Sardanes a Sils

18 04 2010

46 Aplec, 18 abril 2010


45è Aplec, 19 abril 2009

2008:

sardanes1

Curset, octubre-desembre 08

29 agost i 13 setembre 08

44è Aplec de Sils, 20 abril 08

sardana.jpg

marc.jpg

  • Tres fotos superiors: © Sils, com més serem més riurem
  • Foto inferior: Calendari 2008

Sils estrenarà a l´aplec una peça del compositor Joaquim Soms i Janer

Montserrat Juvanteny, Girona.
L’aplec de Sils, que data del 1965 i és el novè de les comarques de Girona, es celebrarà el proper dia 20 d’abril i té prevista l’estrena d’una nova peça de Joaquim Soms, dedicada a la població, que ha estat batejada com De Pineda a Sils. L’estrena la farà la cobla Mediterrània, a la sessió de tarda. El mestre Soms ja havia dedicat amb anterioritat una altra peça a Sils que portaba per nom Sils dansaire. Va ser amb motiu de l’homenatge que els sardanistes silencs van dedicar al músic de Pineda de Mar, el dia de l’aplec, dos anys enrere, el disset d’abril del 2005.

DdG, 4 abril 08

Anuncis

Accions

Informació

15 responses

12 09 2008
Bloc

Sils celebrarà demà el XXIII Memorial dedicat a Francesc Mas Ros

Francesc Mas Ros va ser el més popular dels nostres compositors. Les seves sardanes, eminentment de plaça, són les que volen i reclamen els sardanistes per gaudir d’una dansa que fa festa. L’any 1985, Francesc Mas Ros moria a la seva vila nadiua de Caldes de Malavella, on havia nascut el 27 de febrer de 1901, i just una any més tard, el 1986, els sardanistes de Caldes i de Sils es posaven d’acord per instituir el “Memorial Francesc Mas Ros”, que enguany arriba a la XXIII edició. La festa anual consisteix en una doble audició a Caldes, al mes d’agost, just a la plaça on hi ha el monument que el poble li va dedicar i que porta el nom del músic. Aquest any Caldes va celebrar el memorial el passat 23 d’agost i Sils ho farà demà dissabte. A partir de dos quarts de sis de la tarda, a la plaça dels Esports, s’hi reuniran dues cobles, la Ciutat de Girona i la Marinada, que interpretaran un programa doble, íntegrament dedicat a Mas Ros. S’encetarà l’audició amb Oriola, per continuar amb una obligada de tenora, Del pla a la serra,on el solista serà Josep Coll Ferrando. Alternant cada una de les dues cobles, es podrà escoltar Nois Alegres, dedicada a la coral d’aquest nom, de Sant Hilari Sacalm, i Roda de Ter, fins arribar a les pàgines musicals titulades Record de Sant Hilari i Amics de Cardedeu, dues peces que, com tantes altres, el mestre va escriure en agraïment a les dues poblacions. Seguirà Francina, sardana que l’autor va dedicar a Francina Boris, degana de les locutores gironines; Sardanes a Cornellà, Artesenca i L’Andreu de Mollet són les peces que clouran l’audició. Per complementar la festa, hi haurà pastes i cava a disposició de tothom. En cas de mal temps, la festa se celebrarà al pavelló cobert.

Mas Ros va ser un compositor de reduïda tècnica que va ser capaç d’arribar als balladors, que van acceptar les seves sardanes de caire festiu i, encara avui, 23 anys després de la seva mort, les composicions de Francesc Mas Ros, “Xicu” per als caldencs, continuen sent ben populars en ballades i aplecs. La seva producció ultrapassa els 200 títols.

DdG, 12 setembre 08
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008091200_9_286686__Cultura-Sils-celebrara-dema-XXIII-Memorial-dedicat-Francesc

Wikipèdia
Vida i obra
Fotografia

17 04 2009
.19 abril, 45è aplec

El 45è aplec de Sils homenatjarà diumenge el compositor escalenc Lluís Albert i Rivas
L’homenatjat ha volgut respondre a l’acte en honor seu dedicant la composició titulada “Ballant amb el cor”

Lluís Albert, dirigint la cobla. m.j.

GIRONA | MONTSERRAT JUVANTENY
Quan l’aplec de la sardana de Sils arriba a la 45a edició, els sardanistes silencs han escollit un compositor gironí per rebre l’anual homenatge. En aquesta ocasió serà l’escalenc Lluís Albert el que rebrà l’homenatge dels sardanistes silencs.
L’aplec, que comptarà amb les cobles Mediterrània, Marinada i Flamade Farners, tindrà audicions de matí i tarda, concurs de colles improvissades i aperitiu per a tothom, preparat per les Cuineres de Sils. També es complementarà la festa amb la IV Trobada de col·leccionistes de plaques de cava.
Lluís Albert ha volgut correspondre a l’homenatge amb el present d’una sardana dedicada que portarà per nom Ballant amb el cor. La composició la interpretaran conjuntament a la tarda les tres cobles. Albert, que té 86 anys, conserva el mateix entusiasme de sempre i segueix escrivint sardanes. Fins al moment actual n’ha compost una vuitantena, a més d’obres per a cobla i adaptacions per a la cobla actual de velles sardanes de Pep Ventura. També és autor de obres per a orquestra de corda, i orquestra simfònica i música religiosa, entre d’altres. Ha rebut diferents homenatges arreu.
A Sils, més enllà de l’homenatge a Lluís Albert, també hi haurà una segona estrena. Es tracta de la titulada Del Barcelonès a la Selva, sardana de la qual és autor Félix López Luid.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009041700_9_326837__Cultura-aplec-Sils-homenatjara-diumenge-compositor-escalenc-Lluis-Albert-Rivas

.

EL REPERTORI. SILS (Selva)
Ballant amb el cor
17/04/09 02:00 – JOSEP BOFILL

Com és costum en l’última dècada, inclourà el concurs de colles improvisades. S’estrenaran dues sardanes en la sessió de tarda, i abans de dinar hi haurà l’habitual aperitiu per a tothom preparat per les reconegudes i populars Cuineres de Sils.

Cobles: Mediterrània, Marinada i Flama de Farners.

El refugi
Delectança
L’aplec de tardor
Anys d’il·lusió
Recordant
Sant Llorenç
Joan, Joaquim i Josep
No paris, no paris
Tres parelles silenques
L’aplec de Sils
Cordial
Exaltació
Dalt del turó
Del Barcelonès a la Selva
Remors de Palamós
Estic content
Riu d’amics
Essència d’aplec
La sardana de les bruixes
Ballant amb el cor
Cara al mar
L’ermita de Collbàs
Ja fa deu anys
I tres sardanes obligades

Dia 19 d’abril. Matí (10.30 h) i tarda (16.30 h), a la plaça dels Esports (en cas de mal temps, al pavelló municipal). I també concurs de colles improvisades i trobada de col·leccionistes de plaques de cava. Telèfon 972 85 39 13 (ext.1)

http://www.elpunt.cat/girona/article/2/5-societat/25712-ballant-amb-el-cor.html
.

SILS (Selva)
Xapes i sardanes
17/04/09 02:00 – JOSEP BOFILL

Foto:

Des de fa quatre anys, dintre de l’aplec de la sardana, l’Agrupació de Sardanistes Francesc Mas Ros organitza també la trobada d’intercanvi de plaques de cava, que es fa a la plaça dels Esports. Val a dir que hi ha una ampolla exclusiva per a aquesta edició i placa commemorativa. La diada s’arrodonirà amb un dinar, amb el menú anomenat «del sardanista», al preu de 12 euros.

Dia 19 d’abril. De 9.30 a 13.30 h.

http://www.elpunt.cat/sils/article/2/5-societat/25717-xapes-i-sardanes.html

15 04 2010
.18 abril, 46 Aplec (amb aperitiu)

46 APLEC DE LA SARDANA
Amb les cobles:
– Flama de Farners
– Marinada
– Mediterrània

Programa:

Durant el matí,
V Trobada de col·leccionistes de xapes de cava.

A dos quarts d’11,
Deu sardanes, onzè concurs de colles improvisades. Amb premis per a tots els participants

Després de la Sardana de Conjunt,
Aperitiu per a tothom preparat per les Cuineres de Sils.

A les 4 de la tarda,
Setze sardanes.

Organitza l’Agrupació de Sardanistes Francesc Mas Ros.
Col·laboren l’Ajuntament de Sils, la Diputació de Girona, l’Agrupació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Caixa i la Generalitat de Catalunya.

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Pages_RightMenu/Agenda.aspx

16 04 2010
.Aplec i xapes de cava

SILS (Selva)
46è Aplec de la Sardana

Aplec ple d’al·licients
16/04/10 02:00 – SILS – PERE GORGOLL

Sils celebra la 46a edició del seu aplec sardanista.

Mediterrània, Marinada i Flama de Farners animaran un aplec que, a més de les sardanes, inclourà molts altres al·licients. Al matí hi haurà la V Trobada de Col·leccionistes de Xapes de Cava i l’11è Concurs de Colles Improvisades, amb premis per a tots els participants. Després de la sardana de conjunt del matí (Amer, aplec nocturn, de Francesc Camps) tindreu la possibilitat de degustar un aperitiu preparat per les cuineres de Sils. I a l’hora de dinar els restaurants El Racó de Can Tito i La Terra oferiran el «menú del sardanista». En l’aplec podreu escoltar peces de Joaquim Serra, Josep Cassú, Francesc Mas Ros, Conrad Saló, M.S. Puigferrer, Max Havart i J. Soms, entre altres compositors.

18 d’abril. Plaça dels Esports, a 2/4 d’11 del matí i a les 4 de la tarda. En cas de mal temps, al pavelló municipal. http://fed.sardanista.cat

Font:
http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/155679.html

17 04 2010
18 Abril Vallcanera

La pagina de ICV-EUiA-EPM informa de la Jornada Republicana

http://laveudesils.blogspot.com/

17 04 2010
otro valdes

seran tres i el cabo Valdesja ja ja

17 04 2010
MÁS VALDÉS

Pues habrá quien quiera estar…a quien le interese instruirse, debatir, opinar y pasarselo bien disfrutando de buena comapñía. Otro Valdés, serás bien venido. Aunque seamos 3,4,5…los gatos que seamos. Besos guapo.

17 04 2010
REPUBLICÀ

FALTA MEMÒRIA HISTÒRICA…MÉS MEMÒRIA I MENYS PODER JUDICIAL FATXA!
TOTS AMB EN GARZÓN!

17 04 2010
---

franco resucita………..vallcanera te necesita

19 04 2010
Pep

pel matí hi havia més jovent, ballant

20 04 2010
pepe

Como se nota que vuestro pasado es facista con franco tu ivas a tener las libertades que tienes a hora.

24 08 2010
27 AGOST

27/08/2010
25è MEMORIAL FRANCESC MAS ROS: COBLA CIUTAT DE GIRONA

A les 10 del vespre al passeig Sants Cosme i Damià.
Organitza l’Agrupació Sardanista Francesc Mas Ros.
Patrocina la Societat Recreativa i Cultural La Laguna i l’Ajuntament de Sils¨

Font: web municipal

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Caldes i Sils dediquen dues ballades al mestre Francesc Mas i Ros

És indubtable que un dels compositors més populars que ha tingut la sardana és el mestre de Caldes, Francesc Mas Ros ( 1901-1985); i és que les seves sardanes captiven els balladors per alegres, xiroies i saltirones. Com a exemple, només cal tenir en compte composicions com L’amic Homar, L’Andreu de Mollet, Tossa bonica.

Així és com demà a partir de les 10 del vespre, la plaça que duu el seu nom a Caldes de Malavella acollirà una doble ballada de sardanes, en un monogràfic dedicat a la seva persona. Hi actuaran les cobles Bisbal Jove i Ciutat de Girona.

També Sils, poble l’entitat sardanista del qual duu el nom d’aquest compositor, dedicarà una ballada a la seva memòria. En aquest cas, l’encarregada de posar-hi música serà la cobla Ciutat de Girona, i es durà a terme la nit del 27 d’agost.

Font: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2010/08/20/caldes-sils-dediquen-dues-ballades-al-mestre-francesc-mas-ros/426873.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Francesc Mas i Ros:

Wikipèdia
Vida i obra
Fotografia
Una altra web

17 12 2010
DIUMENGE 19

L´agrupació Francesc Mas Ros dedica l´audició de Nadal a Viladrich

SILS | R. ROQUÉ

A Sils, l’Agrupació Sardanista Francesc Mas Ros desenvolupa una activitat ben remarcable. Així, ens ofereix una doble audició de sardanes per al proper diumenge dia 19. En ella, a més de ser l’anomenada audició de Nadal, es repartirà entre els assistents torrons, pastes, cava i te.

Aquesta és una rememoració especial, ja que es vol retre un record a la compositora manresana Dolors Viladrich, que morí el passat 17 d’octubre. Viladrich tenia molts contactes i amics silencs, ella mateixa havia estat present a les ballades i a l’Aplec, i va dedicar una sardana denominada Tres parelles silenques a uns amics de Sils que són la Margarita i en Josep, la Conxita i en Manel i la Mercè i en Vicenç. Lògicament aquesta sardana serà interpretada en el decurs de la ballada, que oferiran al Pavelló Municipal a partir de 2/4 de 5 de la tarda les cobles La Flama de Farners i Marinada.

Font: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2010/12/17/lagrupacio-francesc-mas-ros-dedica-laudicio-nadal-viladrich/452994.html

14 04 2011
47è APLEC, 17 ABRIL

47è Aplec de Sils

Aperitiu amb les Cuineres de Sils
15/04/11 02:00 – Sils – PERE GORGOLL

Sils celebra aquest any el seu 47è Aplec de la Sardana. Foto: J.R.

Dues excel·lents composicions, Roses del Brull, de Joaquim Serra, i Volerany, de Manel Saderra Puigferrer, obriran de manera immillorable el 47è Aplec de Sils, amb la participació de les cobles Mediterrània, Marinada i Tres Vents. Les sardanes de conjunt seran Arenys de Mar, de Francesc Mas i Ros, i En Roger del Puig d’en Mas, de Joaquim Soms, que segur que faran les delícies dels balladors. Durant la diada se celebrarà també el 12è Concurs de Colles Improvisades. I no us perdeu el suculent aperitiu que prepararan les populars Cuineres de Sils. En cas de mal temps, l’aplec se celebrarà al pavelló municipal.

Font: http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/393008.html

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Cultura

47è Aplec de la Sardana de Sils Es celebrarà aquest diumenge 2011-04-14, Redacció/ Les cobles participants seran: Mediterrània, Marinada i Tres Vents. La gran novetat d’aquesta edició és la presència de la cobla Tres Vents (Catalunya Nord). Hi haurà audicions matí, i tarda, a la plaça dels Esports.

Al llarg del matí es celebrarà la 12a edició del Concurs de colles improvisades.

Romà Dalmau, portaveu de l’organització, destaca que ara fa uns anys, l’Aplec és dels més antics de les comarques de Girona, hi anava gent de totes les edats. Actualment, la mitjana d’edat és elevada.

Des de l’any passat, els organitzadors de l’Aplec noten els efectes de la crisi.

Aquest cap de setmana també hi haurà activitats sardanistes a Tossa de Mar, Santa Susanna, Vilassar de Mar, el Masnou, Palamós i Vic.

Audio
Escoltar Romà dalmau, portaveu de l’organització


Font:
http://www.radiomarina.com/noticia.php?id=4982

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Diumenge (17 04 2011)

Al matí i a la tarda a la Plaça dels Esports de Sils, 47è Aplec de Sils amb les cobles Tres Vents, Marinada i Mediterrània. En cas de mal temps es realitzarà al Pavelló Municipal. 12è concurs de colles improvisades.

Font: http://www.aplecvirtual.net/prova/?page_id=278

21 06 2011
22 JUNY, SALA LA LLACUNA

DIA UNIVERSAL DE LA SARDANA,
ACTES A LA SALA LA LLACUNA DE SILS:

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Agenda/TROBADA_SARD_ASS_2011.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: