temple, que es troba situat un quilòmetre més enllà del nucli urbà, els lladres van forçar el forrellat del pany. L’alcalde del municipi, Josep Xargay, ressalta que la imatge té més valor sentimental que econòmic, perquè estava feta amb escaiola. Els lladres també es van emportar la túnica que tapava la Verge i un altre vestit, guardat dins una capsa de cartró, que estava brodat amb fil d’or. Se sospita que els lladres són els mateixos que van entrar en una ermita de Sant Llorenç de la Muga.

El robatori de la imatge va tenir lloc a principis de mes, tot i que no ha transcendit fins ara. L’ermita de la Mare de Déu de Vida es troba allunyada del nucli urbà i es va reformar completament al segle XVII. Va ser aleshores quan es va instaurar el culte a la Verge. Precisament, l’alcalde del municipi, Josep Xargay, es va adonar del robatori quan, amb el rector i altres veïns, van anar a netejar el temple per a la celebració, fixada l’endemà de Pasqua.

‘Només d’arribar ja ens vam adonar que el pany i el forrellat de l’ermita estaven forçats amb una palanca’, precisa l’alcalde. Tot i que els lladres no van provocar grans destrosses a l’interior de l’ermita, sí que es van endur la imatge més preuada: la de la Verge. Xargay ressalta que, tot i no tenir massa valor econòmic –perquè estava feta de guix- sí que té ‘un valor sentimental’ per als habitants de Cistella.

A més de la Verge, els lladres també van endur-se el mantell que la cobria i un altre vestit, que es guardava en una caixa de cartró a la sagristia, i que estava brodat amb fil d’or. ‘Hi havia altres imatges, com ara un sant petit, i una creu tallada d’olivera que va regalar una persona que havia fet una promesa, que no les van tocar’, indica l’alcalde. Fins i tot, Josep Xargay precisa que els lladres van actuar amb cura, perquè ‘van deixar intactes les flors que hi havia al costat de la Verge’.

Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació i treballen per localitzar els autors del robatori. Se sospita que els lladres que van actuar a Cistella són els mateixos que també van entrar dins l’ermita de Sant Antoni de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà), van robar les imatges de dos sants i en van malmetre una altra. Les dues imatges sostretes, fetes amb guix, no tenien ni valor econòmic ni històric.

Robatoris cada cop més freqüents

Els robatoris en esglésies i capelles cada cop són més freqüents. Sense anar més lluny, aquest dilluns a la matinada uns lladres van entrar a robar a l’església de Sant Cebrià de Vilafant (Alt Empordà). Van rebentar la porta de fusta de l’entrada, van esbotzar la de la rectoria i ho van regirar tot. Tot i això, no es van endur res del temple.

En les darreres setmanes, també hi ha hagut robatoris a l’església de Bàscara (Alt Empordà), i a la de Cassà de Pelràs, a Corçà (Baix Empordà) d’on els lladres es van endur cinc imatges de sants que feia més de 80 anys que eren al temple. Un dels robatoris més espectaculars ha estat també el de la campana de l’església de Sant Martí del Castellar, a Quart (Gironès), que pesava 102 quilos i datava del segle XIX.

Els Mossos d’Esquadra van localitzar la campana de bronze de l’ermita a Sils (Selva). Hi ha dos detinguts en relació amb aquest cas.

Font: http://www.naciodigital.cat/gironainfo/noticia/12714/roben/verge/ermita/mare/vida/cistella

4 05 2010
.Han robat a Sils???

Errada periodística a l’Avui:

ACN
Jafre
Ult. Act. 03/05/2010 18:05

En menys de dos mesos, un total de sis esglésies -comptant la d’aquesta darrera setmana a Jafre- han estat objectes de robatoris, tres a l’Alt Empordà, a Cistella, Sant Cebrià de Vilafant i Bàscara, una del Baix Empordà, a Cassà de Pelràs, i una a la Selva, a Sils, on els lladres es van endur la campana de l’església del segle XIX i que posteriorment va ser trobada en una empresa del municipi.

Font: http://www.avui.cat/cat/notices/2010/05/roben_una_figura_de_guix_de_la_mare_de_deu_de_la_font_santa_al_santuari_de_jafre_97114.php

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: