Farmàcia de Sils

8 08 2010

En Josep Carrillo al darrera del mostrador on atenia als clients, a l’antiga Farmàcia de Sils. Fotografia enviada al bloc per la seva família.

EN JOSEP DE LA FARMÀCIA

Voldria donar unes notes biogràfiques d’en Josep ja que crec que mereix un record i un homenatge par part dels silencs, encara que qui millor podria explicar la seva biografia completa són els seus familiars.

Jo només puc explicar el que sé des de la seva arribada al poble, crec que fou l’any 1970, deu anys després de la inauguració de la farmàcia.

En Josep Carrillo Ortiz va venir amb la seva família procedent de la farmàcia de Sant Pere Pescador, la seva primera destinació a l’arribar de Priego de Córdoba, d’on procedia. Va venir a Sils per suplir al meu pare, que fins aleshores havia portat la farmàcia en la meva absència, ja que jo treballava a la indústria farmacèutica a Barcelona.

Ell sol, tot i no tenir el títol de farmacèutic, va portar la farmàcia de manera excel·lent i a satisfacció de tothom, ja que era persona molt eficient, amable i entregada a la feina. Jo venia els diumenges per donar-li descans a ell i controlar tot mínimament, com era la meva obligació. També venia un mes, a vegades més, a l’any perquè pogués anar de vacances.

Aproximadament l’any 1980 vaig deixar la feina de Barcelona i vaig tornar a Sils (…)

(…) jo l’apreciava en gran manera, tan per la seva eficiència i dedicació com per la seva lleialtat envers la meva persona. No podré oblidar mai , per exemple, la cura que va tenir de la meva àvia la temporada primera quan ella vivia encara al pis de la farmàcia. I tampoc oblidaré, per exemple, el dia que vaig cometre una errada en una fórmula causant un dany considerable a un pacient que era amic seu i, per la seva intercessió, va renunciar a denunciar-me.

Això, “a grosso modo” és el que puc explicar d’ell. Aquesta informació es podria completar amb altres de la seva família i d’amics i publicar-la, per exemple, al quadern de Sils, amb alguna foto que podria facilitar la família, ja que jo no en disposo de cap. Crec que es faria un reconeixement a la seva persona que se’l va merèixer mentre va viure. Mai l’oblidaré.

Un article d’en Lluís Corredor Climent enviat per l’autor al correu del bloc en data 13 agost 2010.

~

LA FARMÀCIA DE SILS

Corria l’any 1959. Un jove de Girona havia acabat feia poc la carrera de farmàcia i cercava un lloc on instal•lar-se. Ell tenia ganes, en primer lloc, de posar una farmàcia nova, ja que no disposava de diners suficient per pagar el traspàs d’una de ja existent.

Va mirar tots els pobles amb més de 1.500 habitants en què no hi hagués farmàcia, amb la intenció d’aprofitar el canvi de reglamentació, que feia poc que contemplava el número d’habitants per municipi, enlloc de tenir en compte el districte farmacèutic, compost per diversos pobles.

Així és com es va fixar, per exemple, a Santa Pau, Cornellà de Terri, Sant Gregori, Sant Feliu de Pallerols, Maçanet i Sils, i es va decantar per aquest últim lloc pel fet de ser una població més oberta, amb més futur i perquè estava ben comunicada amb Barcelona i Girona. Això, aleshores era molt important, ja que poca gent disposava de cotxe propi, i ell festejava amb una noia de Barcelona, de manera que l’elecció va ser bastant fàcil.

Va ser més difícil trobar local. Només n’hi havia un, el que després va ser la barberia de can Salip, però era de compra i el pobre noi no disposava de diners i buscava un local de lloguer. Finalment, en Jaume Riera de can Sevillano, cansat dels innombrables viatges que havia hagut de fer cap a Riudarenes per culpa de la malaltia dels seus pares, va dir:“No hi ha casa? La farem!” I en un terreny de la seva propietat, poc més amunt de casa seva, va construir-hi un local amb habitatge, que va ser la futura farmàcia, on ara hi ha la consulta d’un dentista.

Aquesta frase de “No hi ha casa? La farem” va inspirar la poesia que l’avi del farmacèutic va fer per al dia de la inauguració i que aquest va tenir sempre penjada d’una paret del local a la vista de tothom.

La instal•lació va ser molt modesta: el taulell de pedra, que donava prestància al local, li va regalar un amic del seu pare; quatre armaris de fusta va ser l’única inversió que hi va fer. A dins, el gènere estava col•locat en lleixes fetes amb caixes de fusta de les que s’utilitzaven per embalatge. El gènere, el va comprar a terminis i el va estar pagant durant tres anys.

Aleshores Sils tenia poc a veure amb el que és ara. Tenia 1.640 habitants, no existien la urbanització de Mallorquines ni la de can Cabirol. No hi havia autopista, però sí que hi havia un mercat els divendres, que començava a les quatre del matí. Tant és així que, al principi d’estar oberta la farmàcia, els divendres obria a les set del matí i ja tenia una cua de pageses esperant i encara sempre s’havia de sentir que una o altra ja havia marxat cap a pagès cansada d’esperar.

Tampoc la gent estava familiaritzada amb els horaris. La farmàcia tancava a les nou del vespre i alguna vegada, cap a les deu havia vingut algú que deia: “Sí que se’n va a dormir aviat, vostè!” De fet, les farmàcies úniques estaven de guàrdia sempre i es comprèn, perquè la gent, com he dit abans, no disposava de cotxe. Algunes vegades s’aturaven a comprar a la farmàcia amb el carro i el cavall. Quan el farmacèutic s’absentava de la farmàcia, havia de deixar un paperet a la porta per dir on era. A vegades, el diumenge, l’havien d’anar a buscar a La Laguna o mentre passejava per la carretera.

Ara, el dia 19 del mes de desembre passat, es van complir els cinquanta anys de la inauguració. Crec que, dins la modèstia, va ser una fita per a la població poder disposar de farmàcia i no haver de desplaçar-se. Ara potser no es valoraria tant com es va valorar en aquell moment. Moment en què ningú hauria imaginat que cinquanta anys després s’arribaria a tenir un complex mèdicofarmacèutic com l’ILLA DE SILS, hereva actual d’aquella modesta farmàcia.

I és que el temps no corre en va, per bé o per mal.

El vers de l’avi

Aquí a la vila de Sils
on hi ha coses tan fines
no s’hi podien trobar unes vulgars aspirines.

No és trist tenir cagarines
i fer-se un fart de patir
i no poder-se morir
per falta de medecines?.

Fins que un minyó agosarat
amb títol d’apotecari,
amb quatre pots i un armari
va dir: Això s’ha acabat!

No hi ha casa? La farem!
I al frontis, amb molta gràcia
un rètol hi posarem
que dirà ben clar: FARMÀCIA.

Del modest bicarbonat
al més modern específic,
de la xeringa vulgar
a l’anàlisi científic,
aquí trobarà de tot
el que el sigui necessari
i el servirà molt atent
el senyor APOTECARI.

Un article de Lluís Corredor publicat al Quadern de Sils núm. 67

~

Llegiu també: Illa de Salut, hereva de la Farmàcia de Sils; complex de serveis sanitaris nascut entre els anys 2002-2004, dirigit pel farmacèutic Xavier Altimir

Anuncis

Accions

Informació

4 responses

12 08 2010
JOSEP DE LA FARMÀCIA

En data 11 d’agost de 2010, hem rebut un comentari que diu així:

Esther Carrillo

No recordo en quin “quadern de Sils” vaig llegir un escrit fet pel Sr Lluís Corredor, on es feia un recorregut per la història de la farmàcia. Em va sorprendre no veure ni per un moment el nom de l’auxiliar en JOSEP DE LA FARMÀCIA, tot i haver format part 20 anys d’aquesta història. En Josep era honrat, fidel, treballador, humanitari, lleial, amable, i mimava la farmàcia com si fos seva […]

12 08 2010
SILENCA

RECORDO MOLT BE EN JOSEP, PERSONA MOLT AMABLE AMB MOLTA PACIENCIA I MOLT SERVICIAL, JO TAMBÉ EN AQUEST ARTICLE VAIG TROVAR A FALTAR MOLT EL SEU NOM, NO TINC RES EN CONTRA D´EN LLUIS CORREDOR ,PERO QUI ESTAVA LA MAJORIA DE VEGADES ERA EN JOSEP.

12 08 2010
Anna

Tens tota la raò Esther, era una bellisima persona i la seva mare tambe, en tinc bon record dels dos.

12 08 2010
zzz

totalment d acord Esther , era un gran profesional i una bona persona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: