Sant Ponç

14 05 2011

Flors, St Ponç i St Isidre

2011:


2010:


2009:

314

315

306

312

307

expoflors

2008:


Accions

Informació

8 responses

16 05 2008
.2008

42ª Exposició de Flors, 11a. Fira de Sant Ponç i 6a Festa de Sant Isidre

La diada de 42a. Exposició de Flors, 11a. Fira de Sant Ponç i 6a Festa de Sant Isidre és sens dubte, una jornada d’activitat, de participació i de celebració de la primavera en un municipi marcat per la seva estreta vinculació als espais naturals i agrícoles.

D’una banda, l’Exposició de Flors de Sils és una festa que recull els antics cultes a la terra. En l’antiguitat clàssica la terra era honorada amb festes i rituals per tal que aquesta fos fructífera i florís en el més meravellós dels esclats cada primavera. Aquesta ancestral tradició és recuperada any rere any al municipi de Sils en una festa la població mostra l’arribada de la primavera gràcies a la participació ciutadana en aquest concurs -exposició de flors. A partir de les 12 del migdia els visitants poden accedir al recinte expositiu per tal de contemplar plantes i flors, des de les més tradicionals a les més exòtiques i conèixer-ne els guanyadors. La mostra ofereix diversos premis i mostra un reconeixement als diversos col·lectius que, desinteressadament, participen en el muntatge de la diada. Aquest any, com a novetat, es destaca el canvi d’emplaçament de l’Exposició de Flors que es trasllada de l’Ajuntament de Sils al nou Centre Cívic i també el fet que la Rgidoria de cultura, regalarà un test de la jornada als visitants.

D’altra banda, a la fira de Sant Ponç, a Sils, s’ha de considerar més vinculada al món agrícola que no pas al guariment de malalties. Una de les facultats d’aquest antic Sant era la de protegir les collites contra l’atac d’insectes paràsits, ja fos al camp o a la pròpia llar. D’altra banda, aquesta forma concreta de celebració en l’actualitat ha tingut importants canvis. Fonamentalment, en la Fira de Sant Ponç s’hi presenten les diverses entitats del municipi, oferint totes elles informacions, mostres i exhibicions de les activitats que desenvolupen, com per exemple una mostra de dansa catalana, dansa flamenca, una exhibició de muguendo, una activitat participativa d’Slot, degustacions gastronòmiques etc. Al costat de la proposta associativa, la Fira de Sant Ponç acull també la fira d’artesania i activitats culturals on l’element central és la temàtica floral.

La Festa de Sant Isidre, vinculada també a la vida agrícola , recorda de nou la relació del municipi amb els fruits de la terra i, cada any, com en nombroses localitats catalanes, es fa un homenatge a aquest Sant. A Sils, concretament, l’agrupació Amics dels Pagesos, proposa diverses activitats com la benedicció dels tractors, el dinar de germanor dels pagesos i, enguany, com a novetat incorporen una sessió informativa sobre l’aplicació de productes fitosanitaris a càrrec de Jaume Serra, del Servei de Sanitat Vegetal de Girona.

En general, docns, podem concloure que aquesta diada és pel municipi, a part d’una excel·lent oportunitat per a trobar-se amb veïns, familiars i amics, un record d’antigues tradicions de culte a la terra.

http://www.webgipal.net/Sils/

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

La 42a. Exposició de Flors, la 11a Fira de Sant Ponç i la 6a. Festa de Sant Isidre

18/05/2008

Malgrat la pluja de mitja tarda, la diada de celebració fou un èxit de participació. L’Exposició de flors, ubicada al nou Centre Cívic, va mostrar la bellesa dels jardins del municipi així com omplí l’espai de suggerents aromes. Així mateix, la programació dels col•lectius d’Agents de Defensa Forestal i els Amics del Pagesos no s’ha vist alterada i han pogut gaudir d’un trajecte assolellat sobre els tractors. També l’Associació Cultural de Sevillanes de Sils, l’Esbart Dansaire El Cabirol i el grup de Muguendo han realitzat una mostra de les seves activitats als exteriors del Centre Cívic. Les associacions ubicades al Passeig Sants Cosme i Damià han exposat materials referents a les seves activitats i han ofert plantes als visitants.

http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/_wpresources/DiputacioGirona.WebParts/1.0.0.0__f7edde02d6b23424/NewsDetails.aspx?idSite=5a780967-2957-4ea3-8664-3fa30913341b&idWeb=89ae8a81-d81b-45be-a359-cd57a9bf7bc5&idList=1&idItem=1&lcid=3082

15 05 2009
.2009

Flors envoltades de fira i festa
15/05/09 J.PEÑA

Sils s’omplirà d’ambient amb una nova edició d’aquesta festa popular formada per l’exposició de flors, la Fira de Sant Ponç i la Festa de Sant Isidre. Les obres florals es podran visitar al Centre Cívic i es repartiran premis segons diverses seccions (racons, rosa individual, rams, cactus, testos, infantil…). Per la seva banda, els pagesos celebren aquest dia la Festa de Sant Isidre en honor del seu patró amb tota classe d’actes, i també hi ha fira artesana, la de Sant Ponç, lligada al món de l’agricultura. De les novetats d’aquest any cal destacar el Concurs Bosquerol –amb xerrac i arrossegament de troncs–, una marató de jocs i El Llibre Gegant.

El Punt, 15 maig 2009
http://www.elpunt.cat/canals/elpuntdefesta/article/2-societat/5-societat/35060-flors-envoltades-de-fira-i-festa.html

Foto:

14 05 2010
.2010

EXPOSICIÓ DE FLORS AL CENTRE CÍVIC DE SILS
16-05-10

Exposició de Flors al Centre Cívic de Sils. Si cal que el personal de la brigada municipal passi a buscar els test per casa vostra, comunique-ho abans del dimecres 12-05-10 per correu electrònic a laguna@sils.cat o per telèfon al 972-853913

Consulteu programa i bases:

# Programa: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Noticies/exposicio%20flors.PDF

# Bases: http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Shared%20Documents/Noticies/exposicio%20flors2.pdf

15 05 2010
.L'AMPA, per St Ponç

L’AMPA ORGANITZA LES SEGÜENTS ACTIVITATS, PER SANT PONÇ, DURANT EL MATÍ D’AQUEST DIUMENGE:

– 9h: SORTIDA FAMILIAR EN BICICLETA (sortida pisos davant ajuntament); els menors han d’anar ámb casc i acompanyats de les seves famílies)

– 11h: Pernilada; a la plaça Canigó

– 11’30: JOCS TRADICIONALS amb FEFE I CIA; a la plaça CANIGÓ

Font: http://www.facebook.com/event.php?eid=119230431443095&index=1

15 05 2010
.Sant Ponc

Exposició de Flors i Fira de Sant Ponç
Els veïns i veïnes protagonitzen la celebració floral
Sils (la Selva), Segon o tercer diumenge de maig

Els veïns i veïnes de Sils, juntament amb diverses entitats de municipis dels voltants, organitzen cada any una concorreguda mostra de plantes i flors que inclou premis per a les diferents categories i moltes altres activitats organitzades a l’entorn de l’exposició, com ara la fira d’herbolaris i artesans.

Cada segon o tercer diumenge de maig els veïns i veïns de Sils organitzen una festa popular que té tres eixos: l’Exposició i Concurs de Plantes i Flors, que es celebra des de 1965, la Fira de Sant Ponç, des del 1998 i la Festa de Sant Isidre, des del 2003. La festa compta amb la participació entusiasta dels habitants de Sils, que la celebren amb més intensitat que la festa major, doncs també és un a bona excusa per fer relacions amb els visitants i amb la resta d’habitants dels pobles de la comarca de la Selva. Aquest dia, els veïns i veïnes també engalanen balcons i finestres de les cases del poble.

La festa es va iniciar als anys 1960 de la mà de tres dones que participaven en un programa de servei social amb un concurs de roses. Posteriorment, un mestre del poble, el Sr. Ramon Serra, continuà l’exposició. Finalment, aparegué l’entitat Amics de les Flors, que després de diverses generacions, va organitzant aquesta festa any rere any.

L’Exposició i Concurs de Plantes i Flors és una mostra de plantes i flors amb estructura de concurs que premia les millors creacions florals dels veïns i veïnes de Sils, que durant els dies previs a l’inauguració de la mostra fan créixer i embelleixen als jardins de casa seva, les plantes i flors que hi participaran. L’exposició s’instal·la, amb totes les plantes i flors participants a l’Ajuntament de la vila i pot ser visitada durant tot el dia.

El concurs de flors, en què només poden participar aficionats locals, consta de diferents categories: racons florals, rosa individual ram de roses, ram de flors, ram de flors bosquetanes, testos amb flor, testos
amb fulles, originalitat, cactus, conjunt de cactus, infantil de flors bosquetanes (fins a 14 anys), etc. Els rams, testos i flors han de portar un sobre tancat amb el nom del concursant a l’interior i un lema a l’exterior. Els testos amb les flors i plantes que opten a premi s’han de dur durant el dissabte i el diumenge al matí a l’Ajuntament.

El concurs es complementa, des de fa uns anys, amb una Fira de Sant Ponç, lligada des dels inicia al món de l’agricultura que té com a objecte la veneració de Sant Ponç i durant la qual els artesans del poble mostren els seus productes. La fira es fa al passeig i es complementa amb una mostra d’entitats de Sils i el ball d’una antiga dansa tradicional que es ballava en aquestes dates, anomenada la Rua de Sant Ponç, que és una mena de corranda en la qual es creuen les mans per davant i es salta espontàniament. La recreació d’aquesta dansa és a càrrec de l’Esbart Dansaire “El Cabirol”, que en els darrers anys està promovent que la dansa sigui ballada de nou de forma popular.

Finalment, els pagesos celebren aquest dia la Festa de Sant Isidre en honor al seu patró. S’hi fa una trobada de tractors i una tractorada pels carrers del poble i dels veïnats propers (Vallcanera, etc). Els tractors són engalanats amb flors i es beneeixen a la Plaça de l’Església. Acabada la benedicció es fa un dinar de germanor i una xerracada de socs a la Plaça del Canigó.

Durant aquest dia també es programen diverses activitats complementàries com el Concurs de Pintura al carrer (des del 1995) i moltes activitats al voltant de les flors, com una demostració de cuina amb flors, una demostració de destil·lació amb flors, visites guiades per conèixer l’entorn natural de l’Estany de Sils, etc

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Sils

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=509

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨´

Sant Ponç: la dansa tradicional de la rua

Costa i Fernàndez, Lluis

Diputació de Girona

Hem de considerar que la devoció a sant Ponç a Sils obeeix més raons lligades a l’agricultura que no pas motius estrictament relacionats amb el guariment de malalties, essencialment el mal de cap, que era l’especialitat del sant. La tradició atorga també a Sant Ponç, a causa del seu martiri, la facultat preservativa contra diferents insectes paràsits. En temps passats es beneïen roses que la gent penjava al capçal del llit, o àdhuc se’n tiraven a sota, per deslliurar-se de l’atac de qualsevol paràsit. A Sils, poble eminentment agrícola, creiem que bàsicament el que es pretenia era fer extensiva la protecció a les collites.

Data de publicació: 1988

Lloc de publicació: Girona

Altres: Article publicat a “Història de Sils. El patrimoni documental: Inventari de l’Arxiu Municipal.”

Font: http://www.festes.org/media.php?id_media=442

21 05 2011
PREMIS FLORS

PREMIS DEL CONCURS DE PLANTES I FLORS DE LA 45ª EXPOSICIÓ DE FLORS A SILS
Aquest diumenge 15 de maig s’ha celebrat l’acte de lliurament de premis del concurs de plantes i flors de la 45a Exposició de flors a Sils. Els guanyadors de les diferents categories han estat els següents:

Llistat de premiats:

La Santa Espina (1er premi Racons Conjunt Extraordinari)
Anna Prat (2on premi Racons Conjunt Extraordinari)
Laura Casadellà i Conxita Pararol (3er premi Racons Conjunt Extraordinari)
Paquita Menció (1er premi Conjunt de Cactus)
Antònia Massas (3er premi Conjunt de Cactus)
Josep Gibert (1er, 2on i 3er premi Azalees)
Gracia Ruiz (1er premi Rosa Individual)
Mercè Brun (2on premi Rosa Individual)
Ma Dolors Martinez (3er premi Rosa Individual)
Josep Massaguer (1er premi Ram de Roses)
Fina Danés (2on premi Ram de Roses)
Miriam Batallé (3er premi Ram de Roses)
Maria Busquets (1er premi Ram de Flors)
Júlia Quintana (2on premi Ram de Flors)
Carme Xargay (3er premi Ram de Flors)
Mireia Quintana (1er premi Testos amb Flors)
Teresa Auladell (2on premi Testos amb Flors)
Aina Casadellà (3er premi Testos amb Flors)
Herminia Esteban (1er premi Testos amb Fulles)
José Anguita (2on premi Testos amb Fulles)
Teresa Auladell (3er premi Testos amb Fulles)
Anna Ma Bardalet (1er premi Cactus)
Antònia Massas (2on premi Cactus)
Pilar Ortiz (3er premi Cactus)
Ma Rosa Taberner (1er premi Ram Flors Bosquetanes)
Antònia Massas (2on premi Ram Flors Bosquetanes)
Jordi Bardalet (3er premi Ram Flors Bosquetanes)
Queralt Pérez (1er premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Marc Forest (2on premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Lluc Martín (3er premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Ludoteca “El petit drac” (premi Memorial Ramon Serra)
CEIP Jacint Verdaguer (Accèsit)
CIP “Els Estanys” (Accèsit)
Llar d’infants “La Quitxalla” (Accèsit)
Joan Pibernat (1er premi a la Originalitat)
Iris Borrell (2on premi a la Originalitat)

Des de l’Ajuntament volem agrair la participació de les Amigues de les flors, a tots els expositors, col.laboradors i felicitar els guanyadors.

Font: web municipal

27 05 2011
PREMIS CONCURS FLORS

PREMIS DEL CONCURS DE PLANTES I FLORS DE LA 45ª EXPOSICIÓ DE FLORS A SILS

Aquest diumenge 15 de maig s’ha celebrat l’acte de lliurament de premis del concurs de plantes i flors de la 45a Exposició de flors a Sils. Els guanyadors de les diferents categories han estat els següents:

Llistat de premiats:

La Santa Espina (1er premi Racons Conjunt Extraordinari)
Anna Prat (2on premi Racons Conjunt Extraordinari)
Laura Casadellà i Conxita Pararol (3er premi Racons Conjunt Extraordinari)
Paquita Menció (1er premi Conjunt de Cactus)
Antònia Massas (3er premi Conjunt de Cactus)
Josep Gibert (1er, 2on i 3er premi Azalees)
Gracia Ruiz (1er premi Rosa Individual)
Mercè Brun (2on premi Rosa Individual)
Ma Dolors Martinez (3er premi Rosa Individual)
Josep Massaguer (1er premi Ram de Roses)
Fina Danés (2on premi Ram de Roses)
Miriam Batallé (3er premi Ram de Roses)
Maria Busquets (1er premi Ram de Flors)
Júlia Quintana (2on premi Ram de Flors)
Carme Xargay (3er premi Ram de Flors)
Mireia Quintana (1er premi Testos amb Flors)
Teresa Auladell (2on premi Testos amb Flors)
Aina Casadellà (3er premi Testos amb Flors)
Herminia Esteban (1er premi Testos amb Fulles)
José Anguita (2on premi Testos amb Fulles)
Teresa Auladell (3er premi Testos amb Fulles)
Anna Ma Bardalet (1er premi Cactus)
Antònia Massas (2on premi Cactus)
Pilar Ortiz (3er premi Cactus)
Ma Rosa Taberner (1er premi Ram Flors Bosquetanes)
Antònia Massas (2on premi Ram Flors Bosquetanes)
Jordi Bardalet (3er premi Ram Flors Bosquetanes)
Queralt Pérez (1er premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Marc Forest (2on premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Lluc Martín (3er premi Infantil de Flors Bosquetanes)
Ludoteca “El petit drac” (premi Memorial Ramon Serra)
CEIP Jacint Verdaguer (Accèsit)
CIP “Els Estanys” (Accèsit)
Llar d’infants “La Quitxalla” (Accèsit)
Joan Pibernat (1er premi a la Originalitat)
Iris Borrell (2on premi a la Originalitat)

Des de l’Ajuntament volem agrair la participació de les Amigues de les flors, a tots els expositors, col.laboradors i felicitar els guanyadors.

Font: web municipal

31 10 2019
el fill del peixater

fa 30 anys que estic fora de sils,encara recordo cuan anabem casa per casa portant una esparraguera i tocan amb un fluviol i un timbal cantabem la canso de sant ponç,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: