Arxiu de Sils

29 12 2010

L’arxiu municipal de Sils

round-icon-small EXPOSICIÓ L’ARXIU MUNICIPAL DE SILS I LA HISTÒRIA DEL MUNICIPI.

Necessitem la col·laboració ciutadana!

Des de l’Arxiu estem preparant una exposició, que serà inaugurada en els propers mesos, pensada per la ciutadania en general, i per la població escolar en particular, on s’explicarà de manera molt pedagògica el funcionament de l’Arxiu Municipal de Sils i el seu valor administratiu i històric.

El volum documental conservat a l’Arxiu de Sils és molt gran. Cal destacar, també, que a l’actualitat tenim més de 13.000 imatges fitxades i conservades. Però per continuar la tasca iniciada fa més de vint anys us necessitem a tots. L’Arxiu Municipal de Sils resta a disposició de qualsevol persona interessada en fer donació de documentació personal o patrimonial, o bé per atendre qualsevol tipus de consulta. Una simple trucada a l’Arxiu (972853352) pot servir per encetar una relació que, sens dubte, beneficiaria al poble de Sils, als seus ciutadans i a les generacions futures.

Adjuntem dos articles publicats al Quadern on expliquem la realitat i els projectes de l’Arxiu Municipal de Sils.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Lluís Costa, director de l’Arxiu Municipal de Sils.

round-icon-small Setembre 2009. Costums, tradicions i creences:

cartellcostums

Font: Web municipal


round-icon-small L’Arxiu Municipal de Sils:

arxiumunicipalsils

Foto: M. Cantó (Arxiu de Sils)

L’Arxiu Municipal de Sils és un servei públic que té com a comesa principal la salvaguarda i organització del patrimoni documental del municipi de Sils. L’existència d’un arxiu degudament condicionat garanteix no únicament l’eficàcia i rendibilitat de les administracions públiques –funció estrictament administrativa -, sinó que també possibilita un projecte de cultura popular i permet als investigadors i ciutadans en general de gaudir dels elements més indispensables per al coneixement, la reflexió i el debat sobre la seva pròpia història.

El servei d’Arxiu Municipal de Sils funciona des de l’any 1988. La tasca encomanada a l’Arxiu és la de controlar l’arribada de documents provinents de la gestió administrativa del mateix Ajuntament o de les donacions de particulars. Aquests documents s’ordenen, classifiquen, conserven i es posen a l’abast dels usuaris.

L’arxiver té, també, la responsabilitat d’oferir assessorament tècnic i històric als investigadors i estudiosos. Així mateix, des de l’Arxiu Municipal es defineix i coordina la política cultural del municipi, i s’estableixen vincles de col·laboració amb diverses entitats locals i comarcals.

Si desitgeu posar-vos en contacte amb nosaltres, podeu emprar qualsevol dels següents mitjans:

Adreça: Arxiu Municipal de Sils – C/Major, 8 – 17410 Sils

Telèfon: 972 853 352

Correu electrònic: arxiu@sils.es

L’horari d’atenció al públic és: Dilluns de 8 a 14 i de 15 a 19. Dimecres de 8 a 14.

FONS I SECCIONS DE L’ARXIU

· Fons de l’administració municipal (s. XIX-XX)

– Està classificat d’acord amb les següents seccions: Administració General; Agricultura, Ramaderia i Pesca; Associacions; Beneficència; Cultura; Defensa; Demografia; Eleccions; Església; Indústria i Comerç; Instrucció Pública; Obres Públiques i Urbanisme; Sanitat; Documentació de caire polític; Cartografia.

Fons de l’administració de justícia

– Jutjat de Pau (s. XIX-XX)

Fons d’associacions

– Societat Recreativa La Laguna (1947-1988)

Fons patrimonials

– Fons dels vescomtes de Cardona i dels ducs de Medinaceli (1502-1929). (L’inventari d’aquest fons està publicat a: Lluís Costa, “El patrimoni dels Medinaceli més a l’abast”, Quaderns de la Selva, 12, Santa Coloma de Farners, Centre d’Estudis Selvatans, 2000).

Fons personals

– Fons família Viñals (1789-1914)

– Fons família Viñas (1811-1877)

Fons d’imatges

Biblioteca auxiliar

A continuació poden accedir als inventaris de l’Arxiu Muncipal:

INVENTARI FONS MUNICIPALS I JUDICIALS (format PDF)

INVENTARI FONS CARDONA – MEDINACELI (format PDF)

Font: Web municipal


round-icon-small L’Arxiu d’Imatges de Sils:

A través del Quadern de Sils varem fer una crida adreçada a tots els silencs perquè qui tingués fotografies antigues fetes a Sils, fins aproximadament l’any 1970, on apareguessin imatges de motos o cotxes, les cedissin a l’Arxiu Municipal i una vegada reproduïdes serien retornades als seus propietaris. La crida ha funcionat, i un cop més la ciutadania de Sils mostra una honorable actitud de servei i col·laboració amb les iniciatives culturals. Només des d’aquest context, avui ha estat possible organitzar la present exposició. La imatge i la història són dos conceptes fàcilment relacionables, i el ciutadà de Sils sap perfectament que només si tenim a la nostra disposició el patrimoni documental, podrem conèixer amb garanties el passat del municipi.

La recuperació de la memòria històrica es vertebra a través de complexos mecanismes fonamentats essencialment en el patrimoni documental. En la reconstrucció del passat més recent, els documents troben el suport necessari en el record personal. Així és, la història oral es desenvolupa al voltant de projectes de recuperació de l’experiència de les majories -del que podríem anomenar en termes genèrics “el poble”-, és una immillorable manera de donar veu als protagonistes anònims. En aquest context de reactivació del record personal posat al servei de la memòria col·lectiva, la fotografia adquireix una importància molt notable.

Identificar i datar les fotografies acostuma a ser una tasca complexa i dificultosa, però la riquesa del contingut de la fotografia sol comportar resultats excel·lents. Com més elements apareixen a la imatge, més fàcil resulta d’identificar-la i de datar-la i, en conseqüència es disposa de majors possibilitats de comprensió del passat del municipi i de la societat en general. Sens dubte, posseir un coneixement previ del context històric és bàsic per treure el màxim profit de la informació que conté la imatge. “Només veiem el que ja sabem”, i una fotografia no ens aporta res si no l’analitzem amb suficients coneixements sobre el que la imatge ens ensenya. La metodologia de la recerca s’ha de sustentar en la interelació de totes les fonts documentals i orals.

La realització de la present exposició ha permès enriquir l’Arxiu d’Imatges de l’Ajuntament de Sils, el qual es va començar a constituir en el mateix moment en què posàvem en funcionament l’Arxiu Municipal, ara fa més de vint anys. Aquest tipus d’activitats posen de manifest la importància de la col·laboració ciutadana en l’àmbit del patrimoni. Donem, doncs, les gràcies als ciutadans de Sils per les seves donacions i cessions de fotografies, la qual cosa esdevé una garantia indiscutible de l’engrandiment cultural del municipi de Sils.

Lluís Costa Director de l’Arxiu Municipal de Sils

Font: Tríptic

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

19 09 2009
.Creences, dv 25

25/09/2009
INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “COSTUMS, TRADICIONS I CREENCES A SILS”

A les 8 del vespre, a la sala d’exposicions municipals.

Coordina: Arxiu Municipal.

Per a més informació vegeu el programa de la Festa Major de Sils.
Per veure cartell fer clic aquí

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Agenda/cartell.pdf

Font: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Pages_RightMenu/Agenda.aspx

18 10 2009
.Costums, tradicions i llegendes

Diumenge 18 d’octubre de 2009
Diari de Girona

Tradicions i creences lligades a l´Estany

L’Estany de Sils és un referent en les tradicions i creences al municipi i, d’aquest, n’han nascut llegendes i se l’ha relacionat en ser una font insalubre, causant de greus malalties a la gent del poble. Un fet que la història relaciona amb la idea constant de dessecar-lo i així allunyar-ne’n el caràcter maligne. Tal com explica el llibre de l’exposició Costums, tradicions i creences de Sils, de Lluís Costa i Glòria Torremilans, quan al municipi de Sils la situació era greu se celebraven processons “implorant als sants i a la Providència que excitessin el buf de la tramuntana i així s’eliminessin les boires, els mosquits i la humitat, per deixar l’aire sa i respirable”

sils |e.b.

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/10/18/comarques-tradicions-creences-lligades-lestany/364106.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: