Esbart dansaire

14 11 2010

Esbart dansaire El Cabirol

.round-icon-small Novembre 2010. Els bastoners, capgrossos i grallers de Sils participen en la III Trobada Gegantera de la comarca de la Selva, a Riudellots. Més fotos i vídeo clicant aquí.
Font del mapa: Gegants.cat

*

.round-icon-small Agost 2010. Els Bastoners de Sils participen en la XXIII edició de l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics (Katalońskie Święto) que tindrà lloc a la ciutat de Cracòvia (Polònia) els dies 6, 7 i 8 d’agost del 2010. Durant tres dies, una explosió de música, foc, castells, gegants, capgrossos, bestiari, diables i danses omplirà la Rynek Glowny -la plaça medieval més gran d’Europa.


Font: www.adifolk.cat

round-icon-small Juliol 2010. Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, a Montblanc:

Si teniu problemes per a visualitzar el vídeo, atureu-lo ( || ) i deixeu créixer primer la barra de color gris…

.
.

round-icon-small Maig 2010:

Si teniu problemes per a visualitzar el vídeo, atureu-lo ( || ) i deixeu créixer primer la barra de color gris…

round-icon-small Festa Major 2009:

elcabirol6

elcabirol8

elcabirol9

dimoni

capgros1

elcabirol2

elcabirol3

elcabirol4

elcabirol7

round-icon-small 2009:

bastonersdecancabirol

Foto d’El Punt Diari

round-icon-small 2008 i anteriors:

Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils (a la imatge, amb el president de la Diputació, Enric Vilert. El Punt, 4 agost 2008

Anuncis

Accions

Informació

19 responses

23 06 2001
.Història

1. Història

Aquest esbart inicià les seves primeres activitats l´any 1995 amb el nom d´ESBART “JOVES DANSAIRES DE LA SELVA”. Durant les temporades 97/98 afegeixen els balls de bastons a les danses tradicionals, i són acompanyats pels grallers de la Colla gegantera de Maçanet de la Selva.

A finals de juny del 1998 els socis de l´esbart decideixen legalitzar l´entitat, dotant-la d´estatuts i d´un nou nom propi: ESBART DANSAIRE “EL CABIROL”. A partir d´aleshores deixen els bastons i se centren en les danses tradicionals.
L´esbart està format per nois i noies de Sils i de pobles veïns i també d´una colla de col·laboradors moguts per la inquietud i estimació envers la dansa tradicional popular catalana.

Actualment hi ha tres grups de dansaires: l´escola de dansa (de 3 a 7 anys), els infantils (de 8 a 14 anys) i els grans (a partir dels 14 anys).

L´espectacle que ofereix l´Esbart Dansaire “El Cabirol” consta d´una sèrie de danses catalanes que s´adapten als temps actuals sense oblidar els seus orígens, cuidant els detalls de vestuari propis de cada dansa.

Entre les sortides més interessants destaquen:

El 21 de juny del 1997 va participar a Maçanet de la Selva en la 5a. VILA GEGANTERA GIRONINA (Trobada gegantera de les comarques gironines).

El maig del 1998 va participar amb els bastoners en una mostra de cultura popular tradicional al Moll de la fusta de Barcelona.

El 20 de juny del 1998 va participar a la Trobada Nacional de Bastoners celebrada a Mollerussa.

El 23 de juny del 2001 va actuar a Bompàs, prop de Perpinyà, a la Catalunya Nord.

Font: http://www.saissoft.com/esbart/Historia.html

6 08 2007
.Frankfurt 2007

2. Els bastoners de Sils i els gegants d´Anglès actuen a la plaça de la Borsa de Frankfurt

JORDI PUJOLAR/ACN, FRANKFURT.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president del Parlament, Ernest Benach, van clausurar ahir l´Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Frankfurt, i han passat el testimoni a la ciutat de Tallin (Estònia), que acollirà l´Aplec el 2008. L´Aplec es va clausurar amb èxit de públic i es creu que, al llarg dels dos dies, més 15.000 persones han participat en les activitats organitzades en els diversos punts de la ciutat. Tresserras ha comentat que després de la celebració de l´Aplec «tenim una sensació d’èxit total».

Fins a quatre grups de les comarques gironines han participat a l´Aplec. Durant la darrera jornada, els Bastoners de Sils i els Gegants d´Anglès, en Miquel i la Remei, van participar a l´exhibició de grups a la plaça de la Borsa de la ciutat alemanya. Al migdia, i com a colofó d´un intens cap de setmana a Frankfurt, les colles Mediterrània de Figueres i Continuïtat del Montgrí, de Torroella de Montgrí, van ballar les últimes sardanes de l´Aplec al ritme de La Principal d´Amsterdam.

(…) D´aquí a dos mesos, la mateixa ciutat tornarà a ser un punt de trobada per la cultura catalana ja que aquesta serà la convidada d´honor de la Fira del Llibre, la trobada considerada més important del món del sector editorial.

Font: 06/08/2007, http://www.diaridegirona.cat

9 07 2008
.Estònia, 2008

Quatre grups gironins participaran en l´aplec de cultura catalana d´Estònia

La trobada, organitzada per Adifolk, es farà els propers 2 i 3 d’agost a la ciutat de Tallinn

GIRONA | ALBERT CORNELLÀ

Quatre grups de les comarques gironines participaran el 2 i 3 d’agost al 21è Aplec internacional de la sardana i mostra de grups folklòrics, que enguany se celebrarà a la capital d’Estònia, Tallinn. Dinou agrupacions de geganters, bastoners, castellers, cavallets, diables, falcons, havaneres, teatre de carrer i sardanes es desplaçaran fins la capital bàltica per difondre la riquesa de la cultura popular catalana.

La província de Girona estarà representada a l’aplec per els Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils, l’Esbart Dansaire Marboleny de Les Preses, el quartet d’havaneres Voramar de Girona i la colla sardanista de l’Agrupació Mediterrània Dansa de Figueres. Tots ells formen part de la gran expedició catalana que serà a Tallinn per mostrar la riquesa del folklore català.

L’Aplec internacional de la sardana i mostra de grups folklòrics, que va néixer l’any 1988, té com a objectiu donar a conèixer arreu d’Europa la realitat i varietat que engloba la cultura popular catalana. Des de llavors una notable expedició representativa del folklòre popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica de Catalunya, la sardana, exerceix d’ambaixadora de la tradició catalana.

Intercanvi cultural

Fins ara, països com Holanda, França, Suïssa, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg, Dinamarca, Àustria o Suècia han acollit ja la mostra folklòrica al llarg de la vintena d’edicions que s’han portat a terme fins ara. La trobada també esdevé un punt d’intercanvi amb la cultura del país on es realitza cada any. Enguany, el programa de l’aplec inclou l’actuació de la coral estoniana Chamber Choir Solare, alhora que l’Ajuntament de Tallinn oferirà una recepció oficial a l’expedició catalana.

A més dels quatre representants gironins, estaran presents a la capital d’Estònia els Bastoners de La Malla, Mulassa de Montblanc, els capgrossos de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, la Colla Jove dels Xiquets de Valls, els Cavallets Sant Jordi de l’Agrupació Cultural del Bages, les cobles Bellpuig i Reus Jove, els Dracs i Diables de Montornès del Vallès, els Falcons de Piera, els geganters i grallers de les colles de Sant Joan Despí, Bellvís i Cappont de Lleida, la formació de música tradicional El Santi no ve, la Colla Atzur del Grup Sardanista Montserrat de Lleida i la companyia de teatre de carrer Gog i Magog i Ziga Zaga de Sant Joan de Vilatorrada.

Font: DdG, 9 juliol 2008

Llegiu també: Esbart dansaire El Cabirol

3 08 2008
Bloc

Els carrers de Tallinn s’omplen de la cultura popular catalana

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha inaugurat avui l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, que es fa aquest cap de setmana a Tallinn. Aquesta gran festa de la cultura tradicional catalana, que arriba a la 21a edició, compta enguany amb la participació de 19 grups i més de 500 persones, que ompliran els carrers de la ciutat estoniana amb actuacions de caire molt divers.

D’aquesta manera, es pretén donar a conèixer la realitat i varietat de la cultura popular catalana en una de les ciutats més turístiques del nord d’Europa al ser un dels punts de parada de molts dels creuers pel mas Bàltic.

Durant la inauguració, el conseller Tresserras ha destacat que “esdeveniments com aquests contribueixen notablement a projectar internacionalment la cultura catalana com una cultura singular, atractiva i amb vocació global”.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunciació ha explicat que “Catalunya constitueix avui una excepció europea remarcable” i que “igual que Estònia fa uns anys, es troba immersa en un procés de construcció nacional basat en la voluntat col·lectiva de ser un subjecte amb capacitat de decidir per si mateix”. “Catalunya aspira a tenir la màxima capacitat per autogovernar-se com a subjecte polític i treballa per disposar de noves llibertats que li permetin participar amb veu pròpia en una Europa concebuda federalment. Vostès, que fa relativament poc que han entrat a formar part de la Unió Europea estic segur que ho comprendran molt bé”, ha dit.

Tresserras ha explicat també que “en aquest procés, la cultura catalana és un factor clau per a la cohesió social del nostre país” i ha destacat “el dinamisme de les entitats de cultura popular i tradicional per mantenir vives les nostres tradicions i posar-les permanentment al dia, connectant-les amb les noves generacions, fent que una cultura local preservi la seva memòria tot adaptant-se al món global”. A Catalunya existeixen més de 7.000 entitats de cultura popular i tradicional.

Els actes de l’Aplec han començat avui amb una cercavila popular pels carrers de la ciutat fins arribar a la plaça de l’Ajuntament, on hi ha hagut la recepció oficial. A més del conseller Tresserras, hi eren presents la regidora de cultura de Tallin, Kaia Jàppinen’s; el director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, i el president d’Adifolk, Francesc Melià.

Durant tot el matí, han desfilat pel centre neuràlgic de la capital d’Estònia capgrossos, cavallets, falcons, gegants, esbarts i grups de teatre de carrer. També s’hi han ballat sardanes i hi ha hagut una actuació castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquesta tarda, és previst un concert de cobles i cant coral, i una cantada d’havaneres amb el corresponent rom cremat. A la nit, Tallin ballarà al so de les danses catalanes i dels grups folk. La jornada es tancarà amb una nit de foc a càrrec del Drac i Diables de Montornès de Vallès.

L’Aplec, promogut per Adifolk amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, va néixer l’any 1988 amb l’objectiu de donar a conèixer arreu d’Europa la realitat i varietat de la cultura popular catalana. Les ciutats que ja l’han acollit són Amsterdam, París, Zuric, Tolosa de Llenguadoc, Brussel·les, Florència, Marsella, Hannover, Luxemburg, Ceret, Innsbruck, Lausana, l’Alguer, Copenhaguen, Lisboa, Manchester, Graz, Malmö i Frankfurt.

Relació de grups catalans participants

Bastons

-Bastoners de Malla (Malla, Osona)
Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils (Sils, La Selva)

Font: Gencat, 2 agost 2008

http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=073910c2ae28b110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

21 05 2009
.XXXIV Trobada

Tradicions
Ni edats ni fronteres
PERFIL · Persones de diferents edats i orígens practiquen el ball de bastons FESTA · Barcelona acull aquest dissabte la XXXIV Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya RÈCORD · Hi participaran fins a 72 colles, amb 1.800 bastoners i 300 grallers, en la convocatòria més gran aconseguida mai
Manel Bosch Pagans

El ball de bastons pot semblar per a molts una cosa residual. Tanmateix, la realitat desmenteix aquesta visió tòpica d’aquesta tradició. Els números ho demostren: al Principat hi ha unes 6.000 persones que dansen el ball de bastons en 117 colles d’arreu del territori i que tenen edats i procedències ben diverses.

Aquest és el cas de la Nataly, una jove que va arribar fa deu anys a Catalunya procedent del Perú i que ja en fa cinc que és bastonera. La Nataly va iniciar-se en el ball de bastons perquè amics seus el practicaven i, avui, ja domina plenament la tècnica bastonera. Per ella el ball de bastons és una diversió que li ha permès fer nous amics. Si se li pregunta com pot ajudar a integrar els nouvinguts respon amb seguretat: “En el meu cas no va ser necessari, perquè ja duia temps aquí, però és una bona eina”.

A la Colla Bastonera del Raval la Nataly no és l’única membre procedent de l’estranger. La Magui va néixer fa 21 anys a l’Uruguai i en fa vuit que viu a Barcelona. Fins fa poc no coneixia gaire el món bastoner i tot just fa uns tres mesos que és part de la colla. Tot i així assaja amb regularitat amb la resta de companys per arribar a punt per a la imminent Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya.

Aquest esdeveniment és considerat “la festa major bastonera”. Des del 1976 se celebra cada any en una localitat diferent. Aquest dissabte visita Barcelona per segon cop per seguir promocionant-hi el ball. La primera trobada a la capital va ser el 3 de juny del 1990. Aleshores 42 colles van recórrer la ciutat en una cercavila. Aquest dissabte en seran dues, que començaran a les sis de la tarda -amb inici i final conjunt des de la rambla del Raval fins al monument de Colom- i amb 72 colles prenent-hi part.

Aquestes dades mostren la vitalitat del ball de bastons i l’embranzida que està prenent, ja que, en les trenta-quatre edicions prèvies, només s’havia arribat a convocar un màxim de seixanta grups bastoners. Segons la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, entitat que organitza l’acte, a la Trobada hi participaran 1.800 bastoners i uns 300 grallers.

Entre aquests bastoners no hi faltaran en Salvador Pou, l’Albert Brun ni l’Enric Peralta. Tots tres formen part de l’Esbart El Cabirol, entitat que promou la dansa tradicional catalana a Sils (Selva). L’Albert és el més jove entre els bastoners d’El Cabirol. Tot i tenir només 23 anys és el monitor del grup i ensenya als seus companys els moviments de cada coreografia. A l’esbart la majoria de bastoners hi tenen familiars participant del ball de bastons o altres danses. La dona d’en Salvador Pou és bastonera, el germà de l’Albert Brun, graller, i les filles de l’Enric Peralta van ser el motiu perquè ell també acabés formant part del grup. Peralta té, a més, una característica diferent dels seus companys, ja que és diabètic des de jove. “Ser bastoner ha estat un estímul per demostrar-me que puc fer coses com tothom i que la malaltia no ha de ser cap excusa”, conclou.

http://paper.avui.cat/article/societat/164618/ni/edats/ni/fronteres.html

18 09 2009
.Pregó dansaire, dj 24

Divendres, 18 de setembre del 2009
El Punt

Festa major
Pregó dansaire
18/09/09 02:00 – SILS – M.À.M email protegit

Foto: Els bastoners petits de l’Esbart el Cabirol

Una entitat del poble, l’esbart dansaire El Cabirol, serà l’encarregada de fer el pregó de la festa major de Sils, que arrenca dijous vinent, 24 de setembre, i s’allargarà fins al 4 d’octubre.

L’esbart, fundat l’any 1998, consta actualment d’una escola de dansa per a nens i nenes i un grup de bastoners. L’entitat també té vuit capgrossos que els nens utilitzen en una de les seves danses i que seran els protagonistes del pregó, ja que a través d’aquests personatges l’esbart intentarà explicar què es feia abans per la festa major.

En acabar hi haurà una cercavila en la qual participaran les autoritats, els capgrossos, grallers i bastoners de l’esbart i els gegants de Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva i Riudarenes, acompanyats pel grup de percussió local Xivarri. A la plaça de l’Estació, la imatgeria festiva realitzarà el ball de lluïment i al final de la cercavila, davant de l’envelat, tindrà lloc el ball de cloenda de tots els participants.

Al final de la cercavila hi haurà un Pica-pica Pregoner preparat pels joves del poble. El piscolabis es farà a la zona de l’envelat, davant de les barraques.

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/80972-prego-dansaire.html

3 10 2009
.Demanant contacte

Som una associació de veïns de St. Feliu de Guíxols que volem celebrar el nostre aniversari al juny 2010, amb diverses actuacions. Hem vist a la vostra web les fotos i actuacions de l’esbart dansaire El Cabirol, però no hem trobat la manera de contactar amb ells, si ens poguessiu facilitar aquesta informació, seria de gran ajuda. Potser podem contactar a través d’aquest email. Us agrairiem ens donesiu una resposta. Gracies.

Atentament,

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS MOLI DE VENT
as.molidevent@hotmail.com

6 10 2009
As. molí de Vent

Gracies per la vostra informació, també de pasada dir-vos que podeu veure alguna coseta més de nosaltres a http://associaciomolidevent.blogspot.com/

20 10 2009
.Santa Eugènia de Ter

Per Fires, «Nits llatines» a Santa Eugènia de Ter

DIUMENGE 25 d’octubre

2a edició de la Mostra de música i dansa «Eugenials», amb: l’esbart Cabirol de Sils, La Viela Escuela, el Taller de ball de l’IES Santa Eugènia, Cont-Class, Nou Espiral, Exitus Vitae, Level Street, Teardrop Dansa Fusió, Dance Project, Capoeira Abada

http://www.eldimoni.com/article.php?id_article=5070

1 01 2010
.Ball de bastons

Hemeroteca 2007

Esbart Dansaire el Cabirol. Els bastoners de Sils actuen a Frankfurt
Enviat a Entitats i associacions el 10 Ago 2007

1. Història

Aquest esbart inicià les seves primeres activitats l´any 1995 amb el nom d´ESBART “JOVES DANSAIRES DE LA SELVA”. Durant les temporades 97/98 afegeixen els balls de bastons a les danses tradicionals, i són acompanyats pels grallers de la Colla gegantera de Maçanet de la Selva.

A finals de juny del 1998 els socis de l´esbart decideixen legalitzar l´entitat, dotant-la d´estatuts i d´un nou nom propi: ESBART DANSAIRE “EL CABIROL”. A partir d´aleshores deixen els bastons i se centren en les danses tradicionals.
L´esbart està format per nois i noies de Sils i de pobles veïns i també d´una colla de col·laboradors moguts per la inquietud i estimació envers la dansa tradicional popular catalana.

Actualment hi ha tres grups de dansaires: l´escola de dansa (de 3 a 7 anys), els infantils (de 8 a 14 anys) i els grans (a partir dels 14 anys).

L´espectacle que ofereix l´Esbart Dansaire “El Cabirol” consta d´una sèrie de danses catalanes que s´adapten als temps actuals sense oblidar els seus orígens, cuidant els detalls de vestuari propis de cada dansa.

Entre les sortides més interessants destaquen:

El 21 de juny del 1997 va participar a Maçanet de la Selva en la 5a. VILA GEGANTERA GIRONINA (Trobada gegantera de les comarques gironines).

El maig del 1998 va participar amb els bastoners en una mostra de cultura popular tradicional al Moll de la fusta de Barcelona.

El 20 de juny del 1998 va participar a la Trobada Nacional de Bastoners celebrada a Mollerussa.

El 23 de juny del 2001 va actuar a Bompàs, prop de Perpinyà, a la Catalunya Nord.

Font: http://www.saissoft.com/esbart/Historia.html

2. Els bastoners de Sils i els gegants d´Anglès actuen a la plaça de la Borsa de Frankfurt

JORDI PUJOLAR/ACN, FRANKFURT.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president del Parlament, Ernest Benach, van clausurar ahir l´Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Frankfurt, i han passat el testimoni a la ciutat de Tallin (Estònia), que acollirà l´Aplec el 2008. L´Aplec es va clausurar amb èxit de públic i es creu que, al llarg dels dos dies, més 15.000 persones han participat en les activitats organitzades en els diversos punts de la ciutat. Tresserras ha comentat que després de la celebració de l´Aplec «tenim una sensació d’èxit total».
Fins a quatre grups de les comarques gironines han participat a l´Aplec. Durant la darrera jornada, els Bastoners de Sils i els Gegants d´Anglès, en Miquel i la Remei, van participar a l´exhibició de grups a la plaça de la Borsa de la ciutat alemanya. Al migdia, i com a colofó d´un intens cap de setmana a Frankfurt, les colles Mediterrània de Figueres i Continuïtat del Montgrí, de Torroella de Montgrí, van ballar les últimes sardanes de l´Aplec al ritme de La Principal d´Amsterdam.

(…) D´aquí a dos mesos, la mateixa ciutat tornarà a ser un punt de trobada per la cultura catalana ja que aquesta serà la convidada d´honor de la Fira del Llibre, la trobada considerada més important del món del sector editorial.

Font: 06/08/2007, http://www.diaridegirona.cat

Webs

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ball_de_bastons
http://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Danses_de_Catalunya

30 03 2010
.Fotos

Fotos de l’Esbart, al Facebook

Font: http://www.facebook.com/photos.php?id=100000361775285

6 06 2010
.Riudarenes


Font: Fotos de Esbart Cabirol – RIUDARENES 30/05/2010
http://www.facebook.com/album.php?aid=14669&id=100000361775285

3 07 2010
.Trobada Nacional de Bastoners

Els Bastoners de l’Esbart Cabirol de Sils a la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, a Montblanc

EL PROGRAMA DEL DIA 3 DE JULIOL DE 2010

11:00h VISITA GUIADA PER MONTBLANC, St. Francesc
13:00h GRUP IRLANDÈS BRÚ NA BÓINNE, Plaça Major
16:00h PUNT DE RECEPCIÓ, Plaça de l’Agermanament
17:30h COMENÇAMENT DE LES 2 CERCAVILES, Av. Doctor Folch i c/Pintor Potau
19:30h MOSTRA DE BALLS, Aparcament de St. Francesc
20:15h PARLAMENT I LLIURAMENT DE RECORDS, Aparcament de St. Francesc
20:45h PICADA O BALLADA FINAL, Aparcament de St. Francesc
21:30h SOPAR BASTONER, Col.legi CEIP Les Muralles
Durant el sopar balls del grup irlandès Brú Na Bóinne i sorteigs d’un Ordenador Portàtil, Productes de la Conca de Barberà i Samarretes

COLLES: 61
BASTONERS: 1.353 / MÚSICS: 206
ACOMPANYANTS: 518
TOTAL: 2.077
SOPAR BASTONER: 2.090
COTXES: 328 – AUTOBUSOS: 20
VOLUNTARIS: 200
VISITA GUIADA: 276
PATROCINADORS I PROVEÏDORS OFICIALS

Font: http://trobada.balldebastons.cat/content/el-programa-del-dia-3-de-juliol-de-2010

2 08 2010
KATALONSKIE SWIETO

Els Bastoners de Sils participen en la XXIII edició de l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics (Katalońskie Święto) que tindrà lloc a la ciutat de Cracòvia (Polònia) els dies 6, 7 i 8 d’agost del 2010. Durant tres dies, una explosió de música, foc, castells, gegants, capgrossos, bestiari, diables i danses omplirà la Rynek Glowny -la plaça medieval més gran d’Europa.

Font: http://www.adifolk.cat/interior_aplec.php?accio=any&id=56

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Programa oficial:
http://www.adifolk.cat/usuaris/contingut/arxius/56_1_ADIFOLKAplec_2010_ProgramaG_red.pdf

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

6, 7 i 8 d’agost, la cultura popular catalana s’exhibirà a Cracòvia (Polònia)

23è APLEC INTERNACIONAL DE LA SARDANA I MOSTRA DE GRUPS FOLKLORICS. L’expedició catalana la integraran més de 1.500 persones. L’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics se celebrarà enguany a Cracòvia els dies 6, 7 i 8 d’agost amb la presència de vint i dos grups, que representen un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1000 acompanyants que també formen l’expedició catalana.

Any rere any un tastet de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatja fora del país. Durant tres dies, una explosió de música, foc, castells, gegants, capgrossos, bestiari, diables, teatre, concert de cobles i danses omplirà la Rynek Glowny -la plaça medieval més gran d’Europa. També hi haurà sis grups polonesos.

Hi participaran: Ball de bastons: (Bastoners de Sils, La Selva), Ball folk ( El Grupet (Barcelona, Barcelonès). Bestiari: Àliga de Tàrrega (Tàrrega, Urgell) i Mulassa de Montblanc (Montblanc, Conca de Barberà). Capgrossos: Capgrossos de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, portats per la colla de la Roca Fumada (Juneda, Les Garrigues)i Nans de l’Associació Guixanet (Tàrrega, Urgell). Castells: Castellers de Vilafranca (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès). Cavallets: Cavallets del Patronat del Corpus de Lleida (Lleida, Segrià). Cobles: Bellpuig Cobla (Bellpuig, Urgell) i Cobla Reus Jove (Reus, Baix Camp). Danses: Còlha Sta. Maria de Mijaran (Vielha, Val d’Aran). Diables i Drac: Diables del Clot de l’Infern (Puig-Reig, Berguedà) i La Fera dels Cremats d’Olost (Olost, Osona).

També hi seran presents: Gegants: (Gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, portats per la colla gegantera de Manlleu (Manlleu, Osona); Colla gegantera d’Hostalric (Hostalric, La Selva); Gegants de Rubí (Rubí, Vallès Occidental) i Gegants Els Veguers de Montblanc (Conca de Barberà). Havaneres: Grup d’havaneres L’Espingari (Montcada i Reixac, Vallès Occidental). Sardanes: Colla sardanista Aires Gironins del GEiEG (Girona, Gironès); Colla sardanista Sa Palomera de Blanes (Blanes, La Selva) i Colla sardanista Tarragona Dansa (Tarragona, Tarragonès). Teatre de carrer: Gog i Magog i Ziga Zaga (Sant Joan de Vilatorrada, Bages, i Barcelona, Barcelonès) i Accialt flying effects i Circo Delicia (Barcelona, Barcelonès).
Val la pena ressaltar que no és només una mostra de cada disciplina, sinó que pretén barrejar el bo i millor del que poden oferir els grups per convertir els actes en espectacles de carrer. La clau de tot plegat és: sumar elements tradicionals per a una dimensió de tradició viva, adaptada a la modernitat i en constant evolució.

Cal destacar la col·laboració de les autoritats poloneses a través del consolat de Polònia a Barcelona, l’oficina de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Cracòvia i l’oficina de Festivals de Cracòvia.

Cracòvia és la segona ciutat més important del país, amb prop de 800.000 habitants, situada a la riba del Vístula, ha estat un centre científic, cultural i artístic. Fins i tot en el passat va ser la capital nacional, i per causa de la seva història mil·lenària molts encara la consideren el cor de Polònia. El centre històric, amb una arquitectura molt rica en mostres renaixentistes, barroques i gòtiques, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’any 1978.

Adifolk “Associació per la Difusió del Folklore”, amb el suport de la Generalitat, va crear el 1988 l’Aplec Internacional de la Sardana, que més tard va afegir al seu programa la Mostra de Grups Folklòrics, amb l’objectiu de donar a conèixer a tota Europa la realitat i la varietat de la cultura popular catalana en ciutats que tenen afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya.

Les ciutats que ja han albergar l’Aplec són: Amsterdam, París, Brussel·les, Florència, Marsella, Hannover, Ceret, Lisboa, l’Alger, Lausana, Tallinn (Estònia) i Luxemburg l’escenari de l’any passat, entre d’altres.

Amb l’Aplec Adifolk vol arribar al major nombre de persones i aconseguir que aquest esforç, més que considerable, que fan els grups catalans de cultura popular i tradicional que anualment es mobilitzen sigui el més fructífer possible.

Més informació: Josep Roig d’Adifolk, Tèl. 600 507 198 i +34 933 025 017 adifolk@adifolk.cat.

Podeu consultar tota la programació i relació de grups participants a: http://www.adifolk.cat

Font: http://www.xarxanet.org/cultural/noticies/6-7-i-8-d-agost-la-cultura-popular-catalana-s-exhibira-cracovia-polonia
01/08/2010

2 08 2010
TRES GRALLERS DE SILS

Ens encanta el cartell, apareixen tres dels nostres grallers! Ens hi veiem d’aquí 7 dies! (divendres 30)

I d’aquí 6 dies ens plantarem “Els bastoners de Sils” a la capital de Polònia : Varsòvia i llavors posarem rumb cap a Cracòvia on participarem durant tot el cap de setmana al XXIII Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics! (divendres 30)

Font: Esbart Cabirol al Facebook

9 08 2010
VÍDEO TV3

Sardanes poloneses
Actualitzat a les 22:50 h 08/08/2010

Polònia és aquesta setmana més a prop de la cultura catalana. La 23a edició de l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics s’han fet aquest any a Cracòvia

Vídeo: http://www.3cat24.cat/video/3046091

http://www.3cat24.cat/video/3046091/ociicultura/Sardanes-poloneses
~

Un segon vídeo on surten els Bastoners de Sils:
http://www.3cat24.cat/video/3049330

15 08 2010
BASTONERS I REGIDOR

Les xarxes socials d’Internet ens permeten saber que el regidor de cultura de l’Ajuntament de Sils ha viatjat amb els Bastoners del nostre poble – no sabem si en viatge oficial o particular- i surt a la foto de grup, a Cracòvia. Cal dir que les sortides que realitza l’Esbart estan obertes a tothom que vulgui apuntar-s’hi. El regidor Taberner és membre de la Coral Silene i no balla ball de bastons:

Foto del facebook

Motiu: la XXIII edició de l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics que ha tingut lloc a la ciutat de Cracòvia (Polònia) els dies 6, 7 i 8 d’agost del 2010.

Canviant de tema, es diu que per culpa de la crisi, aquest mes d’agost Sils es quedarà sense la tradicional Ésdansa.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Llegiu també:

Ésdansa a Sils
Fotografia i política
Qui és qui – Carles Taberner Morell (independent?: no, del PSC-PSOE)
Esdansa 2010, Festival internacional de música i dansa de Les Preses

20 08 2010
BASTONERS

14 11 2010
TROBADA GEGANTERA

Riudellots de la Selva… acollirà la tercera edició de la Trobada Gegantera de la Comarca de La Selva el proper diumenge, 14 de novembre de 2010.

Una vintena de colles seran presents a aquesta festa, que ja s’ha celebrat a les poblacions de Santa Coloma de Farners (2008) i Vidreres, (2009), on participaran dels diferents actes programats.

http://www.gegants.cat/2010/11/11/riudellots-acull-la-iii-trobada-comarcal-de-la-selva/

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
S’ha trobat a faltar la geganta Marcelina, de l’Escola Els Estanys:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: