L’ESCOLA DE SANTA VICTÒRIA, VALLCANERA

14 01 2022

🔴 L’ESCOLA DE SANTA VICTÒRIA, VALLCANERA

🏫 Avui parlarem de l’escola de Santa Victòria situada al veïnat de Busquets, dins de Vallcanera (Sils, La Selva). Aquesta escola va funcionar durant algunes dècades del segle XX i era mixta i pels fills dels pagesos dels voltants.

🏫 Abans, situem-nos: Vallcanera és una unitat de població que al segle XIX es va agregar a Sils i és per això que avui en dia en forma part. El nom de Vallcanera sembla que vindria a dir “vall canera, vall de canyes”. El poble de Vallcanera està format per quatre zones o barris: Vallcanera i les Comes, Can Belladona, Mas Busquets i la Serramagra.

🏫 Ja antigament la població es trobava molt disseminada, però sí que al voltant de l’església de Santa Eulàlia de Vallcanera s’hi va anar agrupant. A la publicació d’avui us parlarem d’una escola que actualment ja no existeix (està en ruïnes) i que es troba situada al veïnat de Busquets, prop del Mas Busquets. Aquesta escola s’anomenava escola de Santa Victòria. Sembla que va començar a funcionar a principis del segle XX i portava aquest nom perquè la persona que la va finançar va ser Victòria Maria Robert i Surís.

🏫 El marit d’aquesta senyora va ser Rafael Baster. Les filles eren Victòria i Maria i, als anys 20 del segle XX, són elles les qui varen acceptar vendre unes terres que eren seves a l’ajuntament de Sils, per tal que es pogués construir una nova escola al veïnat de Vallcanera, prop de l’església, a part de la de Busquets. Així doncs, aquesta família benestant, malgrat que les filles ja vivien a Barcelona, va permetre que Vallcanera tingués la seva pròpia escola. Recordem que molt abans la família havia comprat també el Mas Busquets, ja us n’havíem parlat a la publicació sobre el mas.

🏫 Tot i que amb dates poc concretes, se sap que a principis del s. XX existia l’escola que us mostrem avui, però al crear-se també una escola a Vallcanera mateix, la de Busquets aniria cada vegada a menys. De fet, el nostre pare i avi, que de petit vivia a Vallcanera i prop de Busquets i que era el menor de vuit germans, ja va anar a l’escola de Vallcanera, malgrat que els germans grans sí que havien anat a la de Busquets.

🏫 En una fotografia que es pot consultar a internet i feta pel fotògraf Valentí Fargnoli, podem llegir-hi que la directora n’era Conxita Pagès.

🏫 Al mateix edifici hi constava un habitatge on vivia la mestra. La fotografia és de l’any 1922 i s’hi pot veure la gran quantitat de nens i nenes que hi assistien. Us encerclem també en una de les imatges la porta que semblaria la principal, perquè veieu que es tracta del mateix edifici.

🏫 Les fotografies que us mostrem de com es troba en l’actualitat l’edifici les vàrem fer l’octubre passat. La fotografia és de l’Arxiu d’Imatges de l’Ajuntament de Sils, foto que es pot consultar públicament per internet. Fa realment molta llàstima l’estat ruïnós d’aquest edifici.

🏫 Per sort, l’altra escola de Vallcanera, la que es va fundar a finals dels anys 20 i que va estar en actiu fins als anys 70, sí que s’ha rehabilitat i conservat. Però l’escola de Busquets, de no fer-s’hi una recuperació simbòlica de les poques parets que en queden, ja sols quedarà en el record dels néts o besnéts dels qui hi varen assistir. I en publicacions com aquesta que hem volgut fer, en homenatge als fills dels pagesos i pageses que gràcies a la família benestant que hi va invertir, varen poder aprendre a llegir i a escriure. Que quedin aquestes imatges en homenatge a ells.

Fotos i text: @rieradesantacoloma, 👉 https://www.instagram.com/p/CYruSzwsOx6/


🔴 Altres dones vidrerenques han cursat la carrera de mestra. Una d’elles va ésser la Conxita Pagès i Gruart, cosina de la meva àvia Teresa. Era de ca l’Adroguer, la tia d’en Julià Pagès. Era una dona agraciada: alta, esvelta, pigada i de cabells rogencs, característiques totes elles dels Gruart. Va cursar la carrera a la primera meitat dels anys vint i també va passar les seves facècies; perquè al poble on exercia de mestra s’hi havia d’anar per corriols perillosos, a cavall d’una mula. El seu últim destí va ésser l’escola pública d’Arenys de Munt.

Text: La carrera de Magisteri cursada per les noies de Vidreres, Dolors (Loris) Estartús Guitart. El Rec Clar Núm. 214 gener 2004, 👉 https://docplayer.es/86335810-El-rec-clar-num-24-revista-de-vidreres-gener-2004.html

🔴 Més informació:

👉  https://docplayer.es/49836305-L-escola-de-vallcanera.html

👉  https://www.culturascf.cat/…/plafons_escoles_rurals_def…

👉 Quadern de Sils 84, juny 2014, https://drive.google.com/file/d/11GcD89eY9WG2_dBU1gwyR_SIRjTErsVF/


Accions

Information

Deixa un comentari