Ésdansa a Sils

15 08 2010

2010: Sils sense Ésdansa

Sils es queda sense la tradicional nit d’Ésdansa, ¿per culpa de la Crisi?

Vídeo d’Ésdansa 2006 a Les Preses
Ésdansa 2010 a Les Preses

2009:

Dv. 21 agost, Pavelló d’esports, a les 10 de la nit

esdansa2

esdansa3

esdansa2009

República de Benín
Les As du Benin

La República de Benín és el present de l’antic regne de Dahomey, un antic estat africà distingit pel seu exèrcit d’amazones i un dels més grans ports d’esclaus de l’Àfrica Occidental al segle XVIII. Sens dubte és per aquest motiu que les seves creences tradicionals es troben presents avui dia entre els pobles de les Illes del Carib, sobretot Cuba i Haití, Brasil i altres parts d’Amèrica del Sud. Creences que giren entorn de l’ànima. Benín és el bressol del vudú.

Deïtats com Hêviosso o Shango, Déu del tro i el llamp; Gou, Déu del ferro, o Dan, Déu de la prosperitat, han sobreviscut avui dia a la religió Vudú, una religió dansant: el balanceig dels cossos, els cants, el ritme dels tambors…

El grup, creat l’any 1991 per Stanislas Degbo, està format per un grup de joves de Benín amb la vocació de conservar i valorar el patrimoni cultural de cants i danses d’aquesta antiga colònia francesa. A Benín la litúrgia es mescla amb la cultura i dóna una riquesa immensa, una mina de balls i ritmes africans plens d’espiritualitat.


Kirghizstan
Manas

A l’est dels Monts Urals, al sud de les grans estepes, comença l’Àsia de les muntanyes el centre la qual és el Mont Pamir i el punt culminant el mont comunista amb 7.500 metres d’alçada. Els russos anomenen aquesta regió la “Suïssa Soviètica”. És Kirghizia, la capital de la qual és Frounze. El territori del país recorre per profundes valls amb nombrosos rius que les fertilitzen excavant-les fins al punt de produir llegums, fusta, arròs o cotó i permetre l’activitat ramadera.

El poble, probablement procedent de Turquia, és un dels més antics de l’Àsia Central. La seva escriptura pareix en esteles del segle VIII i els més antics relats xinesos parlen de la seva existència. Els encontres amb Xina són tan nombrosos que la història d’aquest poble està en gairebé tots els anals escrits en xinès des de l’època de la nostra Alta Edat Mitjana. S’explica que els Kirghizis eren pèl-rojos i tenien la pell blanca. És difícil comprovar-ho avui dia, i és que les mescles dels pobles han estat tan habituals que el poble d’avui dia és més proper al caràcter xinès d’orient que a la descendència de pobles europeus.

Guerrers i genets temibles recorrien les planes centrals, uns cap al nord, altres recobrant el seu lloc. Després va arribar el temps de les invasions successives d’eslaus, que van acabar imposant les seves lleis, ajudats pels Cosacs, sempre a punt per lluitar en nom del tsar. Tot i això els Kirghizis no van caure. És un poble massa orgullós i valent per caure.

Les valls evoquen les delícies de l’Orient, l’encant i la bellesa de les noies d’aquestes regions plenes de sol. Es va convertir en el Jardí de les Hespèrides, amb les seves pomes d’or que van conquistar la imaginació i els mercats del qual vessaven mercaderies que no es podien trobar a Europa. Tot plegat donava una imatge paradisíaca del país.

Tot això explica, probablement, que la cultura Kirghizia sigui més oral que no pas escrita. Narradors, músics, ballarins acròbates… aquests pobles creuen que és aquí on es troba la tradició més forta i la millor conservada de l’antiga Unió Soviètica.

Els vestits són d’una sumptuositat estranya, rics en sedes i de pells amb colors contrastats, d’acord amb un país que és un joc permanent de colors. L’orquestra toca balalaiques de formes estranyes, percussions, flautes de formes desconegudes gairebé arreu. Als cors, hi alternen solos de música popular. Les danses són d’una estranya poesia, plenes de cortesia delicada com pertoca a un país de civilització antiga dedicat a recollir i conservar la cultura popular amb molta cura.

http://www.esdansa.cat

2008:

Organitza: Esbart Dansaire El Cabirol

…………………………………………………………………………………………..

An Zhishun, Conjunt Folklòric de Percussions de la Xina. Cants, balls i acrobàcies sota el ritme d’instruments de percussió basteixen el repertori d’aquest popular cos de dansa, que es va fer un nom a nivell mundial arran de la seva actuació als Camps Elisis de París al 1989, en la commemoració del 200 aniversari de la revolució francesa. La seva proposta repassa aspectes de la variadíssima cultura xinesa, com ara les òperes populars, el món dels mandarins i les festes de poble.

Mecsek, conjunt de dansa popular d’Hongria. És una companyia experimentada (es va fundar al 1955) i de prestigi per la tasca que està fent de conservació de les diferents danses i llengües del seu país. Les seves coreografies són molt riques, gràcies al fet que, a més del director titular, Mecsek convida sovint coreògrafs externs a col·laborar en els seus projectes.

Font: http://www.esdansa.cat

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

30 08 2008
Bloc

Sils La dansa internacional omple el pavelló esportiu amb 600 persones

El pavelló esportiu de Sils va acollir el passat divendres a les deu de la nit una nova edició del Festival Internacional de Danses Tradicionals. El certamen, que ha estat organitzat per l’Ajuntament de Sils juntament amb l’esbart dansaire El Cabirol, va aconseguir aplegar unes 600 persones al recinte esportiu. En aquest certamen, que se celebra cada any, hi van participar dos grups de danses tradicionals: An Shishun, procedent de la Xina, i Mecsek, d’Hongria.

Diari de Girona, 24 d’agost de 2008
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008082400_23_283484__Estiu-Sils-dansa-internacional-omple-pavello-esportiu-persones

22 08 2009
Jo

molt bona l’actuació dels dos grups folklòrics, pèssim el micro de la presentadora, no se li va entendre res, en nogué i en taberner també van pujar a l’escenari i van actuar al final de l’espectacle 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: