Capgrossos de Sils

24 03 2011

Els dotze Capgrossos de Sils

~

L’Esbart dansaire El Cabirol ens ha cedit gentilment les fotos oficials dels 12 capgrossos o nans de Sils, amb una breu explicació dels seus orígens. Els 7 primers són els capgrossos de l’Esbart i els altres 5 pertanyen a l’Ajuntament.

No tenim una història de cada capgròs. Els que són de l’Esbart es van comprar com a complement per ballar el ball de Nans i per la festa de Sant Ponç de l’any 2003. Es va fer un enquesta per posar-los-hi nom i porten els que van sorgir de les votacions. Els que són de l’Ajuntament es van adquirir per la festa major de l’any 1995; més tard ens els varen cedir a l’Esbart, pel seu lluïment.

De moment, ignorem de quin taller artesanal van sortir els capgrossos i altres detalls de la seva història personal.

~

I ara les fotos dels capgrossos fetes pels reporters gràfics del bloc:

elcabirol6

dimoni

capgros1

elcabirol2

elcabirol3

elcabirol4

elcabirol7

Els dotze capgrossos de Sils
[https://silsdelaselva.wordpress.com]


Accions

Informació

4 responses

1 11 2010
Narcís Sureda Genové

Els 5 capgrossos que pertanyen a l’Ajuntament es varen construir al taller Ventura-Hosta de Navata i es varen presentar i batejar a la Festa Major de Sils l’any 1995, essen el padrí el llavors president de la Diputació Sr. Pere Macís i Arau.

En el programa de la festa d’enguany hi ha les fotografies dels primers portadors dels capgrossos.

2 11 2010
VENTURA & HOSTA

Agraïm les informacions d’en Narcís Sureda. La pàgina web del taller de Ventura & Hosta de Navata detalla tots els pobles amb gegants fabricats al seu taller, com ara els de Riudarenes, però hem trobat poques referències als capgrossos de Sils.

Nosaltres

Neus Hosta, Barcelona 1960

Ceramista de professió, amb estudis a l’Escola Massana i l’Escola de Ceràmica de La Bisbal D’Empordà del 1975 al 1980, del 80 al 81 cursa estudis d’especialització de ceràmica a l’escola de ceràmica de Faenza a Itàlia. Paral·lelament treballa en el seu propi taller de ceràmica alternant la producció de la seva colecció de ceràmica amb la docència a l’escola de La Bisbal, fins l’any 84 en que entra en contacte professional amb David Ventura creant el taller VENTURA & HOSTA, dedicat totalment a la construcció de figures de cartró pedra fins a l’actualitat.

David Ventura, l’Hospitalet de Llobregat 1959

Cursa estudis de joieria i arts del metall a l’Escola Massana del 1974 al 1979 compaginant els estudis amb el treball a diversos tallers de joieria, l’any 77 entra a formar part de la companyia d’espectacle de marionetes Col·lectiu d’Animació de Barcelona fins l’any 80. Dedicat des de a les hores a la construcció de figures de cartró pedra.

R03

Font: http://www.venturahosta.net/inici

1 02 2011
BANDA YUYU

Videoclip La Banda del Yuyu s´envolta de capgrossos

Gerard Canadell

La Banda del Yuyu va gravar aquest cap de setmana el videoclip de la cançó Diumenge de juliol al Casino Gironí, sota la direcció d’Albert Blanch. Serà el primer single del tercer CD del grup, Res per sempre, que es presentarà el 25 de març dins la programació Black Music Festival. En la gravació hi van participar una quarantena de capgrossos cedits per la Fal·lera Gironina, els Amics dels Gegants de Salt i de les colles de Santa Coloma, Sils i Bescanó així com els Diables d’en Pere Botero de Salt.

Font: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2011/02/01/videoclip-banda-del-yuyu-senvolta-capgrossos/462348.html

24 03 2011
BANDA DEL YUYU

ELS CAPGROSSOS DE SILS AL VIDEOCLIP DE LA BANDA DEL YUYU:

Videoclip del tema “Diumenge de juliol” extret del cd “Res per sempre” (RGB Suports, 2011) de La Banda del Yuyu. Realització a càrrec d’Albert Blanch.

http://www.vimeo.com/21314797

http://www.labandadelyuyu.com/

https://silsdelaselva.wordpress.com/2011/03/24/capgrossos-de-sils/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: