Via Augusta

14 08 2010

¿Passava la Via Augusta romana per Sils com diu el màrqueting municipal?. No hi ha cap prova del seu recorregut concret, afirmen els experts. El fulletó turístic de Sils situa el Sender de la Via Augusta a la zona on es troben la discoteca Millennium i un dels anomenats punts calents del POUM.


Anuncis

Accions

Informació

3 responses

14 08 2010
A FAVOR

7. Sender de la Via Augusta

La Via Augusta, via de comunicació a l’època de l’imperi romà que unia Roma amb Cadis, també discorre pel terme municipal de Sils. A causa de la progressiva eliminació de testimonis del traçat original i de la inaccessibilitat per circular a peu de bona part del camí antic, avui ocupat per vies d’ús exclusiu del trànsit rodat, s’ha hagut de definir un itinerari que respecta el context geogràfic de la via original, senyalitzat amb pintura groga i blava.

Font: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/nou_fulleto_turistic_catcast.pdf

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
La dominació romana deixà una petja indiscutible a la zona: el pas de la Via Augusta per la comarca de la Selva, procedent de Caldes de… Malavella, coincidia amb el terme municipal de Sils, a la recerca del pas natural d’Hostalric. Des de les Mallorquines aquesta via romana anava vorejant l’estany de Sils, passant pel marge nord, prop de l’Hostal de l’Arrupit.

Font: http://www.selva.cat/municipis/index.php?id_muni=22&apartat=guia&sub=hist

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Construeixen pilars al camí públic de la Via Augusta a tocar del golf de Caldes
Veïns de Sils denuncien que estan a la zona de pas i l’Ajuntament caldenc afirma que ha actuat i avisat el PGA perquè respecti el vial

Els murs s’han alçat a tocar del Golf i enmig de la Via Augusta, un camí de propietat pública.
Foto: Carles Colomer

CALDES DE MAVELLA / SILS | E.BATLLE
La Via Augusta, la calçada romana més llarga de l’antiga Hispània, transcorre en part entre els municipis de Caldes de ?Malavella i Sils i és en aquest petit tram on s’hi han construït uns pilars de pedra que ocupen part del camí públic, tal i com denuncien uns veïns de Sils.

Aquests pilars han aparegut a tocar d’un dels camins d’entrada al PGA Golf Catalunya i són uns murs de pedra que a primera vista dóna la sensació que volen arribar a configurar com una mena de porta d’entrada al camp de golf, ja que al darrere hi ha un dels camins del complex. Per tot això, els veïns temen que es vulgui acabar amb aquest camí públic i passi a ser una zona de pas privada del complex esportiu i, finalment, es talli la Via Augusta.

Aquest punt on hi ha els pilars a tocar el lítmit del terme municipal de Sils es pot veure com un dels murs ja està construït -a l’esquerra de la imatge- i a l’altre s’hi han fet els fonaments, que no fan més de mig metre d’alçada. Per tot això, els veïns dedueixen que ?serien unes obres que s’haurien realitzat per part de l’empresa del PGA, que està construint una urbanització de cases de luxe al Golf de Caldes i, de fet, l’alcalde de Caldes de Malavella, Joan Colomer (PIC), relata que se l’ha avisat d’aquesta problemàtica i, de fet, que ja ha enviat els tècnics municipals a la zona.

Comprovació de l’obra

Aquests van comprovar que la queixa era real, si bé, segons Colomer, “si és cert que dóna la impressió que tanca, s’hi estarà a sobre perquè acabi passant” i afegeix que és una obra que s’haurà realitzat per part del PGA perquè formaria part de l’arranjament de camins que està fent a la zona.

Tot i que s’ha avisat els propietaris, Colomer afegeix que s’estarà a sobre per veure què pensen acabar fent perquè “està clar que es farà respectar l’amplada del camí, un camí on s’hi pugui ?passar com ara perquè cal que es respecti, és l’antiga Via Agusta o camí ral”.

Aquesta és la primera vegada que es denuncia un fet així i l’alcalde entén la preocupació dels veïns però admet que són uns pilars al costat del camí i, de moment, no l’envaeixen.

La Via Augusta que recorre l’antiga Hispània té una longitud aproximada de 1.500 quilòmentres que discorrien des dels Pirineus fins a Cadis, vorejant el mar Mediterrani i, en el cas de Caldes de Malavella i Sils, es troba a tocar el PGA Golf Catalunya.

Font: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/07/09/construeixen-pilars-al-cami-public-via-agusta-tocar-del-golf-caldes/417900.html

14 08 2010
EN CONTRA

Pel que fa a la Via Augusta, el seu pas exacte es desconeix totalment. És cert que el camí ral posterior degué seguir, a grans trets, el seu recorregut, però ara com ara no es pot demostrar amb total seguretat que passés per allà mateix. Hem de pensar que, un cop desaparegut l’imperi romà, la Via es va convertir en un camí de terra, com tots els altres, i segurament els vestigis arquitectònics romans (paviment, desguassos, talussos, mil.liaris…) es van malmetre amb l’ús continuat del camí. Només sondejos arqueològics que permetessin veure possibles capes inferiors i enterrades del camí potser (i dic només potser) podrien certificar que el nostre camí ral té realment un orígen romà.

Joan Llinàs, arqueòleg

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

La Via Augusta va ser la calçada romana més llarga d’Hispania amb una longitud aproximada de 1.500 km; anava des dels Pirineus, travessant el Coll de Panissars, vorejant el Mediterrani, fins a Càdis. Al seu pas per Catalunya aprofitava la depressió pre-litoral, pas antiquíssim d’intercanvi i relació. Al llarg de les èpoques va anar rebent diversos noms com Via Hercúlia o Via Heràclia, Camí d’Anníbal, etc. però seria l’emperador August qui li donaria el nom definitiu arran de les reparacions i millores que es van portar a terme sota el seu mandat, fent-lo més còmode, eficaç i funcional, entre els anys 8 i 2 aC aproximadament, quan es va convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports del Mediterrani.

A mitjans del segle II aC, després d’haver estat Via Militar utilitzada per Roma durant la conquesta d’Hispania, estava ben establerta amb pedres mil·liars cada vuit estadis. El recorregut d’aquesta via, l’ús de la qual s’allargà fins l’Alta Edat Mitjana, com a mínim, és conegut gràcies als Itineraria, que J. M. Nolla descriu com una mena de recordatoris on hi havia descrita una via o un conjunt de vies, des del començament fins el final, fent indicació de les distintes mansiones, és a dir, dels punts concrets, situats a distàncies variables i que com a màxim eren d’una jornada completa de camí, on el viatger sabia que hi trobaria seguretat, canvi de posta, aliments i lloc per repostar, indret que podia coincidir amb una ciutat -el cas de Gerunda-, amb un vicus o fins i tot amb una parada del camí, nascuda sense cap altra finalitat. […] hi havia la indicació precisa, en milles romanes (1.478,50 m), d’una a l’altra.

Font: http://www.pedresdegirona.com/separata_augusta_1.htm

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Opinions de Salvador Claret, al facebook:

Si no vaig equivocat… crec que es oportú dir que són moltes persones, al igual que jo mateix, que sempre hem sentit a parlar de la Via Augusta, però que jo sàpiga, mai s’han ha trobat una sola llosa o un tall d’empedrat. Fins hi tot he traslladat aquesta pregunta a arqueòlegs…

El que us deia… és conegut gràcies als Itineraria, que J. M. Nolla descriu com una mena de recordatoris on hi havia descrita una via o un conjunt de vies. Malauradament, en cap moment confirmen que aquest camí, fos la Via Augusta.

Que més voldria jo que al costat de casa meva pogués tenir una petita resta d’aquesta via… Seria impensable. Hi tindríem la Via Augusta, el Camí Real, la Nacional II i l’Autopista, una història del que han estat les vies de pas i comunicacions per el nostre territori.

De nou confirma el que dic… no tenim, ni tenen els arqueòlegs/historiadors la seguretat de que es tracta de la Via Augusta. Mai s’ha trobat restes d’aquesta famosa via. Sempre han estat suposicions i possibilitats, però mai s’ha trobat una petita resta com en altres llocs de Catalunya.

14 08 2010
zzz

algu sap si els romans per fer la via augusta van tardar el mateix temps que els figures que estan fent la nacional 2 (aixo ho escric en numeros arabs, perque crec que seria un insult a l’eficiencia romana fer ho amb numeros romans)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: