Processionària a Sils

1 03 2011

Abundants nius de processionària (Thaumetopoea pityocampa), al parc infantil del bosc de Can Aymerich de Sils ( 1 març 2011), a Mallorquines Est:

Processionària a Sils, 2009:

143

142

144

Fotos de febrer 2009. Text de febrer de 2007

La plaga de processionària assetja la Selva a causa de les altes temperatures

Ataca els boscos de pins i cedres i s’ha estès per altres comarques gironines, com l’Alt Empordà i la Garrotxa

ANNA PUIG i ARIADNA TORRENTS. Girona
Les altes temperatures dels darrers hiverns han incentivat la plaga de processionària a la comarca de la Selva. Aquest insecte ataca els boscos de pins i cedres, es menja les fulles i defolia l’arbre, minvant el seu creixement i, en conseqüència, la producció de fusta. El Departament de Medi Ambient de la Generalitat està realitzant en l’actualitat un inventari de les zones afectades per, posteriorment, fer un tractament de fumigació aèria per combatre la processionària. A la Selva, la plaga s’ha detectat a les Guilleries, a la zona de Santa Coloma, a Riudarenes –als voltants de la urbanització Can Fornaca– i als municipis de Sant Feliu de Buixalleu i Massanes. L’Alt Empordà i l’Alta Garrotxa també s’inclouen en aquest inventari d’espais afectats.

La processionària és un insecte autòcton que, en circumstàncies normals, no provoca grans danys. Les altes temperatures dels darrers hiverns, però, han provocat un desequilibri de la població, que s’ha estès de manera espectacular en zones on normalment no és freqüent. És el cas de la Selva, segons explica Mariano Rojo, responsable del Servei de Protecció dels Vegetals, que depèn de Medi Ambient, i que elabora l’inventari de zones afectades. «Hi ha depredadors i paràsits que ataquen la processionària i mantenen un equilibri de la seva població de manera natural. Ara, però, la plaga és tan extensa que cal recórrer a altres mitjans», explica. Rojo també alerta dels perills d’aquest insecte: «A part dels danys que comporta als pins també és molt perjudicial per a les persones a causa de l’elevada perillositat dels pèls urticants de les erugues.»

La Generalitat està realitzant aquests mesos un mapa de zones afectades a Catalunya i s’ha constatat que la Selva n’és una de les principals. Especialment la zona de les Guilleries, a l’entorn de l’eix transversal dins el municipi de Santa Coloma, a la urbanització Can Fornaca de Riudarenes i als boscos de Sant Feliu de Buixalleu i Massanes. «Les espècies que ataca són el pi insigne, el pinastre, el pi canari, el rojalet i la pinassa. Són arbres de creixement ràpid i més productius de fusta», explica Rojo. A la Garrotxa i a l’Alt Empordà, els efectes de la processionària ja es van començar a notar l’any passat.

Medi Ambient té previst iniciar el tractament, mitjançant fumigacions aèries, a la tardor, coincidint amb el moment de naixement de les erugues. Es comença primer per les zones més fredes i després es baixa cap al litoral.

Font: El Punt Digital, 13.02.2007 | ANNA PUIG ARIADNA TORRENTS

Anuncis

Accions

Informació

One response

4 05 2009
Lídia

És molt interesant lo que diu en aquesta web. Si usplau m’agradaría saber perquè s’ha escampat tant la processionària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: