La sèquia després de la neteja

8 11 2010

Sèquia de Sils, novembre 2010

Rieres netes: prevenció i natura

Un aspecte que sempre havia estat envoltat de polèmica a Sils és el de la neteja i el manteniment dels cursos fluvials del terme, especialment de la sèquia de Sils i la riera de Vallcanera. La història hi té alguna cosa a veure, ja que en èpoques passades la neteja
de la sèquia era una feina importantíssima per evitar l’embassament d’aigua a l’estany, un fenomen recurrent i temible des del punt de vista econòmic i ambiental.
Avui les coses són diferents, però no es pot deixar d’encarar aquest qüestió, com fa l’equip de govern, amb interès i amb eficàcia.

La polèmica tenia dues cares. Per una banda, en el passat la manca de diàleg dels responsables municipals de Sils amb les moviments naturalistes havia generat discussions i enrenou innecessaris. Per l’altra, hi havia una manca de coneixement d’aquesta matèria i el fet de no deixar-se assessorar per part de les administracions competents. Els equips de govern anteriors havien dit sovint, excusant-se, que no es podia fer més del que es feia si no es volien tenir discussions amb els ecologistes, i el que s’arribava a endegar no eren més que petites actuacions que no resolien res.

Ara tot plegat ha pres un altre caire i, afortunadament, s’ha normalitzat i endegat de manera definitiva.

Sèquia de Sils

Tal com es va fer l’any passat en un tram de 1.300 metres, aquest any es continuen els treballs de neteja en un tram equivalent. Va des del pont de Puigcarús fins al passallís de sota can Poll (església). El drenatge de la llera de la sèquia el fa amb maquinària l’Agència Catalana de l’Aigua. L’operació ha deixat de ser polèmica ja que, per mitjà de l’acord amb el Departament de Medi Ambient, es fa dins del període autoritzat per fer-la en els espais PEIN (Pla d’espais d’interès natural), com és el nostre (del 15 d’agost al 15 de novembre, quan ja són fora les espècies que hi nien), i els tècnics retiren la fauna que pogués quedar afectada, com ara les tortugues. La participació del municipi de Sils consisteix en la neteja dels marges.

Font: article d’IdS al Quadern de Sils 69, setembre 2010

~

Més informació:


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: